Khel Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Czołem ekipa. ostatnio naszła mnie ochota na poprawienie wrażeń słuchowych przy oglądaniu filmów/ graniu w gry i sporadycznie przy słuchaniu muzyki. Teraz mam soundbar samsunga z subem, gra lepiej niż sam tv ale to chyba nie to. No i mam dwa zestawy na oku: 1. Yamaha v6a + dali oberon 5 + Vokal + svs sb-1000 2. Yamaha v6a + Indiana line diva 6 + diva 7 + basso 880 chcialbym wydać w okolicach 8k na to (nie licząc kabli i innych dodatków). Czy w tej cenie to sensowny wybór i jeśli tak to który zestaw będzie lepszy? Chyba że da się złożyć coś w tej cenie innego? Na razie 3.1 tylko, bo mam problem z surroundami i myślę ewentualnie o MusicCast w przyszłości. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Wrzuć schemat pomieszczenia - licząc na Musiccast zamykasz się na Yamahę. Nie wiemy jakie masz pomieszczenie ale poszedłbym w V6a + Diva 3 (i tak odetniesz je na ~80 Hz) + D7 + SVS SB 1000 Pro (albo większy, zalezy od budżetu i pomieszczenia). Odpisz, cytując
Khel Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Przerywane linie to okna. Stąd pomysł na MusicCast ale jak wcześniej wspominałem, 3.1 w zupełności mi wystarcza. Kolumny muszą być nie za małe ale też nie za duże. Raczej podłogówki bo na półkowe nie bardzo mam miejsce. Odpisz, cytując
lion Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu możesz dać stojaki i wówczas propozycja diva3 + v6a + sub będzie jak najbardziej ok, a jak zrobisz połączenie kablowe dla surround to otworzą się inne opcje; odnośnie subów to mi lepiej 'zszywał się' REL z Divami niż SVS (testowałem ht1003mk1 i sb1000 bez pro); Odpisz, cytując
Khel Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Racja. A czemu divy 3 a nie 6? Budżet jest elastyczny jeśli o to chodzi. Co do kabli do surround dałoby się może coś wymyślić w przyszłości jak będę robił większy remont. (To nie okna tylko balkonowe drzwi, zle napisałem wcześniej). Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Surroundy zaplanuj tak jak na obrazku poniżej. Kabel puść listwą przypodłogową albo użyj płaskiej taśmy, która zastępuje kabel i da się ją pomalowac (chociaż trochę jej tutaj chyba pójdzie więc może parę stówek to kosztować). Nie przejmuj się różnicą w długości przewodów - nie ma to żadnego znaczenia. Na surround jest sporo małych opcji albo on-wall, spokojnie coś dobierzesz. Nie muszą być z tej samej stajni co LCR. Zasugerowałem głośniki podstawkowe, żeby zaoszczedzić trochę budżetu. Możesz je zamontować na uchwytach ściennych, kupić stojaki. Możesz też kupić mniejsze Diva 5. W kinie z subwooferem nie ma to aż takiego znaczenia. 2 minuty temu, Khel napisał: Budżet jest elastyczny jeśli o to chodzi. Radzę uważać. Ta królicza nora może pochłonąć dowolny budżet. 😉 Odpisz, cytując
Khel Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Tak zdaję sobie sprawę. Co do Yamahy to na razie mój wybór ale nie jestem jakoś bardzo przywiązany, szczególnie że właśnie jest kilka opcji na kablowe surround (po prostu nie teraz). Zależy mi na 4K/120 bo ps5 i Apple TV 4K plus pare innych konsol. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) Nie śledziłem tej historii dalej i nie wiem jak wygląda ta kwestia w najnowszych amplitunerach (tzn. od kiedy poprawiono i jak to rozpoznać) ale Yamaha akurat miała problemy z HDMI. https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1629971809 Edytowano 6 godzin temu przez PanKlor Odpisz, cytując
Khel Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu Podobno już poprawione. Tak przynajmniej wyczytałem w sieci. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Cześć Moim zdaniem albo 5.1, albo 2.0/2.1 - nie ma co iść w 3.1, które w kinie nie da aż tak dużo, a w muzyce można sporo stracić na jakości. Jeśli planujesz rozbudowę w przyszłości (względnie niedalekiej, bo za trzy lata już większości osób się odechciewa), to spokojnie szedłbym w KD. Czy masz jakiś zestaw, którego słuchałeś i przypadł Ci do gustu? Czy patrzysz na razie w ciemno? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Glosnik centralny nie da duzo w kinie? Odpisz, cytując
Khel Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu No właśnie dla mnie ten centralny jest mega ważny bo często mam problem z usłyszeniem dialogów. Więc na pewno centralny będzie. Odpisz, cytując
lion Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 3 godziny temu, Khel napisał: Podobno już poprawione. Tak przynajmniej wyczytałem w sieci. Dokładnie, problem wyeliminowany - w 2021 był program wymian dla RX-V4A, RX-V6A, RX-A2A, TSR-400 i TSR-700, teraz spokój jest. Odpisz, cytując
Gumowe Ucho Napisano 45 minut temu Napisano 45 minut temu 4 godziny temu, Q21 napisał: Cześć Moim zdaniem albo 5.1, albo 2.0/2.1 - nie ma co iść w 3.1, które w kinie nie da aż tak dużo, a w muzyce można sporo stracić na jakości. Jeśli planujesz rozbudowę w przyszłości (względnie niedalekiej, bo za trzy lata już większości osób się odechciewa), to spokojnie szedłbym w KD. Czy masz jakiś zestaw, którego słuchałeś i przypadł Ci do gustu? Czy patrzysz na razie w ciemno? Nie próbowałem 3.1 ale z tego co widzę, to całkiem popularne rozwiązanie na amerykańskich forach. Często z naprawdę poważnymi frontami i mocnym subwooferem. Ale aż żal nie zrobić chociaż 5.1. A wtedy żal nie zrobić 5.1.2 Odpisz, cytując
Recommended Posts