Lord_of_sound Napisano Sobota o 20:11 Napisano Sobota o 20:11 Witajcie. Po pierwsze fajnie widzieć, że forum wciąż jest żywe. Jestem posiadaczem zestawu kolumn 5.1 i ampli Yamaha v485. Od jakiegoś czasu czuję, że brakuje mi większej przestrzeni w dźwięku ale chciałbym zostać przy 5.1. Zastanawiam się czy jeżeli kupię nowe ampli z eARC to odczuje poprawę w dźwięku. Obecnie mam zwykły ARC z ograniczeniem bitrate do 1 Mbps więc mam skompresowany DD+. Co myślicie? Czy kupno nowego ampli z eARC poprawi dźwięk? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano wczoraj o 05:39 Napisano wczoraj o 05:39 eARC nie ma nic do rzeczy jeżeli nie używasz np. odtwarzacza BD podpiętego do TV. Odpisz, cytując
Lord_of_sound Napisano wczoraj o 06:58 Autor Napisano wczoraj o 06:58 (edytowany) 1 godzinę temu, PanKlor napisał: eARC nie ma nic do rzeczy jeżeli nie używasz np. odtwarzacza BD podpiętego do TV. Czytałem, że ARC ma przepustować do 1 Mbps, a eARC do 37 Mbps. Chciałbym zamienić v485 na RX-V6A. Dodatkowo zyskałbym Dolby Atmos. Edytowano wczoraj o 07:01 przez Lord_of_sound Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano wczoraj o 07:55 Napisano wczoraj o 07:55 51 minut temu, Lord_of_sound napisał: Czytałem, że ARC ma przepustować do 1 Mbps, a eARC do 37 Mbps. Chciałbym zamienić v485 na RX-V6A. Dodatkowo zyskałbym Dolby Atmos. Atmos da Ci poprawę przestrzeni tylko jak masz więcej kanałów (w tym sufitowe). Jak masz 5.1 to różnica jest marginalna względem zwykłego dolby digital o ile w ogóle ją odczujesz. No ale wymiana amplitunera może wnieść poprawę bez względu ma earc, bo po prostu amplitunery różnie grają. Odpisz, cytując
Lord_of_sound Napisano wczoraj o 08:14 Autor Napisano wczoraj o 08:14 18 minut temu, Sandor Clegane napisał: Atmos da Ci poprawę przestrzeni tylko jak masz więcej kanałów (w tym sufitowe). Jak masz 5.1 to różnica jest marginalna względem zwykłego dolby digital o ile w ogóle ją odczujesz. No ale wymiana amplitunera może wnieść poprawę bez względu ma earc, bo po prostu amplitunery różnie grają. A takie ustawienie miałoby sens? Na takie coś mógłbym sobie pozwolić. Odpisz, cytując
bora902 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu YAMAHA niskie modele nie daja takiego efektu wow jak konkurencja wiec by poczuc podmuch nowego powietrza trzeba zrewidwac wstepne zalozenia i kupic cos lepszego o wiekszej mocy Odpisz, cytując
Sandor Clegane Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, Lord_of_sound napisał: A takie ustawienie miałoby sens? Na takie coś mógłbym sobie pozwolić. Nie wiem, bo sam mam 5.1, ale z tego co widziałem sporo ludzi tak ma i spbie chwalą. Lepiej jednak, żeby wypowiedzieli się Ci co posiadają taką konfigurację. Edytowano 23 godziny temu przez Sandor Clegane Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 2 godziny temu, Lord_of_sound napisał: Czytałem, że ARC ma przepustować do 1 Mbps, a eARC do 37 Mbps. Chciałbym zamienić v485 na RX-V6A. Dodatkowo zyskałbym Dolby Atmos. Trzeba mieć jak te przepustowość wykorzystać. Pisalem o tym wczesniej. Nie zyskałbyś Dolby Atmos bo chcesz zostać przy 5.1. Odpisz, cytując
Lord_of_sound Napisano 22 godziny temu Autor Napisano 22 godziny temu 19 minut temu, PanKlor napisał: Trzeba mieć jak te przepustowość wykorzystać. Pisalem o tym wczesniej. Nie zyskałbyś Dolby Atmos bo chcesz zostać przy 5.1. Jestem w stanie pójść w 5.1.2 ale przy takim ustawieniu kolumn jak w zdjęciu powyżej. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu No to nie bedzie to Atmos, bo przy 5.1.2 powinieneś mieć glosniki lekko przed sobą a nie nad przednimi kolumnami. Masz niski model Yamahy wiec po kupnie wyższego jakaś poprawa bedzie, tylko nie dla powodów o których piszesz. Odpisz, cytując
Lord_of_sound Napisano 22 godziny temu Autor Napisano 22 godziny temu 16 minut temu, PanKlor napisał: No to nie bedzie to Atmos, bo przy 5.1.2 powinieneś mieć glosniki lekko przed sobą a nie nad przednimi kolumnami. Masz niski model Yamahy wiec po kupnie wyższego jakaś poprawa bedzie, tylko nie dla powodów o których piszesz. Mam pokój multimedialny, który jest niewielkich rozmiarów. To znaczy, że tak naprawdę te górne będą blisko przede mną. Załączam rozkład (wybaczcie brak zdolności painta). Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu One powinny być nad Twoimi kolanami a nie 2.5 metra z przodu. Odpisz, cytując
Lord_of_sound Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu 2 godziny temu, PanKlor napisał: One powinny być nad Twoimi kolanami a nie 2.5 metra z przodu. Rozumiem. Musiałbym przemyśleć to rozwiązanie. Czyli zostałbyś przy v485 i 5.1? Zastanawiam się teraz czy zainwestowanie tych 3 tysięcy jest opłacalne względem tego co mogę uzyskać. Odpisz, cytując
bora902 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 5 minut temu, Lord_of_sound napisał: RZastanawiam się teraz czy zainwestowanie tych 3 tysięcy jest opłacalne względem tego co mogę uzyskać. ciezko znalezc cos za 3000 wiec do glowy przychodzi mi tylko ten sony https://www.amazon.pl/Sony-Kanalig-TAAN1000-CEL-Wzmacniacz-Czarny/dp/B0C37R3Q5K/ref=sr_1_1?crid=376NVRS4BOSW8&dib=eyJ2IjoiMSJ9.CkP8syzwW2YgEl7ZDs8dCHMZTl6-pb_VfvBAaHoq7GxKJHqg9hy41rQUuOSz7P3bLuRL-EAlSvlB3VHiOHrzMxj0Hr118vArZvwXYu8THnudZUzdhdpKVYkpWyTgCgsfP6NI4ujStjQAYMrxspN9lOIHQKLxGK-n9-rLujrwHYxfHLiBZ1rigLXK8Q-1uemd1hCU8L_NqpGGCR0HA0Km-OULtZWaQY7oppwIc9aaXAND3WVS-6SjhNeuU5OHVw-Uvw7XGKaDYk95HRhpkecBviUtVWS8OfEaWfo7GZ3AOAo.46ldppo8_Xmu5uiEe9su_STIJ0PouFEJIPmpUVKsI-M&dib_tag=se&keywords=sony+amplituner&qid=1748787701&sprefix=sony+ampl%2Caps%2C180&sr=8-1 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu To zależy mocno od reszty zestawu. Jezeli jest tak samo budżetowy jak obecny amplituner to rozwazylbym np. lepszy subwoofer. Atmos to tez krok w dobra strone ale umiesc te glosniki tam gdzie być powinny(nad kolanami sluchacza). Odpisz, cytując
Lord_of_sound Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu (edytowany) 9 minut temu, PanKlor napisał: To zależy mocno od reszty zestawu. Jezeli jest tak samo budżetowy jak obecny amplituner to rozwazylbym np. lepszy subwoofer. Atmos to tez krok w dobra strone ale umiesc te glosniki tam gdzie być powinny(nad kolanami sluchacza). Właśnie ja nie jestem fanem zbyt mocnego basu. Obecnie jest go wystarczająco (Magnat 302A), kolumny Indiana Nota 5XX. Zależy mi na czystym, przestrzennym dźwięku. Zastanawiam się czy jest jakieś rozwiązanie gdzie są małe, lekkie monitory - które można zamontować na gwoździe TESA, bo nie bardzo mogę wiercić w suficie dziur. Edytowano 18 godzin temu przez Lord_of_sound Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Cambridge Audio Minx 12 albo 22 zobacz. Odpisz, cytując
Lord_of_sound Napisano 16 godzin temu Autor Napisano 16 godzin temu 17 minut temu, PanKlor napisał: Cambridge Audio Minx 12 albo 22 zobacz. Oooo takie coś waży netto: 0.43 kg więc bez problemu to zadziała. Czyli Yamaha RX-V6A + te dwa monitorki Cambridge Audio Minx 12 nad kolanami pozwoli mi doświadczyć budżetowo Dolby Atmos? Odpisz, cytując
Lord_of_sound Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu Dziękuję za pomoc. Odpisz, cytując
Recommended Posts