Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

IMG20251029182953.jpg.8dae8cce54efd46874d2cac5f937a4d3.jpg

Zawitał do mnie chiński jednorożec nazywając się wdzięcznie Muzykalny.

Podmieniony pre z NT-505-X.

Bas zyskał na wypełnieniu i sprężystości.

Średnica stała się bardziej nasycona, perkusja stoi bliżej, bębny i talerze brzmią bardzo realistycznie, gitary mniej krzykliwe, wokale bardziej organiczne.

Góra pasma jest łagodniejsza, mniej błyszczy, detal bardziej miękki, mniej wyeksponowany.

Ogólnie brzmienie bardziej wyluzowane, bez utraty szybkości i dynamiki. Jednym słowem MUZYKALNIE.

Napisano
1 godzinę temu, rajdek napisał:

nazywając się wdzięcznie Muzykalny.

To ta firma spokrewniona z Denafripsem, która produkuje daki korzystając z tych samych fabryk i częściowo projektów, tak? Pamiętam, że ze 2-3 lata temu kusił mnie Musician Pegasus, ale odpuściłem, bo nie udało mi się załatwić wypożyczenia od dystrybutora. 

Napisano
2 godziny temu, Rafał S napisał:

To ta firma spokrewniona z Denafripsem, która produkuje daki korzystając z tych samych fabryk i częściowo projektów, tak?

To ta firma, co nie ma swojej strony internetowej, tak? 

W XXIw. daje to nadzieję na ciekawe granie. :) Żeby tak mieć wywalone na marketing, to trzeba być mocno pewnym swojego produktu. 

Napisano

Niewątpliwą zaletą jednorożca jest wielowarstwowość basu, sredni i górny podzakres jest uprzywilejowany względem niższego. To odejście od neutralnego liniowego jak w Teac, daje to świetny efekt, basik piękne mruczy.

Napisano
1 godzinę temu, rajdek napisał:

daje to świetny efekt, basik piękne mruczy

Podoba się basik zatem. 
Gdybyś miał potrzebę na bardziej spektakularne i słyszalne efekty, namawiam do zmiany kolumn +.
Jest ich cała masa, niemożliwe, by wszystkie grały podobnie. 

Napisano
4 minuty temu, AudioTube napisał:

namawiam do zmiany kolumn

Kolumny są genialne dla mnie, nie zmieniam, końcówki również.

Technologia R-2R daje świetne efekty.

Po wstawieniu absorberów za kolumny dźwięk został oczyszczony z zbędnych pogłosów co uwypukliło techniczną naturę Teac. Niektóre nagrania odsłaniały trochę kościec, zapragnąłem kropli miodu i oliwy, delikatnego ogładzenia góry i podkręcenia basu. Monoceros wpasował sie idealnie w moje oczekiwania, teraz tylko ostatni szlif dac-kiem r2r.