Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

No jakiś czas na rynku były. Widze że nowe modele są podobnie skonstruowane. Z tym że to jednak inaczej raz wygląda niż u Ciebie dwa inna konstrukcja z zachowaniem wymiarow. 

Ale jak mówiłem to o to chodzi żebyś Ty był zadowolony. 

Wiec have fun! 

Napisano

Po tych (słusznych) negatywnych opiniach na temat wyglądu, zresztą sam również wspominałem że mi się to za bardzo nie podoba, więc postanowiłem przyspieszyć prace nad  zmianą wyglądu całości 🙂

Wstawiłem również zdjęcie z poprzedniej generacji 🙂 żeby było widać że przesunąłem również kolumnę względem podstawy żeby to wszystko wyrównać.20250925_202526.jpg.148283675dbb7f0b94c42ce92374c56c.jpg20250926_104453.jpg.0e0c8b226999b10e58d9c59244e9b011.jpg

Wiadomo że o gustach się nie dyskutuje, ale mi się już teraz podoba zestaw jako całość, i jak na razie odkładam pomysł z budową nowych skrzyń.

Screenshot_20250925_191438_Photos.jpg

Napisano (edytowany)

Jedyny minus jaki widzę to fakt że "wyprostowałeś" kolumny. Pochylenie to nie jest tylko aspekt wizualny, to jest coś co uwzględnia się  na etapie projektowania.

Z drugiej strony jeśli jesteś zadowolony z efektu to możesz to olać;)

https://audio.com.pl/vademecum/faq/audio-zespoly-glosnikowe/18335-dlaczego-niektore-kolumny-maja-pochylone-przednie-scianki-czy-przyniesie-poprawe-pochylanie-do-tylu-normalnych-kolumn

Edytowano przez Heathen
Napisano
2 godziny temu, Heathen napisał:

Pochylenie to nie jest tylko aspekt wizualny, to jest coś co uwzględnia się  na etapie projektowania

No właśnie się nad tym zastanawiam, i szukam przyczyny dlaczego jest teraz o wiele lepiej, pomijając niższe zejście jest jeszcze taka sprawa że kolumny grają w/g mnie lepiej i głośniej.

Wcześniej nie zdarzało mi się słuchać ciszej jak -50dB, teraz przy -65dB i wejściu na piętro nadal wyraźnie słyszę co śpiewają. Dom jest wybudowany w systemie szkieletowym, więc to też pewnie pomaga trochę akustyce (dookoła wełna)

Jednym z wniosków jakie mi się nasuwają, to taki że to są kolumny pokojowe, standardem w budownictwie mieszkaniowym jest wysokość około 2,5m. u mnie jest to 2,85 więc może akustyka pomieszczenia nie była odpowiednia, dźwięk nie odbijał się tak jak powinien.

Teraz przez przypadek może trafiłem w ten punkt, bo naprawdę jest lepiej. Dzisiaj mam pierwszy dzień przerwy w słuchaniu muzyki, do wczoraj od chwili złożenia tej wieżyczki 🙂 codziennie słuchałem muzyki po minimum 5 godzin, po prostu nie mogłem się nasłuchać.

Może dlatego że jestem "bliżej" tych głośników ? W tej chwili gdyby kogoś wprowadzić do pokoju z zasłoniętymi oczami, i nawet delikatnie puścić muzykę, to pewnie celowałby w dużo większe kolumny.

Napisano
Dnia 26.09.2025 o 11:59, SkoraSkkra61 napisał:

Po tych (słusznych) negatywnych opiniach na temat wyglądu, zresztą sam również wspominałem że mi się to za bardzo nie podoba, więc postanowiłem przyspieszyć prace nad  zmianą wyglądu całości 🙂

Wstawiłem również zdjęcie z poprzedniej generacji 🙂 żeby było widać że przesunąłem również kolumnę względem podstawy żeby to wszystko wyrównać.20250925_202526.jpg.148283675dbb7f0b94c42ce92374c56c.jpg20250926_104453.jpg.0e0c8b226999b10e58d9c59244e9b011.jpg

Wiadomo że o gustach się nie dyskutuje, ale mi się już teraz podoba zestaw jako całość, i jak na razie odkładam pomysł z budową nowych skrzyń.

Screenshot_20250925_191438_Photos.jpg

Świetny pomysł z dopasowaniem wizualnym subwooferów 👍 wyglada to "zacnie".

Napisano
Dnia 26.09.2025 o 17:22, SkoraSkkra61 napisał:

No właśnie się nad tym zastanawiam, i szukam przyczyny dlaczego jest teraz o wiele lepiej, pomijając niższe zejście jest jeszcze taka sprawa że kolumny grają w/g mnie lepiej i głośniej.

akustyka