Joe93mcintosh Napisano wczoraj o 16:51 Napisano wczoraj o 16:51 Dzień dobry, Od jakiegoś czasu szukałem wzmacniacza ale raczej biernie. Jak coś miałem okazje posłuchać to słuchałem, bez specjalnego szukania. W miedzy czasie przesłuchałem Vincenta 237 mk2, Naima Supernaita 3, Moona 340I, NAD C356, i inne (Mudowane lub nie), Accuphase E203 oraz sporo Vintage wzmacniaczy (głównie japońskie). Od razu zaznaczę, ze w różnych konfiguracjach i nie zawsze w moich warunkach odsłuchowych, więc nie mam zamiaru tego porównywać, bo wg moich doświadczeń akustyka samego pomieszczenia i odpowiednie ustawienie to więcej niż połowa sukcesu. Ostatnio po przesłuchaniu zdecydowałem się zmienić mój stary wzmacniacz na Shanlinga i teraz przyszła pora zmienić kolumny. Do tej pory miałem B&W z serii 600, słuchałem tego wzmacniacza też na Fyne Audio seria 700 oraz Audio Academy Rhea. Mam zamiar umówić się na odsłuchy w salonach audio i mam już swoje preferencje ale zanim to zrobię chciałbym poznać propozycje forumowiczów czego warto posłuchać w zalezności od budżetu (do 5000, do 10000 i do 15000 PLN za parę). W grę wchodzą również kolumny używane ale tutaj niestety trudniej posłuchać. Dźwięk jaki mnie intersuje musi być przyjemny w odbiorze, nie męczący i angażujący słuchacza. Zależy mi na szerokiej scenie z dobrą separacją wokali i instrumentów. Muzyka: Głownie: Blues, Jazz, Rock, akustyczne brzmienia i wokale, Elektroniczna, Metalcore 80% to DAC 20% Gramofon Obecne warunki odsłuchowe: Salon 25 m2 (w zasadzie otwarta przestrzeń to 45 m2) DACi - FIIO K11 R2R i Alloboss na raspberry Gramofon Thorens TD 320, Przedwzmacniacz gramofonowy IFI Zen i inne detale audio Czyli podsumowując: Shanling A3.2 i jakie kolumny przesłuchać w powyższych budżetach, a na co w ogóle nie tracić czasu;) Pozdrawiam Joe Odpisz, cytując
Q21 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Cześć Co skłoniło Cię do dotychczasowych przesiadek po kolumnach? Odpisz, cytując
Joe93mcintosh Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Hej, generalnie chęć posłuchania czegoś nowego. Dodatkowo te kolumny maja już 25 lat i nie chce ich męczyć duża mocą, a przy sporadycznych głośnych odsłuchach czuje, ze trochę się gubią, zwłaszcza z basem. Docelowo trafią do sypialni jako drugi zestaw. Widzę, że zbyt ogólnie podałem model i nie dodałem jeszcze istotnej informacji, ze obecne b&w 601 s2 to małe monitory Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Dnia 31.08.2025 o 17:51, Joe93mcintosh napisał: czego warto posłuchać w zalezności od budżetu (do 5000, do 10000 i do 15000 PLN za parę) Ale szukasz innych monitorów czy podłogówek? Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Sprawdz jak grają Dali Rubicore 2 Odpisz, cytując
Recommended Posts