Lu73k Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) Hej. Stworzyłem kompletnie nowy config od podstaw - Denon AVC-X4800H, podłączony do niego nVidia Shield Pro oraz projektor Epson EH-TW7100. Jako system 5.1.4 zastosowałem głośniki instalacyjne Focal'a (100 Series) w konfiguracji 5.1 + 4x sufit. Pomimo poprawnej konfiguracji wstępnej w amplitunerze oraz kalibracji Audyssey i odtwarzania contentu zakodowanego wg Mediainfo: Format : E-AC-3 JOC Format/Informacja : Enhanced AC-3 with Joint Object Coding Commercial name : Dolby Digital Plus with Dolby Atmos Nie mogę odpalić "prawdziwego" Atmosa. Podczas odtwarzania, sprawdzając w Denonie "Info" mam informację, że aktywne na wejściu są tylko 2 głośniki (front lewy i front prawy), a na wyjściu wszystkie. Czy może ktoś z Was spotkał się z podobnym tematem i zna przyczynę? Na wyświetlaczu Denona widnieje albo DD+ albo Dolby Surround. Content odtwarzany jest z KODI (szukałem tutaj również opcji, stosując m. in Audio Passtrough, ale bez efektu). Edytowano 5 godzin temu przez Lu73k Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, Lu73k napisał: Nie mogę odpalić "prawdziwego" Atmosa. Podczas odtwarzania, sprawdzając w Denonie "Info" mam informację, że aktywne na wejściu są tylko 2 głośniki (front lewy i front prawy), a na wyjściu wszystkie. Jeżeli na wejściu amplitunera sygnał ma 2 kanały to znaczy że odtwarzacz ( w tym wypadku Nvidia) tyle wysyła. Jeżeli jesteś pewien że materiał jest w DD+ z zakodowanym Atmos to znaczy że w ustawieniach NVidia-a lub w samym Kodi masz ustawiony downmix do dwóch kanałów prawdopodobnie PCM 2.0 1 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, Lu73k napisał: Nie mogę odpalić "prawdziwego" Atmosa. Podczas odtwarzania, sprawdzając w Denonie "Info" mam informację, że aktywne na wejściu są tylko 2 głośniki (front lewy i front prawy), a na wyjściu wszystkie. To znaczy, że na wejściu dostajesz 2 kanały. Sprawdź czy nie masz ustawionego PCM na wyjściu audio HDMI w Shield skoro ustawiłeś passthrough w Kodi. Odpisz, cytując
Lu73k Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Znalazłem tę opcję 'PCM' w Shield. Pomogło. Obecnie pokazuje na wejściu 5 kanałów. Dziękuję za pomoc panowie. 1 Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Ale jeżeli ścieżka jest w Atmos to powinno z tego co pamiętam z Marantza pisać Dolby Atmos, w Onkyo mam podobnie, natomiast dla ścieżek 5.1/7.1 wyświetla ilość kanałów wejściowych, jesteś na dobrej drodze. Ogólnie dla Atmos i DTS-X czyli formatów obiektowych nie jest podawana ilość kanałów na wejściu, dla systemów wielokanałowych wyświetla się liczba kanałów 5.1/6.1/7.1 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 minuty temu, Lu73k napisał: Tak to wygląda obecnie. Na wyświetlaczu amplitunera powinieneś mieć dodatkowo informację w jakim formacie przyszło lub jakiego upmixera użyl amplituner. Tak czy inaczej Twój screen wygląda ok. Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu A czy dla Atmos nie powinno być tak (fotka z Marantza) Odpisz, cytując
Lu73k Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu A może podrzuci ktoś fotkę z Denona? Odpisz, cytując
Recommended Posts