Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam. Szukam amplitunera kina domowego który zagra zdecydowanie lepiej w kinie i też w stereo od zestawu który posiadam obecnie , a jest nim Denon AVR-1200W , i do stereo Pionier A 30( meczące jest przepinanie kabli ) wraz z zestawem kolumn Dali Zensor 7 - 5 głośników , oraz 2 głośniki sufitowe. Nie posiadam subwoofera . Może zaproponujecie Panowie coś do posiadanych kolumn , lub tez wchodzi w grę kupienie innych np. Pylon Audio Diamond 30 mk II , lub FOCAL ARIA 926 ewentualni inne, wraz z odpowiednim subwooferem .Co do amplitunera moją uwagę przykuł Maranz Cinema 50 , czytałem że dobrze zgra się z w/w kolumnami , pytanie czy potrzebuje jeszcze jakąś koncówke mocy do stereo , bo takie opinie też słyszałem , jest jeszcze Yamaha RXA-6A która tez wygląda ciekawie .Może koledzy macie jakieś swoje propozycje ? Pokój w którym gra sprzęt ma około 30m2. Kwota na całość około 25000zł.  Dziękuję z góry za podpowiedzi 

Napisano

Pioneera możesz zostawić - ma wejście na końcówkę mocy.

25000 PLN to dość duży budżet. Jeżeli lubisz swoje Zensory to poszedłbym w stronę Arcama AVR21 (obecnie ~15k PLN) a do tego dokupił 2 x SVS SB3000 (9-10 kPLN) i licencję DLBC + mikrofon. Można też próbować trochę taniej, kosztem streo np. Onkyo RZ-70, Denon X4800/6800 (tutaj znowu trzeba dokupić Diraca Room Correction + DLBC, za to tylko Denon/Marantz posiadają możliwość dokupienia Dirac ART). Jeżeli zaś zainteresował Cię MArantz to mając taki budżet patrzylbym zdecydowanie wyżej - Cinema 40 albo 30 + ww. licencje. 

Jeżeli zaś chcesz zmieniać również kolumny to robi się trudniej (w sensie lista opcji robi się dużo dłuższa). Warto posłuchać wtedy swoich typów i decydować na czym bardziej Ci zależy. 

Napisano

No nie kosztem tylko stero , bo avr21 zdecydowanie lepiej zagra i w kinie od Rz70/x4800/6800. Info potwierdzone od właściciela salonu , który ma lub miał wyżej wspomiane klocki na stanie . Poza tym Denon/Marantz to lipa w kinie ! Dynamika/żywioł , ogólnie energiczne granie to napewno nie Denon/Marantz . Mam kolegę,  który siedział pół życia na flagowych klockach Marantza i powiedział - nigdy więcej , dopki nie sprobował  czegoś innego (Onkyo) .

Napisano

Niestety Arcamy wizualnie całkowicie mnie nie przekonują , poczytałem też o nich  i wychodzi że są trochę problematyczne, tak że raczej nie dla mnie . Podobają mi się typowe ,,klocki ,, z w miarę prosta obsługą . Mam też Yamache  A-S201 ,gdyby wykorzystać któryś właśnie jako końcówkę mocy do przednich kolumn , a pozostałe głośniki podpiąć pod pytanie jaki najlepszy amplituner z dolby atmos ? Zensory mogę wykorzystać w innym pomieszczeniu , tak że przednie  kolumny można zastąpić  , tyle żeby to zagrało, i dużo lepiej niż to co w tej chwili . Stereo słucham z winyli ,tv i radia. Napiszcie Panowie jak byście dla siebie z kompletowali taki zestaw ?

Napisano

Jeżeli męczy Cie przepinanie kabli a Pioneer Ci sie podoba to go zostaw jako stereo I kup amplituner z wyjściem pre-out na fronty. Wtedy do stereo używasz Pioneera a jak chcesz obejrzeć film odpalasz kino. 

Myślę, ze większość amplitunerow sredniej klasy zagra lepiej od Twojego Denona (bardziej podstawowy model). Szukałbym czegoś co obsługuje Dirac Live (oraz najlepiej DLBC oraz ART).  Co do kolumn - osobiście zerknąłem w strone Aria Evo X. U nas sa niestety dosc drogie, trzeba by polować na okazję np. z Francji. 

BTW dobrze dobrany i zgrany subwoofer to moim zdaniem podstawa. 

Napisano (edytowany)
28 minut temu, gucio napisał:

Niestety Arcamy wizualnie całkowicie mnie nie przekonują , poczytałem też o nich  i wychodzi że są trochę problematyczne, tak że raczej nie dla mnie . Podobają mi się typowe ,,klocki ,, z w miarę prosta obsługą . Mam też Yamache  A-S201 ,gdyby wykorzystać któryś właśnie jako końcówkę mocy do przednich kolumn , a pozostałe głośniki podpiąć pod pytanie jaki najlepszy amplituner z dolby atmos ? Zensory mogę wykorzystać w innym pomieszczeniu , tak że przednie  kolumny można zastąpić  , tyle żeby to zagrało, i dużo lepiej niż to co w tej chwili . Stereo słucham z winyli ,tv i radia. Napiszcie Panowie jak byście dla siebie z kompletowali taki zestaw ?

Obecnie nie  są problematyczne.  Kiedyś były,  starsze modele , ktore miały problemy z softem itp , ale to już przeszłość. Sam siedzę na Arcamie juz jakiś czas i od czasu , kiedy skofigórowałem system , nie dotykam się w ogóle do niczego, bo nie ma takiej potrzeby  . Nic mi się nie wiesza  , nie wywala i takie tam . 

Zapytaj kolegi Kubaka ( z forum) , ktory siedzi na avr11 , czy ma z nim jakieś problemy ? - Nie ma żadnych! 

Zapytaj Butlera który siedzi na JBL Synthesis - czy ma z nim jakieś problemy ? 

Jeśli interesuje Cie zupełnie inna kultura grania w przeciwieństwie do japońskich klocków,  to celuj w Arcama/JBl bądź Nad'a choć temu po jakimś czasie ponoć padają końcówki mocy .(wiele przypadków w sieci )

Arcam w obsłudze jest banalnie prosty . To trochę tak , jakby przesiąść sie z Windowsa na Linuxa . Opanujesz go i jest dziecinnie prosty .

Jedyny problem z Arcamem (jeśli można tak to określić) , to tylko 7 wysterowanych końcówek.  Jeśli mamy bardziej rozbudowany system , to pozostaje tylko dodatkowa koncówka mocy . Ale coś za coś . Kupujesz takiego Avr21 czy nawet avr11 , dorzucasz końcówkę mocy Arcama i Twoj system zjada jakością po kolei wszystkie japońskie flagowce .

Mam kilku znajomych, którzy przesiedli się z flagowych Japończyków na Arcama i za nic nie chcą do nich wracać.  Sam za ich sprawą spróbowałem Arcama i podzielam ich opinię. 

Masz fajny budżet, ktory chcesz przeznaczyć na kino domowe . Dogadaj się z którymś z salonów i weź na próbę jakiegoś Japończyka i Arcama i  sam sobie porównaj,  co gra dla Ciebie lepiej .Przymknij  jednocześnie oko na to , jak prezentuję się Arcam . Przecież nie to jest istotą w tej materii,  a to jak zagra , jakie brzmienie będzie generował.

Edytowano przez lalka
Napisano

Trochę zniechęciłem się do tych Arcamów , ale może faktycznie za szybko :( Poczytałem  kilka kolejnych wpisów i większość użytkowników chwali avr 20 i 21 , i to chyba jest dobry pomysł aby wypożyczyć i posłuchać jak zagra :) Dlatego dobrze że są te fora gdzie można dopytać i skorzystać Panowie z waszej wiedzy i doświadczenia . Pomyśleć z

że całkowicie skreśliłem Arcama i na powrót się nim zainteresowałem :)

Napisano

Arcam ze swoimi modelami 11 albo 21 i wtedy testowac czy ten Pioneer jeszcze się przyda na fronty czy już tylko jako dodatkowe kanały. 

Trigon Audio, Anthem, JBL synthesis, nie te białe niższe modele, pewnie te będzie nieco trudniej sprawdzić. Jeszcze jest NAD

13 godzin temu, gucio napisał:

Niestety Arcamy wizualnie całkowicie mnie nie przekonują , poczytałem też o nich  i wychodzi że są trochę problematyczne, tak że raczej nie dla mnie

W czym?

Napisano

może w tym co poniżej? (pytanie co zostało już rozwiązane przez ostatni firmware) :

"Remote control and responsiveness

Unresponsive remote: The remote often becomes unresponsive, requiring a manual reboot of the receiver.

Standby issues: The unit may not respond to remote control input if left on standby for more than 48 hours, necessitating a full reboot. 

Input switching and HDMI 

Input switching problems: The receiver can have difficulty switching between sources like a cable box and an Apple TV.

eARC issues: eARC connectivity has been a problem for some users.

Display blanking: Some users have reported that the video output to a projector goes blank after a few seconds, even though the setup menu displays correctly. This can sometimes be resolved by using a different HDMI input or by unplugging other HDMI devices. 

Bluetooth

Auto-switching: The receiver automatically switches to Bluetooth when it detects an incoming Bluetooth signal from a phone, even when a video is playing on the TV. Support has suggested turning off Bluetooth on the phone to avoid this, but many users find this inconvenient. 

Dirac Live calibration

"Low signal-to-noise level" error: Many users have reported this error during Dirac Live calibration, even with minimal background noise.

Calibration errors: Some have found that certain audio codecs or eARC, when played before calibration, can cause issues. A full factory reset before starting the calibration process may help. 

Subwoofer setup: 

Some users have had difficulty getting a second subwoofer to work, as the second output is a parallel signal that needs to be enabled. Users report success after fixing loose cable connections.

"Heat Overflow" fault

A "Heat Overflow" error has been reported, even when the unit appears to be at a normal temperature, and it may require a factory reset or be a sign of a faulty unit.

Automatic shutdown

Some users have experienced the unit shutting down or going into protection mode during playback, even at low volumes. "

Napisano

Też jestem na etapie poszukiwania zestawu kina z mocnym uwzględnieniem słuchania muzyki, choć z odrobinę niższym budżetem. Z tego co słuchałem, z rodziny Marantz/Denon, na tej półce cenowej, jak dla mnie Cinema 50 brzmi zdecydowanie najlepiej. Ale posłuchałem również Arcama (AVR11) i JBL (MA7100). I Marantz odpadł. Arcam i JBL są brzmieniowo na podobnym poziomie (szalę mogą przechylić indywidualne wrażenia i rodzaj słuchanej muzyki). W wypadku JBL bezkonkurencyjna jest jednak cena. Jak na razie skłaniam się do kolumn Triangle Borea BR08, po odrzuceniu Focal Theva 3 (przez pewien czas były faworytem, dopóki nie zacząłem słyszeć zbyt metalicznego brzmienia), Polk ES55 (brzmiały całkiem dobrze, mimo niskiej ceny), Dali Oberon 7, QAccoustic 3050c, JBL Stage II, Klipsch RP6000, Monitor Audio Bronze, Dynaudio Emit50.

Napisano

Czyli Arcam AVR11 + Pionier do gramofonu wraz z zestawem kolumn Dali Zensor7 i SVS SB3000 całkowicie odmieni dźwięk w kinie i w stereo ?

Podpowiedzcie jeszcze Panowie jakie okablowanie do tego sprzętu dokupić  , ale to już dobre i z niskiej półki dla ,,przeciętnego zjadacza chleba'' :) bo ja za dużo tych różnic pewnie nie wyłapie :)

50 minut temu, Aris napisał:

Też jestem na etapie poszukiwania zestawu kina z mocnym uwzględnieniem słuchania muzyki, choć z odrobinę niższym budżetem. Z tego co słuchałem, z rodziny Marantz/Denon, na tej półce cenowej, jak dla mnie Cinema 50 brzmi zdecydowanie najlepiej. Ale posłuchałem również Arcama (AVR11) i JBL (MA7100). I Marantz odpadł. Arcam i JBL są brzmieniowo na podobnym poziomie (szalę mogą przechylić indywidualne wrażenia i rodzaj słuchanej muzyki). W wypadku JBL bezkonkurencyjna jest jednak cena. Jak na razie skłaniam się do kolumn Triangle Borea BR08, po odrzuceniu Focal Theva 3 (przez pewien czas były faworytem, dopóki nie zacząłem słyszeć zbyt metalicznego brzmienia), Polk ES55 (brzmiały całkiem dobrze, mimo niskiej ceny), Dali Oberon 7, QAccoustic 3050c, JBL Stage II, Klipsch RP6000, Monitor Audio Bronze, Dynaudio Emit50.

Nie brałem pod uwagę JBL , ale jeżeli faktycznie brzmieniowa są podobne a cena zdecydowanie niższa , można by było jeszcze trochę rozbudować cały zestaw i coś w nim pozmieniać  :) 

Napisano (edytowany)

Spróbuj posłuchać tego JBL. Wersja 9100 ma 9 kanałów i bezpłatnego Diraca, 7100 7 kanałów i za Diraca trzeba zapłacić. Elektronika ta sama. JBL jest ponoć przebojem ostatniego roku w tej klasie sprzętu. Ostatnio obniżyli jeszcze ceny. 

Edytowano przez Aris
Napisano
46 minut temu, gucio napisał:

Czyli Arcam AVR11 + Pionier do gramofonu wraz z zestawem kolumn Dali Zensor7 i SVS SB3000 całkowicie odmieni dźwięk w kinie i w stereo ?

Pionier jak juz wyżej bylo - opcjonalny (podłączenie subwoofera bedzi łatwiejsze jezelinuzyjesz go np. do napedzenia surround a nie LR). Moim zdaniem tak. Jeżeli Ci sie spodoba i masz gdzie postawić drugi subwoofer to bedzie kolejna duża zmiana. (Chociaz widziałem wykresy dla basu z 1 subem i DLBC które wyglądały bardzo dobrze, ale tutaj trzeba mieć możliwość poruszania subem i szczęście do pomieszczenia). AVR11 obsługuje de facto 1 subwoofer, AVR21 o ile pamietam ma juz 2 niezależne złącza. Jeżeli różnica w cenie Cie nie przeraża to patrzyłbym na droższy model. 

Co do kina - pomysł nad głośnikiem centralnym.

Przewody - zwykle z miedzi beztlenowej OFC. Nic wiecej Ci nie trzeba. Moze byc Oehlbach z olejem np.

Do subwoofera - najzwyklejszy RCA takiej długości jak potrzebujesz. Jak bedziesz zamawial suba to w sklepie Ci cos dobiorą. Możesz tez użyć bezprzewodowego adaptera do podłączenia suba.

Napisano (edytowany)
30 minut temu, Aris napisał:

Spróbuj posłuchać tego JBL. Wersja 9100 ma 9 kanałów i bezpłatnego Diraca, 7100 7 kanałów i za Diraca trzeba zapłacić. Elektronika ta sama. JBL jest ponoć przebojem ostatniego roku w tej klasie sprzętu. Ostatnio obniżyli jeszcze ceny. 

9100/7100 - zdecydowanie nie jest to poziom Avr11 . Nie jest to nawet poziom Onkyo Rz50 . Są to zabawki , solidne jesdnostki bardziej skierowane  dla tych, którzy dopiero zaczynają zabawę z kinem domowym . 

Z Twoim budżetem celował bym w coś z zupełnie  wyższej półki,  jeśli chodzi o brzmienie . I zdecydowanie uciekał bym od kinowych zamulaczy takich jak Denon/Marantz .

Edytowano przez lalka
Napisano (edytowany)
15 minut temu, lalka napisał:

9100/7100 - zdecydowanie nie jest to poziom Avr11 . Nie jest to nawet poziom Onkyo Rz50 . Są to zabawki , solidne jesdnostki bardziej skierowane raczej dla tych, którzy dopiero zaczynają zabawę z kinem domowym . 

20 minut temu, PanKlor napisał:

Pionier jak juz wyżej bylo - opcjonalny (podłączenie subwoofera bedzi łatwiejsze jezelinuzyjesz go np. do napedzenia surround a nie LR). Moim zdaniem tak. Jeżeli Ci sie spodoba i masz gdzie postawić drugi subwoofer to bedzie kolejna duża zmiana. (Chociaz widziałem wykresy dla basu z 1 subem i DLBC które wyglądały bardzo dobrze, ale tutaj trzeba mieć możliwość poruszania subem i szczęście do pomieszczenia). AVR11 obsługuje de facto 1 subwoofer, AVR21 o ile pamietam ma juz 2 niezależne złącza. Jeżeli różnica w cenie Cie nie przeraża to patrzyłbym na droższy model. 

Co do kina - pomysł nad głośnikiem centralnym.

Przewody - zwykle z miedzi beztlenowej OFC. Nic wiecej Ci nie trzeba. Moze byc Oehlbach z olejem np.

Do subwoofera - najzwyklejszy RCA takiej długości jak potrzebujesz. Jak bedziesz zamawial suba to w sklepie Ci cos dobiorą. Możesz tez użyć bezprzewodowego adaptera do podłączenia suba.

Avr 11 obsługuje 2 subwoofery i można je ustawić,  jako dwa niezależne! Info od Michała, właściciela Technikarium , który akurat z Arcamem  jest "za pan brat " .Jeśli nie posiadasz odpowiedniej,  potwierdzonej wiedzy , to nie wprowadzaj nikogo w błąd  .

Pamiętam,  nie pamiętam,  o ile dobrze pamiętam...

Nie polegaj na pamięci,  bo ona może być zawodna . Jeżeli już coś komuś polecasz,  to opieraj swoje przesłanki, sugestie  na potwierdzonych  informacjach. Dywagowanie na podstawie lektury z sieci jest fajne , ale niekoniecznie ma później potwierdzenie w realu .

Że tak zapytam : z którymi modelami Arcama miałeś możliwość obcować przez dłuższą chwilę,  bawić sie nimi ? Na ilu i jakich Arcamach robiłeś odsłuch po wcześniejszym ich skalibrowaniu ? 

Edytowano przez lalka
Napisano
17 godzin temu, PanKlor napisał:

U nas sa niestety dosc drogie, trzeba by polować na okazję np. z Francji. 

Obecnie do złapania w bardzo dobrej cenie są ;) 

Autorze, warto byłoby spróbować umówić się na odsłuch - porównać właśnie Arcama z Twoimi kolumnami do tańszego Onkyo z droższymi kolumnami. Moim zdaniem druga opcja może zagrać lepiej, bo te Dali są fajnymi kolumnami, ale nie skalują się jakoś szczególnie w mojej opinii :) 

Napisano (edytowany)
11 minut temu, lalka napisał:

Avr 11 obsługuje 2 subwoofery i można je ustawić,  jako dwa niezależne! Info od Michała, właściciela Technikarium , który akurat z Arcamem  jest "za pan brat " .Jeśli nie posiadasz odpowiedniej,  potwierdzonej wiedzy , to nie wprowadzaj nikogo w błąd  .

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/comparison-of-dirac-live-bass-control-dlbc-and-dirac-art-for-all-known-avrs-processors.50449/ może zmiana licencji (scalenie single i multisub) coś zmieniła. Tak czy inaczej różnica w cenie to ~1000 PLN wg ceneo, wcześniej bliżej 7. Nie ma co się zastanawiać o ile relacja cen zakupu jest podobna do obecnej na ceneo. 

11 minut temu, lalka napisał:

Że tak zapytam : z którymi modelami Arcama miałeś możliwość obcować przez dłuższą chwilę,  bawić sie nimi ? Na ilu i jakich Arcamach robiłeś odsłuch po wcześniejszym ich skalibrowaniu ? 

Wolę unikać, żeby nie zostać neofitą. 

Edytowano przez PanKlor
Napisano (edytowany)
12 minut temu, lalka napisał:

No widzisz . Nie miałeś żadnej styczności z Arcamem , a masz tyle do powiedzenia ;)

Właśnie zniknałeś z forum kolegę któremu kalibrowałem SA30. U innego słuchałem kilku subów z jakimś starszym modelem. Mądrego to warto posłuchać... 

Edytowano przez PanKlor
Napisano (edytowany)

No no . O subach może poopowiadasz innym razem - ok . 

Kolega szuka amplitunera i raczej woli polegać na sprawdzonych , potwierdzonych informacjach .

Edytowano przez lalka
Napisano

Powinieneś zacząć czytać powoli, ze zrozumieniem i bez zacietrzewienia. Podałem Ci link do konkretnego materiału, Ty natomiast powołujesz sie na autorytety z yt które wieszają centralny na wysokości 3 metrów i twierdzą, że to najlepsze kino jakie zrobili. Dziękuję, postoję. 

Napisano
34 minuty temu, lalka napisał:

Pamiętam,  nie pamiętam,  o ile dobrze pamiętam...

Nie polegaj na pamięci,  bo ona może być zawodna . Jeżeli już coś komuś polecasz,  to opieraj swoje przesłanki, sugestie  na potwierdzonych  informacjach. Dywagowanie na podstawie lektury z sieci jest fajne , ale niekoniecznie ma później potwierdzenie w realu .

AVR11 ma dwa porty dla sub'ów połączone równolegle (dostają ten sam syngał). Ch13-16 & Zone2 pojawiają od modelu avr21. Wyszła jakaś nowa rewizja 11-stki czy inaczej się teraz pojmuje niezależną konfigurację ?