il Dottore Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu (edytowany) 5 godzin temu, mateolo2 napisał: Ale żeby nie słyszeć większych różnic to jestem w szoku. Jak system nie różnicuje to normalka. Może też słuchacz nie różnicować. Trudno powiedzieć jak jest w omawianym przypadku. Edytowano 9 godzin temu przez il Dottore Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 2 godziny temu, il Dottore napisał: Jak system nie różnicuje to normalka. Może też słuchacz nie różnicować. Trudno powiedzieć jak jest w omawianym przypadku. Kilka krótkich zdań a tyle audiofilskiej prawdy 🥰. Odpisz, cytując
d00 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 11 godzin temu, mateolo2 napisał: Uuu, to słabo bardzo… Ja na swoim pierwszym tanim systemie pare lat temu jak miałem trzy daci na testy (takie w okolicach 800zl) to wyraźnie słyszałem czym się różnią. Jeden sypał górą aż uszy mnie bolały, inne był ciemny i szorstki, a jeszcze inny odejmował z systemu basu. Ale żeby nie słyszeć większych różnic to jestem w szoku. Może coś było nie tak z tamtym systemem, bo daci brzmi na prawdę różnie od siebie. A miałem ich już z naście i każdego mógłbym dokładnie opisać. Nieprawda. Pomiędzy DACami jest bardzo mała różnica. To co słyszysz i co opisujesz, to w większości przypadków różnice poziomu GŁOŚNOŚCI na wyjściu między DACami, co daje złudne poczucie różnicy w graniu. Nie mówię, że różnic nie ma, ale są tak subtelne, że na pewno na pierwszy rzut ucha się ich nie zauważa. Też kiedyś miałem wrażenie, że mi jeden DAC ucina bas, do czasu aż wziąłem miernik decybeli i sprawdziłem jak różni się wyjście w poziomie głośności przy tych samych ustawieniach na wzmacniaczu. Po wyrównaniu się okazało, że jednak gówno prawda i różnic nie słyszę. 2 Odpisz, cytując
P-na Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Ponawiam pytanie: Mój system w głębokiej przebudowie i obecnie padło na DAC obecnie Topping D70 już jest chętny kupić oraz Topping DX7 i tu pytanie czy warto się zainteresować FiiO K13 R2R nie miałem jeszcze styczności z R2R , (rozważam Ewersolo z8 lecz ten też ma OPA1612 jak FiiO K13 R2R). Topping DX7 w nim można wymienić OPA -oryginalnie LME49720 zmienione na MUSES 8920 gra o wiele lepiej zaś OPA1612 bez szału chyba iż to bubel. Pytanie do posiadaczy FiiO K13 R2R kwestia poziomu głośności podczas przełączania z wejść liniowych (RCA, XLR) na słuchawkowe czy ten poziom można ustawić by nie było tzw. uderzenia oraz czy to ustawienie jest w pamięci czy się zeruje ( i znowu uderzenie) ? Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 30 minut temu, P-na napisał: Ponawiam pytanie: Mój system w głębokiej przebudowie i obecnie padło na DAC obecnie Topping D70 już jest chętny kupić oraz Topping DX7 i tu pytanie czy warto się zainteresować FiiO K13 R2R nie miałem jeszcze styczności z R2R , (rozważam Ewersolo z8 lecz ten też ma OPA1612 jak FiiO K13 R2R). Topping DX7 w nim można wymienić OPA -oryginalnie LME49720 zmienione na MUSES 8920 gra o wiele lepiej zaś OPA1612 bez szału chyba iż to bubel. Pytanie do posiadaczy FiiO K13 R2R kwestia poziomu głośności podczas przełączania z wejść liniowych (RCA, XLR) na słuchawkowe czy ten poziom można ustawić by nie było tzw. uderzenia oraz czy to ustawienie jest w pamięci czy się zeruje ( i znowu uderzenie) ? A ten system składa się z samych DACów 🤔? Odpisz, cytując
P-na Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Jak się jest głuchym gdzie sam to stwierdziłeś to po kiego ciorta jeszcze mącisz spazmując w dodatku nie wnosząc nic merytorycznego ! Odpisz, cytując
tmnich Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, d00 napisał: Nieprawda. Pomiędzy DACami jest bardzo mała różnica. To co słyszysz i co opisujesz, to w większości przypadków różnice poziomu GŁOŚNOŚCI na wyjściu między DACami, co daje złudne poczucie różnicy w graniu. Znowu te same brednie, ileż razy ? Odpisz, cytując
d00 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 1 godzinę temu, P-na napisał: Jak się jest głuchym gdzie sam to stwierdziłeś to po kiego ciorta jeszcze mącisz spazmując w dodatku nie wnosząc nic merytorycznego ! Cytuj Pan, do kogo się Pan odnosisz. Jaki “ciort” ma wiedzieć, do kogo kierowana jest wiadomość. Jak się jest myślącym, to to jest chyba jasne? 1 godzinę temu, tmnich napisał: Znowu te same brednie, ileż razy ? Normalne, dobre DACi nawet w pomiarach wychodzą w większości FLAT jeśli chodzi o sygnał analogowy na wyjściu. To jakim cudem jeden czy drugi ma mieć więcej czy mniej basu? Brzmieniowo może się i różnią, ale tylko i wyłącznie przez zniekształcenia, które mogą wprowadzać w sygnał. Rozumiem wydać dziesiątki tysięcy na kolumny, bo to zmienia jakość, brzmienie i odbiór dźwięku. Tysiące na wzmacniacz też rozumiem (dziesiątki nie). Ale żeby za przetwornik płacić grube tysiące, czy nawet dziesiątki tysięcy? To już uszczerbek na psychice. Edytowano 1 godzinę temu przez d00 Odpisz, cytując
tmnich Napisano 54 minuty temu Napisano 54 minuty temu 5 minut temu, d00 napisał: To jakim cudem jeden czy drugi ma mieć więcej czy mniej basu? Eversolo A8 i A10 , różnica w basie zauważalna nawet dla głuchego. Czym się różnią? właśnie DAC. Teraz inny chińczyk Gustard. R26 – RCA: 2,5 V RMS, XLR: 5,0 V R30 – RCA: 2,5 V RMS, XLR: 5,0 V A26 – RCA: 2,5 V RMS, XLR: 5,0 V A26 gra tak samo jak R26 ? , pomijam już wpływ zasilania bo w każdym wymienionym przypadku sekcje zasilania są na wysokim poziomie. Odpisz, cytując
Recommended Posts