Skocz do zawartości

Heco Aurora 700 - pilna prośba o pomoc w doborze kolumn alternatywnych

Recommended Posts

Napisano

Witam serdecznie,

Niestety miałem pecha podczas zamówienia wymarzonego stereo (Marantz PM 7000N i Heco Aurora 700) i po złożeniu zamówienia okazało się, że ww. kolumny są już niedostępne. Problem w tym, że zamówienie zostało złożone z płatnością ratalną i bardzo nie chciałbym tego odkręcać, bo w mojej sytuacji jest to skomplikowane.

Do meritum: Moglibyście podpowiedzieć, które kolumny podłogowe w niżej podlinkowanym sklepie, w cenie 330-450E za sztukę, grałyby fajnie z Marantzem PM 7000N. 

https://www.elektrowelt24.eu/shop/Lautsprecher/Standlautsprecher:::11_21.html

Preferowane brzmienie w kształcie litery V, dobry bas i góra, słuchane wezystko po kolei z dużą dozą muzyki elektronicznej, ale i rock, pop, itp.

Z góry ogromnie dziękuję.

Napisano

Sprzedający zaproponował mi w rozsądnych (dla mnie) pieniądzach takie kolumny:

Dali Oberon 5

Elac Debut F6.3

Klipsch R 600 F

Oraz ja sam popatrzyłem trochę i w oko wpadł mi Magnat Signature 507 i chyba to byłby mój faworyt, jak myślicie?

Napisano

Cześć, dzięki za odpowiedź. Na Heco Aurora XT 700 też dostałem ofertę ale o 340E droższą niż Aurora 700. I nie sądzę, by XT było warte takiej dopłaty... W grę wchodzi też Victa Elite 702, może te byłyby trafione? Magnat Signature 507 jednak odpada, wyprzedany 🤦

Napisano

Tak właśnie myślałem, nie bez powodu celowałem w Aurory. Ostatnia propozycja sprzedawcy to jeszcze inna konfiguracja:

Wiim Amp Pro

Magnat Signature 607 

Całość za około 7400zł, czyli cenowo OK, ale czy takie połączenie ma jakikolwiek sens? Nie wykluczam zmiany wzmacniacza w przyszłości, więc nie musi to być końcowa konfiguracja. Ale czy to będzie też jakoś się napędzało i grało? Funkcje streamera bardzo mi odpowiadają, więc Wiim sam w sobie to dla mnie dobre rozwiązanie. A dźwięk? Z tymi kolumnami?

Napisano
Dnia 17.11.2025 o 21:25, bobasse napisał:

Sprzedający zaproponował mi w rozsądnych (dla mnie) pieniądzach takie kolumny:

Dali Oberon 5

Elac Debut F6.3

Klipsch R 600 F

Oraz ja sam popatrzyłem trochę i w oko wpadł mi Magnat Signature 507 i chyba to byłby mój faworyt, jak myślicie?

Elac Debut w wersji 3.0 to naprawdę duży skok w stosunku do poprzedniej wersji, chociażby 2.0. Poprawali ich barwę, dodali więcej szlachetności.

Tutaj jeszcze jedną opcją może być Indiana Line Tesi 6. Brzmi cieplej, jest bardziej zaokrąglona. Nie ma takiego kopa jak Elac ale jest naprawdę kulturalna.

Zapraszam Cię na testy :)

https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/elac-debut-3-0-f6-3.html

https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/indiana-line-tesi-6.html

elac-debut-3-0-f6-3_1.png

indiana-line-tesi-6-cz.png