Pan Peresada Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Cześć. Niestety sytuacja mnie przerosła więc odważam się prosić Was o pomoc. Może to banał, ale Google w wyświetla jakieś pierdoły które u mnie w ogóle nie działają, a moje działania nic nie dają. Ale do brzegu. Do tej pory działał bez żadnych problemów zestaw TV + Denon AVR-X1700H połączony z sobą kablem HDMI z eARC. Poza TV nie było nic innego podłączone do AVR, poza głośnikami oczywiście. Ostatnio dokupiłem projektor Hisense C2 Pro. Ma on 2 porty HDMI - eARC i drugi zwykły. Wszystko jest w tym samym pomieszczeniu i oczami wyobraźni widziałem to tak, że gdy oglądam coś na TV to przełączam AVR pilotem na TV Audio, a gdy na projektorze to przełączam na inne źródło np. Media Player czy Blu-ray i słyszę dźwięk z projektora w głośnikach podłączonych do AVR. Niestety coś jest nie tak. Może to ograniczenie sprzętowe tego modelu Denon i tylko jedno złącze eARC uniemożliwia podłączenie dwóch takich źródeł dźwięku? Działa albo tylko TV eARC -> AVR eARC albo Projektor eARC -> eARC. Przepinam te kable z jednego do drugiego HDMI ale postępu żadnego. Może coś tam źle mam ustawione w konfiguracji Wejść w AVR? Piszę tutaj zanim coś puszczę z dymem bo wierzyć mi się nie chce że to niemożliwe by ten dźwięk jednak uzyskać,. Dzięki z góry za pomoc i jeśli coś chaotycznie bądź niejasno opisałem to postaram się bardziej szczegółowo w kolejnych postach. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) X1700 ma tylko jedno wyjście HDMI, nie podłączysz do niego jednocześnie TV i projektora. Dodatkowo nawet w wyższych modelach tylko 1 gniazdo z 2/3 jest opisane jako eARC. Tak więc nawet po jednoczesnym podłączeniu TV i projektora musisz mieć jeszcze np. odtwarzacz który będzie źródlem sygnału. (ARC znaczy - Audio Return Channel, kanał zwrotny dźwięku). Edytowano 1 godzinę temu przez PanKlor Odpisz, cytując
Pan Peresada Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu Przed chwilą, PanKlor napisał: X1700 ma tylko jedno wyjście HDMI, nie podłączysz do niego jednocześnie TV i projektora. No właśnie ja nie chcę niczego do projektora przez x1700 wysyłać więc nie potrzebuję HDMI Out. Chcę tylko i wyłącznie by dźwięk z projektora został wysłany do głośników przez AVR. To wszystko. Mógłbym to pewnie zrobić tak że AVR i projektor przez eARC a TV przez zwykły HDMI + Toslink ale to po pierwsze dodatkowy kabel a po drugie pożegnanie z lepszym dźwiękiem przestrzennym. Dlaczego z konsoli czy Blu-ray dźwięk się odtworzy a z projektora nie? Tego nie rozumiem. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 56 minut temu Napisano 56 minut temu A to akurat bardzo proste ... bo projektor to urządzenie które ma wejścia HDMI a konsola albo Blu-ray mają wyjścia HDMI. 26 minut temu, Pan Peresada napisał: Chcę tylko i wyłącznie by dźwięk z projektora został wysłany do głośników przez AVR. To wszystko. A co takiego próujesz osiągnąć? Zdefiniuj potrzebę a nie zmuszaj urządzeń by robiły to do czego nie zostały zaprojektowane. Odpisz, cytując
tomek72 Napisano 51 minut temu Napisano 51 minut temu (edytowany) 36 minut temu, Pan Peresada napisał: Mógłbym to pewnie zrobić tak że AVR i projektor przez eARC a TV przez zwykły HDMI + Toslink ale to po pierwsze dodatkowy kabel a po drugie pożegnanie z lepszym dźwiękiem przestrzennym. Przez Toslink nie pójdzie DD+ czyli inaczej mówiąc kodek Dolby Atmos. DD 5.1 pójdzie bez przeszkód, a skoro nie masz innych źródeł niż TV to korzystasz z telewizji i ewentualnie streamingu. Żadna telewizja (przynajmniej u nas) nie ma sygnału audio w lepszej jakości niż DD 5.1, a streaming też jakościowo nie jest lepszy, natomiast przesyła Dolby Atmos w DD+. Skoro nie masz innych źródeł i kupiłeś projektor to rozumiem że ma "na pokładzie" coś w stylu Smart TV, Android TV itp. i filmy w streamingu będziesz oglądał za pomocą projektora. Jeżeli tak to nic dźwiękowo z TV nie tracisz. Jeżeli nie masz konfiguracji głośników 5.1.2 pod Dolby Atmos, to nic nie tracisz w obu wypadkach. Jak TV połączysz z amplitunerem przez Toslink, to już nie trzeba łączyć go kablem HDMI. Prosta sprawa TV po Toslink do oglądania telewizji, projektor po HDMI eARC do oglądania streamingu. Na dźwięku nic nie stracisz, źródeł Dolby TrueHD czy DTS HD MA i tak nie masz. Edytowano 47 minut temu przez tomek72 Odpisz, cytując
Recommended Posts