gucio Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Witam. Szukam amplitunera kina domowego który zagra zdecydowanie lepiej w kinie i też w stereo od zestawu który posiadam obecnie , a jest nim Denon AVR-1200W , i do stereo Pionier A 30( meczące jest przepinanie kabli ) wraz z zestawem kolumn Dali Zensor 7 - 5 głośników , oraz 2 głośniki sufitowe. Nie posiadam subwoofera . Może zaproponujecie Panowie coś do posiadanych kolumn , lub tez wchodzi w grę kupienie innych np. Pylon Audio Diamond 30 mk II , lub FOCAL ARIA 926 ewentualni inne, wraz z odpowiednim subwooferem .Co do amplitunera moją uwagę przykuł Maranz Cinema 50 , czytałem że dobrze zgra się z w/w kolumnami , pytanie czy potrzebuje jeszcze jakąś koncówke mocy do stereo , bo takie opinie też słyszałem , jest jeszcze Yamaha RXA-6A która tez wygląda ciekawie .Może koledzy macie jakieś swoje propozycje ? Pokój w którym gra sprzęt ma około 30m2. Kwota na całość około 25000zł. Dziękuję z góry za podpowiedzi Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Pioneera możesz zostawić - ma wejście na końcówkę mocy. 25000 PLN to dość duży budżet. Jeżeli lubisz swoje Zensory to poszedłbym w stronę Arcama AVR21 (obecnie ~15k PLN) a do tego dokupił 2 x SVS SB3000 (9-10 kPLN) i licencję DLBC + mikrofon. Można też próbować trochę taniej, kosztem streo np. Onkyo RZ-70, Denon X4800/6800 (tutaj znowu trzeba dokupić Diraca Room Correction + DLBC, za to tylko Denon/Marantz posiadają możliwość dokupienia Dirac ART). Jeżeli zaś zainteresował Cię MArantz to mając taki budżet patrzylbym zdecydowanie wyżej - Cinema 40 albo 30 + ww. licencje. Jeżeli zaś chcesz zmieniać również kolumny to robi się trudniej (w sensie lista opcji robi się dużo dłuższa). Warto posłuchać wtedy swoich typów i decydować na czym bardziej Ci zależy. Odpisz, cytując
lalka Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu No nie kosztem tylko stero , bo avr21 zdecydowanie lepiej zagra i w kinie od Rz70/x4800/6800. Info potwierdzone od właściciela salonu , który ma lub miał wyżej wspomiane klocki na stanie . Poza tym Denon/Marantz to lipa w kinie ! Dynamika/żywioł , ogólnie energiczne granie to napewno nie Denon/Marantz . Mam kolegę, który siedział pół życia na flagowych klockach Marantza i powiedział - nigdy więcej , dopki nie sprobował czegoś innego (Onkyo) . Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 46 minut temu, lalka napisał: No nie kosztem tylko stero , bo avr21 zdecydowanie lepiej zagra i w kinie od Rz70/x4800/6800. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Powoli. Odpisz, cytując
gucio Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Niestety Arcamy wizualnie całkowicie mnie nie przekonują , poczytałem też o nich i wychodzi że są trochę problematyczne, tak że raczej nie dla mnie . Podobają mi się typowe ,,klocki ,, z w miarę prosta obsługą . Mam też Yamache A-S201 ,gdyby wykorzystać któryś właśnie jako końcówkę mocy do przednich kolumn , a pozostałe głośniki podpiąć pod pytanie jaki najlepszy amplituner z dolby atmos ? Zensory mogę wykorzystać w innym pomieszczeniu , tak że przednie kolumny można zastąpić , tyle żeby to zagrało, i dużo lepiej niż to co w tej chwili . Stereo słucham z winyli ,tv i radia. Napiszcie Panowie jak byście dla siebie z kompletowali taki zestaw ? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Jeżeli męczy Cie przepinanie kabli a Pioneer Ci sie podoba to go zostaw jako stereo I kup amplituner z wyjściem pre-out na fronty. Wtedy do stereo używasz Pioneera a jak chcesz obejrzeć film odpalasz kino. Myślę, ze większość amplitunerow sredniej klasy zagra lepiej od Twojego Denona (bardziej podstawowy model). Szukałbym czegoś co obsługuje Dirac Live (oraz najlepiej DLBC oraz ART). Co do kolumn - osobiście zerknąłem w strone Aria Evo X. U nas sa niestety dosc drogie, trzeba by polować na okazję np. z Francji. BTW dobrze dobrany i zgrany subwoofer to moim zdaniem podstawa. Odpisz, cytując
lalka Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) 28 minut temu, gucio napisał: Niestety Arcamy wizualnie całkowicie mnie nie przekonują , poczytałem też o nich i wychodzi że są trochę problematyczne, tak że raczej nie dla mnie . Podobają mi się typowe ,,klocki ,, z w miarę prosta obsługą . Mam też Yamache A-S201 ,gdyby wykorzystać któryś właśnie jako końcówkę mocy do przednich kolumn , a pozostałe głośniki podpiąć pod pytanie jaki najlepszy amplituner z dolby atmos ? Zensory mogę wykorzystać w innym pomieszczeniu , tak że przednie kolumny można zastąpić , tyle żeby to zagrało, i dużo lepiej niż to co w tej chwili . Stereo słucham z winyli ,tv i radia. Napiszcie Panowie jak byście dla siebie z kompletowali taki zestaw ? Obecnie nie są problematyczne. Kiedyś były, starsze modele , ktore miały problemy z softem itp , ale to już przeszłość. Sam siedzę na Arcamie juz jakiś czas i od czasu , kiedy skofigórowałem system , nie dotykam się w ogóle do niczego, bo nie ma takiej potrzeby . Nic mi się nie wiesza , nie wywala i takie tam . Zapytaj kolegi Kubaka ( z forum) , ktory siedzi na avr11 , czy ma z nim jakieś problemy ? - Nie ma żadnych! Zapytaj Butlera który siedzi na JBL Synthesis - czy ma z nim jakieś problemy ? Jeśli interesuje Cie zupełnie inna kultura grania w przeciwieństwie do japońskich klocków, to celuj w Arcama/JBl bądź Nad'a choć temu po jakimś czasie ponoć padają końcówki mocy .(wiele przypadków w sieci ) Arcam w obsłudze jest banalnie prosty . To trochę tak , jakby przesiąść sie z Windowsa na Linuxa . Opanujesz go i jest dziecinnie prosty . Jedyny problem z Arcamem (jeśli można tak to określić) , to tylko 7 wysterowanych końcówek. Jeśli mamy bardziej rozbudowany system , to pozostaje tylko dodatkowa koncówka mocy . Ale coś za coś . Kupujesz takiego Avr21 czy nawet avr11 , dorzucasz końcówkę mocy Arcama i Twoj system zjada jakością po kolei wszystkie japońskie flagowce . Mam kilku znajomych, którzy przesiedli się z flagowych Japończyków na Arcama i za nic nie chcą do nich wracać. Sam za ich sprawą spróbowałem Arcama i podzielam ich opinię. Masz fajny budżet, ktory chcesz przeznaczyć na kino domowe . Dogadaj się z którymś z salonów i weź na próbę jakiegoś Japończyka i Arcama i sam sobie porównaj, co gra dla Ciebie lepiej .Przymknij jednocześnie oko na to , jak prezentuję się Arcam . Przecież nie to jest istotą w tej materii, a to jak zagra , jakie brzmienie będzie generował. Edytowano 3 godziny temu przez lalka Odpisz, cytując
gucio Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Trochę zniechęciłem się do tych Arcamów , ale może faktycznie za szybko Poczytałem kilka kolejnych wpisów i większość użytkowników chwali avr 20 i 21 , i to chyba jest dobry pomysł aby wypożyczyć i posłuchać jak zagra Dlatego dobrze że są te fora gdzie można dopytać i skorzystać Panowie z waszej wiedzy i doświadczenia . Pomyśleć z że całkowicie skreśliłem Arcama i na powrót się nim zainteresowałem 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts