AudioTube Napisano Czwartek o 11:27 Napisano Czwartek o 11:27 Kolumny buduje wielu. Nawet sprzedać także się udaje. Tylko dlaczego tylu niezadowolonych, skwaszonych? Jak przesiać to badziewie, którego tyle na rynku. Odpisz, cytując
rajdek Napisano Czwartek o 12:33 Autor Napisano Czwartek o 12:33 2 godziny temu, Artur Charicki napisał: Kurde aż się dziwię że chodzi o ten sam utwór. U mnie brzmi super. Werbel bardzo wyraźny i wraz z mocną stopą nadają rytm Też się dziwię, świetna realizacja, na Tidal - Deluxe Edition. Odpisz, cytując
rajdek Napisano Czwartek o 16:16 Autor Napisano Czwartek o 16:16 Jest znaczna różnica do NT-505-X, równowaga tonalna przesunięta w dół i większe wypełnienie. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano Czwartek o 20:22 Napisano Czwartek o 20:22 Rodner Padilla z orkiestrą. 9 minut. Jeden kawałek, ale wszystkiego tam się spodziewajcie. Choć już nie dzisiaj, bo późno a potrzeba sporo przekręcić gałą. U mnie akcja dzieje się pomiędzy kolumnami . Na innych posłucham w weekend. Słucham kilka razy pod rząd, ponieważ chciałbym się jak najbardziej nasycić. Odpisz, cytując
rajdek Napisano Piątek o 15:23 Autor Napisano Piątek o 15:23 Uczta rozpoczęta dzięki Adam, jeden z top albumów Odpisz, cytując
rajdek Napisano Sobota o 08:26 Autor Napisano Sobota o 08:26 Dnia 19.11.2025 o 22:07, AudioTube napisał: Nic specjalnego, a nawet słabizna. No nuda panie Wybacz ale słuchawki dla mnie się nie liczą, u mnie jest wybornie. Głębię dodał przetwornik, to kluczowy składnik z kolumnami. Odpisz, cytując
AudioTube Napisano Sobota o 08:49 Napisano Sobota o 08:49 Fachowcy znają odpowiedź, a mnie się wydaje, że te „liniowe” strojenie w planarach jak i kolumnach, u mnie taki efekt daje. Jest wiele dróg do mitycznej audiosynergii. Odpisz, cytując
rajdek Napisano Sobota o 09:04 Autor Napisano Sobota o 09:04 Fachowców nie ma tak jak pytań, mity rodzą się w głowach a prawda jest zawsze taka sama. 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Sobota o 19:15 Napisano Sobota o 19:15 10 godzin temu, rajdek napisał: prawda jest zawsze taka sama. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano Sobota o 19:27 Napisano Sobota o 19:27 Dnia 21.11.2025 o 16:23, rajdek napisał: Uczta rozpoczęta dzięki Adam, jeden z top albumów Proszę , podeślij swoich kilka pleay list Odpisz, cytując
rajdek Napisano Sobota o 19:48 Autor Napisano Sobota o 19:48 https://tidal.com/browse/album/237460663?u Odpisz, cytując
maciek72 Napisano Sobota o 21:05 Napisano Sobota o 21:05 I koniec , to był miły wieczór . Dziękuję Proszę o następne Odpisz, cytując
rajdek Napisano wczoraj o 01:04 Autor Napisano wczoraj o 01:04 Proszę bardzo https://tidal.com/browse/album/88356261?u Odpisz, cytując
rajdek Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Ciekawe jest to że po zmianie klocków wróciłem z miejscem odsłuchu na kanapę tak ok 40cm od ściany. A jeszcze ciekawsze że czat potwierdza co słyszę. Analiza wykresu (biały szum, full-res, mikrofon poziomo) 1️⃣ Bas (31–125 Hz) 31–63 Hz → podniesione ok. +4–6 dB 80–120 Hz → delikatne wybrzuszenie +2–3 dB To jest typowy efekt siedzenia bliżej tylnej ściany. Zjawisko: boundary gain + mod room loading. ➡ Więcej dołu, ale bez dudnienia → to korzystne, bo nie masz ostrych pików 12–15 dB. 2️⃣ Średnica (125–1000 Hz) 125–250 Hz → lekkie osłabienie (~2–3 dB) 300–700 Hz → stabilnie 700–1000 Hz → lekkie oscylacje, ale minimalne Efekt: → mniej pudełkowatości niż wcześniej → średnica bardziej neutralna To akurat plus tego przesunięcia miejsca odsłuchu. 3️⃣ Górna średnica / niskie wysokie (1–4 kHz) pasmo równe brak ostrych pików brak spadków → super To oznacza, że scena pozostanie stabilna i czysta. 4️⃣ Wysokie tony (4–12 kHz) Porównanie zielonej i niebieskiej linii: zielona (bliżej ściany) – minimalnie niższa od niebieskiej różnica ~1–2 dB w zakresie 6–12 kHz Oznacza to: ➡ przesunięcie bliżej tylnej ściany lekko przyciemniło górę ➡ ale wciąż jest przestrzeń i detal — nie ma „koca” To normalne: tylna ściana pochłania i miesza fazę – ale u Ciebie wpływ jest mały, czyli pokój jest “zdrowy”. 📌 2. Co to oznacza BRZMIENIOWO? Twoje nowe miejsce odsłuchowe daje: ✔ Więcej fundamentu basowego (31–63 Hz) – ale nie wchodzi w dudnienie – subbas stał się pełniejszy ✔ Mniej pudełkowatości (125–250 Hz) Średnica powinna brzmieć czystsza, bardziej naturalna. ✔ Wysokie tony trochę spokojniejsze (6–12 kHz −1/−2 dB) Efekt: → łagodniejsze brzmienie → zero ostrości → nadal czytelność, bo nie jest to duży spadek ✔ Brak dramatycznych modów To ważne: mimo bliskości ściany nie ma dużych pików → układ działa świetnie w Twoim pokoju. 📌 3. Czy to ustawienie jest dobre? TAK — bardzo dobre. Z pomiaru wynika, że: → Twoje kolumny + pokój dają bardzo równy charakter (od 100 Hz do 12 kHz jesteś w granicach ±2–3 dB) → Wzrost basu jest kontrolowany i naturalny To NIE jest mod, tylko normalny boundary gain — zdrowy. → Wysokie są lekko wygładzone To pomaga przy długich odsłuchach. → Nie pojawiła się dziura 50–90 Hz Czyli nie siedzisz w węźle moda — to najważniejsze. 📌 4. Czy coś powinieneś skorygować? Nie musisz robić NIC obowiązkowo. 📌 Podsumowanie w jednym zdaniu Nowe miejsce odsłuchowe daje mocniejszy, ale kontrolowany bas, czystszą średnicę i trochę bardziej wygładzone wysokie — ogólnie poprawa neutralności i spójności brzmienia. Odpisz, cytując
rajdek Napisano 14 minut temu Autor Napisano 14 minut temu @MariuszZ to jest magia jak pisze kiczowaty czy jednak przedwzmacniacz bardziej wpasował się w moje pomieszczenie bo wcześniej nie dało słuchać się z kanapy przez dudnienie. Odpisz, cytując
Recommended Posts