Skocz do zawartości

Chario Constellation MKII Delphinus vs KEF R3 Meta vs DALI Rubicon 2 - które najciekawsze Waszym zdaniem?

Recommended Posts

Napisano

Chario Constellation MKII Delphinus vs KEF R3 Meta vs DALI Rubicon 2

Pytanie do branży, ale też do osób które słuchały tej trójki (lub chociaż dwóch z nich) - które z tych kolumn wybralibyście dla siebie, prywatnie? 

(Tak wiem, to co Wam się podoba nie musi podobać się mnie - ale chce wysłuchać opinii osób które się z nimi zapoznały).

Zakładam, że dla Was tak jak dla mnie na pierwszym miejscu jest brzmienie, a design czy jakość obudowy i inne to już sprawy drugorzędne.

Wydaje mi się, że wybrałem jedne z najciekawszych podstawek w cenie 7-9k zł? -> czy może jest coś równie ciekawego, wartego uwagi?

Jak myślicie za 5 tygodni (w BF) można będzie liczyć na jakieś solidne przeceny na te kolumny?

(przykładowo w RTV MAX, KEFy już "bez łachy" są za 7.5k zł).

Chętnie wysłucham wszelkich opinii, Waszych spostrzeżeń na temat tych paczek, najchętniej w formie porównania (jeśli to możliwe).

Dzięki!

Napisano
3 godziny temu, Tweeter2016 napisał:

Chario Constellation MKII Delphinus

O rany nie mogli dłuższej nazwy wymyśleć :)

Trzeba pamiętać o zaleceniach producenta:

Ustawienie kolumn

Skierowane do środka, w stronę słuchacza

Zalecenia akustyczne

Dywan lub wykładzina przed kolumnami

Minimalna odległość od ścian

Co najmniej 1 m (od przedniej ścianki kolumny)

Minimalna impedancja

3,0 Ω

Sam jestem ciekaw czy ktoś porównywał z Dali Rubicon 2 ?

Napisano

Słuchałem wszystkich 3. I to Chario w sumie nie dawno przy okazji odwiedzin w Nautilusie. 

Znałem tez dość dobrze poprzednią serie nazwijmy ją MK 1

Wybrałes kolumny dosyć różne brzmieniowo. Oraz w wykonaniu, stylu. 

Chario prezentuje dziwiek ocieplony, łagodny, mocno basowy kiedy trzeba, ale też powściągliwy w niektórych sytuacjach. I tu kliczowe jest bardzo ich ustawienie to fakt. Kolumna niezwykle na to wyczulona. 

Potem jest KEF w którym dostajesz delikatne rozjaśnienie środka, i masywniejszy bas w wiekszosci utworow. Nie trzeba go z nich "wyciągać" 

Rubicony są nabardziej jasne, ale bez przesady, kontrolowane na basie. Zwinne. 

Natomioast jeszcze nie dawno w cenie lekko ponad 10 szlo dostać Epicon 2. 

Napisano (edytowany)

Rubicon 2 są otwarte (jeszcze nie jasne) i delikatnie ocieplone, ogólnie grają dość wyrównanym pasmem. Detal i swoboda, nasycenie i muzykalność nie okupiona precyzją, stawiają bardziej na płynność niż przejrzystość. Basior sprężysty. W skrócie dobra równowaga :)

Edytowano przez rajdek
Napisano

Piotr bardzo dobrze opisał to, co ja miałem w głowie przy próbie ich opisu ;) No, poza basem w Chario, który jest fajny w małych pomieszczeniach, ale jak się nieco zwiększa pokój odsłuchowy, to jest coraz gorzej

Osobiście wybrałbym KEFy, potem Dali. Chario na koniec, bo nie jestem szczególnym fanem tego rodzaju ocieplenia.