Sundin997 Napisano Czwartek o 11:10 Napisano Czwartek o 11:10 18 minut temu, darkk napisał: Tak, kwestia ustrojów a raczej ich brak, salon do życia z rodziną i nic więcej. Może być i Wiim. Przenieś dla testów do innego pokoju i posłuchaj jak gra. 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 06:28 Napisano wczoraj o 06:28 21 godzin temu, darkk napisał: Przy wyższych poziomach głośności krzykliwe wokale, nie wróciłbym do niej. Vincent SV-237 MK2 najwięcej niskich tonów, bas wcale się nie wlecze, potęga! Jednak za ostro w górze, ech. a zastanawiałeś się, że to jest kwestia kolumn? Z tego samego powodu ja z nich zrezygnowałem z czasem. W takim razie tylko Musical, który ma wyraźnie przygaszoną górę pasma. 1 Odpisz, cytując
Vectorinni Napisano wczoraj o 07:07 Napisano wczoraj o 07:07 20 godzin temu, cymes napisał: Dla mnie ciałkiem fajnie zgrywa się Dali z Musicalem który jest charakterystyczny - miękki obszerny dół, wypchana średnica i delikatna góra. Opiconów nie słuchałem, może są dość jasne, a może kwestia jakiś ustrojów akustycznych? Widzę że masz Wiima on też swoje wnosi. Tak, Opticony to są jasne kolumny i tak, jest to też kwestia ustrojów akustycznych. Obserwuję z uwagą ten wątek, bo mam też te kolumny i podobne "problemy" z nimi co @darkk. Na dzień dzisiejszy, udało mi się spoooro poprawić poprzez ustawienie kolumn, a ostatnio po poligonie z panelami akustycznymi. Kupiłem ich 6 na pierwsze odbicia, ale na razie najlepiej jest z dwoma, po jednym na każdej z bocznych ścian w miejscach pierwszych odbić. Dając po 2 szt. na boki i jeszcze za głową, tak przegłuszyłem pokój, że nie szło tego słuchać. Wyciąłem średnicę i zrobiła się straszna V-ka. Teraz jest już fajnie. Jasne, to dalej jest jasny system tak jak chciałem, ale te zabiegi o których wspomniałem wprowadziły tak duże zmiany, jakbym użył jakiegoś korektora we wzmacniaczu. Tyle tylko, że ja mogę sobie pozwolić w swojej samotni na eksperymenty, przeklejanie i odklejanie paneli itd. Kolega @darkk tak jak wielu z nas, ma tu mocno ograniczone pole manewru, więc musi szukać na inne sposoby, w czym życzę mu powodzenia:). 1 Odpisz, cytując
darkk Napisano wczoraj o 07:27 Autor Napisano wczoraj o 07:27 55 minut temu, Piotr Sonido napisał: a zastanawiałeś się, że to jest kwestia kolumn? Z tego samego powodu ja z nich zrezygnowałem z czasem. W takim razie tylko Musical, który ma wyraźnie przygaszoną górę pasma. To też kwestia kolumn. Lepiej dla mnie zagrały w salce odsłuchowej niż w domu. Będę miał na tydzień M6SI, posłucham, jak się ostatecznie nie zdecyduję, to będzie zmiana kolumn. 20 minut temu, Vectorinni napisał: Tak, Opticony to są jasne kolumny i tak, jest to też kwestia ustrojów akustycznych. Obserwuję z uwagą ten wątek, bo mam też te kolumny i podobne "problemy" z nimi co @darkk. Na dzień dzisiejszy, udało mi się spoooro poprawić poprzez ustawienie kolumn, a ostatnio po poligonie z panelami akustycznymi. Kupiłem ich 6 na pierwsze odbicia, ale na razie najlepiej jest z dwoma, po jednym na każdej z bocznych ścian w miejscach pierwszych odbić. Dając po 2 szt. na boki i jeszcze za głową, tak przegłuszyłem pokój, że nie szło tego słuchać. Wyciąłem średnicę i zrobiła się straszna V-ka. Teraz jest już fajnie. Jasne, to dalej jest jasny system tak jak chciałem, ale te zabiegi o których wspomniałem wprowadziły tak duże zmiany, jakbym użył jakiegoś korektora we wzmacniaczu. Tyle tylko, że ja mogę sobie pozwolić w swojej samotni na eksperymenty, przeklejanie i odklejanie paneli itd. Kolega @darkk tak jak wielu z nas, ma tu mocno ograniczone pole manewru, więc musi szukać na inne sposoby, w czym życzę mu powodzenia:). Fajnie, że masz możliwość popracować nad akustyką. Rozważ też zamianę wzmacniacza, będzie lepiej 🙂 Odpisz, cytując
Vectorinni Napisano wczoraj o 07:40 Napisano wczoraj o 07:40 4 minuty temu, darkk napisał: Fajnie, że masz możliwość popracować nad akustyką. Rozważ też zamianę wzmacniacza, będzie lepiej 🙂 Tak jak Ci pisałem na PM, zmiana wzmacniacza to tylko kwestia czasu, bo to co mam nie jest docelowe. Na ten moment posypał mi się budżet domowy i muszę to odłożyć w czasie. Trochę pomaga w uspokojeniu audionerwozy to co pisałem wyżej, że zabiegi z ustawieniem i akustyką, mocno poprawiły odbiór. Opticony świetnie się u mnie sprawdzają i chciałbym je zostawić, więc będę dążył do dopracowania akustyki i zmiany pieca. Dlatego bacznie obserwuję Twój wątek:) 1 Odpisz, cytując
darkk Napisano wczoraj o 08:07 Autor Napisano wczoraj o 08:07 23 minuty temu, Vectorinni napisał: Tak jak Ci pisałem na PM, zmiana wzmacniacza to tylko kwestia czasu, bo to co mam nie jest docelowe. Na ten moment posypał mi się budżet domowy i muszę to odłożyć w czasie. Trochę pomaga w uspokojeniu audionerwozy to co pisałem wyżej, że zabiegi z ustawieniem i akustyką, mocno poprawiły odbiór. Opticony świetnie się u mnie sprawdzają i chciałbym je zostawić, więc będę dążył do dopracowania akustyki i zmiany pieca. Dlatego bacznie obserwuję Twój wątek:) Za kilka dni trafi do mnie ponownie M6SI, to podsumuję temat. Odpisz, cytując
cymes Napisano wczoraj o 08:11 Napisano wczoraj o 08:11 52 minuty temu, Vectorinni napisał: Dając po 2 szt. na boki i jeszcze za głową, tak przegłuszyłem pokój, że nie szło tego słuchać. Wyciąłem średnicę i zrobiła się straszna V-ka Koncepcja LEDE jest bardzo słuszna, mój salon odsłuchowy jest również w pełni użytkowy i musi normalnie wyglądać, da się to pogodzić. Za głową mam Rubicony oceniam jako lekko jasne, dyfuzor dał poczucie cieplejszej góry pasma i lepszej spójności. Odpisz, cytując
Vectorinni Napisano wczoraj o 12:17 Napisano wczoraj o 12:17 4 godziny temu, cymes napisał: Koncepcja LEDE jest bardzo słuszna, mój salon odsłuchowy jest również w pełni użytkowy i musi normalnie wyglądać, da się to pogodzić. Za głową mam Rubicony oceniam jako lekko jasne, dyfuzor dał poczucie cieplejszej góry pasma i lepszej spójności. Taki mam plan, żeby dać jeszcze coś za głowę, ale mam problem z grubością tych dyfuzorów. W miejscu odsłuchowym mam zaraz nad głową skos i już przy testowym montażu pianki o grubości 6cm, zaczęła się jazda z kanapą i kolumnami, bo łepetyną smyrałem po panelu:). Będę kminił nad czymś bardziej płytkim i nad basstrapami, ale to po powrocie z ferii. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowany) Dnia 19.02.2026 o 11:51, darkk napisał: Tak, kwestia ustrojów a raczej ich brak, salon do życia z rodziną i nic więcej. Może być i Wiim. Walczysz o te dali,ale to może być walka z wiatrakami. Ja kiedyś walczyłem o AA phoebe 3,Proac tablette i tak zachwalane heco aurora 700. Nic nie grało,wzmaki zmieniłem do każdego z nich po kilka. Albo masz zajechany akustycznie pokój ,albo kompletnie w twoje ucho nie wpadają te dali. Narzekasz na ostrą gore,też tak miałem. Moim zdaniem nic nie zdziałasz. Czas na nowe kolumny,do sprawdzenia. Edytowano 11 godzin temu przez Sundin997 Odpisz, cytując
cymes Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Tak łatwo bym nie odpuszczał, górę można lekko wytłumić absorberami z grafiką wpasowującą się w otoczenie, cieńszy wystarczy i tak nie straszy. https://asound.pl/absorber-premium-z-wlasna-grafika/?_gl=1*wlw4id*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=CjwKCAiAzOXMBhASEiwAe14SaYC0xq4RmQQW7ITSrTCUft9Y21rDAaPsJXlznq_wBd7OJabHCLnv4xoC42cQAvD_BwE&gbraid=0AAAAADApb-Cs_VwadMulpaNEx6TBzwxIy https://asound.pl/obraz-akustyczny/?_gl=1*wlw4id*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=CjwKCAiAzOXMBhASEiwAe14SaYC0xq4RmQQW7ITSrTCUft9Y21rDAaPsJXlznq_wBd7OJabHCLnv4xoC42cQAvD_BwE&gbraid=0AAAAADApb-Cs_VwadMulpaNEx6TBzwxIy Jeszcze takie są. https://akustonic.com/absorbery-akustyczne/panele-akustyczne-dekoracyjne/ 2 Odpisz, cytując
darkk Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu 4 godziny temu, Sundin997 napisał: Walczysz o te dali,ale to może być walka z wiatrakami. Ja kiedyś walczyłem o AA phoebe 3,Proac tablette i tak zachwalane heco aurora 700. Nic nie grało,wzmaki zmieniłem do każdego z nich po kilka. Albo masz zajechany akustycznie pokój ,albo kompletnie w twoje ucho nie wpadają te dali. Narzekasz na ostrą gore,też tak miałem. Moim zdaniem nic nie zdziałasz. Czas na nowe kolumny,do sprawdzenia. Racja ale jeszcze raz wrócę do M6SI, który najlepiej wspominam i dopiero wtedy zmiana kolumn. 1 Odpisz, cytując
mariol Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Nie czytałem całego tematu. Być może już testowałeś. Ale miałem taki przypadek. Jakieś dwa lata temu namawiałem znajomego aby do tych kolumn podłączył m6si500. Brał różne wzmacniacze do domu. I wybrał marantz model 30. 1 Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Panowie, sam mam nowe Rubikore 2 z Naimem który ma 107 W/4ohm. Zdecydowanie potrzebuje trochę więcej basu abym bym w pełni zadowolony. Jak radzicie, jakiś mocny wzmak Yamaha sa1200, Nad, Atoll in200 doda więcej dolu? Same dzwiek z Rubikore jest bardzo dobry, kapitalna scena, stereo, świetna średnica i wysokie. Czy też to zludny kierunek i muszę wymienić kolumny na stojące np Pylon diamond 28 mk2 lub inne ? Pytanie też z waszego doświadczenia, jak się pozbyć praktycznie nowych Rubikore 2 aby dużo nie stracić? Z góry dziękuję za odpowiedź Odpisz, cytując
michaudio Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Yamaha nie doda Ci sama z siebie dołu, chyba że podkręcisz pokrętło basu do oporu. Bez korekcji zabrzmi liniowo, a tego nie szukasz. 1 Odpisz, cytując
mariol Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, darkk napisał: Racja ale jeszcze raz wrócę do M6SI, który najlepiej wspominam i dopiero wtedy zmiana kolumn. Jeszcze dodam, że musical może po jakimś czasie się wydać monotonny. Gra ładnie czystym środkiem, ale jednocześnie zawęża scenę, jest nacisk na środek. Jeżeli do muzyki w tle w życiu codziennym to jest ok, ale nie do "wyczynowego" słuchania. Przed zakupem musicala spróbowałbym Moon. 1 Odpisz, cytując
Bodo Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, michaudio napisał: Yamaha nie doda Ci sama z siebie dołu, chyba że podkręcisz pokrętło basu do oporu. Bez korekcji zabrzmi liniowo, a tego nie szukasz. Też tak zapamiętałem 1100, moc czuć, wygląd cudny, ale charakteru malutko. Za nic nie chciała wydobyć basu z silverów 300. 1 Odpisz, cytując
MaciekG Napisano 27 minut temu Napisano 27 minut temu Moja Yamaha A-S1200 gra wyraźnym dołem na kolumnach na dwóch Revelatorach 18cm. Nawet czasami wolałbym, żeby trochę odpuściła Także dużo zależy jaką charakterystykę mają kolumny w pomieszczeniu. Kolumny dobieramy pod swoje wymagania brzmieniowe i lokalowe. Wzmacniacz dobieramy pod wymagania głośników. Nie dobieramy wzmacniacza pod swój gust. 1 Odpisz, cytując
michaudio Napisano 10 minut temu Napisano 10 minut temu (edytowany) Oczywiście ilość basu zależy od wielkości kolumn i akustyki pomieszczenia. Jednak w tym konkretnym kontekście tego wątku, czyli w poszukiwaniu wzmacniacza który sam z siebie doda basu małym kolumnom typu monitor, moim zdaniem Yamaha odpada. Miałem cztery i pół roku A-S2100, we w pełni zbalansowanym torze, z dwu i półdrożnymi podłogówkami, przy sprzyjającej w kwestii basu akustyce, i basem mimo mocy (realnie ponad 150W/4Ohm) bez użycia korekcji nie powalała. Niezbalansowany lampowiec SET 2x22W/4/8Ohm daje mi tego basu więcej, choć siłą rzeczy oczywiście z mniejszą kontrolą niż zbalansowana Yamaha. Jednak jak dla mnie to lampa gra bardziej fizjologicznym, naturalniejszym dźwiękiem. Dlatego Yamaha cieszy nowego właściciela już powoli trzeci rok z rzędu, a ja "męczę się" z lampą. 😎 Edytowano 8 minut temu przez michaudio Rozszerzenie treści Odpisz, cytując
Recommended Posts