Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć :).

Jestem na etapie powolnego wykańczania mojego pokoju i zaczynam się rozglądać nad odpowiednim sprzętem. Pokój ma 18^m2, 

Zestaw będzie używany w 50% przy graniu konsolowym, 30% Netflix i inne VOD i 20% wydarzenia sportowe/muzyka. 

Zastanawiam się czy mając ok 8 tys na cały zestaw warto myśleć o dodatkowych głośnikach sufitowych (jest sufit podwieszany z karton-gipsu i mam przygotowaną w rezerwie instalacje pod te głośniki) czy lepiej zostać przy 5.1? 

Jestem całkowicie zielony w tym temacie, więc będę wdzięczny za wszelką pomoc. 

Napisano

Ja bym wybrał opcję bez sufitowych atmosów w tym przedziale cenowym. Grunt to dobrze sobie rozplanować i odpowiednio umiejscowić głośniki. Konsola będzie najpierw wpięta do TV i później dźwięk do amplitunera? Czy może najpierw do amplitunera i później do TV?

Napisano
11 godzin temu, Saimons69 napisał:

Konsola będzie najpierw wpięta do TV i później dźwięk do amplitunera? Czy może najpierw do amplitunera i później do TV?

Nie myślałem jeszcze nad tym, co będzie lepszym rozwiązaniem? Jeśli ma to jakieś znaczenie to podłączana będzie PS5.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Kitek napisał:

Nie myślałem jeszcze nad tym, co będzie lepszym rozwiązaniem? Jeśli ma to jakieś znaczenie to podłączana będzie PS5.

W przypadku współczesnego sprzętu nie ma to żadnego znaczenia. Kwestia wygody/przyzwyczajeń w sterowaniu systemem. 

8 tysięcy to raczej skromny budżet ale dodatkowe głośniki w suficie możesz zawsze dołożyć o ile tylko wcześniej zakupisz odpowiedni amplituner (czytaj - nie wybierzesz najtańszego modelu danego producenta, praktycznie wszystkie modele "drugie  od dołu" już dekodują i wzmacniają 7 kanałów). 

Edytowano przez PanKlor
Napisano

Cześć :)

Same Atmosy szczególnie drogie być nie muszą, ale jednak przemyślałbym zostawienie ich na ciut później jeśli budżet nie jest do naciągnięcia. Tu dużą część kwoty zje samo ampli i subwoofer, gdzie moim zdaniem warto spojrzeć na Denona AVR-X1800H oraz Onkyo TX-NR6100. Z subów Klipsch RP-1000SW to fajna opcja. 

W kwestii kolumn opcji jest dużo i najlepiej po prostu wpaść do salonu (zapraszam do nas) i posłuchać :) Na start może Dali Oberon, KEF Q Meta, Monitor Audio Bronze 7G - jako trzy różnie grające rozwiązania :) 

Napisano

Jak masz opcje zastosować Atmosy ale na suficie to idź w to. Jeśli to ma być odbijany albo kolumny z przodu wysoko na ścianie to nie. Wtedy 5.1

W tym budzecie zapewne Yamaha V6A albo Denon ale poluj na X2800 bo ten nowy dużo droższy i do tego Quadral Argentum 6000, Monitor Audio Bronze 500 póki są w dobrych cenach, Magnat Tempus 55, 

Napisano

Jeśli chodzi o amplituner to zdecyduję się raczej na tego Denona x2800, tym bardziej że kupując telewizor dostanę na niego 30% zniżki, czyli wyjdzie mi za niego jakieś około 2200zł.

Teraz pozostaje kwestia doboru głośników. Myślę nad powiększaniem trochę budżetu tak do ok 10 max 11tys na same głośniki, nie licząc amplitunera. Zyskam zauważalną różnicę powiększając o tyle budżet? 

Napisano

Czy któryś z tych zestawów będzie dobrym wyborem?

1. Klipsch

2x R-800F

2x R-50M 

1x R-50C 

2. DALI

2x OBERON 7

2x OBERON 1

1x OBERON VOKAL

3. MONITOR AUDIO 

2x Bronze 500

2x Bronze 50

1x Bronze C150

Co ewentualnie pozmieniać w tych zestawach? No i jaki subwoofer dobrać do tych zestawów?