Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

No to skoro nie ma Auto (przejrzalem instrukcje) to zostaje Ci wybieranie ręczne trybu w zależności od sygnalu wejsciowego. TV to dość ogólne pojęcie bo możesz dostać z TV i DD albo 2.0 PCM. Do pierwszego powinieneś użyć dekodera dolby (poklikaj sobie przycisk movie na pilocie) a do drugiego Stereo (tak samo jak np. do muzyki ze Spotify. 

Napisano

Dzięki za poświęcony czas. A swoją stroną to trochę słabo, bo cały czas chodziło mi w trybie Direct a tu okazało się, że tego Diraca mogę sobie w d... wsadzić. A najśmieszniejsze jest to, że nawet tego nie zauważyłem ze Dirac jest nieaktywny. Dopiero konieczność resetu amplitunera i kalibracja od nowa spowodowała, że trochę zacząłem się zagłąbiać w ustawienia....

Oczywiście żeby nie było nie twierdzę, że RZ50 gra źle, bo tak nie jest. Ale w tej sytuacji opowiadania o zaletach Diraca w moim przypadku to kit na uszy. Żebym to od razu wiedział, nie wiem czy jednak nie skusiłbym się na Arcama AVR5

Napisano

No ale co to za problem. Ustawiasz i powinien pamiętać dekoder i źródło. Gorzej oczywiście jak z jednego źródła np. HDMI podajesz munrozny materiał. Możesz zresztą sprawdzić. Podlaczyc jakiegoś playera ustawić Dolby a potem puścić po kolei materiał z Dolny a potem nie ruszając niczego coś z DTS. 

Napisano
23 godziny temu, marito napisał:

Faktycznie tryb Direct wyłącza Diraca w aplikacji, jednak tryb THX z tego co widzę powoduje ze Dirac jest nadal aktywny. Aha mam glosniki w systemie 5.1

Zgadza się w aplikacji "smartfonowej" Dirac w trybie THX nadal się podświetla że jest aktywny, ale nie jest. Jak już wcześniej pisałem Dirac jest wyłączany w tym trybie. I słychać to po zmianie charakterystyki tonalnej. Można to również zobaczyć wyświetlając info na ekranie TV - niestety jeżeli korzystasz z ARC (aplikacje smart w TV) tego info nie wyświetlisz, tylko z zewnętrznych źródeł.

Onkyo (piszę o RZ50) nie ma stricte trybu Auto, instrukcja sprytnie mówi o "automatycznym dopasowaniu optymalnego trybu odtwarzania do sygnału wejściowego", czyli jak będzie DD 5.1 to Onkyo wejdzie w Dolby Surround i "odpali" wszystkie dostępne głośniki np. 7.1.4, jest jednak pewien "myk" nie do końca automatyczny ale możesz sobie sprawdzić. Włącz materiał w Dolby Digital np. DD 5.1, przyciskiem Movie na pilocie klikaj do Direct, po Direct włączy się tryb Dolby Digital z Dirac Live (jeśli masz go włączony) jednak gdy miałbyś w systemie głośniki surround back to na wyjściu będzie 7.1, gdy teraz do amplitunera trafi na tym samym źródle sygnał np. PCM 2.0 to Onkyo znowu go zmieni na wyjściu w Dolby Surround np. 7.1.4, ale gdy podasz DD 5.1 to przełączy się w DD, oczywiście cały czas korekcja będzie działać, jeśli przy PCM 2.0 wybierzesz THX, to PCM będzie zawsze odtwarzany w THX bez Dirac Live, ale gdy na wejściu pojawi się DD amplituner "wróci" do DD 5.1/7.1 z Dirac Live. Jest to trochę pokręcone, szczególnie w przypadku dekodera satelitarnego/kablówki bo różne programy mają różne ścieżki DD/PCM. Żeby PCM 2.0 odtwarzać w 2.0 (2.1 przy odcięciu i wykorzystaniu subwoofera przy DL) trzeba skorzystać z trybów pod przyciskiem Music gdzie dostępne jest stereo. Miałem wcześniej Marantz-a 5013 i tam też trzeba było "klikać" na pilocie aby uzyskać odpowiedni dźwięk. Jako takiego trybu Auto który wysyłałby na głośniki sygnał 1:1 względem wejścia z Dirac Live w Onkyo nie ma, tylko Direct tak wysyła. Jeżeli masz głośniki 5.1 to nie będzie Ci rozszerzał 5.1 do 7.1, więc będzie 5.1. Jak włączysz ścieżkę DTS 5.1 to domyślnie też odpali ją w Neural X korzystając z dostępnych (u mnie 7.1.4) głośników, ale znów "klikając" przycisk trybu Movie możesz go zmusić do DTS 5.1/7.1 z włączonym Dirac Live. W trybie Direct (co jest dziwne i sam muszę jeszcze to sprawdzić) przy sygnale DD 5.1 na wejściu rozszerza do 7.1 na wyjściu, przy DD 2.0 zostaje 2.0. Muszę to sprawdzić z Blue Ray-a, ale dziwne. Poniżej fotki z ekranu Info z TV

Tryb Direct

m-direct.png.4c1c22295ed39ed028a93f9ab368e215.png

Tryb Dolby z Dirac Live

m-dolby_DD.png.6f02eb26cb38d26edd45f344fc8626d0.png

Tryb Dolby Surround (ten domyślny - rozszerzający) z Dirac Live

m-dolby_surr.png.9680da8e5014f463bcdb3365033df114.png

i tryb THX gdzie Dirac jest nieaktywny

m-THX-Cinema.png.6e9b19ccd2733b3ae5da680602ef7cbc.png

Natomiast Onkyo dość "uparcie" 5.1 rozszerza do 7.1 gdy ma dostępne surround back, nawet w trybie Direct co jest trochę dziwne i nie ukrywam że będę musiał to jeszcze potestować, aż tak się nigdy nie wgłębiałem. Reasumując można wybrać dekoder Dolby czy DTS, ale trzeba "ręcznie" przeklikać domyślne rozszerzanie sygnału Dolby Surround czy DTS Neural.

Napisano

Masz rację. Doczytałem w instrukcji, że tryb THX także wyłącza Diraca. I faktycznie zasugerowałem się tym, że na aplikacji smarfonowej w tym trybie Dirac jest nadal aktywny. Dzięki serdeczne za pomoc i zaangażowanie się w temat. Jeszcze się pobawię tymi ustawieniami ale pewnie zostawię to w trybie Direct tak jak to było do tej pory. Gra to nieźle i chyba niepotrzebnie się poirytowałem brakiem Diraca. No trudno, nie ma sprzętu doskonałego.