Skocz do zawartości

Tymczasowy wzmacniacz do Pylon Audio Topaz, docelowo do jakichś średnich monitorów (używka)

Recommended Posts

Napisano

Hej, mam w tej chwili dziwna awarie mojego wzmacniacza (ATOLL IN100), która cos czuje chwile potrwa do naprawienia.

W międzyczasie chciałbym mieć możliwość słuchania muzyki, zle się czuje jak nic w domu nie gra.

Potrzebuje wiec używanego wzmacniacza w budżecie ok 500PLN który będzie backupowym wzmakiem do moich Pylon Audio Topaz, a jak naprawie Atolla, dokupię jakieś małe kolumny i zmontuje system audio to drugiego pokoju z tym właśnie wzmacniaczem, który głównie posłuży do oglądania filmów.

Na olx widzę w tym budżecie Denon PMA 860, Marantz PM 66SE, SONY TA F-505 ES, mnóstwo Denonow PMA 520 ale opinie są mieszane na ich temat.

Zagra to w miarę ładnie, ew macie jakieś inne propozycje żeby bylob backupem do Topazów, a potem ładnie napędziło jakieś nieduże monitory (do pokoju ok 25 metrów).

Słucham bardzo szerokiego spektrum muzyki, źródło to chromecast audio i Spotify

Napisano
59 minut temu, krzyhu napisał:

Hej, mam w tej chwili dziwna awarie mojego wzmacniacza (ATOLL IN100), która cos czuje chwile potrwa do naprawienia.

W międzyczasie chciałbym mieć możliwość słuchania muzyki, zle się czuje jak nic w domu nie gra.

Potrzebuje wiec używanego wzmacniacza w budżecie ok 500PLN który będzie backupowym wzmakiem do moich Pylon Audio Topaz, a jak naprawie Atolla, dokupię jakieś małe kolumny i zmontuje system audio to drugiego pokoju z tym właśnie wzmacniaczem, który głównie posłuży do oglądania filmów.

Na olx widzę w tym budżecie Denon PMA 860, Marantz PM 66SE, SONY TA F-505 ES, mnóstwo Denonow PMA 520 ale opinie są mieszane na ich temat.

Zagra to w miarę ładnie, ew macie jakieś inne propozycje żeby bylob backupem do Topazów, a potem ładnie napędziło jakieś nieduże monitory (do pokoju ok 25 metrów).

Słucham bardzo szerokiego spektrum muzyki, źródło to chromecast audio i Spotify

Tu masz fajny wzmacniacz, od tego Atolla będzie lepszy pod każdym względem i masz spokój na lata. Atolla sprzedaj, bo to upierdliwe sprzęty jak widzisz.

https://www.olx.pl/d/oferta/musical-fidelity-a3-a3-2-dual-mono-po-przegladzie-ok-1000-zl-pilot-CID99-ID17abTi.html

Tu masz wątek o tym, konkretnym wzmaku.

Napisano
9 minut temu, krzyhu napisał:

Dzięki @Patryk Szulc - bede mial na uwadze jesli Atoll szybko sie nie wykuruje, lubie jak on gra.

To posłuchaj Musicala :) Tylko tych starszych, a3/300/308, bo nowe to już nie to samo. Ja miałem kiedyś a300 i po remoncie grał zjawiskowo ale ja mam 40m2 do nagłośnienia, u Ciebie, na 25m wystarczy A3, z górką, bo to bardzo wydajne wzmacniacze. Widzę, że jesteś z Warszawy a ten gość (też) pisze, że może się pofatygować ze wzmakiem do "klienta" więc masz okazję go posłuchać u siebie - idealny układ.

Napisano

@Patryk Szulc dziekuje za sugestie Musicala, ale jego wezme pod uwage jesli nie zreanimuje Atolla. @kn1234 ma rowniez racje - teraz glownie rozgladam sie za jakims wzmacniaczem ktory zastapi Atolla jak bedzie w serwisie (chetnie przyjme rekomendacje w Warszawie i okolicach), a docelowo trafi do pracowni na poddaszu podpiety pod telewizor (wlasnie w budzecie okolo 500).

Napisano
27 minut temu, krzyhu napisał:

@Patryk Szulc dziekuje za sugestie Musicala, ale jego wezme pod uwage jesli nie zreanimuje Atolla. @kn1234 ma rowniez racje - teraz glownie rozgladam sie za jakims wzmacniaczem ktory zastapi Atolla jak bedzie w serwisie (chetnie przyjme rekomendacje w Warszawie i okolicach), a docelowo trafi do pracowni na poddaszu podpiety pod telewizor (wlasnie w budzecie okolo 500).

To może weź za grosze tego Fosi ZA3(chyba się nie mylę, a jeśli to niech mnie @il Dottore poprawi). On go wziął by wygrzewać nowego daca, bo szkoda mu bylo podłączać na same wygrzewanie Sugdena A21 Signature. I był zdziwiony dobrą jakością dzwięku, jaką usłyszał z tego Fosi. Jak kupował to z myślą, że go sprzeda po wygrzaniu daca, ale stwierdził, że tak fajne gra i może mu służyć w innym pomieszczeniu.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, KrólKiczu napisał:

Możesz wyjaśnić co to znaczy "zjawiskowo"? 

To znaczy, że był zrobiony podobnie jak ten pod poniższym linkiem i grał jak piece po 20 tysięcy, które grały wtedy dla mnie zjawiskowo, w porównaniu do tego na czym wtedy słuchałem.  A słuchałem na używkach - kolumny z przedziału 3-4 tys, podobnie wzmaki. 

https://www.diyaudio.com/community/threads/musical-fidelity-a300-coupling-capacitors.390582/page-2

1 godzinę temu, krzyhu napisał:

Jakiś Rotel może ale najprościej rzeczywiście będzie wypożyczyć tego chińczyka, a nóż widelec :)

Edytowano przez Patryk Szulc
Napisano
14 minut temu, Patryk Szulc napisał:

grał jak piece po 20 tysięcy

Prawda! MF robiło niegdyś fenomenalne wzmacniacze. Nawet tania Electra miała taką średnicę że klękajcie narody! 

A wracając do pytania Autora wątku to faktycznie Fosi ZA-3 może być dobrym backupem. U mnie kupiony tylko do wygrzewania DAC-a już został, bo jakość dźwięku z urządzenia za 500 zeta wprawiła mnie w niejaką konfuzję. To nie ma prawa tak grać w tej cenie. A jednak gra.

https://rumble.com/v6uxpdb-you-will-be-shocked-folks-chantal-fosi-shock.html?e9s=src_v1_s%2Csrc_v1_s_o&sci=4ba27d6f-2e67-427a-9bf9-25556c14e6a9

Teraz mu dokupiłem zasilacz GaN i robię na nim drugi system do sypialni.

Będzie tak: Mini PC (JRMC, Fidelizer, sterowanie z telefonu programem Gizmo)>>>DDC Musical Fidelity V-Link>>> DAC MHDT Lab Havana>>>wzmak Fosi ZA-3>>> głośniki Sonus Faber Concertino. 

Napisano

@Tomasz Kluczynski i @il Dottore - dziekuje za sugestie, boje sie tylko ze Fosi jest malo znany i jesli bede chcial sie go pozbyc moze to byc jakims problemem. Kupienie jakiegoś starszego klocka stereo jest chyba bezpieczniejsze z tej perspektywy. Usiądę jeszcze wieczorem i pomyślę bo w fabryce kocioł.

Z innej beczki i innego wątku - @Tomasz Kluczynski dales mi do myslenia czy nie lepszy bylby soundbar do telewizora zamiast wznak + kolumny:)

Napisano

@krzyhu w przypadku takiego Fosi za te 500-600zł , to nawet w przypadku sprzedaży dużo nie stracisz. Nawet jak go sprzedasz te 200zł taniej niż kupiłeś.

Ewentualnie ciut lepiej niż ten Fosi to te SMLSy bardzo fajnie grają. Tu już trzeba naprawdę wydać 2-3 razy więcej za nowy sprzęt, a i tak może nie zabrzmieć lepiej.Na dodatek , grają tak bardziej po analogowej stronie. Zobacz takie, a wybrać to już zależy co konkretnie jest potrzebne.

https://hifigo.com/products/smsl-ao200-mk2

https://hifigo.com/products/smsl-ao300?variant=44554190487791

A co do soundbara to jak nie do muzy, a do filmów , gadających głów w tv to sprawdza się lepiej niż zwykłe stereo.