Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze zestawu Yamaha z MusicCast – który najlepiej sprawdzi

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Początkowo planowałem zakup soundbara, głównie ze względu na niewielką ilość miejsca i brak kabli poprowadzonych na tył. Trafiłem jednak na amplitunery Yamahy z MusicCast i zainteresowała mnie możliwość zbudowania kina domowego z bezprzewodowymi tylnymi głośnikami. Moje użytkowanie wygląda mniej więcej tak: 60% filmy, 20% muzyka i 20% gry.

Salon ma wymiary 4,5 m (ok. 4 m między kanapą a TV) na 5,5 m, sufit max od 3.5 do 6.5m. Zdjęcie poglądowe załączone.
Kolumny mogą stać jedynie obok telewizora i będą dość blisko tylnej ściany — nie mam możliwości innego ustawienia.

Rozważam gotowe zestawy dostępne w Top Hi-Fi:

• RX-V4A + Tesi 5 + 7 + 2 × MusicCast 20 — 5 899 zł
  • RX-V6A + Tesi 6 + 7 + 2 × MusicCast 20 — 6 799 zł
  • RX-A4A + Diva 5 + 7 + 2 × MusicCast 20 — 10 999 zł
  • RX-A2A + Diva 5 + 7 + 2 × MusicCast 20 — 8 499 zł

Czy do któregoś z tych zestawów warto dokupić subwoofer? Chyba, że zamiast podłogowych jest sens iść w podstawowe, które postawie na szafce? 

Nie mam czasu na jeżdżenie i odsłuchiwanie zestawów, dlatego chciałbym zdać się na Wasze doświadczenia.
Który z powyższych zestawów sprawdzi się najlepiej w moim pomieszczeniu?

Nie mam sztywnego budżetu, ale nie chciałbym też przepłacać bez realnego zysku w jakości. Zestawy wyglądają cenowo korzystniej niż kompletowanie elementów osobno, przynajmniej na pierwszy rzut oka.

Z góry dziękuję za pomoc!

salon.png

Napisano

Z tych zestawów osobiście brałbym a4a, a jeśli w budżecie to v6a. Reszta się nie opłaca (a2a to to samo co v6a, kosmetyka a v4a to tylko 5.1). Choć ja osobiście wolałbym inne skrzynki😎

Napisano

Sub to konieczność do każdego systemu. Weź inny nie ten bezprzewodowy od kompeltu. Szkoda budżetu.

Ale tak zapytam z ciekawości gdzie to masz zamiar postawić? 

Bo budżet to jedno ale Twoej rozłożenie systemu w pomieszczeniu zdaje się byc problematyczne. 

Napisano

Cześć :)

Subwoofer jest kluczowy w kinie domowym, ale on nie powinien być tutaj najbardziej istotny. Jak planujesz to rozstawić? Pomieszczenie jest niezbyt przyjazne dla audio. 

Napisano

Hej,
Dzięki za odpowiedzi. 

Planuje wymienić tą szafke która jest pod TV. Będzie miała maksymalnie 140cm, wiec po lewej i prawej stronie planowałem ułożyć kolumny podłogowe. Na środku szafki głośnik centralny, a subufer ewentualnie po kablu pod schodami. Szafka będzie na tyle duża, że zmieści mi amplituner. 

Myślicie, że tak będzie ok ? 

Od razu zapytam jaki sub do tego dobrać ? 

Napisano

To dalej średnie ustawienie bo będziesz mial rozstaw kolumn ~150 cm a oglądać będziesz z ok 4 metrów. Pamiętaj, że amplituner powinien mieć wentylację a nie tylko "zmieścić się w szafce".  

Subwoofer w rogu - ok. 

Napisano

Tak by wychodziło, inaczej tego nie postawię. Więc pytanie: czy może tak być w takiej konfiguracji, czy lepiej iść w mniejsze, podstawowe - na przykład Diva 3?

Napisano

A czy położenie kabli w ścianach wchodzi w grę? Myślę, czy by lepiej nie wyszło, gdybyś dał po lewej stronie drzwi i już nad schodami mini satelitki pokroju Cambridge Minx 22.