Carlucci Napisano 3 maja 2009 Napisano 3 maja 2009 Witam i pozdrawiam serdecznieJestem nowy i mam problemMam zamiar złożyć sobie kino domoweInteresuje mnie ciepłe brzmienie z miekkim choć z wyraźnym basem i sopranem.czytam i czytam to forum, szukam po internecie i mam coraz większy mętlik w głowie. można zrobić tak iść do sklpu i kupić coś takiego w cenie do 2000zl ale moze lepij sam cos pozbierać bo w marketch ida na kase a nie na jakis super sprzet Więc prośba do szanownych forumowiczów - znawców tematu o pomoc w wyborze. Kilka danych: pokój 40m2, 60%film 40%muzyka ( trance,house,electro)Proszę o pomoc budżet to 2500zlKilka lat temu byłem zachwycony sonym serii qsi teraz mozna kupic cos takiego ale czytając rożne fora to niby sony jest nie polecany wiec prosze o opinie na ten temat1.Amplituner - STR-DB9402.CD - CDP-XB9303.Może minidisc moze - MDS-JB 920QS mny kolumny moze kody ale prosze was o opinie warto kupic te soniaki czy lepiej zainwestowac w denona,yamahe????prosze o pomoc a co mowicie o tym zestawie??http://allegro.pl/item616382552_kino_yamah...townia_rtv.htmltani co to jest wogole warto to kupic cyz lepiej soniaki qs a moye jeszcze cos innegokwota 2500zl na amplituner,dvd , kolumny Odpisz, cytując
RoRo Napisano 3 maja 2009 Napisano 3 maja 2009 Carlucci Musisz dokładniej określić, co chcesz kupić!Piszesz: amplituner KD + DVD + kolumny...więc czemu pytasz o odtwarzacz MiniDisc??? Przecież mocno ograniczy Ci to budżet na resztę zestawu! Za takiego Soniaka jak JB920QS (czyli najwyższy MD z serii QS) musisz zapłacić co najmniej 500zł...Amplituner KD SONY DB940 w dobrym stanie to tysiąc złotych, CD XB-630QS to ok. 400zł - to zostaje Ci 600zł na kolumny i DVD... Czyli bez sensu Więc może na początek skupić się na amplitunerze i kolumnach? Wydasz 2 tysiące i możesz zacząć się zastanawiać co dalej. Na siłę - by zmieścić się w 2500 możesz kupić za 300-400 zł odtwarzacz DVD np. Pioneer DV-410, a resztę przeznaczyć na CD (np. CDP-XE520/530, albo starsze CDP-XE700. Ale na MD już nie ma miejsca (tzn. kasy)... Ale całość będzie już grała!Czego oczekujesz od DVD - to ma być prosty, firmowy model czy coś świeżego, np. z HDMI i USB?Będziesz słuchał muzyki, czyli CD będzie przydatny...Z kolumn KODY - model 702 jest niezły, da sobie radę na tej powierzchni i jak poszukasz, to masz szansę zmieścić się w tysiącu za komplet kolumn do KD.PozdrawiamPS. Ta Yama z Twojego linku - prościutki model, duuuużo gorszy od 940ki SONY ... Grać to niby gra, ale co to za granie Odpisz, cytując
Carlucci Napisano 3 maja 2009 Autor Napisano 3 maja 2009 (edytowany) Ok skupmy sie narazie na amplitunetrze i kolumnach 5,1bede sluchal na tym duzo muzyki i ogladal filmy bedzie to w salonie cd kupie potem a jakie doradzasz cd zeby czytal nagrywane plytki cdod dawna mnie ciaglo do sony qs ten 940qs jest super ale moze inny jest lepsze e tym przedziale cenowym ???prosze o rade w kwesti aplitunera plus dvd plus kolumnycd potemczyli tak na poczatekamplituner STR-DB940dvd PIONEER DV-410cd potem dozbieram do CDP-XB930 bo jestem nagrzany na niegokolumny prosze doradz Edytowano 3 maja 2009 przez RoRo Bardzo proszę używać opcji "EDYTUJ" zamiast dodawać kolejny post... Odpisz, cytując
RoRo Napisano 4 maja 2009 Napisano 4 maja 2009 Po północy straciłem łącze ... i gotowy cały post poszedł w (czarne miejsce ...) przy próbie wysyłki Więc dopiero teraz ciąg dalszy.Praktycznie każdy CD SONY czyta płyty CD-R (wyjątkiem są odtwarzacze SACD, które potrafią być bardzo wybredne i czytają tylko oryginały). Przewinęło się u mnie tych Soniaczków sporo, u znajomych też trochę i żadnego problemu. Tzn. jeżeli pojawiał się problem, to był to wyraźny znak by już wymienić laser – i po wymiance wszystko wracało do normy.W przypadku innych firmowych CDków też nie powinno być problemów, chociaż mogą być wyjątki.Ale ponieważ SONY Ci pasuję, więc skupmy się na tym.XB-930 to koszt rzędu 500-800zł, więc masz na to jeszcze czas (ale wybór modelu trafiony ).Z tańszych odtwarzaczy najlepiej kupić coś w miarę świeżego jak XE-530 (lub XE-570, czyli ich ostatni produkt) bo czytają bez pudła wszystko poza płytami chodnikowymi i MP3, mają też CD-Text, albo ich poprzedników 520, 520 czy 500. Masz szansę trafić (bez pilota) już koło 150zł, starsze modele nawet w okolicach stówy. http://www.allegro.pl/item626812235_sony_c...ony_okazja.htmlW razie czego jest troche prostszy (bez CD-Textu) model XE-330 (lub XE-370), standardowo powinien być z pilotemhttp://www.allegro.pl/item616739080_nowa_l...330_zobacz.htmlOprócz tego są starsze ale wyższe modele jak XE700 i XE800 (XE900 jest droższy), ceny trochę powyżej 200zł.Niezły jest też model 990 oraz 991, poniżej na aukcji z KupTeraz=220zł (ale bez informacji, czy jest pilot i w jakim stanie sprzęt)http://www.allegro.pl/item624861909_sony_cdp_991.htmlAlbo stare odtwarzacze serii ES (np. X202ES/X222ES/X229ES)...Kolejna możliwość – kup sobie karuzelę 5CD SONY, pojawiają się w podobnych cenach, wybór jest bardzo duży. Nie będzie to szczyt (ani nawet większy pagórek) audiofilskich marzeń, ale skoro i tak zamierzasz kupić 930QS to przyda się na imprezki...Sporo modeli ma na froncie klawiaturę numeryczną do utworów oraz 5 przycisków z numerami płyt. Poniżej link do jednej z aukcji – za 99zł (bez pilota, ale możesz obsługiwać pilotem z amplitunera )http://www.allegro.pl/item622038520_cd_son...335_5_plyt.htmlWarto zobaczyć, czy jest jakiś CeDek w Twoich okolicach - odbiór osobisty i sprawdzenie sprzetu to duży plus!Linki do aukcji na Allegro są przykładami, nie znam sprzedawców i nie mogę ich polecić! Czasami stan sprzętu może być wątpliwy...Co do kolumn - pisałem o KODAch 702, set do kina domowego trafisz w okolicach tysiąca.Pozdrawiam Odpisz, cytując
Carlucci Napisano 4 maja 2009 Autor Napisano 4 maja 2009 (edytowany) okz cd jest tak ze mam stergo soniaka i poczekam na 930 bo inny nie bedziea teraz mi doradz jaki amplituner i dvd czym sie różni STR-DB930 od STR-DB940???jeden z nich kupie dobry wybór???bedzie to polaczone kablem optycznym ok??juz mam wstepnie wybraneamplituner:STR-DB940 qscd:SONY CDP-XB930 qsdvd:Pioneer DV-410kolumny:koda 702 Edytowano 5 maja 2009 przez RoRo Używaj funkcji EDYTUJ by uzupełnić lub poprawić swoją wypowiedź, zamiast tworzyć kolejne swoje posty jeden pod drugim Odpisz, cytując
RoRo Napisano 5 maja 2009 Napisano 5 maja 2009 SONY DB940QS jest następcą modelu 930 (podobnie jak słabszy 840 zastąpił model 830)Takie same wejścia i wyjścia (tzn. ich ilość, gniazda RCA pozłacane), ten sam wygląd.Sprawdzę jeszcze pilota - w 940 jest programowalny, dwukierunkowy z wyświetlaczem LCD, a nie pamiętam jak było w 930... Mogą być minimalne różnice w parametrach - ale w tej chwili nie mam dostępu do danych technicznych.Masz w DB940 oba rodzaje wejść cyfrowych, więc bez problemu możesz wykorzystać kabel optyczny między CD a amplitunerem.Pozdrawiam Odpisz, cytując
Carlucci Napisano 5 maja 2009 Autor Napisano 5 maja 2009 witam kolegę ponowniea jak ma się 940 do STR-DB1080 bądź 1070?????który lepszy??? na jakiej stronce mogę znaleźć jakieś dane o nich?? Odpisz, cytując
RoRo Napisano 6 maja 2009 Napisano 6 maja 2009 Ranking Soniaków QS (jakość dźwięku i możłiwości połączeniowe):1080 (jako jedyny ma Dolby Digital II)1070940930Plusem 940/930 są solidne gniazda głośnikowe dla drugiej pary kolumn (czyli B), takie same jak dla A (czyli wszystkie gniazda są takie same), natomiast 1080 ma dla B zwykłe gniazda sprężynkowe. 1070 o ile pamiętam albo nie ma możliwości wyjścia na B, albo istnieją różne warianty. Jeżeli nie będziesz używał kolumn B dla odsłuchu stereo - to jest to pomijalne.930,940 i 1070 (przynajmniej te, które widziałem - bo może istniały egzemplarze z pilotem od 1080) - mają jednak takiego samego programowalnego pilota RJ-302 z LCD i dodatkowymi przyciskami za klapką (nie byłem tego pewien w poprzednim poście), pilot 1080 ma wszystkie przyciski na wierzchu. Oba piloty mają podświetlany wyświetlacz LCD oraz przyciski (LJ-302 wszystkie "górne", a ten do 1080 - główne).1080 i 1070 - to systemy 6.1 (a właściwie 6.2, bo są wyjścia na 2 suby aktywne), 930 i 940 to 5.1 (tzn. 5.2).W każdym z nich oczywiście jest sporo różnych zdefiniowanych trybów Digital Cinema Sound i sal koncertowych, możliwość przypisania nazwy do konkretnego wejścia, no i naprawde sporo wejść.Cała 4 ma niezbyt dużą głębokość (ok.41cm), występuje w kolorze srebrnym i czarnym, ma DTS i niezbyt mocne zasilacze. O mocach 5x100 czy 6x100 nie ma co marzyć (jak to w większości amplitunerów poza np. HK), ale w stereo jest bardzo dobrze i spokojnie osiągasz poziom 2x90...100W. Maksymalny pobór mocy rzędu 300W.Modele te występowały w kilku minimalnie różniących się wersjach (np. gniazda-przelotki na wtyczki sprzętu, zasilanego przez amplituner) na różne rynki, różniących się np. minimalnie mocą...opis 1070 - min. tutajhttp://reviews.cnet.com/av-receivers/sony-...66-7238848.htmlNajszybciej jest wrzucić model w wyszukiwarkę oraz sprawdzić np. eBay i Allegro - są zdjęcia i opisy (niestety, czasami sprzedawcy nie podają wszystkich szczegółów lub piszą bzdury, ale przynajmmniej masz sporo fotek). Często dane techniczne są przepisane z instrukcji urządzenia.Ja korzystam z katalogów SONY (modele z lat 1999 - 2003).Pozdrawiam - to na razie tyle PS. Dużym plusem Soniaków jest to, że możesz praktycznie wszystkie ustawienia wykonać z poziomu panelu obsługi w amplitunerze (no i oczywiście świetny wygląd - i sporo przycisków ukrytych za gustowną klapką). Pod względem wyglądu to dla mnie najładniejsze modele (szczególnie 940, z czerwonym trójkątem przy gałce głośności). Odpisz, cytując
Carlucci Napisano 6 maja 2009 Autor Napisano 6 maja 2009 hejinteresuje mnie wzmacniacz na kino domowe, stereo mnie nie interesuje który polecasz??940 to dobry wybór czy lepiej 1080??? Odpisz, cytując
pirs Napisano 6 maja 2009 Napisano 6 maja 2009 Wydaje mi się że nie czytałeś postu RoRo zbyt dokładnie.Chyba lepszej odpowiedzi na Twoje pytanie nie uzyskasz.Pozdrawiam Odpisz, cytując
RoRo Napisano 7 maja 2009 Napisano 7 maja 2009 Dzięki, Pirs, za pomoc! Carluccina wszelki wypadek jeśli ranking był dla Ciebie nieczytelny ( )to jeszcze raz: 1080 jest najlepszym amplitunerem z QeSów SONY. Więc jesli cena jest zbliżona do ceny 940ki , to bierz 1080!Poza tym 1080 będziesz miał młodszy o jakieś 3 lata (a materiały i wykonanie zbliżone, na szczęście nie było w tym okresie jakiś spadków jakościowych czy wciskania kitu czy "odchudzania" modeli).Poza tym wszystkie cztery amplitunery to były w swoich latach modelowych najwyższe w klasie QS.Na wszelki wypadek dodatkowa informacja - 780QS czy pochodne to modele niższe zarówno od 1080/1070 jak i od 940/930.A modele DB725 czy 825 są najstarsze z tej serii (czyli ich następcą był 830QS, potem 840QS i ....) i zupełnie nie wchodzą w grę.Pozdrawiam Odpisz, cytując
Carlucci Napisano 7 maja 2009 Autor Napisano 7 maja 2009 a co powiesz na połaczenie 1080 z kolumnami SONY PASCAL 705??? Odpisz, cytując
RoRo Napisano 8 maja 2009 Napisano 8 maja 2009 CarlucciCo do zestawów 5.1 opartych ma małych głośnikach i basie z subwoofera - jak właśnie Pascal 705.Jeżeli masz problem z prawidłowym rozmieszczeniem kolumn, pomieszczenie o niezbyt dużej powierzchni i będziesz dużo słuchał koncertów nagranych wielokanałowo (SACD czy nawet DVD), to może mieć sens takie rozwiązanie (wszystkie kolumny takie same, bas oparty na subwooferze). Kolumienki niezłe, dwudrożne, z magnesami neodymowymi i stosunkowo mocne (oczywiście ich zastosowanie ma sens tylko wtedy, gdy masz do nich dedykowany i odpowiednio zestrojony sub). SONY Pascal seria 7x5 (lub 8x5) to juz niezłe kolumny 5.1, niewiele gorsze od Tannoy Areny. Nowe kosztowały ciężkie pieniądze, a jest trochę używek na rynku.Będzie to zapewne kosztowało więcej niż set Koda 702, ale czy lepiej zagra? Na większych powierzchniach radziłbym jednak Kodę ..., ogólnie basu też będzie więcej z Kody.Pozdrawiam Odpisz, cytując
sony qs Napisano 20 marca 2018 Napisano 20 marca 2018 Witam, chciałem odnowić wątek, jest rok 2018, posiadam sprzęt SONY QS minidisc i dvd, padł mi amplituner (miałem 840 QS) i chciałem do zestawu dokupić nowy (stary) czy warto pozostać przy SONY STR DB 940 lub 1080 QS ? czy coś innego do tego dokupić ? Odpisz, cytując
Recommended Posts