Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hej,

szukam zastępstwa za Sonus Faber Principia 3 do Magnata MR780 (+ ewentualnie tor przez Cambridge DacMagic 100). Założenia:

- mały salon, kolumny na podstawkach,

- dynamiczne, żwawe brzmienie. Niekoniecznie wprost na planie V ale bliżej takiego charakteru niż neutralnego,

- budżet około 3,5k. Dopuszczam sprzęt używany,

- elektronika, dreampop, new wave, post-punk + kino domowe stereo.

Z szybkiego przeglądu najbliżej mi do Monitor Audio 7G Silver 100. Ewentualnie Klipsch RP-600M II.

Jaki jest Wasz punkt widzenia? Co pomijam? Czy powyższe propozycje dobrze zagrają z Magnatem? 

Napisano
37 minut temu, Acolu napisał:

Hej,

szukam zastępstwa za Sonus Faber Principia 3 do Magnata MR780 (+ ewentualnie tor przez Cambridge DacMagic 100). Założenia:

- mały salon, kolumny na podstawkach,

- dynamiczne, żwawe brzmienie. Niekoniecznie wprost na planie V ale bliżej takiego charakteru niż neutralnego,

- budżet około 3,5k. Dopuszczam sprzęt używany,

- elektronika, dreampop, new wave, post-punk + kino domowe stereo.

Z szybkiego przeglądu najbliżej mi do Monitor Audio 7G Silver 100. Ewentualnie Klipsch RP-600M II.

Jaki jest Wasz punkt widzenia? Co pomijam? Czy powyższe propozycje dobrze zagrają z Magnatem? 

Cześć 

Żeby zastąpić te Sonus Fabery, głośnikami nowymi to bez szans.

Pozostaje wyłącznie rynek z głośnikami używanymi gdzie możliwości wyboru są ogromne...

A co Ci nie pasuje teraz?

Napisano
13 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Cześć 

Żeby zastąpić te Sonus Fabery, głośnikami nowymi to bez szans.

Pozostaje wyłącznie rynek z głośnikami używanymi gdzie możliwości wyboru są ogromne...

A co Ci nie pasuje teraz?

Hej,

Te Sonusy kupiłem w dobrej cenie X lat temu i wydawały mi się dosyć podstawowymi kolumnami będącymi częścią systemu kina domowego Sonusa. Brakuje mi odrobinę większej dynamiki, te głośniki grają pięknie ale zbyt mało eksplozyjnie (zwłaszcza do filmów). Być może powinienem je też odrobinę inaczej postawić i zdjąć z szafki na podstawki. Za chwilę się przeprowadzam i nowa przestrzeń pozwoli na zastosowanie podstawek, większa separację od ścian i szersze ustawienie głośników - może to już dużo zmieni.

Może powinienem przerzucić się na kolumny w poszukiwaniu większej rozdzielczości i dynamicznego, koncertowego grania? Z drugiej strony bardzo obawiam się zbyt małej wielkości salonu. Odległość kanapy od głośników to około 3,4 metra.