m.h.m.h0 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Dzień dobry, Dostałem na prezent pierwszy gramofon, wzmacniacz i zestaw kolumn. Gramofon to Rega Planar 1 Plus, wzmacniacz Magnat MA 700. Niestety gdy podłączam gramofon do dedykowanego wejścia phono we wzmacniaczu z głośników słychać straszne buczenie. Podłączam wszystko kablami, które były w zestawie z gramofonem i wzmacniaczem. Proszę o podpowiedź jak rozwiązać ten problem. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi Odpisz, cytując
michaudio Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowany) A masz kabel RCA do gramofonu z dodatkowym kabelkiem uziemienia, takim z widełkami? Jeśli tak, to trzeba go przykręcić pod nakrętkę "phono ground" na tylnej ścianie wzmacniacza. Edytowano 10 godzin temu przez michaudio Odpisz, cytując
m.h.m.h0 Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu Nie mam, z tego co czytałem to ten gramofon jest uziemiony przez lewy kabel RCA. Czyli jednak mimo wszystko muszę go uziemić? Czy chodzi o taki kabel? Odpisz, cytując
michaudio Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Dokładnie, bo bez tego dodatkowego kabelka może się tworzyć niechciana pętla masy, która powoduje owo buczenie. Odpisz, cytując
m.h.m.h0 Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu Ok, dziękuję bardzo za pomoc. Odpisz, cytując
Recommended Posts