il Dottore Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu (edytowany) 5 godzin temu, mateolo2 napisał: Ale żeby nie słyszeć większych różnic to jestem w szoku. Jak system nie różnicuje to normalka. Może też słuchacz nie różnicować. Trudno powiedzieć jak jest w omawianym przypadku. Edytowano 16 godzin temu przez il Dottore Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 2 godziny temu, il Dottore napisał: Jak system nie różnicuje to normalka. Może też słuchacz nie różnicować. Trudno powiedzieć jak jest w omawianym przypadku. Kilka krótkich zdań a tyle audiofilskiej prawdy 🥰. Odpisz, cytując
d00 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 11 godzin temu, mateolo2 napisał: Uuu, to słabo bardzo… Ja na swoim pierwszym tanim systemie pare lat temu jak miałem trzy daci na testy (takie w okolicach 800zl) to wyraźnie słyszałem czym się różnią. Jeden sypał górą aż uszy mnie bolały, inne był ciemny i szorstki, a jeszcze inny odejmował z systemu basu. Ale żeby nie słyszeć większych różnic to jestem w szoku. Może coś było nie tak z tamtym systemem, bo daci brzmi na prawdę różnie od siebie. A miałem ich już z naście i każdego mógłbym dokładnie opisać. Nieprawda. Pomiędzy DACami jest bardzo mała różnica. To co słyszysz i co opisujesz, to w większości przypadków różnice poziomu GŁOŚNOŚCI na wyjściu między DACami, co daje złudne poczucie różnicy w graniu. Nie mówię, że różnic nie ma, ale są tak subtelne, że na pewno na pierwszy rzut ucha się ich nie zauważa. Też kiedyś miałem wrażenie, że mi jeden DAC ucina bas, do czasu aż wziąłem miernik decybeli i sprawdziłem jak różni się wyjście w poziomie głośności przy tych samych ustawieniach na wzmacniaczu. Po wyrównaniu się okazało, że jednak gówno prawda i różnic nie słyszę. 2 Odpisz, cytując
P-na Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Ponawiam pytanie: Mój system w głębokiej przebudowie i obecnie padło na DAC obecnie Topping D70 już jest chętny kupić oraz Topping DX7 i tu pytanie czy warto się zainteresować FiiO K13 R2R nie miałem jeszcze styczności z R2R , (rozważam Ewersolo z8 lecz ten też ma OPA1612 jak FiiO K13 R2R). Topping DX7 w nim można wymienić OPA -oryginalnie LME49720 zmienione na MUSES 8920 gra o wiele lepiej zaś OPA1612 bez szału chyba iż to bubel. Pytanie do posiadaczy FiiO K13 R2R kwestia poziomu głośności podczas przełączania z wejść liniowych (RCA, XLR) na słuchawkowe czy ten poziom można ustawić by nie było tzw. uderzenia oraz czy to ustawienie jest w pamięci czy się zeruje ( i znowu uderzenie) ? Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 30 minut temu, P-na napisał: Ponawiam pytanie: Mój system w głębokiej przebudowie i obecnie padło na DAC obecnie Topping D70 już jest chętny kupić oraz Topping DX7 i tu pytanie czy warto się zainteresować FiiO K13 R2R nie miałem jeszcze styczności z R2R , (rozważam Ewersolo z8 lecz ten też ma OPA1612 jak FiiO K13 R2R). Topping DX7 w nim można wymienić OPA -oryginalnie LME49720 zmienione na MUSES 8920 gra o wiele lepiej zaś OPA1612 bez szału chyba iż to bubel. Pytanie do posiadaczy FiiO K13 R2R kwestia poziomu głośności podczas przełączania z wejść liniowych (RCA, XLR) na słuchawkowe czy ten poziom można ustawić by nie było tzw. uderzenia oraz czy to ustawienie jest w pamięci czy się zeruje ( i znowu uderzenie) ? A ten system składa się z samych DACów 🤔? Odpisz, cytując
P-na Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Jak się jest głuchym gdzie sam to stwierdziłeś to po kiego ciorta jeszcze mącisz spazmując w dodatku nie wnosząc nic merytorycznego ! 1 1 1 Odpisz, cytując
tmnich Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 1 godzinę temu, d00 napisał: Nieprawda. Pomiędzy DACami jest bardzo mała różnica. To co słyszysz i co opisujesz, to w większości przypadków różnice poziomu GŁOŚNOŚCI na wyjściu między DACami, co daje złudne poczucie różnicy w graniu. Znowu te same brednie, ileż razy ? 1 1 Odpisz, cytując
d00 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, P-na napisał: Jak się jest głuchym gdzie sam to stwierdziłeś to po kiego ciorta jeszcze mącisz spazmując w dodatku nie wnosząc nic merytorycznego ! Cytuj Pan, do kogo się Pan odnosisz. Jaki “ciort” ma wiedzieć, do kogo kierowana jest wiadomość. Jak się jest myślącym, to to jest chyba jasne? 1 godzinę temu, tmnich napisał: Znowu te same brednie, ileż razy ? Normalne, dobre DACi nawet w pomiarach wychodzą w większości FLAT jeśli chodzi o sygnał analogowy na wyjściu. To jakim cudem jeden czy drugi ma mieć więcej czy mniej basu? Brzmieniowo może się i różnią, ale tylko i wyłącznie przez zniekształcenia, które mogą wprowadzać w sygnał. Rozumiem wydać dziesiątki tysięcy na kolumny, bo to zmienia jakość, brzmienie i odbiór dźwięku. Tysiące na wzmacniacz też rozumiem (dziesiątki nie). Ale żeby za przetwornik płacić grube tysiące, czy nawet dziesiątki tysięcy? To już uszczerbek na psychice. Edytowano 8 godzin temu przez d00 Odpisz, cytując
tmnich Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu 5 minut temu, d00 napisał: To jakim cudem jeden czy drugi ma mieć więcej czy mniej basu? Eversolo A8 i A10 , różnica w basie zauważalna nawet dla głuchego. Czym się różnią? właśnie DAC. Teraz inny chińczyk Gustard. R26 – RCA: 2,5 V RMS, XLR: 5,0 V R30 – RCA: 2,5 V RMS, XLR: 5,0 V A26 – RCA: 2,5 V RMS, XLR: 5,0 V A26 gra tak samo jak R26 ? , pomijam już wpływ zasilania bo w każdym wymienionym przypadku sekcje zasilania są na wysokim poziomie. 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) 2 godziny temu, d00 napisał: Brzmieniowo może się i różnią, ale tylko i wyłącznie przez zniekształcenia, które mogą wprowadzać w sygnał. Albo nie umiemy pomierzyć tego co istotne... Sinad i parę innych kryteriów których wpływ na jakość dźwięku jest praktycznie żadny. A zakupy sprzętu na podstawie pomiarów to była największa głupota audio jaką popełniałem I nie, nie jest wcale tak że przyjemnie sie słucha zniekształceń... po prostu takie wyniki pomiarów jak robi ASR nie mają przełożenia na jakość. Dobrze może zagrać sprzęt źle mierzący się, ale i też dobrze mierzący... Edytowano 5 godzin temu przez marcinmarcin Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 46 minut temu, marcinmarcin napisał: Dobrze może zagrać sprzęt źle mierzący się, ale i też dobrze mierzący... Marcin, a co to znaczy dobrze? Jest jakaś audiofilska komisja, która ustala co gra dobrze a co nie? Na forum była niedawno ankieta, dotyczącą tego, jaki sprzęt jest w naszym posiadaniu. Rozstrzał przeogromny. Jakoś ciężko mu uwierzyć, że posiadacze Bowersów mają dźwięk zbliżony do tego, jaki wydobywa się z zespołów głośnikowych dynaudio bądź dali. I jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, że wzmacniaczem czy dakiem da się te marki ujednolicić pod względem brzmienia. Kwestię sceny przemilczę, bo jednak tutaj główny wpływ na jej budowanie mają kolumny i szeroko pojętą akustyka. Pozdrawiam 1 Odpisz, cytując
d00 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Po prostu z przesytu produktów audio na rynku za coraz mniejsze ceny, przez poezyjne opisy brzmienia, obiecywanie cudów i śliwek na wierzbie, niektórym się za dużo wydaje. Najczęściej się wydaje przez kilka pierwszych dni od podniecenia czymś nowym. Później powoli/szybko przechodzi. Mnie też się tak zdarza. 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 minutę temu, d00 napisał: niektórym się za dużo wydaje. 1 minutę temu, d00 napisał: Później powoli/szybko przechodzi. Mnie też się tak zdarza. Pisz o swoich wrażeniach nie cudzych nie miałem np. gorszego daca w relacji cena/jakość/oczekiwania na podstawie wyników pomiarów niż obmlaskany przez pomiarowców Topping D90. Od roku mam R2R, żadnych zmian i nic mi nie przechodzi... 22 minuty temu, KrólKiczu napisał: Marcin, a co to znaczy dobrze? Jest jakaś audiofilska komisja, która ustala co gra dobrze a co nie? Subiektywne odczucia pewnych obiektywnych kryteriów. Dla mnie najważniejsze to z 1 strony dynamika, przestrzeń, energia, z 2 zdolność odtworzenia poprawnie głosu ludzkiego i znanych mi instrumentów. Przy czym jest to mocno oderwane od samej charakterystyki SPL. Z 1 strony jestem w stanie zaakceptować dobrze grający system niezależnie czy jest po jasnej czy ciemnej stronie mocy. Z 2 strony przy dobrze grającym technicznie (ale niekoniecznie pomiarowo )zestawieniu mogę skorygować w DSP niezbyt atrakcyjną dla mnie charakterystykę i uzyskać jeszcze lepszy efekt, przy kiepskim sprzęcie/zestawieniu, dobrego efektu nie da się uzyskać DSP, mimo poprawy charakterystyki. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 9 minut temu, marcinmarcin napisał: dobrego efektu nie da się uzyskać DSP, mimo poprawy charakterystyki. A będziesz tak miły i zdradzisz z jakiego narzędzia korzystasz do poprawy charakterystyki pasma? Ja ostatnio kupiłem miniDSP 2X4HD, golasa bez Diraca i trzema ruchami suwaka udało mi się uzyskać zadowalający efekt. Z tym, że korekta dotyczyła tylko samego basu. 1 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 20 minut temu, KrólKiczu napisał: A będziesz tak miły i zdradzisz z jakiego narzędzia korzystasz do poprawy charakterystyki pasma? Za transport robi u mnie malina z nakładką Ian Canada. Mam na niej postawiony system Volumio który ma plugin DSP nazwany Fusion oparty na DSP Camilla. Używam go tak i tak bo potrzebuję trochę ściszyć/dopasować głośność daca do wzmacniacza. W przeciwieństwie do regulacji software volume na Volumio nie słyszę na nim jakiegoś pogorszenia jakości. A że plugin mam włączony to przy okazji "gmeram suwakami' (wbudowany 15 pasmowy EQ) Oczywiście na bazie pomiarów Rew to gmeranie... Edytowano 3 godziny temu przez marcinmarcin Odpisz, cytując
mateolo2 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Panowie, Odchodzicie od tematu wątku i nam tutaj brudzicie. Złapcie się gdzie indziej . Ja swojego warmera zmodyfikuje chyba jeśli chodzi o górną pokrywę, tak żeby było widać bańki świecące. Może wstawię jakąś pleksi i wytnę dziurę. Jeszcze nie wymyśliłem. Na pewno pochwalę się efektem Edytowano 3 godziny temu przez mateolo2 1 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Nie narzekaj, opisz lepiej cieplaka jak juz dojdzie 😜 Edytowano 3 godziny temu przez marcinmarcin 1 Odpisz, cytując
Robert eN Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: zdolność odtworzenia poprawnie głosu ludzkiego a masz taki wzorzec głosu "ludzkiego" ? plik, czy cd? jakie nagrania, bo myślę że nie jedno? spotkałeś kiedy np. Marka Knopflera aby przekonać się jaki głos w rzeczywistości ma naprawdę? i jak realizator nagrania przetworzył ten głos, słyszalny później na płycie cd? no i podstawa, masz wzorcowy (jaki?) referencyjny zestaw głośnikowy bądź słuchawki? i czy istnieje taki "wzorcowy" zestaw.... a teraz moja subiektywna opinia: mam trzy przetworniki dac w systemie, każdy z nich poprawnie (moje subiektywne odczucia) "odtwarza" głos ale słuchając różnych płyt np. Nicka Cavea z różnych lat (a głos ma charakterystyczny), w zasadzie na każdej płycie ten głos brzmi innaczej Edytowano 2 godziny temu przez Robert eN Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 45 minut temu, Robert eN napisał: a masz taki wzorzec głosu "ludzkiego" ? plik, czy cd? jakie nagrania, bo myślę że nie jedno? Ludzi wokół 😃 to mi wystarcza że głosy z nagrań brzmią po ludzku... Odpisz, cytując
leoś Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu No to gramy 😉 https://jeromeof.github.io/videos/fiio-warmer-r2r-vu-meters.mp4 1 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano 29 minut temu Napisano 29 minut temu 9 godzin temu, d00 napisał: To co słyszysz i co opisujesz, to w większości przypadków różnice poziomu GŁOŚNOŚCI na wyjściu między DACami, co daje złudne poczucie różnicy w graniu. Jest to bardzo interesująca opinia. 😄 7 godzin temu, d00 napisał: Ale żeby za przetwornik płacić grube tysiące, czy nawet dziesiątki tysięcy? To już uszczerbek na psychice. Kiedyś było może i warto. Dziś dobry DAC można mieć poniżej 1000€. Dzięki Chińczykom oczywiście. 5 godzin temu, marcinmarcin napisał: A zakupy sprzętu na podstawie pomiarów to była największa głupota audio jaką popełniałem Dobrze, że nigdy mi to nie przyszło do głowy. A nie! Raz! Kupiłem DDC Singxera bo z recenzji wynikało, że ma najlepsze pomiary na planecie. Ale nie żałuję bo jest skurczybyk dobry. Nawet teraz wyszedł DDC Gustarda, poważny zawodnik i ludzie piszą, że detalu wincyj ale Singxer bardziej muzykalny. 5 godzin temu, marcinmarcin napisał: takie wyniki pomiarów jak robi ASR nie mają przełożenia na jakość Tą małpiarnię nalepiej sobie darować. To jest sekta. W dodatku niebezpieczna sekta. 3 godziny temu, marcinmarcin napisał: Od roku mam R2R, żadnych zmian i nic mi nie przechodzi... Od 15 lat mam R2R, ale zmiany są. Zmieniłem na inny R2R. Odpisz, cytując
Recommended Posts