Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć wszystkim,

Obecnie mam kolumny podstawkowe KEF R3 Meta, które grają z Rega Elex mk4 jako wzmacniaczem, a Nuprime DAC-9SE pełni funkcję tylko DACa. W moich uszach KEF R3 Meta brzmią ciemno i chłodno, gdzie średnica jest lekko wycofana, a góra pasma ma sporo detali. Nie są one mocno kłujące, ale wolałbym coś na kopułce niemetalowej.

Myślę o zmianie na kolumny podstawkowe, które będą miały podobny poziom detali jak KEFy, ale z ciepłym i gładkim charakterem wysokotonowej kopułki, tak aby góra była łagodniejsza. Jednocześnie chcę, aby średnica była bardziej wyeksponowana i ciepła, czyli brzmienie bardziej analogowe i nasycone.

Za bas odpowiada subwoofer REL T7x.
Całość gra w około 30 m², więc szukam sporych, mocnych kolumn podstawkowych.

Szukam podstawek podobnej klasy co KEF R3 Meta, które mógłbym znaleźć na rynku wtórnym w podobnym budżecie. Jeśli macie jakiekolwiek sugestie modeli, które warto sprawdzić, będę bardzo wdzięczny!

Dzięki z góry!

P.S

Nie wiem czemu ale zawsze jak przychodzi koniec lata to mam taka wewnętrzną potrzebę zmiany czegoś 🙂

Napisano

Hej, KEFy są cieple ale widocznie ich połączenie z Regą lub Twoja akustyka tak na nie wpływa. Ale geenralnei to kolumy które dalekie są od ostrości. 

Jeśli nadal podstawki to coś z ATC, ELAC Vela 403 lub Monitor Audio Gold 100

Ewentualnie pokusić się i sprawdzić inny wzmacniacz. Bo to łatwo zrobisz u siebie.

Napisano

Ciekawe, że opisujesz średnicę jako wycofaną. Kef r3 to moje poprzednie kolumny i właśnie średnica była za bardzo wypchnięta jak na mój gust. Zapewne to kwestia akustyki i wzmacniacza :)

Aktualnie posiadam kolumny EPOS es14n na dedykowanych standach. To dość spore i ciężkie monitory.

Napisano
3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

KEFy są cieple

No właśnie widziałem że niektórzy opisują ich brzmienie jako ciepłe - moim zdaniem są ciemne/chłodne. Wzmacniacze już przerabiałem, słuchałem sporo modeli i Rega jest ok. Myślę że największy wpływ na brzmienie mają kolumny i akustyka, potem dopiero wzmacniacz.

13 minut temu, Bo0M napisał:

Ciekawe, że opisujesz średnicę jako wycofaną.

No ja tak to słysze, ciemne, chłodne brzmienie z lekko cofniętą średnicą.

Napisano
20 godzin temu, JacekWoy napisał:

No właśnie widziałem że niektórzy opisują ich brzmienie jako ciepłe - moim zdaniem są ciemne/chłodne.

99% osób tak je odbiera

20 godzin temu, JacekWoy napisał:

Myślę że największy wpływ na brzmienie mają kolumny i akustyka, potem dopiero wzmacniacz.

jestem tego samego zdania. Dlatego tak napisałem.

Propozycje masz. Daj znać jak uda Ci się coś odsłuchać i jakie wnioski. 

• 4 weeks later...
Napisano (edytowany)

Tak sobie pomyślałem że oprócz sprzedaży moich kefów, mógłbym od razu też sprzedać rege elexa, i w miejsce tego wziąć po prostu dobre kolumny aktywne. Jakieś naprawdę fajnie grające kolumny aktywne z wejściami xlr, bo i tak zostaje mi Nuprime dac 9se który by im dawał dobry jakościowo sygnał wejściowy. 

Czy takie rozwiązanie było by krokiem w przód względem tego co mam teraz czy raczej w bok?

Edytowano przez JacekWoy
Napisano

Mam właśnie na odsłuch u siebie Dynaaudio evoke 20. Brzmią dosyć podobnie do kefów, jednak średnicy jest minimalnie więcej i góra jest ciut delikatniejsza. Subtelne różnice, ale ogólnie bardzo przyjemne kolumny.