S!N! Napisano wczoraj o 04:14 Napisano wczoraj o 04:14 (edytowany) 5 godzin temu, SkoraSkkra61 napisał: Ciekawe dlaczego tak dużo słuchaczy stereo, twierdzi że kolumny podłogowe mają stać na podłodze i stawia je na kolcach, które mają je od tej podłogi odciąć ? O kolumnach hi-fi się nie wypowiemy , ale jak masz na załączonej fotografii powyżej monitor stoi na subie, a sub na standzie - ma w sobie system dsp i korekcja ma1 robi swoje. Edytowano wczoraj o 04:21 przez S!N! Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 05:29 Napisano wczoraj o 05:29 22 godziny temu, SkoraSkkra61 napisał: Nic nie będzie oddawane 🙂 jeśli rzeczywiście będzie źle, to jest jeszcze opcja na szafce która stoi między kolumnami. Serio? Skąd Ty bierzesz te pomysły? 6 godzin temu, SkoraSkkra61 napisał: iekawe dlaczego tak dużo słuchaczy stereo, twierdzi że kolumny podłogowe mają stać na podłodze i stawia je na kolcach, które mają je od tej podłogi odciąć ? bo się nazywają podłogowe ..... A moga stac na kolcach, nózkach, stopkach, czym tam chcesz. 1 Odpisz, cytując
SkoraSkkra61 Napisano wczoraj o 08:43 Autor Napisano wczoraj o 08:43 3 godziny temu, Piotr Sonido napisał: bo się nazywają podłogowe ..... A moga stac na kolcach, nózkach, stopkach, czym tam chcesz. No i właśnie o to mi chodzi 🙂 tylko że zamiast nóżek, stopek i.t.p. będą suboofery 🙂 a jedynym i największym problemem jest wysokość głośnika wysokotonowego. Ale to (mam nadzieję) częściowo rozwiąże minimalna zmiana kąta kolumny. No dobrze, nie ma co już "gdybać" warunki mam takie jakie mam, czekam na przesyłkę, i zobaczymy jak będzie. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 20 godzin temu, SkoraSkkra61 napisał: No i właśnie o to mi chodzi 🙂 tylko że zamiast nóżek, stopek i.t.p. będą suboofery I to juz nie sa podlogowe bo nie stoją na podlodze. Subwoofery sa niestabilne. Do tego wysokosć będzie absurdalna. 20 godzin temu, SkoraSkkra61 napisał: Ale to (mam nadzieję) częściowo rozwiąże minimalna zmiana kąta kolumny. Zebym dobrze zrozumiał. Na subwooferze przechylisz ja jeszcze do przodu? 20 godzin temu, SkoraSkkra61 napisał: zobaczymy jak będzie. wrzuc fotkę tutaj :):) Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Myślę , że w naszym świecie , to kolega powinien zostać zesłany na banicję do lasu Sherwood , aby przemyślał swoje haniebnie myśli i czyny Odpisz, cytując
SkoraSkkra61 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 12 godzin temu, maciek72 napisał: Myślę , że w naszym świecie , to kolega powinien zostać zesłany na banicję do lasu Sherwood , aby przemyślał swoje haniebnie myśli i czyny Może rzeczywiście nie wstrzeliłem się zbyt dobrze na to forum (brak praktyki) ale uznałem że jeśli w nazwie jest "audio" to lepiej trafić nie mogłem 😉 Piotr Sonido - tak właśnie myślałem, najpierw wymienię nóżki subwoofera na twarde gumowe (w miarę niskie) między subem, a kolumną na całej powierzchni kolumny będzie mata antywibracyjna grubości 1,5 mm. Oczywiście na tej macie z dwóch stron planuję zastosować taśmę klejącą dwustronną (żeby zapobiec przesunięciu się kolumny) Przez pierwszy tydzień nie chcę nic zmieniać w ustawieniu kąta, żeby zmieniać kierunek głośników wysokotonowych w stosunku do mojej głowy (w której to rodzą się takie pomysły) 🤣 przyzwyczaję się do dźwięku, i wtedy spróbuję delikatnie skierować kolumny przechylając je do przodu. Chociaż wydaje mi się że takiej potrzeby nie będzie, bo myślę że fala dźwiękowa z tego głośnika przy odległości 3,6 - 3,8 m do słuchacza, rozchodzi się na tyle że mogę różnicy nie usłyszeć. Mówimy tutaj o podniesieniu głośnika wysokotonowego o około 27 cm. wyżej niż jest teraz, ponieważ odkręcę oryginalną podstawę i zmienię nóżki subwoofera. Przy takich wysokościach, mówimy tu o ewentualnym przechyleniu kolumny do przodu, podkładając coś około 5mm. Nie wiem też jak wypadnie akustyka pomieszczenia po realizacji tego pomysłu (dodatkowy bas) czy wysokość pokoju (w moim przypadku 285 cm.) pomoże, czy też zaszkodzi ? Jak nie sprawdzę, to się nie dowiem. Dzisiaj otrzymałem wiadomość ze sklepu że jakaś paleta się poopóźniała, i muszę czekać. Ale wolę poczekać i mieć pewność że będą nowe, niż miałbym dostać jakieś z wystawy (czytaj "po odsłuchach") Odpisz, cytując
Recommended Posts