Top Hi-Fi & Video Design Napisano 21 lipca Napisano 21 lipca 37 minut temu, zehoss napisał: Czy to dostosowanie (Dirac) rzeczywiście ma sens? To jest taki zaawansowany korektor ale zastanawiam się czy ma realne zastosowanie poza korektą pod pomieszczenie. Naim Unity, w tym Atom, określane są jako bardzo żywiołowe, a arcam realistyczny. Rzeczywiście Naim Atom brzmiał fajnie, chociaż bałem się (i wciąż trochę boję) tej małej mocy. Sama idea DIRAC, jest interesująca. Realnie może dużo zmienić i poprawić, ale bez zaawansowanej wiedzy w tej materii, ciężko jest oczekiwać rezultatu. "Zwykła" kalibracja ma się nijak do tej "szerokiej" Odpisz, cytując
zehoss Napisano 21 lipca Autor Napisano 21 lipca 46 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Sama idea DIRAC, jest interesująca. Realnie może dużo zmienić i poprawić, ale bez zaawansowanej wiedzy w tej materii, ciężko jest oczekiwać rezultatu. "Zwykła" kalibracja ma się nijak do tej "szerokiej" Trochę mnie ten dirac intryguje i np. chodzi mi po głowie czy to jest warte, żeby dopłacać trochę do Arcama w stosunku do Naim Atom, czy raczej lepiej skupić się na podstawowym brzmieniu wzmacniacza/zestawu a diraca traktować jako ewentualny bonus. W czwartek idę na kolejne odsłuchy, to będę porównywał kolejne typy. Sprawdzę też Cambridge audio evo 150 SE, chociaż czytałem, że poprzednia wersja miała sporo problemów z jakością wykonania (psują się). Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 21 lipca Napisano 21 lipca 7 minut temu, zehoss napisał: Trochę mnie ten dirac intryguje i np. chodzi mi po głowie czy to jest warte, żeby dopłacać trochę do Arcama w stosunku do Naim Atom, czy raczej lepiej skupić się na podstawowym brzmieniu wzmacniacza/zestawu a diraca traktować jako ewentualny bonus. W czwartek idę na kolejne odsłuchy, to będę porównywał kolejne typy. Sprawdzę też Cambridge audio evo 150 SE, chociaż czytałem, że poprzednia wersja miała sporo problemów z jakością wykonania (psują się). Ale Dirac, występuje tak naprawdę w 3 wersjach I. Najbardziej podstawowa, która wnosi mało. II. Rozszerzona ale obejmuje regulacje do pewnego poziomu! III. FULL wersja, tutaj można zrobić wszystko na każdej częstotliwości To warto wiedzieć. Odpisz, cytując
zehoss Napisano 21 lipca Autor Napisano 21 lipca 5 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Ale Dirac, występuje tak naprawdę w 3 wersjach I. Najbardziej podstawowa, która wnosi mało. II. Rozszerzona ale obejmuje regulacje do pewnego poziomu! III. FULL wersja, tutaj można zrobić wszystko na każdej częstotliwości To warto wiedzieć. W arkam jest pełne pasmo, ale bez obsługi subwoofera. Taką informację dostałem w sklepie. https://beta.dirac.com/room-correction Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 21 lipca Napisano 21 lipca 5 minut temu, zehoss napisał: W arkam jest pełne pasmo, ale bez obsługi subwoofera. Taką informację dostałem w sklepie. https://beta.dirac.com/room-correction Taki pakiet kosztuje 250 Euro. Wątpię aby wersja zaawansowana była "dodawana" Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 22 lipca Napisano 22 lipca 17 godzin temu, zehoss napisał: Czy to dostosowanie (Dirac) rzeczywiście ma sens? To jest taki zaawansowany korektor ale zastanawiam się czy ma realne zastosowanie poza korektą pod pomieszczenie. Ma sens. I to nie jest do końca korektor. Korekcja pomieszczenie jest bardzo wazna. Dlatego że wpływ akustyki jest wieksze niz wzmacniacza w systemie. 16 godzin temu, zehoss napisał: Cambridge audio evo 150 SE, chociaż czytałem, że poprzednia wersja miała sporo problemów z jakością wykonania (psują się). to ciekawe. Co takiego się psuje? Bo ja nie słyszałem a ten model nawet sprzedawałem. 16 godzin temu, zehoss napisał: W arkam jest pełne pasmo, ale bez obsługi subwoofera. Taką informację dostałem w sklepie. https://beta.dirac.com/room-correction W żadnym urządzeniu bass control nie jest w cenie. Odpisz, cytując
zehoss Napisano 22 lipca Autor Napisano 22 lipca 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Ma sens. I to nie jest do końca korektor. Korekcja pomieszczenie jest bardzo wazna. Dlatego że wpływ akustyki jest wieksze niz wzmacniacza w systemie. to ciekawe. Co takiego się psuje? Bo ja nie słyszałem a ten model nawet sprzedawałem. W żadnym urządzeniu bass control nie jest w cenie. Tutaj przykładowy wątek na polskim forum https://www.audiostereo.pl/topic/158336-przestroga-dla-kupujących-awaryjne-cambridge-evo-150/ Na zagranicznych jest więcej. Sporo różnych problemów. Odpisz, cytując
River Napisano 22 lipca Napisano 22 lipca Bierz czysty wzmak do tego streamer i dac . Paki a może tak dynaudio contour 30. Kupuj wszystko używane . Nie słuchaj branży ich nie interesuje dzwięk tylko biznes. Pozdrawiam Odpisz, cytując
Q21 Napisano 22 lipca Napisano 22 lipca 2 godziny temu, zehoss napisał: Tutaj przykładowy wątek na polskim forum https://www.audiostereo.pl/topic/158336-przestroga-dla-kupujących-awaryjne-cambridge-evo-150/ Na zagranicznych jest więcej. Sporo różnych problemów. Jak przy każdym sprzęcie, problemy mogą się pojawić. Cambridge ostatnio nie miał wpadek, a wszystkie problemy były na bieżąco naprawiane. Też pamiętajmy o tym, że im sprzęt popularniejszy, tym więcej postów z problemami będzie A procentowo może to wyglądać tak, jak u innych producentów 1 Odpisz, cytując
zehoss Napisano 22 lipca Autor Napisano 22 lipca 25 minut temu, Q21 napisał: Jak przy każdym sprzęcie, problemy mogą się pojawić. Cambridge ostatnio nie miał wpadek, a wszystkie problemy były na bieżąco naprawiane. Też pamiętajmy o tym, że im sprzęt popularniejszy, tym więcej postów z problemami będzie A procentowo może to wyglądać tak, jak u innych producentów Oczywiście - jednak o innych sprzętach takich postów i narzekania na serwis nie ma w tej ilości. Z tym modelem jest ewidentnie coś nie tak. Na szczęście na wersję "SE" póki co nie ma raczej narzekań, chociaż to świeżutki model, więc dla większej pewności wypadałoby poczekać. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 23 lipca Napisano 23 lipca 23 godziny temu, zehoss napisał: Tutaj przykładowy wątek na polskim forum https://www.audiostereo.pl/topic/158336-przestroga-dla-kupujących-awaryjne-cambridge-evo-150/ Na zagranicznych jest więcej. Sporo różnych problemów. A no i mamy rozwiązanie Tak się to kończyjak się przekleja rzeczy zinternetu. Zgadzam się. To były informacje z pioczątku produkcji tego modelu. Rózne cyrki tam były. Poprawiono soft, wyszły aktualizację i nic takiego się nie dzieję. Zwórć uwagę że to masz posty z 2022 roku. Jest 2025 przypominam 20 godzin temu, zehoss napisał: Oczywiście - jednak o innych sprzętach takich postów i narzekania na serwis nie ma w tej ilości. Z tym modelem jest ewidentnie coś nie tak. Na szczęście na wersję "SE" póki co nie ma raczej narzekań, chociaż to świeżutki model, więc dla większej pewności wypadałoby poczekać. Na klasyczny już też nie od 2 lat Odpisz, cytując
zehoss Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu Dzień dobry, wypożyczyłem na testy domowe zestawi Naim Unity Nova z Focal Aria Evo x n3. Przez weekend posłuchałem i porównywałem z moim starym Cyrus One HD z Dynaudio emit m30. To co zrobiło fajny efekt, to znacznie większa scena i przestrzeń. Stary zestaw grał jakby z jednego miejsca, a nowy jakby z dużej sceny - super efekt. Basu zrobiło się nieco więcej, chociaż jego ilość nie urywa Perkusja super wysunęła się do przodu - bardzo fajny efekt. Poszczególne instrumenty zrobiły się bardziej klarowne. Całość grania jest bardziej energetyczna, żywiołowa. Koncertowe wersje brzmią bardzo fajnie. Jednak w wielu kawałkach, szczególnie spokojniejszych, z mniejszym składem, różnica między starym i nowym zestawem była minimalna, jeśli nie liczyć tej przestrzeni. Ogólnie wrażenia z odsłuchu były pozytywne, ale nie było efektu wow. Podobnie stwierdziła moja żona, która mniej się skupia na szczegółach. Przy przełączaniu tej samej muzyki z jednego zestawu na drugi, zwykle stwierdzała, że nowy system gra nieco lepiej, ale czasami stary brzmiał jej lepiej, głębiej (raczej miała na myśli "cieplej"). Ale nie było wow. W kawałkach gitarowych dość często gitary nie różniły się znacznie między nowym i starym systemem. Liczyłem, że będzie jednak bardziej namacalne "mięsko". O ile dla mnie nowy zestaw gra lepiej, to nie wiem czy to usprawiedliwia 3-4 razy większy koszt (cyrus z dynaudio kosztował z 8k, a tutaj mamy ponad 30k). Czytam, szukam w necie i zacząłem się zastanawiać czy rzeczywiście Focal jest dobrą parą dla Naim. Taki zestaw został mi zasugerowany w dwóch sklepach jak najlepsza para. W przystosowanych salach odsłuchowych, bez możliwości porównania do mojego starego zestawu, rzeczywiście to brzmiało bardzo dobrze. Ale w domu okazało się, że jednak cyrus z dynaudio gra całkiem dobrze Mam chęć zostać przy Naim, bo inne wzmacniacze zwykle opisywane są jako mniej żywiołowe. Czy jakieś inne głośniki, w podobnym budżecie, mogą dać mi "efekt wow"? (trochę odrzucam klipshe, bo się naczytałem i nasłuchałem opini, że dają efekt "estradowego" grania i na dłuższą metę mogą się szybko znudzić; nie są zbyt uniwersalne). Odpisz, cytując
Salon Planeta Dźwięku Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, zehoss napisał: Dzień dobry, wypożyczyłem na testy domowe zestawi Naim Unity Nova z Focal Aria Evo x n3. Przez weekend posłuchałem i porównywałem z moim starym Cyrus One HD z Dynaudio emit m30. To co zrobiło fajny efekt, to znacznie większa scena i przestrzeń. Stary zestaw grał jakby z jednego miejsca, a nowy jakby z dużej sceny - super efekt. Basu zrobiło się nieco więcej, chociaż jego ilość nie urywa Perkusja super wysunęła się do przodu - bardzo fajny efekt. Poszczególne instrumenty zrobiły się bardziej klarowne. Całość grania jest bardziej energetyczna, żywiołowa. Koncertowe wersje brzmią bardzo fajnie. Jednak w wielu kawałkach, szczególnie spokojniejszych, z mniejszym składem, różnica między starym i nowym zestawem była minimalna, jeśli nie liczyć tej przestrzeni. Ogólnie wrażenia z odsłuchu były pozytywne, ale nie było efektu wow. Podobnie stwierdziła moja żona, która mniej się skupia na szczegółach. Przy przełączaniu tej samej muzyki z jednego zestawu na drugi, zwykle stwierdzała, że nowy system gra nieco lepiej, ale czasami stary brzmiał jej lepiej, głębiej (raczej miała na myśli "cieplej"). Ale nie było wow. W kawałkach gitarowych dość często gitary nie różniły się znacznie między nowym i starym systemem. Liczyłem, że będzie jednak bardziej namacalne "mięsko". O ile dla mnie nowy zestaw gra lepiej, to nie wiem czy to usprawiedliwia 3-4 razy większy koszt (cyrus z dynaudio kosztował z 8k, a tutaj mamy ponad 30k). Czytam, szukam w necie i zacząłem się zastanawiać czy rzeczywiście Focal jest dobrą parą dla Naim. Taki zestaw został mi zasugerowany w dwóch sklepach jak najlepsza para. W przystosowanych salach odsłuchowych, bez możliwości porównania do mojego starego zestawu, rzeczywiście to brzmiało bardzo dobrze. Ale w domu okazało się, że jednak cyrus z dynaudio gra całkiem dobrze Mam chęć zostać przy Naim, bo inne wzmacniacze zwykle opisywane są jako mniej żywiołowe. Czy jakieś inne głośniki, w podobnym budżecie, mogą dać mi "efekt wow"? (trochę odrzucam klipshe, bo się naczytałem i nasłuchałem opini, że dają efekt "estradowego" grania i na dłuższą metę mogą się szybko znudzić; nie są zbyt uniwersalne). Seria Uniti od Naima jest stosunkowo neutralna jak na te markę i porównanie do Supernaita czy XS3. Arie mają sporo dołu, ale to nie jest takie mięso, które przytłacza a trzeba pamiętać, że bas to nie tyko dudnienie, ale i podstawa pod kreowanie głębi dlatego uważam, że o wiele bardziej zadowolony byłbyś z Monitor Audio Gold 300. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale aktualnie możesz posłuchać u nas sprzętu w dwóch lokalizacjach - Warszawa i Katowice więc zachęcam do odwiedzin i przetestowania różnych konfiguracji Odpisz, cytując
Recommended Posts