Skocz do zawartości

Nowy DAC/AMP od Fiio K13 R2R - pierwsze testy, porównania, opinie

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
23 minuty temu, il Dottore napisał:

Zapomnij. 

Chociaż może... zacząłbym od sprzedaży Regi i ifi. 

A ja od bluesounda (miałem). Brio to wbrew pozorom sympatyczny mały wzmacniacz (też miałem przez chwilę gdzieś na początku drogi w komplecie z CD regi, ale w cenie brio można już dorwać sporo lepsze starsze wzmaki - np hybrydowy synthesis magnum, primare i21 - to będzie już dużo poważniejsze granie). Trzeba zmieniać kupować, sprzedawać bo inaczej siedząc z jednym sprzętem człowiek się nigdy nie dowie co dla niego znaczy “dobry dźwięk”. Ja przerobiłem już ze 20 par kolumn, conajmniej też tyle daców i wzmacniaczy, o streamerach i kablach nie mówiąc. A co najlepsze większość sprzętów mega mi się podobała brzmieniowo, ale dla mnie to hobby to droga dlatego każdy sprzęt po czasie leci na sprzedaz - czy mi się podoba czy nie. Często sprzedawałem coś i kupowałem inny klocek, który grał gorzej. Ale nigdy nie żałowałem bo to było kolejne doświadczenie, kolejna zdobyta wiedza. Ba! Nawet zdarzało mi się kupić klocek, który w mojej opinii grał genialnie, ale nie był w moim guście, nie zgrywał się z resztą toru. Dopiero teraz powoli mój ideał dźwięku się kształtuje. Czekam teraz na warmera. Dotąd wszystkie daci to była delta sigma. Czas poznać czym jest r2r

Edytowano przez mateolo2
Napisano
6 godzin temu, il Dottore napisał:

No. I już są 3 propozycje poprawy brzmienia. :) 

Fiu, fiu. W życiu nie wpadł bym na tak proste rozwiązania 😁

@mateolo2 Bracie, ja też miałem u siebie ponad 20 par kolumn i pewnie tyleż samo wzmacniaczy, w bardzo różnych cenach. Poza faktem, że grały różnie, niestety, nie potrafię jednoznacznie stwierdzić, że te czy tamte klocki grały lepiej lub gorzej. Dzięki wrodzonej ciekawości, miałem też okazję słuchać wielu systemów u ludzi z forum ale i z poza niego. I ani cena ani jakaś audiofilska "wyjątkowość", nie wpływały na fakt, że coś - w jakiejś globalnej, audiofilskiej skali - grało lepiej lub gorzej. Zazwyczaj najprzyjemniej słuchało mi się tam, gdzie właściciel zdawał sobie sprawę z tego, że na ostateczny odbiór dźwięku największy wpływ ma dobór sprzętu do akustyki pokoju. I wcale nie musiał to być sprzęt drogi, ani tak unikatowy jak wychwalany pod niebiosa sugden (którego nota bene dane mi było słuchać i żadnej magii przede mną nie odkrył). 

Czytając wasze wywody, można odnieść wrażenie, że z ewentualnymi problemami w akustyce, można wygrać wymianą DACa bądź wzmacniacza, bo przecież, co w jednym ze swoich postów zasugerował doktorek, konstruktorzy kolumn, budują je tak, by zagrały w każdym pomieszczeniu, bez względu na jego akustykę. 

Dlatego wybacz Mateuszku, bracie, ale Twoje historie o tym, jak to nabyłeś doświadczenie w tym "wspaniałym" hobby, dzięki przerzuceniu niezliczonej ilości sprzętu, ignorując przy tym zasady fizyki i logicznego myślenia, wzbudzić mogą co najwyżej uśmiech politowania. Co ciekawe, każda kolejna zmiana wynosiła Twój system gdzieś w stratosferę, tylko po to by za chwilę wylądować na olx 😉

Tak na marginesie @mateolo2 - zanim zaczniesz "apgrejdować" kolejny klocek, zastanów się czy warto, żeby nie zrobić mu kolejnego "kuku", tak jak miało to miejsce w przypadku Buchardtów. 

Napisano

Widzę, że Warmer kosztuje 2 tyś złotych. Tutaj zatem jego atrakcyjność. Resztę zrobią jutuberzy, funboye no i umysły. Tutaj obłęd i szaleństwo nie ma granic. 
I ta cena, to bardzo dobra wiadomość. Bo jeśli nie masz więcej aniżeli te 2 tys, to marzenia o ciepłym, przyjemnym brzmieniu zostaną spełnione. 
Zła wiadomość, to taka, że do większości współczesnych nagrań realizatorzy dodają przypraw. Dla właścicieli Warmerów, to będzie oznaczać przesolenie potrawy. Audiofile nazywają to rozmyciem, za co odpowiada za duża saturacja. 

Trudno o rzetelne i wiarygodne informacje. Mamy na necie Estrada i Studio. Zachęcam, do lektury. 

Napisano
11 minut temu, AudioTube napisał:

Audiofile nazywają to rozmyciem, za co odpowiada za duża saturacja. 

Faktycznie. Rozmyte i przesaturowane po byku. 

A może, zamiast szerzyć bezpodstawną histerię, po prostu... posłuchać? :) To nie boli.

Dla mnie za 298€ to brzmi jak... kradzież. :) 

Napisano
10 minut temu, AudioTube napisał:

Widzę, że Warmer kosztuje 2 tyś złotych. Tutaj zatem jego atrakcyjność. Resztę zrobią jutuberzy, funboye no i umysły. Tutaj obłęd i szaleństwo nie ma granic. 
I ta cena, to bardzo dobra wiadomość. Bo jeśli nie masz więcej aniżeli te 2 tys, to marzenia o ciepłym, przyjemnym brzmieniu zostaną spełnione. 
Zła wiadomość, to taka, że do większości współczesnych nagrań realizatorzy dodają przypraw. Dla właścicieli Warmerów, to będzie oznaczać przesolenie potrawy. Audiofile nazywają to rozmyciem, za co odpowiada za duża saturacja. 

Trudno o rzetelne i wiarygodne informacje. Mamy na necie Estrada i Studio. Zachęcam, do lektury. 

Masz fajny sprzet , dużo lamp , custom made kolumny. I bardzo dobrze. Natomiast w sprawie Warmera wypowiada sie kolega , który bawi się klockami- sam o tym wspomina i moja skroma osoba- jak napisałem traktuje to jako zabawkę do potestowania i nie mam wielkich oczekiwań.

Pozwól sie pobawić, a że sa jutuberzy, fanboje to normalne , taki mamy świat . Trudno,żeby sobie wycinać zdjecia z gazet jak za  Jaruzela 

Nie bardzo wiem skad bez odsłuchania juz wiesz, ze "bedzie przesolone " to jak opinie na podstawie odsłuchu z Youtube.

Napisano (edytowany)

2 minuty temu, leoś napisał:

to jak opinie na podstawie odsłuchu z Youtube.

Właśnie je wyciągam. I się zastanawiam, ile za takie granie Z CYFRY bym musiał zapłacić tak z 10-15 lat temu?

Edytowano przez il Dottore
Napisano
6 minut temu, il Dottore napisał:

Właśnie je wyciągam. I się zastanawiam, ile za takie granie Z CYFRY bym musiał zapłacić tak z 10-15 lat temu?

OK, zrobisz jak uważasz. Ja w kazdym razie 15 lat grałem rdacem z tomankiem i było Ok, ale w 2024 kubiłem Wiima Ultra jako streamer ( zastapił Yamahe)  i stwierdziłem z,e sprzedam rdaca , po prostu 15 lat i starczy.

Ale czegoś mi brakowało i zacząłem myślec o denafripsie , powiedzmy ares , i juz miałem kupowac ale pokazał sie Warmer.

Zobaczę Warmera ( na razie jest na Lotnisku w CN) a jak nie podejdzie to będzie coś innego , prowdopodobnie Denafrips.

6 minut temu, AudioTube napisał:

Cofam i przepraszam za spekulacje.

Ok,  pozdrawiam i życzę miłego dnia .

Napisano
5 minut temu, leoś napisał:

OK, zrobisz jak uważasz.

Ja tego Warmera na pewno nie kupię, po prostu nie jestem obecnie w stanie przeznaczyć jakichkolwiek wydatków na audio.  A nawet gdybym miał kasę na audio to też bym go nie kupił. :) 

Nie, żebym miał coś przeciw Warmerowi, bo, jak powiadam, za tą cenę wydaje mi się, że mówimy tu o dobrej okazji, tylko mam już w domu 2 przetworniki R2R, jeden jest solid state a drugi własnie z buforem lampowym. 

Także muszę zastosować tu Brzytwę Ockhama (Pluralitas non est ponenda sine necessitate) i nie mnożyć bytów zbędnych. :) 

27 minut temu, leoś napisał:

jak nie podejdzie to będzie coś innego , prowdopodobnie Denafrips.

Jeśli będziesz celować w solid state, to zamiast Aresa pomyśl o Audio-gd R1 NOS. Naprawdę poważne urządzenie, 4 drabinki na kanał, solidne zasilanie na R-Core, DAC fabrycznie pozbawiony oversamplingu i filtrów cyfrowych. 

Zakładam, że ten Warmer gra podobnie do mojej Havany (R2R z buforem lampowym). Z Audio-gd dostaniesz w porównaniu tą samą barwę, ten sam realizm, to samo nasycenie, ale więcej detalu, lepszą scenę, więcej powietrza. 

Zwróć uwagę na sekcję zasilania, ekrany, grubość ścianek aluminiowej obudowy. To jest inna klasa wykonania, niż Ares. 

http://www.audio-gd.com/R2R/R1NOS/R1NOS4.JPG

A tu drabinki (jeden kanał, drugi jest piętro niżej): 

http://www.audio-gd.com/R2R/R1NOS/R1NOS6.JPG

Napisano
12 minut temu, il Dottore napisał:

Ja tego Warmera na pewno nie kupię, po prostu nie jestem obecnie w stanie przeznaczyć jakichkolwiek wydatków na audio.  A nawet gdybym miał kasę na audio to też bym go nie kupił. :) 

Nie, żebym miał coś przeciw Warmerowi, bo, jak powiadam, za tą cenę wydaje mi się, że mówimy tu o dobrej okazji, tylko mam już w domu 2 przetworniki R2R, jeden jest solid state a drugi własnie z buforem lampowym. 

Także muszę zastosować tu Brzytwę Ockhama (Pluralitas non est ponenda sine necessitate) i nie mnożyć bytów zbędnych. :) 

Jasna sprawa, pamiętam ,ze już wiele lat temu pisałeś o Havanie, nawet o niej kiedyś myślałem. Zresztą miała wiele świetnych opinii.

Ale jak jest Warmer z lampami w buforze za trochę ponad tysiaka to  pomyślałem , że grzech nie spróbować. Pozdro.

Napisano
1 godzinę temu, il Dottore napisał:

DAC fabrycznie pozbawiony oversamplingu i filtrów cyfrowych. 

@il Dottore, zapytam po raz kolejny. Jakim cudem człowiek, który nie słyszy tego, że podpiął kolumny do wzmacniacza w przeciwfazie, słyszy oversampling i inne tego typu pierdoły 🥴

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Sam bym spróbował, gdybym nie miał Havany. :) 

Ciekaw jestem bardzo też tej havany! To w ogóle rzadkość sprzęt :) Ja przebieram nóżkami czekając teraz na warmera. Może uda mi się też porównać do k13 więc coś napisze

5 godzin temu, leoś napisał:

Raczej dobra wiadomość w/s Warmera,

Youtuber twierdzi,ze po wygrzaniu lamp bas się poprawia.

Szkoda tylko że wymiana tych lamp tak dużo wychodzi bo to okolice 800-1000 zł. Trochę dużo jak na eksperyment ;) 

Edytowano przez mateolo2
Napisano (edytowany)
4 godziny temu, KrólKiczu napisał:

Czytając wasze wywody, można odnieść wrażenie, że z ewentualnymi problemami w akustyce, można wygrać wymianą DACa bądź wzmacniacza, bo przecież, co w jednym ze swoich postów zasugerował doktorek, konstruktorzy kolumn, budują je tak, by zagrały w każdym pomieszczeniu, bez względu na jego akustykę. 

Tak na marginesie @mateolo2 - zanim zaczniesz "apgrejdować" kolejny klocek, zastanów się czy warto, żeby nie zrobić mu kolejnego "kuku", tak jak miało to miejsce w przypadku Buchardtów. 

Ale tu nikt nie podważa znaczenia akustyki i nie mówi, że wymiana daca rozwiązuje problemy. Dac a akustyka to dwa inne tematy. Trzeba zarówno zadbać o jedno jak i drugie. Ja już temat akustyki u siebie mam ogarnięty - zrobione pomiary całego pomieszczenia przez firmę, nastepnie symulacje w oprogramowaniach i na tej podstawie dostosowane “acoustic treatments”. Dlatego bawię się teraz z czystym sumieniem dacami i wsłuchuję w różnice między nimi.

A z tymi buchardtami to chyba coś pomyliłeś bo nie modyfikowałem w życiu żadnych buchardtow. 

IMG_7576.jpeg

Edytowano przez mateolo2
Napisano
19 minut temu, mateolo2 napisał:

Ciekaw jestem bardzo też tej havany! To w ogóle rzadkość sprzęt :) Ja przebieram nóżkami czekając teraz na warmera. Może uda mi się też porównać do k13 więc coś napisze

Szkoda tylko że wymiana tych lamp tak dużo wychodzi bo to okolice 800-1000 zł. Trochę dużo jak na eksperyment ;) 

Jeśli masz zamiar pobawić się dłużej , to możesz poczekać jak pierwszy set zacznie padać  i wtedy kupić  JJ  jak daje fabryka - co tez będzie kolo 500 PLN .czy inne za około 1000. To już jest inna kalkulacja. A do tego czasu będzie już masa opinii, wprawdzie wiadomo jak to z opiniami jest 😉

Napisano (edytowany)
7 minut temu, maciek72 napisał:

@mateolo2 jakie Buchardt miałeś ?

Sorry za off top 

S300 i S400 :) Jakbys miał jakieś pytania o nie to dawaj :) 

10 minut temu, leoś napisał:

Jeśli masz zamiar pobawić się dłużej , to możesz poczekać jak pierwszy set zacznie padać  i wtedy kupić  JJ  jak daje fabryka - co tez będzie kolo 500 PLN .czy inne za około 1000. To już jest inna kalkulacja. A do tego czasu będzie już masa opinii, wprawdzie wiadomo jak to z opiniami jest 😉

Ale wymieniać JJ na JJ to też trochę bez sensu. Raczej bym już kupował coś innego. Swoją drogą… Fiio mówi, że lampy wystarczają na około 10tys godz. Ciekaw jestem jak będą swoją drogą objawiały się zużyte lampy w buforze w dacu. Czy tak samo jak w wzmaku lampowym, czy inaczej

Edytowano przez mateolo2
Napisano
6 minut temu, mateolo2 napisał:

Ja już temat akustyki u siebie mam ogarnięty - zrobione pomiary całego pomieszczenia przez firmę, nastepnie symulacje w oprogramowaniach i na tej podstawie dostosowane “acoustic treatments”. 

Możesz pokazać ten Twój "acoustic treatments" (widzę, że język Polska być trudna 🥰) i pomiary zrobione po zastosowaniu tej adaptacji?