Fdawid Napisano Wtorek o 05:47 Napisano Wtorek o 05:47 (edytowany) Dzień dobry wszystkim! Przede wszystkim chciałbym się przywitać jako wieloletni obserwator Forum, jednak bez stażu "pisanego". Jako, że przeprowadziłem się do nowego domu i jestem na etapie dopasowywania sprzętu audio do pomieszczenia, będę prosił o pomoc fachowców z branży. Poniżej kilka faktów: pomieszczenie ok. 700cm x 480cm, na scianach kilka obrazów, na podłodze dywan pomiędzy telewizorem a sofą połowa pomieszczenia jako jadalnia, połowa jako TV i do odsłuchu, ale pomieszczenie niczym nie przedzielone kolumny stoją po obydwu stronach szafki pod TV, mogą stać max 30-50 cm od ściany, mogą stać nierównolegle (obecnie są pod kątem ok. 15 stopni do punktu odsłuchowego czyli sofy naprzeciwko TV) wzmacniacz Rotel A11 Tribute - to się nie zmieni (uwielbiam go) muzyka ze streamera WiiM Ultra jako źródło i jako DAC (to też się nie zmieni) lub z CD Yamaha CD-300 obecnie kolumny to Indiana Line Tesi 661 i subwoofer zamknięty aktywny Wharfedale D10 (stoi pomiędzy jedną kolumną a szafką TV) przewody Audioquest Slip DB 14/4 Obecnie brzmienie jest OK, ale brakuje mi tego "czegoś": scena dzwiękowa szeroka, fajna separacja i lokalizacja instrumentów na scenie bas (bez subwoofera, piszę o samych kolumnach) trochę "buczący", słaby brak efektu "wow", przestrzenności, trochę jakby "cofnięte" wysokie tony muzyka różnorodna, od akustycznej, przez rock, instrumental aż po latino Próbowałem innych kolumn pożyczonych od znajomych: Dali Spektor 2 - jest dość przyjemnie, choć brakuje "szerokości" Teufel Ultima 40 mk 3 - tutaj zaskoczenie bo to kolumny mocno hejtowane na Forum. Dzwięk "koncertowy", bardzo efektowny, otaczający. Zaskoczyła mnie super "przestrzenność" brzmienia, wyraźne i szczegółowe wysokie tony i głęboki bas bez "buczenia" które występuje w Tesi. Przy nagraniach koncertowych (live) można poczuć się jakby się było na koncercie. Wcale nie jest konieczna duża głośność do przyjemnego brzmienia I teraz moje konkluzje i pytania: Czy do takiej wielkości części odsłuchowej pomieszczenia będą lepsze podstawkowe głośniki, czy podłogowe Czy nieciekawe i mało angażujące (mało przestrzenne i rozrywkowe) brzmienie wynika z tego, że Tesi 661 są za duże, za małe, czy po prostu nieodpowiednie do tego pomieszczenia/zastosowania Moje typy kolumn do przetestowania to: Sonus Faber Lumina II Focal Theva N1 Focal Theva N2 Dali Oberon 5 Teufel Ultima 40 Mk 4 (podobno grają praktycznie jak Mk 3 a wizualnie pasują mi do wnętrza) Budżet - super jakby udało się zamknąć w 4 tys. PLN, ale im bliżej 2,5-3 tys tym lepiej Bardzo proszę o sugestie co można przetestować wiedząc jakie mam preferencje brzmieniowe, oraz poradę czy iść w podłogówki czy monitory na podstawkach. Bardzo dziękuję! Edytowano Wtorek o 05:53 przez Fdawid Odpisz, cytując
Q21 Napisano Wtorek o 08:43 Napisano Wtorek o 08:43 Cześć Niestety, ale w takim budżecie wielkiego skoku jakościowego się nie zrobi. Na ten metraż i ustawienie spokojnie szedłbym w większe podłogówki. Sprawdziłbym droższe Monitor Audio Bronze 500, moim zdaniem nieźle wpasowują się w oczekiwania W założonym przedziale mamy ostatnią parę System Audio Saxo 60 z outletu. Neutralne granie, otwarte, z fajnym detalem i sceną. Ale są białe - więc tu już kwestia gustu W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch Odpisz, cytując
Fdawid Napisano Wtorek o 09:09 Autor Napisano Wtorek o 09:09 (edytowany) 39 minut temu, Q21 napisał: Cześć Niestety, ale w takim budżecie wielkiego skoku jakościowego się nie zrobi. Na ten metraż i ustawienie spokojnie szedłbym w większe podłogówki. Sprawdziłbym droższe Monitor Audio Bronze 500, moim zdaniem nieźle wpasowują się w oczekiwania W założonym przedziale mamy ostatnią parę System Audio Saxo 60 z outletu. Neutralne granie, otwarte, z fajnym detalem i sceną. Ale są białe - więc tu już kwestia gustu W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch Bardzo dziękuję za odpowiedź, Rozumiem, że podstawki nie sugerujesz ze względu na rozmiar pokoju? Przeglądnąłem te System Audio Saxo 60 jak i MA Bronze 500, na moją logikę pełniejszy dźwięk (głębszy bas, szersza scena, żywsze bardziej "koncertowe" granie) powinno być z Monitor Audio ze względu na wielkość przetworników? Te Saxo 60 są bardziej "filigranowe" niż moje Tesi 661. Ewentualnie - jakieś wskazówki dot. ustawienia kolumn w tym moim nowym pomieszczeniu, jak na szkicu załączonym? Zauważyłem, że stojąc dalej od kolumn brzmienie jest dużo lepsze, niż na kanapie, czy to przez za małą odległość (ok. 4 metry) od głośników? Kształt pomieszczenia? I jeszcze dopytam - Focal Theva N1 (monitory) lub N2 (podłogówki) są warte sprawdzenia przy moich wytycznych? Wizualnie te Focale bardzo mi "leżą". Edytowano Wtorek o 09:24 przez Fdawid Odpisz, cytując
Salon Planeta Dźwięku Napisano Wtorek o 09:40 Napisano Wtorek o 09:40 Ogólnie Tesi grają ciepło choć pod względem sceny wypadają nieźle. Pomieszczenie masz spore więc nie musisz się jakoś bardzo ograniczać. Pełne kolumny wydobędą z tego pomieszczenia większy potencjał. Poza Bronze 500 zainteresowałbym się też Acoutisc Energy AE 120 lub coś z modeli wyższych aczkolwiek budżet faktycznie będzie Cię tu już ograniczał. Thevy mają mało basu, Oberon to również dobry trop, ale dołóż do 7. Wydaje mi się jednak, że Bronze 500 vs AE120 to będą Twoje typy.. Odpisz, cytując
Fdawid Napisano Wtorek o 11:34 Autor Napisano Wtorek o 11:34 1 godzinę temu, Salon Planeta Dźwięku napisał: Ogólnie Tesi grają ciepło choć pod względem sceny wypadają nieźle. Pomieszczenie masz spore więc nie musisz się jakoś bardzo ograniczać. Pełne kolumny wydobędą z tego pomieszczenia większy potencjał. Poza Bronze 500 zainteresowałbym się też Acoutisc Energy AE 120 lub coś z modeli wyższych aczkolwiek budżet faktycznie będzie Cię tu już ograniczał. Thevy mają mało basu, Oberon to również dobry trop, ale dołóż do 7. Wydaje mi się jednak, że Bronze 500 vs AE120 to będą Twoje typy.. Bardzo dziękuję. Czytając odpowiedzi branżowe, chyba Tesi 661 nie wydają się złymi głośnikami w tym przedziale cenowym, może powinienem pokombinować z ich ustawieniem w pomieszczeniu (względem ściany) i samą akustyką pomieszczenia... Odpisz, cytując
Salon Planeta Dźwięku Napisano Wtorek o 11:51 Napisano Wtorek o 11:51 16 minut temu, Fdawid napisał: Bardzo dziękuję. Czytając odpowiedzi branżowe, chyba Tesi 661 nie wydają się złymi głośnikami w tym przedziale cenowym, może powinienem pokombinować z ich ustawieniem w pomieszczeniu (względem ściany) i samą akustyką pomieszczenia... Nie są to złe głośniki, jeśli więc chcesz pokombinować z ustawieniem to po prostu zrób sweet spot w oparciu o perfekcyjny trójkąt równoboczny, pozbądź się pierwszych odbić i oceń czy coś się zmieniło. 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano Wtorek o 14:42 Napisano Wtorek o 14:42 5 godzin temu, Fdawid napisał: Rozumiem, że podstawki nie sugerujesz ze względu na rozmiar pokoju? Dokładnie tak 5 godzin temu, Fdawid napisał: Przeglądnąłem te System Audio Saxo 60 jak i MA Bronze 500, na moją logikę pełniejszy dźwięk (głębszy bas, szersza scena, żywsze bardziej "koncertowe" granie) powinno być z Monitor Audio ze względu na wielkość przetworników? Te Saxo 60 są bardziej "filigranowe" niż moje Tesi 661. Nie przejmowałbym się aż tak rozmiarem przetworników, brzmienie nie zależy wyłącznie od tego 5 godzin temu, Fdawid napisał: I jeszcze dopytam - Focal Theva N1 (monitory) lub N2 (podłogówki) są warte sprawdzenia przy moich wytycznych? Wizualnie te Focale bardzo mi "leżą". Focale są dużo jaśniejszymi kolumnami od Twoich obecnych Indian. 5 godzin temu, Fdawid napisał: Ewentualnie - jakieś wskazówki dot. ustawienia kolumn w tym moim nowym pomieszczeniu, jak na szkicu załączonym? Zauważyłem, że stojąc dalej od kolumn brzmienie jest dużo lepsze, niż na kanapie, czy to przez za małą odległość (ok. 4 metry) od głośników? Kształt pomieszczenia? Najlepiej eksperymentować. Nieco do przodu, nieco w tył, trochę nimi pokręcić Odpisz, cytując
Fdawid Napisano Wtorek o 17:22 Autor Napisano Wtorek o 17:22 2 godziny temu, Q21 napisał: Dokładnie tak Nie przejmowałbym się aż tak rozmiarem przetworników, brzmienie nie zależy wyłącznie od tego Focale są dużo jaśniejszymi kolumnami od Twoich obecnych Indian. Najlepiej eksperymentować. Nieco do przodu, nieco w tył, trochę nimi pokręcić Dziekuje bede dzis wieczorem eksperymentowac z ustawieniem, jak to spelznie na niczym - bede odzywac sie o Saxo (biale to akurat moj preferencyjny kolor). 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu To chyba Ty szukasz czegoś pokroju Monitor audio Bronze 500, Focal Vestia z Francji, Theva nie. Czy Traingle które sa obecnie na dobrych promocjach w homeCinemaSolutions. Odpisz, cytując
Fdawid Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu (edytowany) Dziękuję wszystkim za pomoc. Nie jestem audiofilem ani "wykwalifikowanym" znawcą systemów audio, dlatego moje wrażenia odsłuchowe postaram się opisać własnymi słowami. Odsłuchałem kilka par głośników (większość polecanych) w salonie audio i wnioski są takie: 1. Zdecydowanie na topie mojego brzmienia są Focale Vestia ale model N2 - mimo mniejszych fizycznie przetworników niż w Vestia N3, bas z tych kolumn był zdecydowanie głębszy, bardziej soczysty i odczuwalny. W połączeniu z bardzo wyraźnymi wysokimi tonami i szeroką sceną dźwiękową - brzmienie wydaje się być idealnie tym, czego poszukuję. Poza tym - dobre brzmienie przy niskim poziomie głośności, co też dla mnie jest ważne. 2. Focal Vestia N3 - super wysokie tony, może minimalnie lepsza scena i przestrzenność w porównaniu do Focali N2, ale dużo zimniejsze brzmienie, z mniejszą ilością basu. Bardziej "płaskie" 3. Monitor Audio Bronze 500 - jak na moje ucho brzmienie podobne do Focali Vestia N3. 4. Acoustic Energy AE120 - podobne wrażenie jak Focal Vestia N2, ale mniej wysokich tonów i basu, takie bardziej nazwałbym to "delikatne" brzmienie. 5. Focal Vestia (sluchalem N2) - na moje ucho bardzo ale To bardzo zblizone do Theva N3, drozsze i ladniejsze ale brzmieniowo mega podobne Z powyższego wynika, że chyba zamówię Focale Vestia N2, które na prawdę urzekły mnie mocno swoim brzmieniem jako całokształt. Testowane to było z Rotelem A12 mk2. I teraz tutaj moje pytanie do osób które mają te kolumny/miały z nimi do czynienia: czy mój Rotel A11 Tribute bez problemu je napędzi i wykorzysta ich potencjał? Przypomnę - pomieszczenie ok. 30m2, ale część odsłuchowa to tylko ~20m2, słucham raczej cicho niż głośno. Alternatywnie mam Yamahę RX-797 która jest sporo mocniejsza w teorii, ale wolałbym pozostać przy Rotelu A11 Tribute. Dziękuję za pomoc Edytowano 17 godzin temu przez Fdawid Odpisz, cytując
Q21 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu A z jakim wzmacniaczem słuchałeś Focali na odsłuchach? Odpisz, cytując
Fdawid Napisano 15 godzin temu Autor Napisano 15 godzin temu Z 25 minut temu, Q21 napisał: A z jakim wzmacniaczem słuchałeś Focali na odsłuchach? Z Rotelem A12 mk2. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu To nie będzie aż tak dobrze, ale też gigantycznej różnicy być nie powinno 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts