tomek72 Napisano Poniedziałek o 16:15 Napisano Poniedziałek o 16:15 5 godzin temu, Gumowe Ucho napisał: Od kiedy ampli dekoduje muzykę w surroundzie a nawet atmosie, przełączanie na dwukanałowe pure direct to dla mnie bardziej ciekawostka raz na jakiś czas niż faktycznie sposób na słuchanie muzyki:) W przypadku oryginalnie zmasterowanych ścieżek wielokanałowych czy w Dolby Atmos się zgodzę (np. koncerty), ale upmix ścieżek stereo do dolby surround czy DTS Neural X średnio wypada. Owszem jak jest jakaś imprezka można wykorzystać takie tryby, ale do standardowego stereo wolę standardowy układ 2 głośników te upmix-owanie jakoś mi nie pasuje. No ale zależy co kto lubi. 2 godziny temu, Dzarko napisał: Czyli w ogóle już w czystym stereo nie słuchasz? No właśnie ja praktycznie też. Czyli pewnie ta 900 by była git. Albo 3400. To marzenie. w tej sytuacji nie potrzebujesz jak w temacie "... amplituner kina z jak najlepszym stereo" - każdy ampli zrobi upmix i o jakość stereo nie ma co walczyć - i tak ją zdegraduje procesowanie do wielokanałowego. Szukać starszych topowych modeli jak ma być niedrogo. Z drugiej strony można popatrzeć w stronę Pioneera LX505 gdyby jeszcze był do dostania za ~3,5k z Niemiec, nowy, aktualny i na pokładzie Dirac Live. Odpisz, cytując
Dzarko Napisano wczoraj o 04:31 Autor Napisano wczoraj o 04:31 (edytowany) Czasem stereo też bym chciał móc włączyć, ale wygląda, że takie rzeczy nie istnieją co są do wszystkiego. Czyli starsza nieco górna półka. A jakieś przykłady poza RZ900 czy tym Pioneerem? Btw. All Channel Stereo to chyba nie jest jakiś szczególny upmix? Puszcza chyba to samo ma front i tył. Edytowano wczoraj o 04:37 przez Dzarko Odpisz, cytując
tomek72 Napisano wczoraj o 07:56 Napisano wczoraj o 07:56 Tak All Channel Stereo puszcza ten sam sygnał na wszystkie głośniki L i R, ale dołącza też centralny. Tracisz oryginalną lokalizację sceny. Ale jak lubisz tak słuchać to nikt Ci nie zabroni. Jeżeli chcesz od czasu do czasu posłuchać w standardowym stereo to amplitunery wyższej serii powinny być wystarczające. Natomiast warto byłoby zwrócić uwagę na to żeby taki amplituner miał PRE OUT przynajmniej dla frontów, będziesz miał możliwość ewentualnej rozbudowy o typowy wzmacniacz stereo z wejściem na końcówkę dla frontów i rozdzielenie systemów. Ja tak mam u siebie i jest to super rozwiązanie. Do słuchania muzyki nawet nie włączam amplitunera, a w kinie wykorzystuję dla frontów końcówkę mocy z wzmacniacza stereo. I prawdę mówiąc nie wiem czy jest sens "pchać się" w 10 letni amplituner, czy nie lepiej iść w stronę np. LX505 (dźwiękowo odpowiednik Onkyo RZ50) z aktualnymi standardami i Dirac Live na pokładzie patrząc na jego bardzo atrakcyjną cenę w stosunku do możliwości, a z czasem jeżeli będziesz miał taką potrzebę dołożyć ten wzmacniacz do stereo. Odpisz, cytując
Dzarko Napisano wczoraj o 08:42 Autor Napisano wczoraj o 08:42 (edytowany) Czytałem że ten 505 ma dosyć słabe działanie jeśli chodzi o muzykę. Jest taki test gdzie twierdzą ze ma przecietny DAC i slaby wzmacniacz. Teraz kolo 5k za nieogo wolaja. https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/pioneer-vsx-lx505-avr-review.40731/ Edytowano wczoraj o 08:49 przez Dzarko Odpisz, cytując
Butler Napisano wczoraj o 08:54 Napisano wczoraj o 08:54 (edytowany) Żaden amplituner z tej półki cenowej nie jest dla wytrawnego audiofila akceptowalny pod kątem odsłuchu stereo. 505 wyróżnia się przede wszystkim ponadprzeciętnym wyposażeniem oraz DL co daje bdb stosunek ceny do możliwości. W kinie to praktycznie to samo co Onkyo, każda marka ma swoją sygnaturę i warto ją dopasować do swoich preferencji, pomieszczenia oraz kolumn. Jeden woli Marantza, drugi Denona, trzeci Onkyo/Pioneera/Integra, a inny Yamahe. Koneserzy patrzą na Arcam/JBL-S, Anthem, NAD. 26 minut temu, Dzarko napisał: https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/pioneer-vsx-lx505-avr-review.40731/ Absolutnie nie ufam temu gościowi. Bardzo manipuluje swoimi testami i wyniki traktuje krytycznie wybiórczo. Jak sobie przypomnę akcje z Denonem i jego powtórnym teście po "interwencji" producenta to mnie brzuch od śmiechu boli. W skrócie, zły tragiczny, cyk... bdb. A "beznadziejne" w jego testach Arcamy u użytkowników jakoś mają inne opinie. Edytowano wczoraj o 09:08 przez Butler 2 Odpisz, cytując
Dzarko Napisano wczoraj o 13:42 Autor Napisano wczoraj o 13:42 (edytowany) Ok. Dzieki za zwrócenie uwagi na to. Btw. To moze lepszy starszy Aram? https://www.olx.pl/d/oferta/ampituner-arcam-avr-500-to-cos-wiecej-niz-marantz-denon-itp-CID99-ID180zMM.html Edytowano wczoraj o 13:47 przez Dzarko Odpisz, cytując
lion Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu zerknij jeszcze na yamahę rx-a1080, można je w fajnych cenach upolować i do Tesi raczej więcej nie będziesz potrzebował Odpisz, cytując
Dzarko Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, lion napisał: zerknij jeszcze na yamahę rx-a1080, można je w fajnych cenach upolować i do Tesi raczej więcej nie będziesz potrzebował Czyli, na przykład, też A4A? Gdyby żona dorzuciła ze 2500 Czy nie warto? Bo, akurat, po sąsiedzku, jest 1070 za 2800.... Co jest bardziej muzykalne? Yama 1080/A4A czy ten Pioneer? Edytowano 9 godzin temu przez Dzarko Odpisz, cytując
lion Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu W zasadzie A4A to nowsza odsłona, ale za bardzo się u nas nie przebija, dlatego z ograniczonym budżetem łatwiej wyrwać 1080. Kwoty dla A4A to 6000 za nówkę i 4500 za używkę (na gwaranacji - dla aventage było 5lat od zakupu, więc tu łatwiej jest). Bardzo lubię Yamahę, ale obiektywnie to z takimi widełkami konkurencja jest silna. Nie wiem jakich funkcjonalności szukasz - jest jeszcze taki zawodnik jak NAD T758 v3 za ok 3000 i raczej przy tym budżecie bym został, a za jakiś czas możesz zrobić upgrade zarówno avr jak i kolumn, żeby teraz jedno nie ograniczało drugiego. Odpisz, cytując
Dzarko Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu Kolumny to raczej z nami zostaną na długo. One jakieś są słabe? Raczej mają dobre opinie w zasadzie same. Już w sumie nie wiem co mam z tym wszystkim zrobić. Jak się zacząłem trochę bardziej interesować jakie są możliwości i kwoty, to już nic nie wiem. Wiem natomiast, że wszędzie sprzedają kolumny Tesi w zestawie z amplitunerami Yamahy, więc coś jak by było na rzeczy. Odpisz, cytując
lion Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Nie twierdzę, że kolumny są złe, prędzej można napisać uniwersalne, do codziennej rozrywki i niewymagające pod kątem napędzania. Co do AVR- w starocie nie ma co iść, bo są wykastrowane z istotnych funkcji. Dla mnie poza możliwościami sieciowymi, stabilnością działania, równie ważna byłaby gwarancja (jeśli nie znam sprzedającego) a to już zawęża pole wyboru. Z kolei dla innych AVR bez diraca w ogóle się nie liczy. No i tak można się zapętlać. Modele amplitunerów z plakietką 'świetne stereo' wykraczają znacznie poza założony budżet (a to też nie ideały i często cholery można dostać od ilości bug'ów), a gdzieś tą granicę trzeba obiektywnie postawić. W przypadku Yamahy nie potrzebowałbyś nic więcej niż używany egzemplarz A4A czy starszy A1080 (co nie znaczy, że nie masz brać pod uwagę innych marek). Odpisz, cytując
Dzarko Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu (edytowany) Mam ofertę na nowe A4A z dostawą za 5500 się bardzo zastanawiam czy by nie wziąć tego. Nadwyrężyć budżet ale mieć pięć lat gwarancji. No i święty spokój. A poza tym podobno bardzo dobrze Yamaha gra z Tesi. Miało być za gotówkę ale może lepiej dorzucić 3000 z karty kredytowej i kupić coś nowego dobrego. Ze mnie żaden Audiofil już Onkyo 626 gra prawie dobrze dla mnie. Prawie, niestety. Jak tam trochę więcej niż to jednak czegoś brakuje. Podejrzewam że Yamaha mnie rozwali jakością... Edytowano 3 godziny temu przez Dzarko Odpisz, cytując
Recommended Posts