dami2504 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Witam, Jestem na etapie budowy domu. Obecnie Pan elektryk kładzie instalacje elektryczną. Chciałbym aby przygotował on okablowanie pod nagłośnienie w dwóch pomieszczeniach: 1) Salon o powierzchni 32m otwarty na jadalnie o powierzchni 12m (pomieszczenia 1/04 1/05 z załączonego projektu) - słuchanie muzyki, oglądanie filmów, oglądanie meczy - TV będzie stał w prawym górnym rogu salonu 2) Pokój o powierzchni 13m (pomieszczenia 1/06 z załączonego projektu) - oglądanie filmów i meczy, granie w gry, słuchanie muzyki - TV będzie stał na prawej ścianie Jeśli chodzi o nagłośnienie jestem całkowicie zielony i chciałbym prosić o radę bardziej doświadczonych kolegów. Wyżej wypisałem pomieszczenia oraz ich powierzchnie, a ich kształt widoczny jest na załączonym schemacie. Dodałem również hierarchię rzeczy, do których nagłośnienie będzie używane, od najczęstszych, do najrzadszych. Kwestie, które mnie zastanawiają: 1) Przede wszystkim typ nagłośnienia dla obu pomieszczeń 2) Moc nagłośnienia dla obu pomieszczeń 3) Czy nagłośnienie powinno być tylko w części salonowej, czy może trzeba też je dać w części jadalnianej? 4) Jak najlepiej umiejscowić głośniki aby efekt był jak najlepszy biorąc pod uwagę fakt, że chcielibyśmy część głośników umiejscowić na ścianach (aby nie zajmowały miejsca na podłodzę) 5) Budżet jaki trzeba przewidzieć żeby to jakoś fajnie zgrać ze sobą 6) Jakie okablowanie przygotować na etapie instalacji, aby mieć potem dość elastyczny wybór? Z góry dziękuje za pomoc W razie pytań walcie śmiało. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu hej 7 minut temu, dami2504 napisał: 1) Salon o powierzchni 32m otwarty na jadalnie o powierzchni 12m (pomieszczenia 1/04 1/05 z załączonego projektu) - słuchanie muzyki, oglądanie filmów, oglądanie meczy - TV będzie stał w prawym górnym rogu salonu Czy tam faktycznie będzie ta ścianka jak na schemacie? Do TV? Na schemacie tylko jedna osoba ma prawidlwy sweet spot. Naroznik odwrotnie by pewnie musiał być. Tu masz do 5.1 https://www.dolby.com/about/support/guide/speaker-setup-guides/5.1-virtual-speakers-setup-guide A tu z Atmosem https://www.dolby.com/about/support/guide/speaker-setup-guides/5.1.2-overhead-speaker-setup-guide Im bliżej tego tym lepiej. 9 minut temu, dami2504 napisał: 2) Pokój o powierzchni 13m (pomieszczenia 1/06 z załączonego projektu) - oglądanie filmów i meczy, granie w gry, słuchanie muzyki - TV będzie stał na prawej ścianie Chyba lepiej go nie łączyć z pomieszczeniem numer 1. Wiec pewnie stereo. 10 minut temu, dami2504 napisał: 6) Jakie okablowanie przygotować na etapie instalacji, aby mieć potem dość elastyczny wybór? Głośnikowe. 2x2,5mm w preszlach. Do pomieszczenia 2 w stereo chyba nie potrzebujesz ich chować? 11 minut temu, dami2504 napisał: 5) Budżet jaki trzeba przewidzieć żeby to jakoś fajnie zgrać ze sobą To ja się pytam Ciebie jaki masz budżet na tą całą zabawę. Odpisz, cytując
dami2504 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu (edytowany) 27 minut temu, Piotr Sonido napisał: hej Czy tam faktycznie będzie ta ścianka jak na schemacie? Do TV? Co do ścianki TV pomiędzy, to jej tam nie będzie, będzie to otwarta przestrzeń (po zobaczeniu już na żywo jak to wygląda, postanowiliśmy to zostawić aby była większa dowolność dla ustawienia stołu). Ustawieniem mebli na schemacie się nie sugeruj (wziąłem najprostszy schemat z projektu by mniej więcej pokazać rozmiar pomieszczenia) - TV w salonie planujemy postawić w prawym górnym rogu pomieszczenia (patrząc na schemat), narożnik wtedy będzie stał odwrotnie 27 minut temu, Piotr Sonido napisał: Chyba lepiej go nie łączyć z pomieszczeniem numer 1. Wiec pewnie stereo. Tutaj jak najbardziej się zgadzam, że powinny to być dwa niezależne systemy. 27 minut temu, Piotr Sonido napisał: Do pomieszczenia 2 w stereo chyba nie potrzebujesz ich chować? Myślę, że nie, aczkolwiek jeśli coś można poprowadzić tak, żeby nie było na wierzchu to jak najbardziej. 27 minut temu, Piotr Sonido napisał: To ja się pytam Ciebie jaki masz budżet na tą całą zabawę. Właśnie tu ciężko mi powiedzieć, bo nie do końca mam świadomość o jakim rzędzie wielkości trzeba mówić, żeby z tego być zadowolonym, a jednocześnie nie zbankrutować Zakres kwot jaki przychodzi mi na myśl to 10-15k na oba pomieszczenia. Z tym że tak jak mówię, jeśli okażę się, że można sensownie, i dobrze zbudować w 9k to pójdę w tę stronę, ale jeśli okaże się że trzeba dołożyć do 20k, żeby być z nagłośnienia zadowolonym (i dumnym :D) to pójdę w tę stronę. Edytowano 4 godziny temu przez dami2504 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 44 minuty temu, dami2504 napisał: Co do ścianki TV pomiędzy, to jej tam nie będzie, będzie to otwarta przestrzeń (po zobaczeniu już na żywo jak to wygląda, postanowiliśmy to zostawić aby była większa dowolność dla ustawienia stołu). Ustawieniem mebli na schemacie się nie sugeruj (wziąłem najprostszy schemat z projektu by mniej więcej pokazać rozmiar pomieszczenia) - TV w salonie planujemy postawić w prawym górnym rogu pomieszczenia (patrząc na schemat), narożnik wtedy będzie stał odwrotnie No to jest dość kluczowe gdzie to będzie stało w takim razie. Bo wszedzie okna. 45 minut temu, dami2504 napisał: Myślę, że nie, aczkolwiek jeśli coś można poprowadzić tak, żeby nie było na wierzchu to jak najbardziej. tam idzie zwykły kabel głosnikowy. To już jak wolisz. 45 minut temu, dami2504 napisał: Właśnie tu ciężko mi powiedzieć, bo nie do końca mam świadomość o jakim rzędzie wielkości trzeba mówić, żeby z tego być zadowolonym, a jednocześnie nie zbankrutować Zakres kwot jaki przychodzi mi na myśl to 10-15k na oba pomieszczenia. Z tym że tak jak mówię, jeśli okażę się, że można sensownie, i dobrze zbudować w 9k to pójdę w tę stronę, ale jeśli okaże się że trzeba dołożyć do 20k, żeby być z nagłośnienia zadowolonym (i dumnym :D) to pójdę w tę stronę. Da radę. Bez TV. Sugneruję żebyś najpierw udał się na odsłuch i poznał jakie kolumny są Ci bliskie w odsłuchu. Bo tu jak to bywa na forum pojawi się 15 osób z 15 propozycjami. To normalne. Jeśli będe wiedział jaki typ brzmienia Ci odpowiada to moge podpowiedzieć kolejne propozycje. Elektornike , itp. Odpisz, cytując
dami2504 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 8 minut temu, Piotr Sonido napisał: Bez TV. Tak, mówimy jedynie o sprzęcie nagłaśniającym 9 minut temu, Piotr Sonido napisał: Sugneruję żebyś najpierw udał się na odsłuch i poznał jakie kolumny są Ci bliskie w odsłuchu. Bo tu jak to bywa na forum pojawi się 15 osób z 15 propozycjami. To normalne. Jeśli będe wiedział jaki typ brzmienia Ci odpowiada to moge podpowiedzieć kolejne propozycje. Elektornike , itp. Myślę, że to dobry kierunek. Czy tu po prostu szukać najbliższego sklepu z nagłośnieniem, czy coś bardziej specjalistycznego? Odpisz, cytując
Recommended Posts