Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hej!

Przeczytałem dość sporo tematów na forum i wciąż nie jestem przekonany co najlepiej się sprawdzi w moim przypadku. Mam wrażenie, że mam dość nietypowe wymagania jak na tematy na tym forum. Może podsumuję je w punktach, żeby było konkretniej ;)

- Przede wszystkim oglądam filmy i seriale z serwisów streamingowych. Czasami z płyty, bądź dysku w lepszej jakości. Rzadziej gram, albo puszczam muzykę "w tle" głównie yt, spotify, stream po bt z telefonu. Użytkowanie się raczej nie zmieni.

- Nie jestem zapalonym koneserem dźwięków, ale lubię też jak nie jest on "płaski".

- Nie chcę mocnych basów, które wszystkim będą trzęsły włącznie z sufitem sąsiada pod spodem, tylko żeby delikatnie wzbogacały nagłośnienie.

- Głośniki surround bezprzewodowe - tzn. mogę pociągnąć przewód do gniazdka, ale nie do "centrali", czymkolwiek by nie była.

- z muzyki przede wszystkim rock, hard rock, pop.

- Całkowity budżet 3,5k, chociaż wolałbym się zmieścić w 3k.

- surroundy bym zamontował na jakichś delikatnych ramionach do rogów narożnika (pewnie samoróbka).

- metraż ~40m2, wysokość 2.7m, bez GK

Teraz tak, z góry mówię, że wiem że to nie jest duży budżet na KD, ale nie mam też wysokich wymagań. Bardzo proszę o pomoc w doborze czegoś co w okolicy tych pieniędzy będzie najlepszym wyborem. Myślę, że specjaliści powinni być w stanie pomóc w doborze również sprzętu z niższej półki - tam też są lepsze i gorsze produkty. Biorę pod uwagę zarówno zestaw soundbar jak i KD, nieraz na forum pojawiało się hasło, że lepiej grające KD można dostać w tych samych pieniądzach co dany soundbar. Nie znam się jednak w ogóle na tym, dlatego soundbar jest znacznie prostszym wyborem. No i lepiej wkomponowującym się w pokój (co dla mnie również jest ważne). Poniżej podaję kilka opcji o których myślałem, są tu gotowe zestawy KD ponieważ nie potrafię w tych pieniądzach dopasować części samodzielnie. Ewentualnie mogłoby być też zestawienie 3.1, jeżeli to byłby lepszy wybór w tych pieniądzach i zagrałby lepiej przy takim użytkowaniu, niż soundbar.

Poza tym jedna sprawa również jest dla mnie niejasna - czy przy moim użytkowaniu (Netflix, amazon prime, yt, spotify etc.) KD rzeczywiście będzie lepiej grało od przykładowych zestawów soundbar?

- Samsung HW-Q990F (ten sb jest bdb oceniany, ponoć ogromny przeskok w jakości nad tańszymi sb, stąd podniesienie budżetu 3k->3,5k)

- Yamaha SR-X40A + SW-X100 + 2 x WS-X1A

- Yamaha RX-V4A z jakąś resztą, chyba zmieściłoby się w cenie?

Screenshot-2025-09-10-145105.pngIMG-2376.jpg

Napisano

Ok w takim razie czy przy użytkowaniu jak opisałem w pierwszym poście powinienem być bardziej zadowolony z HW-Q990F, czy z np. używanych Monitor Audio Bronze 100, BR-LCR i amplitunera np.  RX-V6A, AVR-X1500H, AVR-S770H (nie wiem jaki najlepiej dobrać do tych kolumn). Do tego dobrałbym jakieś używane, bezprzewodowe surroundy i sub. 
czy taki zestaw KD powinien być wyraźnie lepszy od tego soundbara? No i który amplituner będzie lepszy do filmów i na drugim miejscu gier i głównie rocka?

Napisano

Oczywiście że KD!

tyle używanych klocków i całych zestawów 5.1 jest na OLX i za granica, za takie śmieszne pieniądze w porównaniu do możliwości, że żal nie skorzystać. Jeżeli tylko jesteś w stanie ogarnąć parę kabelków czerwonych i czarnych, to to zrób 😇

ja w wolnej chwili często się gapię i składam w głowie z ogłoszeń zestawy 5.1 za 2-3 tysiaki, tylko nie mam gdzie włożyć. Dał bym kino w każdym pokoju!

a no i w kwestii pomieszczenia: zawsze jak się popieści to (prawie idealne) 5.1 się zmieści 

Napisano (edytowany)

Nie jest to ustandaryzowane? Tzn. nie będę w stanie połączyć z tą Yamahą np. Klipsch Flexus SURR 100, albo Denon Home 150 (drogie ale podaję tylko jako przykład) i skonfigurować ich jako surround?

Edytowano przez piotrek91
Napisano

Chwilę poczytałem i rzeczywiście nie da się tak jak się spodziewałem. Zostawmy w takim razie brak przewodów w spokoju póki co. Mogę tymczasowo wybrać jakieś tanie surroundy i powoli szukać dobrych ofert MultiCast 20.
Czy to dobre zestawienie Bronze 100 z Yamahą RX-V4A, albo RX-V6A? Rock będzie na tym dobrze brzmiał, no i czy wystarczą do pokoju jak na rozkładzie z pierwszego postu?

Napisano
Dnia 11.09.2025 o 13:33, piotrek91 napisał:

Nie jest to ustandaryzowane? Tzn. nie będę w stanie połączyć z tą Yamahą np. Klipsch Flexus SURR 100, albo Denon Home 150 (drogie ale podaję tylko jako przykład) i skonfigurować ich jako surround?

no nie

Bezprzewodowe surroundy ma tylko Yamaha amplitunery nowszej egenracji + ich kolumny MusicCast 20 lub 50

Do Denona możesz podłączyć Heosy ale nie idzie to w kinie. 

To sa poniekąd zamkniete systemy. Nie nazwe ich zatem ekosystemy