Mikael Napisano Wtorek o 14:36 Napisano Wtorek o 14:36 Cześć! W związku z przeprowadzką, sprzedałem swój zestaw audio i otrzymaną kasę przeznaczę na remont. Jednak pomyślałem, że przy okazji wezmę pod uwagę chociażby wstępne zaplanowanie miejsca na audio, które prędzej czy później tam trafi. Bardzo amatorsko przygotowałem rzut salonu z aneksem, w którym w przyszłości planuję postawić sprzęt. Na czerwono, niebiesko i zielono zaznaczyłem miejsce, w którym mógłbym postawić komodę z TV i obok standy lub kolumny podłogowe, jeśli na takie się zdecyduję. Chciałbym prosić o pomoc, na której ścianie się skupić, żeby od początku właśnie tam postawić szafkę RTV i powiesić nad nią TV. Odpisz, cytując
Mikael Napisano Wtorek o 17:00 Autor Napisano Wtorek o 17:00 3 minuty temu, toomtoomik napisał: Ja dałbym na 1 Bo najwięcej miejsca? Odpisz, cytując
toomtoomik Napisano Wtorek o 17:09 Napisano Wtorek o 17:09 No, jeśli jest prostokąt, stawia się na dłuższym boku. Otwarte przestrzenie i nierówne długości ścian, to trudniej już. Miejsce odsłuchowe zrobiłbym na wysokości, tej krótszej ściany. Tak bym zaczą. Ale wiesz. Ma być wygodnie, czy lepiej ... Ja bym tak zaczą. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano wczoraj o 06:20 Napisano wczoraj o 06:20 13 godzin temu, toomtoomik napisał: ... Ja bym tak zaczą. Zaczął 1 Odpisz, cytując
toomtoomik Napisano wczoraj o 07:53 Napisano wczoraj o 07:53 (edytowany) 17 minut temu, toomtoomik napisał: Kup sobie klocki lego i nie trać komuś czasu, na pomoc. Pozdro Edytowano wczoraj o 08:11 przez toomtoomik Odpisz, cytując
toomtoomik Napisano wczoraj o 08:19 Napisano wczoraj o 08:19 (edytowany) 26 minut temu, toomtoomik napisał: Sami naukowcy w tym kraju, a pomóc koledze ni mo komu ... Edytowano wczoraj o 08:20 przez toomtoomik Odpisz, cytując
Palmos Napisano wczoraj o 08:56 Napisano wczoraj o 08:56 21 godzin temu, Mikael napisał: Bardzo amatorsko przygotowałem rzut salonu z aneksem A co jest na lewo od "3"? Jakaś ścianka? 19 godzin temu, toomtoomik napisał: No, jeśli jest prostokąt, stawia się na dłuższym boku. Jeśli na dłuższym boku no to raczej powinno być "2" a nie "1" Odpisz, cytując
toomtoomik Napisano wczoraj o 10:51 Napisano wczoraj o 10:51 (edytowany) 1 godzinę temu, Palmos napisał: A co jest na lewo od "3"? Jakaś ścianka? Jeśli na dłuższym boku no to raczej powinno być "2" a nie "1" tak, masz rację, ale tam jest kaloryfer. Ja ustawiłbym odsłuch tam, gdzie kończy się ta krótsza ściana. Wtedy 1 będzie tą dłuższą. Staram się stworzyć prostokąt i pominąć tą nieforemną przestrzeń za miejscem odsłuchowym. Aby kolymny były obie w miejscach równych odbić, od ścian. No, chyba że, ma się amplituner lub wzmacniacz z automatyczną korekcją.. Trudna sytuacja.. Edytowano wczoraj o 10:52 przez toomtoomik Odpisz, cytując
Mikael Napisano wczoraj o 12:31 Autor Napisano wczoraj o 12:31 3 godziny temu, Palmos napisał: A co jest na lewo od "3"? Jakaś ścianka? Jeśli na dłuższym boku no to raczej powinno być "2" a nie "1" Na lewo od 3, w sensie patrząc wprost na zieloną strefę, nie ma nic. Tam była kiedyś ścianka (kuchnia była osobna), dziś jest przejscie prosto z przedpokoju. Odpisz, cytując
fp74 Napisano wczoraj o 12:45 Napisano wczoraj o 12:45 Pozycja 1. Nie wiem skąd pomysł, że w prostokątnym pomieszczeniu stawiamy kolumny na dłuższym boku...? No właśnie raczej na krótszym, zwłaszcza, że tu masz 3,5 m - wg mnie to sporo. Zależy jeszcze gdzie wtedy usiądziesz ale zakładam, że gdzieś na wysokości kaloryfera, bo dalej masz już kolizję - drzwi balkonowe. Zyskasz po pierwsze możliwość dość swobodnej aranżacji akustycznej za kolumnami, po drugie nie usiądziesz tuż pod ścianą - to duży plus dodatni, no i masz pełną symetrię - dźwięk nie "ucieka" z jednej kolumny jak przy ustawieniach 2 i 3, a dodatkowo, jak estetyka pozwoli możesz na boki dać kolejne ustroje na pierwsze odbicia boczne. Właściwie same plusy. Miłej zabawy i dobrze, że myślisz z wyprzedzeniem. Ja niedawno robiłem demolkę całego pokoju.... ale warto było. Pozdrawiam. Odpisz, cytując
pairtick Napisano wczoraj o 12:51 Napisano wczoraj o 12:51 4 minuty temu, fp74 napisał: Nie wiem skąd pomysł, że w prostokątnym pomieszczeniu stawiamy kolumny na dłuższym boku...? Z fizyki, jak mniemam 🤔 Odpisz, cytując
fp74 Napisano wczoraj o 12:57 Napisano wczoraj o 12:57 2 minuty temu, pairtick napisał: Z fizyki, jak mniemam 🤔 no z fizyką nie będę się kłócił...😉 ale w pomieszczeniu kolegi wnioski i tak są po prostu oczywiste, chyba, że jedna kolumna ma stać na środku pokoju albo na balkonie, wtedy też kaloryfer może posłużyć za niezły dyfuzor....😁 Odpisz, cytując
pairtick Napisano wczoraj o 13:11 Napisano wczoraj o 13:11 10 minut temu, fp74 napisał: no z fizyką nie będę się kłócił...😉 ale w pomieszczeniu kolegi wnioski i tak są po prostu oczywiste, chyba, że jedna kolumna ma stać na środku pokoju albo na balkonie, wtedy też kaloryfer może posłużyć za niezły dyfuzor....😁 Tam i tak nie będzie grało, to trzeba ustawić tak jak małżonka sobie życzy. Happy wife, happy life 😉 22 godziny temu, Mikael napisał: Chciałbym prosić o pomoc, na której ścianie się skupić, żeby od początku właśnie tam postawić szafkę RTV i powiesić nad nią TV. Odpisz, cytując
fp74 Napisano wczoraj o 14:24 Napisano wczoraj o 14:24 1 godzinę temu, pairtick napisał: Tam i tak nie będzie grało, to trzeba ustawić tak jak małżonka sobie życzy. Happy wife, happy life 😉 Tak, jak to ktoś tu napisał na forum : żona , najsłabszy element toru.... Odpisz, cytując
Mikael Napisano wczoraj o 16:05 Autor Napisano wczoraj o 16:05 2 godziny temu, pairtick napisał: Tam i tak nie będzie grało, to trzeba ustawić tak jak małżonka sobie życzy. Happy wife, happy life 😉 I teraz słuchajcie - moja Kobieta, jak jej powiedziałem o rozmowach tu na forum, godzi się na ustawienie naprzeciw drzwi balkonowych. 😀 Choć jak słusznie zauważyła, może nieco świecić w TV (ale to strona północna więc nie powinno jakoś mocno). Odpisz, cytując
Recommended Posts