Gzdacz Napisano Środa o 06:56 Napisano Środa o 06:56 Dzień dobry, W ramach gonienia króliczka rozglądam się za wzmacniaczem do gabinetu. Chcę chiński, zbalansowany, nieduży i raczej energooszczędny (jest włączony praktycznie non stop), który będzie krokiem naprzód w stosunku do (skądinąd bardzo zacnego) Fosi ZA3. No i jest taki wynalazek jak monobloki Topping B100: https://www.toppingaudio.com/product-item/b100 Na papierze to one mają genialne parametry i wpisują się w to, czego szukam (rozdzielczy, szczegółowy dźwięk, do dobrej jakości współczesnych nagrań). Ale recenzji i ocen w sieci jest zaskakująco mało. Czy ktoś ma jakieś osobiste doświadczenia z tym sprzętem? Odpisz, cytując
Tomasz S. Napisano Środa o 07:45 Napisano Środa o 07:45 Ja obstawiam,że tutaj nie zadziałał balans paramerty / funkcjonalnosć / cena. Po prostu, jeżeli 2 monobloki w sumie kosztują 600 euro, oferują 100W na kanał i mają zewnętrzny zasilacz to cześć osób spojrzy na wzmacniacz na Hypex NC252MP z 2x250W 4 Ohm i wbudowanym zasilaczem za podobną cenę, nawet jeżeli reszta parametrów jest super. Ale to tylko moja teoria patrząc po komentarzach na innych forach. https://www.audiophonics.fr/en/power-amplifiers/audiophonics-ap300-s250nc-class-d-stereo-power-amplifier-ncore-nc252mp-2x250w-4-ohm-p-18419.html Odpisz, cytując
Q21 Napisano Środa o 08:49 Napisano Środa o 08:49 Zainteresowanie tymi Toppingami w naszym kraju specjalnie duże nie jest, ale pojedyncze głosy były pozytywne raczej Czy to aż tak duży przeskok względem ZA3 - nie wiem niestety. Odpisz, cytując
Gzdacz Napisano Środa o 08:55 Autor Napisano Środa o 08:55 58 minut temu, Tomasz S. napisał: Po prostu, jeżeli 2 monobloki w sumie kosztują 600 euro, oferują 100W na kanał i mają zewnętrzny zasilacz to cześć osób spojrzy na wzmacniacz na Hypex NC252MP z 2x250W 4 Ohm i wbudowanym zasilaczem za podobną cenę, nawet jeżeli reszta parametrów jest super. Ale to tylko moja teoria patrząc po komentarzach na innych forach. https://www.audiophonics.fr/en/power-amplifiers/audiophonics-ap300-s250nc-class-d-stereo-power-amplifier-ncore-nc252mp-2x250w-4-ohm-p-18419.html Ten audiophonics też brałem pod uwagę. Ale tak po prawdzie, to (chyba) nie potrzebuję mocy. Już mój fosi, który przy 8 ohm generuje jakieś 65 w jest więcej niż wystarczający. Hmmm... 6 minut temu, Q21 napisał: Zainteresowanie tymi Toppingami w naszym kraju specjalnie duże nie jest, ale pojedyncze głosy były pozytywne raczej Czy to aż tak duży przeskok względem ZA3 - nie wiem niestety. A co dałoby fajny przeskok? Szukam przede wszystkim rozdzielczości, precyzji, przejrzystości dźwięku, przestrzenności. Słucham dużo współczesnego kameralnego jazzu (w stylu ECM i ACT), trochę klasyki (głównie barok), trochę muzyki dawnej i elektroniki. Rock sporadycznie. Odpisz, cytując
Q21 Napisano Środa o 15:11 Napisano Środa o 15:11 A jakie masz kolumny i przedwzmacniacz? Odpisz, cytując
Wojciech Bilik Napisano Środa o 16:30 Napisano Środa o 16:30 9 godzin temu, Gzdacz napisał: Dzień dobry, W ramach gonienia króliczka rozglądam się za wzmacniaczem do gabinetu. Chcę chiński, zbalansowany, nieduży i raczej energooszczędny (jest włączony praktycznie non stop), który będzie krokiem naprzód w stosunku do (skądinąd bardzo zacnego) Fosi ZA3. No i jest taki wynalazek jak monobloki Topping B100: https://www.toppingaudio.com/product-item/b100 Na papierze to one mają genialne parametry i wpisują się w to, czego szukam (rozdzielczy, szczegółowy dźwięk, do dobrej jakości współczesnych nagrań). Ale recenzji i ocen w sieci jest zaskakująco mało. Czy ktoś ma jakieś osobiste doświadczenia z tym sprzętem? Ciekawa recenzja. Można włączyć polskie napisy, jak by bo Odpisz, cytując
Gzdacz Napisano Środa o 17:24 Autor Napisano Środa o 17:24 2 godziny temu, Q21 napisał: A jakie masz kolumny i przedwzmacniacz? Kolumny: Elac DBR 62 Za przedwzmacniacz robi w tej chwili WiiM Pro Plus -> Fosi ZD3 (odtwarzam wyłącznie źródła cyfrowe). Może później zmienię też DAC. Odpisz, cytując
Gzdacz Napisano Środa o 18:11 Autor Napisano Środa o 18:11 34 minuty temu, Gzdacz napisał: Kolumny: Elac DBR 62 Za przedwzmacniacz robi w tej chwili WiiM Pro Plus -> Fosi ZD3 (odtwarzam wyłącznie źródła cyfrowe). Może później zmienię też DAC. Poczytałem i w zasadzie odpowiedziałem sobie na pytanie - B100 będą za słabe. Do ELACów potrzebuję więcej mocy. W ZD3 przy 6 ohmach jest około 130W i to jest wartość w sam raz, żeby te głośniki ładnie grały. Czyli mam wybór mniej więcej pomiędzy: – fosi v3 mono (w sumie git, tylko upgrade raczej niewielki, jeżeli nie żaden) – topping PA7/PA7 Plus (minimalnie lepiej, ale za to cena dość duża) – coś na ncore od audiophonics (wada - IMO dość średnio wyglądają wizualnie) – 3e Audio A7 podobno super, tanio na aliexpress, ale BARDZO nie podobają mi się wizualnie - zabawa z DIY np. ze wzmacniaczem (hmmm... ) Odpisz, cytując
Q21 Napisano Czwartek o 08:07 Napisano Czwartek o 08:07 To osobiście prędzej zmieniałbym pre (np DAC z wyjściem pre od iFi), czy kolumny Fosi same w sobie złe nie są. Odpisz, cytując
Tomasz S. Napisano Czwartek o 08:27 Napisano Czwartek o 08:27 14 godzin temu, Gzdacz napisał: B100 będą za słabe. Do ELACów potrzebuję więcej mocy. Mój ulubiony recenzent wrzucił moim zdaniem bardzo wartościowy film, o tym ile mocy w sumie potrzeba ( wklejam niżej i polecam serdecznie ). Swoją drogą może po prostu kup Wiim Amp Ultra i sprzedaj obecne rzeczy. Będziesz miał wszystko w jednym. 1 Odpisz, cytując
Gzdacz Napisano Czwartek o 12:09 Autor Napisano Czwartek o 12:09 3 godziny temu, Q21 napisał: To osobiście prędzej zmieniałbym pre (np DAC z wyjściem pre od iFi), czy kolumny Fosi same w sobie złe nie są. WiiM (nam pro plusa) fajnie się sprawdza w roli pre - mam do niego podpięte na wejściach: audio z audio z komputera i odtwarzanie po roon, a na wyjściu na transmiter bluetooth do słuchawek (po LDAC) i właśnie do Fosi ZD3. Mam tam DSP, automatyczne przełączanie źródeł, dobry pilot bluetooth (w mojej konfiguracji to ważne) i przyzwoity układ kontroli głośności. W sumie to z zabawek pewnie najlepiej byłoby sobie kupić subwoofer :). Przy okazji byłaby też motywacja do zmiany wiima na Ultra Odpisz, cytując
Q21 Napisano Czwartek o 14:11 Napisano Czwartek o 14:11 W kwestii wygody może się dobrze sprawdzać, ale jakościowo da się lepiej Odpisz, cytując
Gzdacz Napisano Czwartek o 20:51 Autor Napisano Czwartek o 20:51 (edytowany) 6 godzin temu, Q21 napisał: W kwestii wygody może się dobrze sprawdzać, ale jakościowo da się lepiej A jak? Generalnie Wiim służy tylko za transport dla Roon - nie podba mi się sposób renderowania muzyki przez WiiM. Nie używam też wbudowanego DAC, bo lepiej mi brzmi Fosi. Co ciekawe - zauważyłem różnice na wyjściu z Wii< coaxial i toslink (coaxial brzmi lepiej). Generalnie z bardziej zaawansowanych rzeczy w WiiM zostaje właśnie ta głośność i DSP. Ogólnie ideologicznie nie chcę zintegrowanych rozwiązań. Mam wiecej zabawy, jak każdy moduł służy do czegoś innego. 12 godzin temu, Tomasz S. napisał: Mój ulubiony recenzent wrzucił moim zdaniem bardzo wartościowy film, o tym ile mocy w sumie potrzeba ( wklejam niżej i polecam serdecznie ). Swoją drogą może po prostu kup Wiim Amp Ultra i sprzedaj obecne rzeczy. Będziesz miał wszystko w jednym. Wolę rozwiązania niezintegrowane. Po tym, jak dramatycznie zestarzał mi się jeden all-in-one mam uraz ;). A poza tym jak wszystko jest osobno, to jest więcej zabawy. Dzięki za podlinkowanie Erina. Potwierdza sie, co pisałem wyżej - potrzebuję czegoś odrobinę mocniejszego, niż B100 - tak około 70-80 watów przy 8 ohmach. Zresztą mam takie obserwacje (mógłbym mieć coś słabszego niż Fosi, ale niewiele) Edytowano Czwartek o 21:04 przez Gzdacz Odpisz, cytując
Recommended Posts