Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

Co byście poradzili do ok  3500zł jako odtwarzacz CD - podłączone będzie to do rx-A4A. Na razie pod uwagę wzięte zostały poniższe :

- Yamaha CD-303

- nad C 538

- Rotel CD Rotel CD14 MkII

Pozdrawiam

JB

Napisano (edytowany)
40 minut temu, Jakub Bator napisał:

Cześć,

Co byście poradzili do ok  3500zł jako odtwarzacz CD - podłączone będzie to do rx-A4A. Na razie pod uwagę wzięte zostały poniższe :

- Yamaha CD-303

- nad C 538

- Rotel CD Rotel CD14 MkII

Pozdrawiam

JB

Ona ma DAC spróbuj jakiś transport. W 300 w DAC były Burn-Browny a teraz sie nie chwalą to pewnie nie ma. Mam 303 w drugim systemie i spisuje się normalnie :)

Edytowano przez Jacch
Napisano
1 godzinę temu, Jacch napisał:

Ona ma DAC spróbuj jakiś transport. W 300 w DAC były Burn-Browny a teraz sie nie chwalą to pewnie nie ma. Mam 303 w drugim systemie i spisuje się normalnie :)

Dzięki :) 303 ma PCM1780.  Też pierwsze brałem pod uwagę tą yamahę ale też ten rotel do mnie przemawia - na razie dopiero przeszukuje co było by na papierze ciekawe ( atoll cd 50 i md100 - też mi pasują ) a później z zawężonej listy już odsłuchowo bym wybierał ;) 

Napisano
12 godzin temu, Jakub Bator napisał:

Dzięki :) 303 ma PCM1780

Za 300€ to się nie ma nad czym zastanawiać. Nie spodziewaj się jednak cudów za taką cenę. Jak powiedziano wyżej: zagra... normalnie. Uczciwie, bez fajerwerków. 

A po co fajerwerki?

Napisano
14 godzin temu, Jakub Bator napisał:

Dzięki :) 303 ma PCM1780.  Też pierwsze brałem pod uwagę tą yamahę ale też ten rotel do mnie przemawia - na razie dopiero przeszukuje co było by na papierze ciekawe ( atoll cd 50 i md100 - też mi pasują ) a później z zawężonej listy już odsłuchowo bym wybierał ;) 

Jeśli chodzi o transporty spróbuj CAMBRIDGE AUDIO CXC SERIES za 2300 -nówka

https://allegro.pl/oferta/cambridge-audio-cxc-series-2-odtwarzacz-cd-11977295321

nie wiem jaki tam (w tej jamaszce) jest DAC, ale moze być lepiej z transportem niż z pełnoprawnym CD.

Spróbuj, wypożycz, albo zwróć, po prostu posłuchaj w końcu to nie jest zakup na jeden sezon :)

Napisano
Dnia 12.09.2025 o 18:28, Piotr Sonido napisał:

najtaniej. No to przecietny amplituner to grania w stereo po CD

CDS303 za 1000 zł z hakiem to dobra opcja albo AXC25/35 Cambridge. Zaoszczędzone funfusze przeznacz na wyjazd z żoną dziewczyna na wycieczke. Butelke. coś co lubisz. 

:) Czy przeciętny do grania w stereo? Przez długi czas tak myślałem ale  po małych korektach w ustawieniu kolumn,  trochę zmianach w konfiguracji to zauważyłem, że o dziwo sobie  teraz dobrze radzi - nawet to jego AI nie przeszkadza więc ostatnio nawet go nie wyłączam ;) już nie chcę go wymieniać choć nadal od daaaawna zbieram się do dokupienia końcówki mocy do niego ...ale to inny temat - teraz CD :) tak, też cały czas myślę czy nie skupić się na tej cds303 chodź też rotel a14 d o mnie przemawia... 

Dnia 13.09.2025 o 18:29, Ronald napisał:

@Jakub Bator i jak wybrałeś coś. Stoję chyba przed tym samym problemem. Coś zamiast arcama.cd 23 . Do 3500 zł?

Jeszcze nie ..dalej myślę 😜 

Dnia 14.09.2025 o 12:09, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Za 3999 zł jest bardzo fajna opcja w postaci Rotela RCD1572mk2

https://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-cd-sacd/rotel-rcd-1572-mkii.html

Równie dobrze sprawuje się w roli transportu. Sądzę, że warto zerknąć.

Rotel ma ładną barwę i szeroką scenę. Posłuchaj, sprawdź.

Tak jak wyżej napisałem, rozważam rotela ale raczej cd14mkII bo w sumie to w 80 jak nie 90% RCD1572mk2 - ten sam napęd, dokładnie ta sama płyta główna - sekcja cyfrowa, sekcja analogowa ta sama tylko pozbawiona układów pod wyjścia zbalansowane ( puste miejsca do wlutowania są na płycie  ) sekcja zasilająca jest chyba ta  sama tylko z innym trafo ( kwadrat zamiast torida ) i pozbawiona dodatkowych linii ( ale one chyba są pod wyjście zbalansowane ), i design z wyświetlaczem inny więc nie wiem czy jest warte dopłacanie 1,5tys kiedy nie będę używał wyjść zbalansowanych - ale tak o cd14mk2 myślę ;)

Dnia 9.09.2025 o 10:44, Q21 napisał:

Cześć :) 

Jeśli rozważasz też transporty, to bardzo fajną i ciekawą opcją jest Audiolab 7000CDT :) Z odtwarzaczy bardzo fajnym, aczkolwiek nietypowym pod kątem formy sprzętem jest Shanling EC3. Toploader w niewielkim rozmiarze ;) Z bardziej klasycznych opcji - Musical M2scd :) 

Dzięki za propozycję - poczytam o powyższych propozycjach .. rozumiem, że była by możliwość wypożyczenia jak by mi się któraś z propozycji spodobała ?:) 

Napisano
2 godziny temu, Jakub Bator napisał:

Dzięki za propozycję - poczytam o powyższych propozycjach .. rozumiem, że była by możliwość wypożyczenia jak by mi się któraś z propozycji spodobała ?:) 

Do załatwienia ;)