Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Dobry PEQ w domenie analogowej z wejściem i wyjściem  XLR

Jaki PEQ polecacie wysokiej jakości z bardzo niskimi szumami , zachowaną dynamiką i możliwością korekcji kilku pasm z regulacją faktora Q od 1 do 5 przynajmniej

NIe interesują mnie z szerokim faktorem  Q  jak np bardzo dobry w sumie  https://www.elysia.com/xfilter/  ale niestety posiadający tylko Q 0,5 lub 1.0 przełączane :(  a szkoda !

Podoba mi się ten    - Bettermaker Mastering Equalizer     https://www.thomann.pl/bettermaker_mastering_equalizer.htm    ,  posiada bardzo ciekawe możliwości i regulacje ale trochę    cena jest za wysoka jak na to co chcę skorygować u siebie. Na szczęście producentem jest polska firma więc jest szansa na bardziej przystępną cenę... mam nadzieję. 
Jeszcze ma jedną wadę oprócz wielu zalet ! ...  szerokość !   rackowa aż 482 mm  a taki fajny sprzęt ! , mogli zrobić trochę mniejszy  węższy, kurczę... . Może nie przewidzieli , że ludzie  w  domu chętnie by takich używali do korekcji akustyki  w pokoju audio   a nie tylko w rackach w studiach. 

Wystarczyłby mi przyzwoitej jakości   korektor z wejściami + wyjściami XLR nawet tylko z 3-4 zakresami ale z wąskim Q potrzebuję najlepiej tak jak pisałem chociaż 4-5
PS. Nie interesują mnie zupełnie PQE cyfrowe z powodu potrzeby zachowania łącza I2S do mojego DACa.  Tylko XLR
Może coś ciekawego na rynku wspólnie znajdziemy... ;) .....

Miłego wieczoru

Edytowano przez Marek333
  • Marek333 changed the title to Dobrej jakości PEQ w domenie analogowej, z wejściem i wyjściem XLR
Napisano (edytowany)

Nie mam w obecnym

Obecnie mam Matrix Audio NT-1 

Znalazłem proste RME ADI-2 FS  oraz RME ADI-2/4 Pro SE  . zdaje się tylko ten drugi ma parametryczne EQ. Muszę doczytać bo te ADI jak wiem mają świetne opinie i bardzo niskie szumy i zniekształcenia.  Doczytać muszę o różnicach tych modeli co byłoby odpowiednie dla mnie.

Obecnie testuję jak ma się jakość mojego dotychczasowego ARIESA S1 oraz Matrixa nowego NT-1 ale ewidentnie widać że musi się chociaż 50 h wygrzać Matrix bo dosłownie z godziny na godzinę gra mięsiściej , lepiej po prostu czuć zmianę > Fotka robocza .. bałagan ale pod  kontrolą ;) 
Tak czy inaczej na ARIESA S1 słowa nie powiem marnego jest zaj..sty,m streamerem . Ale Matrixa jak odsłuchałem u siebie 3 tyg temu to decyzja natychmiast zapadła takie wrażenie na mnie zrobił / pod kątem szczegółowości, nasycenia, mikrodynamiki, ciepła i oddechu wokalu  . To co lubię w skrócie ;) 

20250531_000743.jpeg.441a5ed685857a7b672c4f9f1cad60ee.jpeg

Edytowano przez Marek333
Napisano

Oba mają parametryczne eq, wersja podstawowa jest tylko przetwornikiem dac. Przyjmuje tylko cyfrę i wypuszcza analog.

Wersje pro to ad-dac oprócz cyfry mogą przyjąć także sygnał analogowy. W obydwu masz pięć punktów korekcji zgrupowanych w sekcji korektora plus dwa również regulowane pod gałkami treble bass. Z płynną regulacją Q, plynną regulacją częstotliwości, kształtu i dobroci filtra, a nawet kształtu zbocza filtra.

Napisano (edytowany)

Właśnie czytam o nich...

Widzę że zwykły , tańszy RME ADI-2 FS  odpada u mnie bo ja chcę mieć w torze analogowym  PEQ.  Ten tańszy nie ma PEQ w analogowym torze  zdaje się...
Muszę to dokładniej sprawdzić bo jak już miałbym brać drogi ten ADI to chyba skusiłbym się na inny model np  wspomniany wcześniej - BetterMaker - ale to na jutro bo już noc... ;) 
Dobrej nocy wszystkim maniakom do mnie podobnym ... ;) Muzyka daje radość jednak.

Tak niejasno opisali że nie mogę się jakoś połapać czy ma PEQ ten model ADI -2 PRO FS  w torze analogowm, albo może zmęczenie i noc zaciemniła mi już umysł ;)   Niby ma 5 pasmowy EQ ale czy ma na pewno w torze analogowym też czy tylko w cyfrowym choroba wie.... ????

https://supersound.pl/60639-rme-adi-2-pro-fs-przetwornik

Edytowano przez Marek333
Napisano (edytowany)

Marcin ale my rozmawiamy o Equalizerze a nie o DAC u

Pozdrawiam. 

;) 

5 godzin temu, michaudio napisał:

W Rme pro nie ma czystego analogu, sygnał analogowy, jest przekształcany do cyfry korygowany i z powrotem przetwarzany do analogu.

Potrzebujesz raczej czegoś w tym typie:

https://youtu.be/saJPeKLb3OU?si=vjbEQZyEVpK2UvcD

Masz słuszność. Jeśli RME w dwie strony przekształca to bez sensu dla mnie.

A jak sądzisz czy ten     Bettermaker_mastering_equalizer   też tak w 2 strony przekształca sygnał ? Ten poniżej :
M.

15 godzin temu, Marek333 napisał:

Equalizer     https://www.thomann.pl/bettermaker_mastering_equalizer.htm    ,  posiada bardzo ciekawe możliwości i

dopisuję w naszym temacie  wspomniany wyżej w linku do Y.Tube  - Cranborne Audio Carnaby HE2   / do analizy /

https://www.thomann.pl/cranborne_audio_carnaby_he2.htm  .... piękny optycznie ten klocek, bardzo ciekawy sprzęt... Dzięki wielkie jeszcze raz za tą sugestię .

Edytowano przez Marek333
Napisano (edytowany)

Piękny sprzęt ten Carnaby / doczytałem niestety nie posiada żadnej regulacji faktora Q... Szkoda.  
Zanim zawrócę głowę producentowi (co zapewne uczynię jeśli padnie wybór na ten produkt )  postanowiłem zbadać głębiej temat equalizerów,  bo jest jak widze bardziej złożony niż sądziłem. A i oferta ogromna sprzętów jak chyba żadnych innych.,

Dziś jeszcze poszukam equalizerów w sieci które mogą wczytać korekcyjne pliki REW ale szczerze mówiąc wątpię abym takie znalazł pracujące w domenie analogowej. Za dobrze by było ;)

Znalazłem coś ciekawego... ma wszystko co potrzebuję łącznie z bardzo wąskimi Q / ma możliwość oraz do 50 punktów PEQ i wzytuje REW 
Nie patrzmy na cenę ;)    bo może sugerować ..... 

Info z sieci, dla nas

Behringer FBQ2496 Feedback Destroyer Pro to popularny, budżetowy procesor dźwięku przeznaczony głównie do tłumienia sprzężeń (feedback) w systemach nagłośnieniowych, ale także oferujący funkcje parametrycznego equalizera. Poniżej szczegółowo omawiam jego jakość, specyfikację, zastosowania, a także opinie użytkowników na forach audio, w oparciu o dostępne źródła i analizę.

Specyfikacja i kluczowe cechy

Behringer FBQ2496 to 2-kanałowy procesor DSP w obudowie rack 1U, który działa zarówno jako automatyczny eliminator sprzężeń, jak i parametryczny equalizer. Główne cechy:

Tłumienie sprzężeń: Automatycznie wykrywa i eliminuje do 20 częstotliwości sprzężeń na kanał, stosując bardzo wąskie filtry notch (do 1/60 oktawy), co minimalizuje wpływ na jakość dźwięku.

Parametryczny EQ: Umożliwia ręczne ustawienie do 40 w pełni parametrycznych filtrów (częstotliwość, szerokość pasma, wzmocnienie) na kanał.

Przetwarzanie sygnału: 24-bit/96 kHz konwertery AD/DA oraz 32-bitowy procesor DSP, co zapewnia wysoką jakość przetwarzania cyfrowego.

Tryby pracy:

Auto Mode: Ciągle monitoruje sygnał i automatycznie dostosowuje filtry do nowych sprzężeń.

Single-Shot Mode: Wykrywa i blokuje filtry na stałe, dopóki nie zostaną ręcznie zresetowane.

Manual Mode: Pełna kontrola nad ustawieniami filtrów.

Learn Mode: Generuje sygnały testowe, aby wywołać sprzężenia i automatycznie je skorygować.

Połączenia: Zbalansowane wejścia i wyjścia XLR oraz TRS 1/4", porty MIDI (in/out/thru) do aktualizacji oprogramowania i sterowania.

Panic Button: Szybkie tłumienie sprzężeń w sytuacjach awaryjnych.

Wyświetlacz: 24-segmentowy miernik LED dla poziomów wejścia/wyjścia i redukcji wzmocnienia.

Jakość dźwięku

FBQ2496 jest chwalony za minimalny wpływ na jakość dźwięku dzięki wąskim filtrom notch, które precyzyjnie eliminują sprzężenia, pozostawiając resztę spektrum nietkniętą. Użytkownicy zauważają, że nawet przy użyciu wielu filtrów (do 20 na kanał), degradacja dźwięku jest minimalna, co jest kluczowe w zastosowaniach live, takich jak koncerty czy nagłośnienie mowy. Jednak niektórzy użytkownicy wskazują, że przy zbyt dużej liczbie aktywnych filtrów dźwięk może ulec zniekształceniu, szczególnie w delikatniejszych zastosowaniach, takich jak ciche wokale.

W porównaniu do droższych urządzeń, takich jak procesory Sabine czy DBX DriveRack, FBQ2496 oferuje dobrą jakość dźwięku w swojej klasie cenowej, choć może nie dorównywać high-endowym rozwiązaniom pod względem przejrzystości i dynamiki. W szczególności, użytkownicy doceniają brak zauważalnego szumu („no noise”) nawet przy pełnym obciążeniu filtrami.

Jakość wykonania

Budowa: Użytkownicy generalnie oceniają jakość wykonania jako solidną, z metalową obudową typu rack, która dobrze znosi trudy użytkowania w warunkach live. Jedynym często krytykowanym elementem jest pokrętło sterujące, które bywa opisywane jako „tanie” i nie do końca okrągłe, co wpływa na estetykę, ale nie na funkcjonalność.

Niezawodność: Opinie są mieszane. Niektórzy użytkownicy chwalą urządzenie za trwałość, wspominając o setkach koncertów bez awarii. Inni zgłaszają problemy, takie jak awarie po krótkim okresie użytkowania (np. 33 dni) lub konieczność resetowania urządzenia z powodu błędów DSP.

Zasilanie: Wbudowany zasilacz impulsowy (100-240 V) jest chwalony za niskie zużycie energii i brak szumów, co jest plusem w porównaniu do starszych modeli Behringera.

Integracja z REW

Jak wspomniano wcześniej, FBQ2496 wspiera bezpośredni import filtrów korekcyjnych z Room EQ Wizard (REW) w formacie .req poprzez MIDI lub dedykowane oprogramowanie. To czyni go szczególnie użytecznym dla użytkowników, którzy chcą precyzyjnie korygować akustykę pomieszczenia na podstawie pomiarów REW. Proces wymaga jednak pewnej wiedzy technicznej, aby skonfigurować komunikację MIDI.

Opinie na forach audio

Opinie na temat Behringer FBQ2496 na forach audio, takich jak SoundOnSound, ProSoundWeb, Audiofanzine czy Harmony Central, są zróżnicowane, ale generalnie urządzenie jest cenione za stosunek jakości do ceny. Poniżej kluczowe punkty z recenzji i opinii:

Pozytywne opinie

Skuteczność w tłumieniu sprzężeń: Użytkownicy chwalą tryb „Learn”, który skutecznie wykrywa i eliminuje sprzężenia w środowiskach live, takich jak koncerty, imprezy DJ-skie czy nagłośnienie w kościołach. Jeden z użytkowników napisał: „To niemal set-and-forget, daje więcej headroomu i mniej sprzężeń w trudnych akustycznie pomieszczeniach”.

Łatwość użycia w trybie automatycznym: Tryb „Set-and-Forget” i przycisk „Panic” są doceniane za prostotę, szczególnie dla mniej doświadczonych użytkowników. Mobilny DJ opisał, jak FBQ2496 „działał niemal od razu po podłączeniu” na weselu.

Stosunek ceny do możliwości: Przy cenie około 600–800 zł (w zależności od rynku), użytkownicy uważają, że to „najlepszy bang for the buck” w kategorii tłumienia sprzężeń i EQ.

Wszechstronność: Możliwość użycia jako parametryczny EQ sprawia, że jest użyteczny nie tylko do tłumienia sprzężeń, ale także do kreatywnego kształtowania dźwięku w studio lub live.

Trwałość w trudnych warunkach: Użytkownicy w wilgotnych środowiskach (np. kluby w piwnicach) zauważyli, że FBQ2496 jest mniej podatny na problemy z potencjometrami niż droższe urządzenia.

Negatywne opinie

Problemy z konfiguracją fabryczną: Wielu użytkowników skarży się, że domyślna konfiguracja fabryczna (wszystkie filtry ustawione na PEQ) jest bezużyteczna, dopóki nie zmieni się ustawień na tryb automatyczny lub single-shot. „Out of the box nie działa, trzeba ręcznie ustawić filtry na P0, co jest frustrujące”.

Powolność w trybie automatycznym: W porównaniu do droższych urządzeń, takich jak DBX DriveRack, FBQ2496 jest wolniejszy w wykrywaniu sprzężeń, szczególnie przy mikrofonach bezprzewodowych lub headsetach. „Za wolny na dynamiczne sytuacje, ale dobry do statycznych mikrofonów”.

Problemy z niezawodnością: Niektórzy użytkownicy zgłaszali awarie, np. urządzenie przestawało działać lub traciło sygnał nawet w trybie bypass. „Po 33 dniach padło, a wsparcie Behringera nie odpowiedziało”. Inni wspominali o problemach z DSP, które powodowały „zawieszanie się” urządzenia przy błędnych ustawieniach filtrów.

Słaba dokumentacja: Instrukcja obsługi jest często krytykowana za brak jasności, szczególnie w kwestii konfiguracji początkowej. „Behringer potrzebuje nowego autora instrukcji”.

Ograniczenia w cichych środowiskach: FBQ2496 ma trudności z wykrywaniem sprzężeń przy niskich poziomach sygnału, co czyni go mniej użytecznym dla cichych wokali lub delikatnych aplikacji. „Nie radzi sobie z cichymi śpiewakami, trzeba podkręcić poziom sygnału, co jest ryzykowne”.

Jakość wykonania pokrętła: Estetyka i jakość pokrętła sterującego są często krytykowane jako „tanie” i nieprecyzyjne.

Zastosowania

Live Sound: FBQ2496 jest najczęściej używany w nagłośnieniu koncertowym, kościołach, na weselach czy w klubach, gdzie skutecznie redukuje sprzężenia w monitorach scenicznych i systemie głównym.

DJ-ing: DJ-e doceniają łatwość użycia w trybie „Learn” podczas imprez, gdzie akustyka pomieszczenia bywa trudna.

Studio: Choć rzadziej stosowany w studio, jego funkcja parametrycznego EQ i kompatybilność z REW czynią go użytecznym do korekcji akustyki w pomieszczeniach odsłuchowych.

Subwoofer Tuning: Niektórzy użytkownicy używają go do precyzyjnego dostrajania subwooferów w systemach PA.

Porównanie z innymi urządzeniami

DBX DriveRack: FBQ2496 jest wolniejszy w reakcji na sprzężenia w dynamicznych sytuacjach (np. mikrofony bezprzewodowe), ale tańszy i równie skuteczny w statycznych konfiguracjach.

MiniDSP: MiniDSP (np. 2x4 HD) jest bardziej wszechstronny w integracji z REW dzięki automatycznemu importowi filtrów, ale oferuje niższą częstotliwość próbkowania (96 kHz vs. 192 kHz w innych urządzeniach). FBQ2496 jest lepszy w zastosowaniach live dzięki trybowi „Panic”.

Sabine: Droższe procesory Sabine są szybsze i bardziej niezawodne, ale FBQ2496 oferuje lepszy stosunek ceny do jakości.

Podsumowanie

Behringer FBQ2496 Feedback Destroyer Pro to solidne, budżetowe urządzenie, które oferuje znakomitą wartość za cenę w zastosowaniach live, szczególnie dla statycznych mikrofonów i trudnych akustycznie pomieszczeń. Jego jakość dźwięku jest dobra, a wąskie filtry notch minimalizują degradację sygnału. Kompatybilność z REW poprzez import filtrów .req czyni go użytecznym do korekcji akustycznej, choć wymaga konfiguracji MIDI. Opinie na forach audio są generalnie pozytywne, z uznaniem dla prostoty i skuteczności, ale użytkownicy krytykują domyślną konfigurację, powolność w dynamicznych sytuacjach i okazjonalne problemy z niezawodnością.

Jeśli potrzebujesz taniego, skutecznego narzędzia do tłumienia sprzężeń w systemie PA lub korekcji akustyki z REW, FBQ2496 jest dobrym wyborem, pod warunkiem że poświęcisz czas na poprawną konfigurację. W przypadku bardziej wymagających zastosowań (np. dynamiczne mikrofony bezprzewodowe lub high-endowe studio), warto rozważyć droższe alternatywy, takie jak DBX DriveRack lub Trinnov.

Pozdrawiam
M.

Edytowano przez Marek333
Napisano (edytowany)

Ciekawa firma. Rozpoczęli ... uwaga .. w 1961 roku ! Wow!
I od zawsze zajmują się wytwarzaniem profesjonalnego  sprzetu  dla muzyków,  jak czytamy i widać

https://www.behringer.com/   ,  https://www.behringer.com/our-story.html

inny model  od nich polska dystrybucja jak widzę  https://www.dj-sklep.pl/equalizery/50-behringer-ultracurve-pro-deq2496.html

=== PORÓWNAJMY =    Behringer Ultracurve Pro DEQ2496 oraz Behringer Feedback Destroyer PRO FBQ2496

Behringer Ultracurve Pro DEQ2496 oraz Behringer Feedback Destroyer Pro FBQ2496 to dwa urządzenia z linii procesorów sygnałowych Behringera, które różnią się funkcjonalnością, specyfikacją i przeznaczeniem. Oba są wykorzystywane w profesjonalnym audio, ale DEQ2496 jest bardziej wszechstronnym urządzeniem masteringowym, podczas gdy FBQ2496 koncentruje się na tłumieniu sprzężeń i podstawowej korekcji parametrycznej. Poniżej przedstawiam szczegółowe porównanie, uwzględniając jakość, komponenty, opinie użytkowników oraz integrację z Room EQ Wizard (REW), o którą pytałeś wcześniej.

1. Rodzaj urządzenia i główne zastosowanie

Behringer Ultracurve Pro DEQ2496:

Typ: Wielofunkcyjny, 2-kanałowy procesor masteringowy i equalizer z funkcjami analizy, korekcji akustycznej, dynamiki i opóźnień.

Zastosowanie: Przeznaczony do zaawansowanego masteringiu w studio, korekcji akustyki pomieszczeń, optymalizacji systemów PA w zastosowaniach live, a także jako narzędzie do precyzyjnego kształtowania dźwięku.

Kluczowe cechy: Oferuje 4 moduły EQ (31-pasmowy graficzny, 10-pasmowy parametryczny, dynamiczny EQ, eliminator sprzężeń), analizator FFT w czasie rzeczywistym, kompresor/ekspander, limiter, stereo imager i cyfrowe opóźnienie.

Integracja z REW: DEQ2496 wspiera import filtrów z REW (format .txt lub .req) poprzez MIDI, a jego funkcja Auto EQ współpracuje z mikrofonem pomiarowym, co ułatwia korekcję akustyczną na podstawie pomiarów REW. Użytkownicy chwalą łatwość integracji z REW w domowych studiach.

Behringer Feedback Destroyer Pro FBQ2496:

Typ: 2-kanałowy eliminator sprzężeń z funkcją parametrycznego equalizera.

Zastosowanie: Główne zastosowanie to tłumienie sprzężeń w systemach nagłośnieniowych live (koncerty, kościoły, imprezy DJ-skie) oraz podstawowa korekcja EQ w prostszych aplikacjach.

Kluczowe cechy: Automatyczne wykrywanie i eliminacja do 20 częstotliwości sprzężeń na kanał za pomocą wąskich filtrów notch (1/60 oktawy), możliwość ręcznego ustawienia do 40 filtrów parametrycznych. Brak zaawansowanych funkcji, takich jak kompresja, analiza FFT czy opóźnienie.

Integracja z REW: FBQ2496 obsługuje import filtrów korekcyjnych z REW w formacie .req poprzez MIDI, co pozwala na precyzyjną korekcję akustyczną, choć wymaga konfiguracji oprogramowania lub sterowania MIDI.

2. Specyfikacje techniczne

Cecha

DEQ2496

FBQ2496

Przetwarzanie sygnału

24-bit/96 kHz, 32/40-bit DSP z obliczeniami zmiennoprzecinkowymi, dynamika 113 dB

24-bit/96 kHz, 32-bit DSP, dynamika ~100 dB

Konwertery AD/DA

Wysokiej jakości AKM, 24-bit/96 kHz

Standardowe, 24-bit/96 kHz

Częstotliwość próbkowania

Do 96 kHz

Do 96 kHz

Filtry EQ

31-pasmowy graficzny, 10-pasmowy parametryczny, 3 dynamiczne EQ na kanał, eliminator sprzężeń

Do 40 parametrycznych filtrów (20 na kanał w trybie automatycznym)

Tłumienie sprzężeń

Do 20 częstotliwości na kanał, tryb Auto, Single i Learn

Do 20 częstotliwości na kanał, tryb Auto, Single i Learn

Analiza FFT

61-pasmowy analizator w czasie rzeczywistym z Auto EQ

Brak

Dynamika

Kompresor, ekspander, limiter

Brak

Opóźnienie

Cyfrowe opóźnienie (0–300 ms)

Brak

Pamięć presetów

64 sloty użytkownika

Brak pamięci presetów

DEQ2496: Wyposażony w zaawansowane procesory DSP (SHARC), oferuje większą dynamikę (113 dB) i bardziej wszechstronne możliwości przetwarzania sygnału.

FBQ2496: Skupia się na podstawowym przetwarzaniu, z mniejszą liczbą funkcji i nieco niższą dynamiką, ale wystarczającą dla większości zastosowań live.

3. Wejścia i wyjścia

DEQ2496:

Wejścia analogowe: 2 x XLR zbalansowane (z opcją mikrofonu pomiarowego z zasilaniem phantom +48V).

Wyjścia analogowe: 2 x XLR zbalansowane, 1 x TRS aux stereo.

Cyfrowe: AES/EBU (XLR), S/PDIF (optyczne i koncentryczne), Wordclock.

MIDI: In/Out/Thru dla sterowania i importu presetów/filtrów.

Dodatkowe: Wejście mikrofonowe dla RTA (analizatora widma).

FBQ2496:

Wejścia analogowe: 2 x XLR/TRS zbalansowane.

Wyjścia analogowe: 2 x XLR/TRS zbalansowane.

Cyfrowe: Brak (tylko MIDI dla sterowania i importu filtrów).

Dodatkowe: Brak wejścia mikrofonowego czy Wordclock.

Wnioski: DEQ2496 oferuje znacznie więcej opcji łączności, w tym cyfrowe wejścia/wyjścia i obsługę mikrofonu pomiarowego, co czyni go bardziej uniwersalnym w studiach i zaawansowanych systemach PA. FBQ2496 jest prostszy, ograniczony do analogowych połączeń i MIDI.

4. Funkcje DSP i korekcja akustyczna

DEQ2496:

Moduły EQ: 4 równolegle wybieralne moduły (31-pasmowy graficzny, 10-pasmowy parametryczny, dynamiczny EQ, eliminator sprzężeń). Unikalna funkcja Virtual Paragraphic EQ (VPQ) pozwala na parametryczne sterowanie graficznym EQ.

Analiza FFT: 61-pasmowy analizator w czasie rzeczywistym z funkcją Auto EQ, która automatycznie dostosowuje krzywą EQ do płaskiej odpowiedzi na podstawie pomiarów mikrofonem.

Dynamika: Kompresor, ekspander, limiter z pełną kontrolą parametrów (Attack, Release, Threshold, Ratio).

Stereo Imager: Regulacja szerokości stereo, asymetrii, rotacji i efektu „shuffle” dla niskich częstotliwości.

Opóźnienie: Cyfrowe opóźnienie (0–300 ms) dla korekcji fazowej w systemach PA.

Integracja z REW: Możliwość importu filtrów z REW (.txt lub .req) przez MIDI oraz ręczne wprowadzanie parametrów. Funkcja Auto EQ jest kompatybilna z pomiarami REW, co ułatwia korekcję akustyki w studio lub live.

FBQ2496:

Moduły EQ: Tylko parametryczny EQ z maksymalnie 40 filtrami (20 na kanał w trybie automatycznym). Brak graficznego EQ, dynamicznego EQ czy innych funkcji DSP.

Tłumienie sprzężeń: Automatyczne wykrywanie do 20 częstotliwości sprzężeń na kanał w trybach Auto, Single lub Learn. Wąskie filtry notch (1/60 oktawy) minimalizują wpływ na dźwięk.

Integracja z REW: Możliwość importu filtrów .req przez MIDI, co pozwala na korekcję akustyczną, ale brak analizatora FFT ogranicza automatyczne dostosowanie.

Wnioski: DEQ2496 jest znacznie bardziej wszechstronny dzięki dodatkowym modułom EQ, analizie FFT i funkcjom dynamiki. FBQ2496 jest prostszy, skupiony na tłumieniu sprzężeń i podstawowej korekcji parametrycznej.

5. Jakość dźwięku

DEQ2496:

Użytkownicy chwalą wysoką jakość dźwięku dzięki konwerterom AKM 24-bit/96 kHz i dynamice 113 dB. Jest opisywany jako „przezroczysty” i „neutralny”, z minimalnym wpływem na sygnał, nawet przy złożonych ustawieniach EQ czy kompresji.

W zastosowaniach studyjnych i hi-fi, użytkownicy doceniają precyzję i możliwość korekcji akustyki pomieszczenia, szczególnie w połączeniu z REW. Jednak niektórzy zauważają, że w porównaniu do high-endowych urządzeń (np. Trinnov), dźwięk może być mniej „muzykalny”.

FBQ2496:

Jakość dźwięku jest dobra w swojej klasie cenowej, z minimalnym szumem i zniekształceniami dzięki wąskim filtrom notch. Użytkownicy podkreślają, że urządzenie „nie psuje sygnału” w zastosowaniach live, ale nie jest tak wyrafinowane jak DEQ2496.

W cichych aplikacjach (np. delikatne wokale) może być mniej skuteczne, wymagając wyższych poziomów sygnału do wykrycia sprzężeń.

Wnioski: DEQ2496 oferuje lepszą jakość dźwięku i większą precyzję dzięki wyższej dynamice i zaawansowanym konwerterom, co czyni go bardziej odpowiednim do zastosowań studyjnych i hi-fi. FBQ2496 jest wystarczający dla prostszych potrzeb live.

6. Jakość wykonania

DEQ2496:

Solidna metalowa obudowa 1U, dobrze znosząca użytkowanie w warunkach live. Użytkownicy chwalą trwałość, ale zgłaszają problemy z niezawodnością w starszych egzemplarzach, np. „crackling” na jednym kanale, które można naprawić (np. wymiana kondensatorów).

Wyświetlacz LCD i intuicyjne menu są doceniane, choć nauka obsługi wymaga czasu.

FBQ2496:

Również solidna obudowa 1U, ale pokrętło sterujące jest krytykowane za „tani” wygląd i brak precyzji.

Niektórzy użytkownicy zgłaszali awarie DSP lub problemy z zasilaniem po krótkim okresie użytkowania, choć wielu chwali trwałość po setkach koncertów.

Wnioski: Oba urządzenia mają solidną konstrukcję, ale DEQ2496 jest lepiej wykończony dzięki wyświetlaczowi i większej liczbie kontrolek. FBQ2496 ma prostszy interfejs, co może być wadą w precyzyjnej konfiguracji.

7. Opinie na forach audio

DEQ2496:

Pozytywne: Użytkownicy na forach, takich jak Audiofanzine, Gearspace czy SoundOnSound, chwalą wszechstronność, Auto EQ i integrację z REW. „Zrobiłem korekcję akustyczną w studio za 100 euro, efekt jest niesamowity” – napisał jeden z użytkowników. Inni doceniają stosunek ceny do możliwości: „Nie znajdziesz lepszego procesora za tę cenę”.

Negatywne: Krytykowana jest początkowa trudność w obsłudze („stroma krzywa uczenia się”) i problemy z niezawodnością w starszych modelach (np. szumy na wyjściach). Niektórzy użytkownicy uważają, że funkcja Feedback Destroyer jest mniej skuteczna niż w dedykowanych urządzeniach.

Zastosowania: Często używany w domowych studiach do korekcji akustyki, w systemach PA do optymalizacji dźwięku i w hi-fi do precyzyjnego EQ.

FBQ2496:

Pozytywne: Użytkownicy na SoundOnSound i Amazon chwalą skuteczność w tłumieniu sprzężeń w środowiskach live: „Set-and-forget działa świetnie na weselach i w kościołach”. Doceniana jest prostota i cena (ok. 600–800 zł). „Za tę cenę nie ma konkurencji” – napisał jeden z recenzentów.

Negatywne: Krytykowana jest domyślna konfiguracja fabryczna (wszystkie filtry na PEQ), która wymaga ręcznej zmiany, oraz powolność w dynamicznych sytuacjach (np. mikrofony bezprzewodowe). Niektórzy zgłaszali awarie DSP lub problemy z MIDI.

Zastosowania: Popularny w nagłośnieniu live, szczególnie dla statycznych mikrofonów, oraz w prostych korekcjach akustycznych z REW.

8. Integracja z REW

DEQ2496:

Pełna kompatybilność z REW dzięki importowi filtrów .req przez MIDI. Funkcja Auto EQ w połączeniu z mikrofonem pomiarowym (np. ECM8000) pozwala na automatyczną korekcję akustyczną, co jest szczególnie cenione w studio i hi-fi.

Użytkownicy chwalą, że wyniki korekcji z REW są łatwe do zweryfikowania dzięki wbudowanemu analizatorowi FFT.

FBQ2496:

Obsługuje import filtrów .req przez MIDI, ale brak analizatora FFT ogranicza możliwość weryfikacji korekcji na urządzeniu. Wymaga większej wiedzy technicznej do skonfigurowania MIDI.

Skuteczny w prostych korekcjach akustycznych, ale mniej wszechstronny niż DEQ2496.

9. Cena i pozycjonowanie

DEQ2496: Cena w Polsce ok. 1200–1500 zł (nowy), używany ok. 400–600 zł. Pozycjonowany jako wszechstronny procesor dla profesjonalistów i entuzjastów hi-fi, oferujący funkcje konkurujące z droższymi urządzeniami (np. DBX, Trinnov).

FBQ2496: Cena w Polsce ok. 600–800 zł (nowy), używany ok. 300–400 zł. Dedykowany dla budżetowych systemów live, gdzie priorytetem jest tłumienie sprzężeń.

Podsumowanie

DEQ2496:

Zalety: Wszechstronność (EQ, dynamika, opóźnienie, analiza FFT), wysoka jakość dźwięku (113 dB dynamiki), integracja z REW, możliwość użycia w studio i live. Idealny do korekcji akustyki pomieszczeń i zaawansowanego masteringu.

Wady: Stroma krzywa uczenia się, potencjalne problemy z niezawodnością w starszych modelach, mniej skuteczny Feedback Destroyer w dynamicznych sytuacjach.

Dla kogo: Profesjonaliści, entuzjaści hi-fi, użytkownicy potrzebujący precyzyjnej korekcji akustycznej i analizy widma.

FBQ2496:

Zalety: Prostota, skuteczność w tłumieniu sprzężeń, niska cena, dobra integracja z REW w prostych zastosowaniach.

Wady: Ograniczona funkcjonalność (brak analizy FFT, dynamiki, opóźnień), problemy z konfiguracją fabryczną, potencjalne awarie DSP.

Dla kogo: Użytkownikom systemów live (koncerty, kościoły, DJ-e), którzy potrzebują budżetowego rozwiązania do tłumienia sprzężeń.

Rekomendacja: Jeśli potrzebujesz wszechstronnego procesora do studio, hi-fi lub zaawansowanego systemu PA z możliwością precyzyjnej korekcji akustycznej z REW, wybierz DEQ2496. Jeśli Twoim priorytetem jest proste i tanie tłumienie sprzężeń w środowisku live, FBQ2496 będzie wystarczający. W obu przypadkach konfiguracja z REW wymaga pewnej wiedzy, ale DEQ2496 oferuje większą elastyczność dzięki analizatorowi FFT i dodatkowym funkcjom.

=========

ze strony producenta - https://www.behringer.com/product.html?modelCode=0821-AAD

Edytowano przez Marek333
Napisano (edytowany)

Po analizie doszedłem do wniosku że tylko procesor dźwięku DSP pracujący w domenie cyfrowej  musi być dla mnie do systemu, żaden analog jednak *(ponieważ wszystkie analogi wprowadzają bardzo dużo zakłóceń przez podwójną wewnętrzną  konwersję AD DA . bez sensu . Po prostu nie da rady znaleźć czystych analogowych PEQ w rozssądnych pieniądzach

Fajny inny do analizy podrzucam - Naw NSP248E   https://ragtime.pl/pl/p/Procesor-dzwieku-Naw-NSP248E-Procesor/67983

Wszystko można by podłączyć przez AES/EBU które bardzo wysoko cenię tuż za łączem  I2S.  

W rozsądnych pieniądzach jeszcze. 

Edytowano przez Marek333
Napisano

Wygląda sensownie, i cyfrowe korektory działają poprostu lepiej. Są bardziej "niewyczuwalne".

Najprościej przepuścić przez nie cyfrowy sygnał jeszcze przed konwersją na analog.

Wtedy nadal robisz w systemie tylko jedną konwersję c/a.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Marek333 napisał:

Po analizie doszedłem do wniosku że tylko procesor dźwięku DSP pracujący w domenie cyfrowej  musi być dla mnie do systemu

Próbuję od początku naprowadzić na tą stronę... ;) jak nie masz w swoim streamerze wypożycz i spróbuj Volumio Rivo + z dobrym zasilaniem liniowym np ichniejszy lub PD Creative. W Volumio masz możliwości instalacji Camilla DSP (zwane tu Fusion DSP) które działa na moje ucho perfekcyjnie (używam 15 zakresowego PEQ) ale można też dodać swoje filtry). Działa ten PEQ jak dla mnie znakomicie. Nie słyszę degradacji po włączeniu wtyczki czy dodaniu filtrów.

Dodatkowe urządzenie, to dodatkowe problemy - zakłócenia od SMPS, pętle masy itp.

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano (edytowany)

Powoli zaczynam mieć w nosie tą całą korekcję he he ;)

Dziś przepuszczałem przez PEQ który mam w Aries S1 (wyszedłem z Matrixa coaxem do ARIES i  dalej wszedłem z Ariesa  coaxem do Laiv) a więc tylko w domenie cyfrowej korekcja Ariesem nastąpiła.

+ test  nr 2 streaming  bezpośredni do Aries S1 + włączone PEQ i wychodzimy na Laiv coaxem.(niestety Aries S1 nie ma  wyjścia I2S)

I na moje ucho,  dużo przyjemniej gra sam Matrix NT-1 gdzie idzie po IS2 do Laiv Harmony bez żadnej korekcji i nawet o dziwo nie  przeszkadza mi te kilka decybeli podbicia na 56 Hz. Na pomiarach w sumie w dość wąskim zakresie ten peak mam o te kilka decybeli. Na szczęście nie w szerokim zakresie -wówczas byłby mocno słyszalny i przeszkadzający bo szerokość ważniejsza od wysokości peaku na wąskim zakresie.

Więc jest  szansa że  zostawię czysty system bez PEQ a  taki PEQ sobie moiże jako zabawkę do testowania jedynie kupię na równoległym kanale cyfrowym np AES/EBU a główny I2S zostawię do codziennego grania. Cały zas mi się wygrzewa NT-1 więc porównania i pomiary REW będą wiarygodniejsze za ok 100 h.

Dostrzegam że  zupełnie nie przeszkadza podbicie na tym 56 Hz gdy się słucha  ciszej   np wieczorem powiedzmy vol.40-45 db  nie 75 db (vol 63 w Heglu) 
Wówczas ta lekka nadwyżka basu staje się zaletą bo dźwięk cichy jest soczysty..   nie jest źle ale przyznję PEQ chcę mieć do zabawy testów a więc wątek nadal będzie mnie interesował i będę sobie szukał czegoś (już na pewno do toru cyfrowego) ;)  

Edytowano przez Marek333