Skocz do zawartości

Mam Sony HT-S40R — dialogi w filmach 5.1 są słabo słyszalne. Planuję STX + Pioneer VSX-535 — ma to sens?

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć,
mam nadzieję, że doradzicie — obecnie mam "zestaw kina domowego" Sony HT-S40R i jest problem: przy filmach w trybie 5.1 dialogi są słabo słyszalne, często giną w efektach/ muzyce. Chcę to poprawić bez kolumn podłogowych ( niestety brak miejsca)

Krótki opis obecnego/planowanego sprzętu i warunków:
- Obecnie: Sony HT-S40R
- Budżet: amp 1500-2000 / glośniki 1500-2000.
- System 5.1
- Źródła: TV TCL 65QLED870; jako źródło 4K/Blu-ray + gry: Xbox Series X (4K Blu-ray, 4K@120Hz).
Dodatkowe źródła (przez HDMI switch): PS4 Pro, Nintendo Switch, PS3, Xbox 360, Wii U oraz GBS-c (do starych konsol: Xbox Classic, PS2, Wii).
A więc 2 HDMI na wejsciu.

Pomieszczenie: salon z aneksem, ok. 29 m², TV stoi w rogu przy drzwiach balkonowych — nie ma opcji kolumn podłogowych.

Planowany zakup (co już wybrałem):
Amplituner: Pioneer VSX-535 
Subwoofer: Albo Subwoofer aktywny Graviton 250 S albo STX Quant 300 S Subwoofer aktywny, stanie na podlodze, ogranicza mnie wymiar szafki RTV i pasuje szerokość suba jak tego z Sony.
Fronty (na szafce RTV): STX Electrino M-100
Center: STX C-200n
Surroundy (na szafie za sofą): STX E-200n

Ułożenie: fronty i center na szafce RTV (fronty skierowane do miejsca odsłuchu), surroundy na szafie za sofą, sub na podłodze z przodu.

Pytania:
- Rzecz której nie jestem pewien i ciężko coś o tym znaleźć:
Xbox Series X daje obraz 4k@120hz, ten amplituner ponoć obsługuje 4k@120Hz, ale niestety w TV mam 4 HDMI in, gdzie dwa pierwsze sa 4k@120Hz, ale tylko jedno jest opisane jako eARC - czwarte 4k@60H. Czy dobrze rozumiem, że powinienem w takim przypadku podłączyć Xboxa do TV port 1 (4k@120Hz), amp do HDMI 4 eARC w TV? Czy z takim ustawieniem nie będzie opóźnienia w dźwieku Xbox <> AMP ?

- Czy takie ułożenie i dobór komponentów ma sens, priorytet to gry + filmy blu-ray/4k 5.1?

- Czy Pioneer VSX-535 to rozsądny wybór do moich wymagań (wiele źródeł, 4K/120 dla gier, kalibracja pomieszczenia)?

Dzięki z góry — każda podpowiedź mile widziana.

Edytowano przez Alcarin
  • Alcarin changed the title to Mam Sony HT-S40R — dialogi w filmach 5.1 są słabo słyszalne. Planuję STX + Pioneer VSX-535 — ma to sens?
Napisano
5 godzin temu, Alcarin napisał:

Cześć,
mam nadzieję, że doradzicie — obecnie mam "zestaw kina domowego" Sony HT-S40R i jest problem: przy filmach w trybie 5.1 dialogi są słabo słyszalne, często giną w efektach/ muzyce. Chcę to poprawić bez kolumn podłogowych ( niestety brak miejsca)

Krótki opis obecnego/planowanego sprzętu i warunków:
- Obecnie: Sony HT-S40R
- Budżet: amp 1500-2000 / glośniki 1500-2000.
- System 5.1
- Źródła: TV TCL 65QLED870; jako źródło 4K/Blu-ray + gry: Xbox Series X (4K Blu-ray, 4K@120Hz).
Dodatkowe źródła (przez HDMI switch): PS4 Pro, Nintendo Switch, PS3, Xbox 360, Wii U oraz GBS-c (do starych konsol: Xbox Classic, PS2, Wii).
A więc 2 HDMI na wejsciu.

Pomieszczenie: salon z aneksem, ok. 29 m², TV stoi w rogu przy drzwiach balkonowych — nie ma opcji kolumn podłogowych.

Planowany zakup (co już wybrałem):
Amplituner: Pioneer VSX-535 
Subwoofer: Albo Subwoofer aktywny Graviton 250 S albo STX Quant 300 S Subwoofer aktywny, stanie na podlodze, ogranicza mnie wymiar szafki RTV i pasuje szerokość suba jak tego z Sony.
Fronty (na szafce RTV): STX Electrino M-100
Center: STX C-200n
Surroundy (na szafie za sofą): STX E-200n

Ułożenie: fronty i center na szafce RTV (fronty skierowane do miejsca odsłuchu), surroundy na szafie za sofą, sub na podłodze z przodu.

Pytania:
- Rzecz której nie jestem pewien i ciężko coś o tym znaleźć:
Xbox Series X daje obraz 4k@120hz, ten amplituner ponoć obsługuje 4k@120Hz, ale niestety w TV mam 4 HDMI in, gdzie dwa pierwsze sa 4k@120Hz, ale tylko jedno jest opisane jako eARC - czwarte 4k@60H. Czy dobrze rozumiem, że powinienem w takim przypadku podłączyć Xboxa do TV port 1 (4k@120Hz), amp do HDMI 4 eARC w TV? Czy z takim ustawieniem nie będzie opóźnienia w dźwieku Xbox <> AMP ?

- Czy takie ułożenie i dobór komponentów ma sens, priorytet to gry + filmy blu-ray/4k 5.1?

- Czy Pioneer VSX-535 to rozsądny wybór do moich wymagań (wiele źródeł, 4K/120 dla gier, kalibracja pomieszczenia)?

Dzięki z góry — każda podpowiedź mile widziana.

XSX daje 4k120fps w absolutnych wyjątkach i rodzynkach.

Opcje są:

1. XSX do ampli, ampli podaje do TV - jak dasz kabel HDMI2 do obu połączeń to będzie bez opóźnienia 4K120 itd.

2. XSX do drugiego eARC, dźwięk idzie do ampli.

w obu ustawieniach zdaje się ampli nie dodaje żadnego opóźnienia. Kwestia co bardziej praktyczne.

Napisano
25 minut temu, PanKlor napisał:

Nie ma czegoś takiego jak drugi eARC. eARC jest zawsze tylko jeden, nie zawsze na pierwszym porcie HDMI.

Czasem wręcz HDMI3. Czyli XSX do któregokolwiek HDMI nie eARC, wtedy dźwięk idzie eARCiem do ampa.

w każdym razie od kiedy jest eARC, to już nie ma znaczenia