Skocz do zawartości

Tymczasowy wzmacniacz do Pylon Audio Topaz, docelowo do jakichś średnich monitorów (używka)

Recommended Posts

Napisano

Hej, mam w tej chwili dziwna awarie mojego wzmacniacza (ATOLL IN100), która cos czuje chwile potrwa do naprawienia.

W międzyczasie chciałbym mieć możliwość słuchania muzyki, zle się czuje jak nic w domu nie gra.

Potrzebuje wiec używanego wzmacniacza w budżecie ok 500PLN który będzie backupowym wzmakiem do moich Pylon Audio Topaz, a jak naprawie Atolla, dokupię jakieś małe kolumny i zmontuje system audio to drugiego pokoju z tym właśnie wzmacniaczem, który głównie posłuży do oglądania filmów.

Na olx widzę w tym budżecie Denon PMA 860, Marantz PM 66SE, SONY TA F-505 ES, mnóstwo Denonow PMA 520 ale opinie są mieszane na ich temat.

Zagra to w miarę ładnie, ew macie jakieś inne propozycje żeby bylob backupem do Topazów, a potem ładnie napędziło jakieś nieduże monitory (do pokoju ok 25 metrów).

Słucham bardzo szerokiego spektrum muzyki, źródło to chromecast audio i Spotify

Napisano
59 minut temu, krzyhu napisał:

Hej, mam w tej chwili dziwna awarie mojego wzmacniacza (ATOLL IN100), która cos czuje chwile potrwa do naprawienia.

W międzyczasie chciałbym mieć możliwość słuchania muzyki, zle się czuje jak nic w domu nie gra.

Potrzebuje wiec używanego wzmacniacza w budżecie ok 500PLN który będzie backupowym wzmakiem do moich Pylon Audio Topaz, a jak naprawie Atolla, dokupię jakieś małe kolumny i zmontuje system audio to drugiego pokoju z tym właśnie wzmacniaczem, który głównie posłuży do oglądania filmów.

Na olx widzę w tym budżecie Denon PMA 860, Marantz PM 66SE, SONY TA F-505 ES, mnóstwo Denonow PMA 520 ale opinie są mieszane na ich temat.

Zagra to w miarę ładnie, ew macie jakieś inne propozycje żeby bylob backupem do Topazów, a potem ładnie napędziło jakieś nieduże monitory (do pokoju ok 25 metrów).

Słucham bardzo szerokiego spektrum muzyki, źródło to chromecast audio i Spotify

Tu masz fajny wzmacniacz, od tego Atolla będzie lepszy pod każdym względem i masz spokój na lata. Atolla sprzedaj, bo to upierdliwe sprzęty jak widzisz.

https://www.olx.pl/d/oferta/musical-fidelity-a3-a3-2-dual-mono-po-przegladzie-ok-1000-zl-pilot-CID99-ID17abTi.html

Tu masz wątek o tym, konkretnym wzmaku.

Napisano
9 minut temu, krzyhu napisał:

Dzięki @Patryk Szulc - bede mial na uwadze jesli Atoll szybko sie nie wykuruje, lubie jak on gra.

To posłuchaj Musicala :) Tylko tych starszych, a3/300/308, bo nowe to już nie to samo. Ja miałem kiedyś a300 i po remoncie grał zjawiskowo ale ja mam 40m2 do nagłośnienia, u Ciebie, na 25m wystarczy A3, z górką, bo to bardzo wydajne wzmacniacze. Widzę, że jesteś z Warszawy a ten gość (też) pisze, że może się pofatygować ze wzmakiem do "klienta" więc masz okazję go posłuchać u siebie - idealny układ.

Napisano

@Patryk Szulc dziekuje za sugestie Musicala, ale jego wezme pod uwage jesli nie zreanimuje Atolla. @kn1234 ma rowniez racje - teraz glownie rozgladam sie za jakims wzmacniaczem ktory zastapi Atolla jak bedzie w serwisie (chetnie przyjme rekomendacje w Warszawie i okolicach), a docelowo trafi do pracowni na poddaszu podpiety pod telewizor (wlasnie w budzecie okolo 500).

Napisano
27 minut temu, krzyhu napisał:

@Patryk Szulc dziekuje za sugestie Musicala, ale jego wezme pod uwage jesli nie zreanimuje Atolla. @kn1234 ma rowniez racje - teraz glownie rozgladam sie za jakims wzmacniaczem ktory zastapi Atolla jak bedzie w serwisie (chetnie przyjme rekomendacje w Warszawie i okolicach), a docelowo trafi do pracowni na poddaszu podpiety pod telewizor (wlasnie w budzecie okolo 500).

To może weź za grosze tego Fosi ZA3(chyba się nie mylę, a jeśli to niech mnie @il Dottore poprawi). On go wziął by wygrzewać nowego daca, bo szkoda mu bylo podłączać na same wygrzewanie Sugdena A21 Signature. I był zdziwiony dobrą jakością dzwięku, jaką usłyszał z tego Fosi. Jak kupował to z myślą, że go sprzeda po wygrzaniu daca, ale stwierdził, że tak fajne gra i może mu służyć w innym pomieszczeniu.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, KrólKiczu napisał:

Możesz wyjaśnić co to znaczy "zjawiskowo"? 

To znaczy, że był zrobiony podobnie jak ten pod poniższym linkiem i grał jak piece po 20 tysięcy, które grały wtedy dla mnie zjawiskowo, w porównaniu do tego na czym wtedy słuchałem.  A słuchałem na używkach - kolumny z przedziału 3-4 tys, podobnie wzmaki. 

https://www.diyaudio.com/community/threads/musical-fidelity-a300-coupling-capacitors.390582/page-2

1 godzinę temu, krzyhu napisał:

Jakiś Rotel może ale najprościej rzeczywiście będzie wypożyczyć tego chińczyka, a nóż widelec :)

Edytowano przez Patryk Szulc
Napisano
14 minut temu, Patryk Szulc napisał:

grał jak piece po 20 tysięcy

Prawda! MF robiło niegdyś fenomenalne wzmacniacze. Nawet tania Electra miała taką średnicę że klękajcie narody! 

A wracając do pytania Autora wątku to faktycznie Fosi ZA-3 może być dobrym backupem. U mnie kupiony tylko do wygrzewania DAC-a już został, bo jakość dźwięku z urządzenia za 500 zeta wprawiła mnie w niejaką konfuzję. To nie ma prawa tak grać w tej cenie. A jednak gra.

https://rumble.com/v6uxpdb-you-will-be-shocked-folks-chantal-fosi-shock.html?e9s=src_v1_s%2Csrc_v1_s_o&sci=4ba27d6f-2e67-427a-9bf9-25556c14e6a9

Teraz mu dokupiłem zasilacz GaN i robię na nim drugi system do sypialni.

Będzie tak: Mini PC (JRMC, Fidelizer, sterowanie z telefonu programem Gizmo)>>>DDC Musical Fidelity V-Link>>> DAC MHDT Lab Havana>>>wzmak Fosi ZA-3>>> głośniki Sonus Faber Concertino.