JacekWoy Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Cześć wszystkim, Obecnie mam kolumny podstawkowe KEF R3 Meta, które grają z Rega Elex mk4 jako wzmacniaczem, a Nuprime DAC-9SE pełni funkcję tylko DACa. W moich uszach KEF R3 Meta brzmią ciemno i chłodno, gdzie średnica jest lekko wycofana, a góra pasma ma sporo detali. Nie są one mocno kłujące, ale wolałbym coś na kopułce niemetalowej. Myślę o zmianie na kolumny podstawkowe, które będą miały podobny poziom detali jak KEFy, ale z ciepłym i gładkim charakterem wysokotonowej kopułki, tak aby góra była łagodniejsza. Jednocześnie chcę, aby średnica była bardziej wyeksponowana i ciepła, czyli brzmienie bardziej analogowe i nasycone. Za bas odpowiada subwoofer REL T7x. Całość gra w około 30 m², więc szukam sporych, mocnych kolumn podstawkowych. Szukam podstawek podobnej klasy co KEF R3 Meta, które mógłbym znaleźć na rynku wtórnym w podobnym budżecie. Jeśli macie jakiekolwiek sugestie modeli, które warto sprawdzić, będę bardzo wdzięczny! Dzięki z góry! P.S Nie wiem czemu ale zawsze jak przychodzi koniec lata to mam taka wewnętrzną potrzebę zmiany czegoś 🙂 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Hej, KEFy są cieple ale widocznie ich połączenie z Regą lub Twoja akustyka tak na nie wpływa. Ale geenralnei to kolumy które dalekie są od ostrości. Jeśli nadal podstawki to coś z ATC, ELAC Vela 403 lub Monitor Audio Gold 100 Ewentualnie pokusić się i sprawdzić inny wzmacniacz. Bo to łatwo zrobisz u siebie. Odpisz, cytując
Bo0M Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Ciekawe, że opisujesz średnicę jako wycofaną. Kef r3 to moje poprzednie kolumny i właśnie średnica była za bardzo wypchnięta jak na mój gust. Zapewne to kwestia akustyki i wzmacniacza Aktualnie posiadam kolumny EPOS es14n na dedykowanych standach. To dość spore i ciężkie monitory. Odpisz, cytując
JacekWoy Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 3 godziny temu, Piotr Sonido napisał: KEFy są cieple No właśnie widziałem że niektórzy opisują ich brzmienie jako ciepłe - moim zdaniem są ciemne/chłodne. Wzmacniacze już przerabiałem, słuchałem sporo modeli i Rega jest ok. Myślę że największy wpływ na brzmienie mają kolumny i akustyka, potem dopiero wzmacniacz. 13 minut temu, Bo0M napisał: Ciekawe, że opisujesz średnicę jako wycofaną. No ja tak to słysze, ciemne, chłodne brzmienie z lekko cofniętą średnicą. Odpisz, cytując
rajdek Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu https://www.olx.pl/d/oferta/sonus-faber-sonetto-ii-CID99-ID17fW8e.html Odpisz, cytując
River Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Naturalna kolejność to Gato audio Fm 15. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Hej, jak średnica z KEFów Ci nie odpowiada - to może warto spojrzeć w stronę Vienny Acoustics Haydn SE Signature? Ewentualnie Sonus faber Sonetto II G2 też mogą się spodobać Inny sposób przedstawienia wysokich tonów, słodsza średnica W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch Odpisz, cytując
Recommended Posts