Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
5 godzin temu, Gumowe Ucho napisał:

Od kiedy ampli dekoduje muzykę w surroundzie a nawet atmosie, przełączanie na dwukanałowe pure direct to dla mnie bardziej ciekawostka raz na jakiś czas niż faktycznie sposób na słuchanie muzyki:)

W przypadku oryginalnie zmasterowanych ścieżek wielokanałowych czy w Dolby Atmos się zgodzę (np. koncerty), ale upmix ścieżek stereo do dolby surround czy DTS Neural X średnio wypada. Owszem jak jest jakaś imprezka można wykorzystać takie tryby, ale do standardowego stereo wolę standardowy układ 2 głośników te upmix-owanie jakoś mi nie pasuje. No ale zależy co kto lubi.

2 godziny temu, Dzarko napisał:

Czyli w ogóle już w czystym stereo nie słuchasz? No właśnie ja praktycznie też. Czyli pewnie ta 900 by była git. Albo 3400. To marzenie.

w tej sytuacji nie potrzebujesz jak w temacie "... amplituner kina z jak najlepszym stereo" - każdy ampli zrobi upmix i o jakość stereo nie ma co walczyć - i tak ją zdegraduje procesowanie do wielokanałowego. Szukać starszych topowych modeli jak ma być niedrogo. Z drugiej strony można popatrzeć w stronę Pioneera LX505 gdyby jeszcze był do dostania za ~3,5k z Niemiec, nowy, aktualny i na pokładzie Dirac Live.

Napisano (edytowany)

Czasem stereo też bym chciał móc włączyć, ale wygląda, że takie rzeczy nie istnieją co są do wszystkiego. Czyli starsza nieco górna półka. A jakieś przykłady poza RZ900 czy tym Pioneerem?

Btw. All Channel Stereo to chyba nie jest jakiś szczególny upmix? Puszcza chyba to samo ma front i tył.

Edytowano przez Dzarko
Napisano

Tak All Channel Stereo puszcza ten sam sygnał na wszystkie głośniki L i R, ale dołącza też centralny. Tracisz oryginalną lokalizację sceny. Ale jak lubisz tak słuchać to nikt Ci nie zabroni. Jeżeli chcesz od czasu do czasu posłuchać w standardowym stereo to amplitunery wyższej serii powinny być wystarczające. Natomiast warto byłoby zwrócić uwagę na to żeby taki amplituner miał PRE OUT przynajmniej dla frontów, będziesz miał możliwość ewentualnej rozbudowy o typowy wzmacniacz stereo z wejściem na końcówkę dla frontów i rozdzielenie systemów. Ja tak mam u siebie i jest to super rozwiązanie. Do słuchania muzyki nawet nie włączam amplitunera, a w kinie wykorzystuję dla frontów końcówkę mocy z wzmacniacza stereo.

I prawdę mówiąc nie wiem czy jest sens "pchać się" w 10 letni amplituner, czy nie lepiej iść w stronę np. LX505 (dźwiękowo odpowiednik Onkyo RZ50) z aktualnymi standardami i Dirac Live na pokładzie patrząc na jego bardzo atrakcyjną cenę w stosunku do możliwości, a z czasem jeżeli będziesz miał taką potrzebę dołożyć ten wzmacniacz do stereo.

Napisano (edytowany)

Żaden amplituner z tej półki cenowej nie jest dla wytrawnego audiofila akceptowalny pod kątem odsłuchu stereo. 505 wyróżnia się przede wszystkim ponadprzeciętnym wyposażeniem oraz DL co daje bdb stosunek ceny do możliwości. W kinie to praktycznie to samo co Onkyo, każda marka ma swoją sygnaturę i warto ją dopasować do swoich preferencji, pomieszczenia oraz kolumn. Jeden woli Marantza, drugi Denona, trzeci Onkyo/Pioneera/Integra, a inny Yamahe. Koneserzy patrzą na Arcam/JBL-S, Anthem, NAD.

26 minut temu, Dzarko napisał:

Absolutnie nie ufam temu gościowi. Bardzo manipuluje swoimi testami i wyniki traktuje krytycznie wybiórczo. Jak sobie przypomnę akcje z Denonem i jego powtórnym teście po "interwencji" producenta to mnie brzuch od śmiechu boli. W skrócie, zły tragiczny, cyk... bdb. A "beznadziejne" w jego testach Arcamy u użytkowników jakoś mają inne opinie.

Edytowano przez Butler