Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
13 minut temu, Nektores napisał:

W sensie zastanawiasz się nad tym nowym Samsungiem 990f?

Można powiedzieć, że o tym myślę.

Ale z drugiej strony nie za bardzo gdzie miałbym samą belkę ułożyć, bo tv wiszący pod mocnym kątem, a na komodzie nie ma miejsca bo sprzęt stereo cały stoi.

Napisano
1 minutę temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Ale z drugiej strony nie za bardzo gdzie miałbym samą belkę ułożyć, bo tv wiszący pod mocnym kątem, a na komodzie nie ma miejsca bo sprzęt stereo cały stoi.

W zestawie masz uchwyt mocujący do ściany.

Napisano
44 minuty temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Ja mam podobny problem... U mnie belka zmieści się na stoliku ale problemem są nogi od TV :) (przecież ich nie obetnę... :))) A nie chcę wieszać TV na ścianie.

Napisano
1 minutę temu, bramowicz1 napisał:

To pozostaje zmiana stolika z odpowiednio szerokim blatem. U mnie TV też ma nóżki i mieści się soundbar.😉

Stolik ma 1,5m zatem idealnie pasuje pod belkę tylko nie jest mega głęboki... Z kolei nóżki od TV idą pod skosem...

Napisano
3 minuty temu, Nektores napisał:

Stolik ma 1,5m zatem idealnie pasuje pod belkę tylko nie jest mega głęboki... Z kolei nóżki od TV idą pod skosem...

Przejęzyczyłem się odpowiednio głęboki. I rozumiem, że to dylemat. Sam taki miałem bo stary nie pasował.

Napisano
23 minuty temu, bramowicz1 napisał:

Przejęzyczyłem się odpowiednio głęboki. I rozumiem, że to dylemat. Sam taki miałem bo stary nie pasował.

No cóż, trzeba szukać jakiegoś innego rozwiązania albo modelu soundbara. Stolika nie wymienię haha :))))

Napisano
54 minuty temu, Nektores napisał:

No cóż, trzeba szukać jakiegoś innego rozwiązania albo modelu soundbara. Stolika nie wymienię haha :))))

Powodzenia i dobrego wyboru w soundbarze. Na naszych forach mało o soundbarach bo jest grupka osób tylko i wyłącznie preferująca AVR. Za to na Forum AVS i Reddit można poczytać sporo opini o konkretnych modelach.

Napisano

Dziękuję :)

Mam jeszcze jedno pytanie, jeśli chodzi o te dwa modele:

1. Bose Smart soundbar + Bass Module 500 moduł basowy (komplet)

2. SONOS ARC ULTRA soundbar + SUB MINI subwoofer (komplet)

Który? :)

Napisano (edytowany)

Żaden, przecież masz stereo! Podłącz wzmaka do telewizora po prostu, te kolumny zrobią robotę. Na pewno któryś klocek będzie miał wejście. Dosłownie żal nie skorzystać. A taka belka na odbijanego to żaden Atmos w każdym razie. 

Edytowano przez Gumowe Ucho
Napisano (edytowany)
14 minut temu, Gumowe Ucho napisał:

Żaden, przecież masz stereo! Podłącz wzmaka do telewizora po prostu, te kolumny zrobią robotę. Na pewno któryś klocek będzie miał wejście. Dosłownie żal nie skorzystać. A taka belka na odbijanego to żaden Atmos w każdym razie. 

Przeczytał byś temat od początku , zanim coś takiego napiszesz.

Pisałem ,mam stereo za ponad 40tys zł i w muzie gra to super, ale jako dzwięk z tv dużo lepiej się sprawdza soundbar Polka.

Edytowano przez Tomasz Kluczynski
Napisano
24 minuty temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Przeczytał byś temat od początku , zanim coś takiego napiszesz.

Pisałem ,mam stereo za ponad 40tys zł i w muzie gra to super, ale jako dzwięk z tv dużo lepiej się sprawdza soundbar Polka.

To trochę słabo.

I tak byłoby mi żal nie skorzystać z takiego sprzętu i kombinowałbym odsłuch we współpracy z subwooferem (nie wiem czy wzmacniacz ma opcję jakiegoś crossoveru) na potrzeby filmów. W cenie belki będą pewnie bardzo porządne konstrukcje.

Na centralny głośnik też za bardzo nie ma miejsca więc nie będę sugerował KD.

Napisano
1 godzinę temu, Nektores napisał:

Z trochę wyższej półki cenowej poczytaj też o Sennheiser Ambeo Plus z dedykowanym subem. Obecnie sporo taniej niż jeszcze rok temu.

https://www.x-kom.pl/p/1075226-soundbar-sennheiser-ambeo-soundbar-plus.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=PMAX - AUDIO%2C ALL%2C ALL (PL%2C periodic) - P01M106&utm_id=19252535179&gad_source=1&gad_campaignid=19246012554&gclid=EAIaIQobChMIgv-N0e3EjwMVNlWRBR2a0DrgEAQYAyABEgJKWvD_BwE

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Nektores napisał:

Rozumiem, że mówisz o tych zestawach: 

1. https://sklep.audiocolor.pl/sklep/marki/bose-marki/bose_kino_domowe/bose-smart-soundbar-bass-module-500-modul-basowy-surround-speakers-glosniki-dzwieku-przestrzennego-komplet/

2. https://sklep.audiocolor.pl/sklep/marki/sonos-marki/sonos-arc/sonos-arc-ultra-soundbar-sub-mini-subwoofer-komplet/ 

Jeśli tak to trudny wybór. Sonos Arc Ultra to listwa Premium. Ale ten zestaw akurat ze słabym 6'5 calowym subem i bez surrond.
Bose w tym przypadku to ta listwa: 
https://www.bose.pl/pl_pl/products/speakers/home_theater/bose-smart-soundbar.html#v=SSB-SOUNDBAR-BLK-220V-EU
I dobry 10 calowy sub  oraz niewielkie surroundy. Listwa przeciętna w tym przypadku i nie wiem ile ma fizycznie kanałów. Sądząc po rozmiarach to  fizycznie 3.1.2 i symulowane Dolby Atmos. I by się zgadzało bo w opisie zaznaczyli, ze listwa ma 5 głośników w tym dwa dipolowe skierowane do góry. I według niektórych specyfikacji tylko 50 Wat. Skłoniłbym się raczej na mocniejszą listwę biorąc pod uwagę twój metraż.
Bo jeśli chodzi o Bose Smart Ultra i 900 to 5.1.2  (9 głośników). 
Generalnie to listwa, sub i tylne głośniki. Tego sie trzymaj. 

Edytowano przez bramowicz1
Napisano
25 minut temu, majkel74 napisał:

Dzięki za info. To nie wiem czy w tym przypadku nie będzie lepszy Dion Devialet…

23 minuty temu, bramowicz1 napisał:

Rozumiem, że mówisz o tych zestawach: 

1. https://sklep.audiocolor.pl/sklep/marki/bose-marki/bose_kino_domowe/bose-smart-soundbar-bass-module-500-modul-basowy-surround-speakers-glosniki-dzwieku-przestrzennego-komplet/

2. https://sklep.audiocolor.pl/sklep/marki/sonos-marki/sonos-arc/sonos-arc-ultra-soundbar-sub-mini-subwoofer-komplet/ 

Jeśli tak to trudny wybór. Sonos Arc Ultra to listwa Premium. Ale ten zestaw akurat ze słabym 6'5 calowym subem i bez surrond.
Bose w tym przypadku to ta listwa: 
https://www.bose.pl/pl_pl/products/speakers/home_theater/bose-smart-soundbar.html#v=SSB-SOUNDBAR-BLK-220V-EU
I dobry 10 calowy sub  oraz niewielkie surroundy. Listwa przeciętna w tym przypadku i nie wiem ile ma fizycznie kanałów. Sądząc po rozmiarach to  fizycznie 3.1.2 i symulowane Dolby Atmos. I by się zgadzało bo w opisie zaznaczyli, ze listwa ma 5 głośników w tym dwa dipolowe skierowane do góry. I według niektórych specyfikacji tylko 50 Wat. Skłoniłbym się raczej na mocniejszą listwę biorąc pod uwagę twój metraż.
Bo jeśli chodzi o Bose Smart Ultra i 900 to 5.1.2  (9 głośników). 
Generalnie to listwa, sub i tylne głośniki. Tego sie trzymaj. 

Dzięki za odpowiedź. Zgadza się, chodzi o te dwa zestawy… Bose Smart Ultra w pełnym zestawie to około 9 tys. W podobnej cenie jest Dion Devialet, i myślę, że może grać lepiej niż Bose… W takim razie najlepszym rozwiązaniem w sensie takim kompromisowym będzie Samsung HW-Q990f… 😎

Napisano
Dnia 5.09.2025 o 11:31, Nektores napisał:

A jak wygląda słuchanie muzyki w tym zestawie?

Na pewno wspaniale. :) 

laugh-out-loud-laugh.gif

No przecież masz na pewno w domu głośnik BT. Będzie grać tak samo. 

To tak, jakbyś chciał kupić powiedzmy Mazdę MX-5 i pytał, jak to pojedzie po lesie. 

Soundbar służy do poprawy dźwięku z TV - i tyle. Panią z Wiadomości ma być dobrze słychać a nie Chopina. 

Napisano
7 minut temu, il Dottore napisał:

laugh-out-loud-laugh.gif

To tak, jakbyś chciał kupić powiedzmy Mazdę MX-5 i pytał, jak to pojedzie po lesie. 

Soundbar służy do poprawy dźwięku z TV - i tyle. Panią z Wiadomości ma być dobrze słychać a nie Chopina. 

Dość często w TV leci muzyka, nie tylko Pani z Wiadomości…

Napisano
57 minut temu, Nektores napisał:

Dość często w TV leci muzyka, nie tylko Pani z Wiadomości…

To prawda, jest MTV, jest TV Disco Polo, są koncerty na mainstreamowych kanałach.  

No więc soundbar powinien zagrać to lepiej niż głośniki TV. 

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, il Dottore napisał:

laugh-out-loud-laugh.gif

Jesteś wredny ! 😉 Chłopakom tak   fajnie się kręci karuzela z soundbarami , a Ty im psujesz imprezę..

To nie są tam byle jakie belki , a często z 9 więcioma a nawet i 15 toma głośnikami.  Musi to grać wybitnie ! 

Edytowano przez lalka
Napisano
48 minut temu, lalka napisał:

Jesteś wredny ! 😉 Chłopakom tak   fajnie się kręci karuzela z soundbarami , a Ty im psujesz imprezę..

To nie są tam byle jakie belki , a często z 9 więcioma a nawet i 15 toma głośnikami.  Musi to grać wybitnie ! 

Miejsce jest, można wsiąść do karuzeli… 😉

Napisano
55 minut temu, lalka napisał:

Jesteś wredny !

No jestem.

Przepraszam za złośliwość, ale Mazdą MX-5 lepiej nie jeździć po lesie bo się coś jeszcze urwie. 

Szanuję pomysł soundbara i doceniam wiele takich konstrukcji, np. JBL Bar 1200, Sennheisera czy nawet Debileta (bo śliczny). 

Ale... to ma poprawić dźwięk z TV i nic poza tym. Do tego służy. Ew. do filmów jeśli jest elementem systemu wielokanałowego. I koniec. 

Do muzyki jest inny sprzęt i inna zakładka. A czy muzykę będzie słychać z soundbara? Będzie. A czy lepiej, niż z TV? Na pewno.