Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witajcie obecnie posiadam MA silver500 6g

gra to z Roksan k3 i chciałem poprawić jakość lub objętość grania. Ogólnie zadowolony jestem za wyjątkiem tego że chce ulepszyć stereo po przez wymianę kolumn. Co byście polecili ? Na oku mam Ma gold gx200, spendor A9,Audiovector Qr5.Monitor Audio  GX300 Gold. Lubię Bas, stereofonie detal ogólnie bardziej mi ciepłe granie odpowiada. Z silverami  jest ok ale chcę trochę więcej mocy i powera z tym żeby bass jaki jest obecnie nie znikł a nawet go po prawił może większej głębi szukam. Proszę o podpowiedzi co byście polecili??

IMG_5848.jpeg

Napisano (edytowany)

Jeśli zależy Ci na cieple to Audiovectory QR5 nie są dla Ciebie i możesz je wykreślić z listy. One grają czysto, przestrzennie, detalicznie, bez podgrzania, z podkreślonymi skrajami, są rozjaśnione.

Goldy od MA to też nieco inny kierunek od Silverów. Grają łagodniej, spokojniej, wysokie tony są gładsze i nie tak rozświetlone jak w niższej serii.

Edytowano przez lpomis
Napisano (edytowany)

Nie słuchałem tych modeli. Ogólnie wszystkie które wymieniłeś mają swoje mocne jak i słabe strony. Tu coś zyskasz, tam stracisz. Ciężko wskazać faworyta. Bowersy zapewne zachwycą przestrzenią i detalem (podobnie zresztą jak Audiovectory). Nie dadzą z kolei ciepła którego oczekujesz. Kefy popiszą się potężnym basem. Spendory mogą mieć najwięcej do powiedzenia w środku pasma.

Swoje MA Silver odbierasz jako ciepło grające?

Edytowano przez lpomis
Napisano
Przed chwilą, lpomis napisał:

Nie słuchałem tych modeli. Ogólnie wszystkie które wymieniłeś mają pewnie swoje mocne jak i słabsze strony. Tu coś zyskasz, tam stracisz. Ciężko wskazać faworyta. Bowersy zapewne zachwycą przestrzenią i detalem (podobnie zresztą jak Audiovectory). Nie dadzą z kolei ciepła którego oczekujesz. Kefy popiszą się potężnym basem. Spendory mogą mieć najwięcej do powiedzenia w środku pasma.

Swoje MA Silver odbierasz jako ciepło grające?

Nie, czasem kłuje po uszach, Roksan k3 dobrze sobie z  nimi radzi,  bas jest ale brakuje mi głębi i czuć ze więcej już nich nie wycisnę. Zastanawiałem się nad zmiana wzmacniacz lub kolumny. Padło na kolumny. Chciałem kef r 900 ale tu nie ma aktualnie żadnej oferty ale za to są dostępne r700 i zastanawiam się czy nie stracę na nich jak podmienię pod silvery ? Jaka jest różnica między tymi dwoma ? 

Napisano
9 godzin temu, Przemkoch napisał:

Ok

Dzięki 

a co myślisz o gold gx300 bo też mam na oku lub Bowers & Wilkins 703 S2, SPENDOR A9  lub kef r 700 tylko czy one nie są słabsze od silverow 500 ? 

Wszystko zależy od tego, co rozumiesz przez słabsze :) 

Jak szukasz ciepłego grania, to KEFy i GX300 są fajnym kierunkiem moim zdaniem, zarówno dołu nie zabraknie, jak i barwa będzie ciekawsza. Spendory będą spokojniejsze, więc nie wiem czy Ci podejdą. Audiovector i Bowers to podobne granie do Silverów, ale jeszcze bardziej szczegółowe w górze :) 

Warto byłoby też moim zdaniem posłuchać Pylonów Jasper ;)