muzaki Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Czy ktoś może mi polecić głośniki stereo do TAGA HARMONY HTR-1500CD w przedziale cenowym do 3500 za parę, (pokój 25 m2), wysokość 2,5 m. Słucham zazwyczaj metalu, również rocka, czasem jazzu. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Cześć. Metraż mamy. Rozważasz monitory podstawkowe ,czy kolumny podłogowe? Jeśli monitory,to będą stały na podstawkach ,czy jakiejś komodzie/ szafce RTV? Może zdjęcie,lub jakiś rysunek pomieszczenia z zaznaczonym miejscem planowanego ustawienia. Odpisz, cytując
muzaki Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 19 godzin temu, Nowy75 napisał: Cześć. Metraż mamy. Rozważasz monitory podstawkowe ,czy kolumny podłogowe? Jeśli monitory,to będą stały na podstawkach ,czy jakiejś komodzie/ szafce RTV? Może zdjęcie,lub jakiś rysunek pomieszczenia z zaznaczonym miejscem planowanego ustawienia. Cześć. Myślałem o kolumnach podłogowych, takie miałem do tej pory. Pokój na zdjęciu poniżej. Kolumny miałyby stać tam, gdzie na zdjęciu stoją obecne. Wstępnie rozważałem Indiana Line Tesi 661 lub Dali Oberon 5. Ewentualnie również Klipsch R600F, choć te duże gabarytowo, nie wiem, czy to dobre pomysły. Odpisz, cytując
maciek72 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Jak ma być ustawione jak do tej pory , to byle co , co się wizualnie podoba. Oprócz Klipsch serii R , bo to jest porażka Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu @muzaki muszę Cię trochę zmartwić. Miejsce na zdjęciu nadaje się raczej do postoju kolumn jak nic nie gra. Do odsłuchu szerzej i przed meble chociaż o jakieś 0,5 m,bo inaczej marne szanse ,że cokolwiek zagra jak należy . To po pierwsze. Poczytaj o prawidłowym ustawieniu kolumn w pomieszczeniu. Też gram na Tadze,w mojej opinii gra spokojnie i gładko. Mam monitory Elac, które też są raczej spokojne,gdybym wybierał teraz, szukałbym bardziej rozrywkowych,np. Triangle Esprit Ez. Chłopaki Ci powiedzą,że w Twoim budżecie dostaniesz lepsze monitory, niż podłogowe i to prawda,ale do monitorów trzeba doliczyć standy,bo jak je wrzucisz na szafkę na zdjęciu ,to będzie bardzo kiepsko z dźwiękiem. Dobrze by też było skombinować na podłogę przed kolumny jakiś dywan ,bo dużo masz gołych powierzchni,no i chyba słuchając nie siedzisz bokiem do kolumn jak na zdjęciu. Zanim wydasz pieniądze,poczytaj o podstawach ustawienia kolumn i miejscu odsłuchowym. To podstawy w audio,tak jak ruszanie z miejsca przy kursie na prawko😁 2 Odpisz, cytując
KWF Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Oho zaczynamy przemeblowanie w kolegi pokoju. TV chyba przytwierdzony do ściany, wiec tutaj nic nie zdziałamy ALE jeśli dałoby się zamienić szafki miejscami. Witrynę w miejsce komody, komodę w miejsce witryny. Witrynę dopchnąć max do prawej ściany, aby dać przestrzeni kolumnie po prawej stronie stronie. Komodę przykleić do szafki RTV po lewej, a kolumnę wsadzić pomiędzy komodę a ścianę po lewej. Na podłogę dywan, na ściany obrazki lub inne rozpraszacze dźwięków. Po takim przemeblowaniu pobawić się ustawieniem kolumn i może okazać się, że nowe aż tak nie są potrzebne. 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @KWF ma rację, jeśli popracujesz nad lepszym ustawieniem kolumn względem mebli,kupno nowych może okazać się niepotrzebne,przynajmniej tymczasowo. Ustawienie nowych kolumn w miejscu starych nie poprawi zanadto sytuacji ,a może nawet pogorszyć. Sposób, w jaki kolumny stoją w pomieszczeniu, jest równie ważny jak one same. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Aha, @muzaki jeśli z różnych przyczyn nie możesz przestawiać dowolnie mebli,to pamiętaj, że kolumny możesz, trochę zachodu jest,ale dobry dźwięk jest tego wart. Po sesji muzycznej odstawiasz tam,gdzie najmniej przeszkadzają ,i tyle. Wielu tutaj na Forum tak ma. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Niestety obecne ustawienie kolumn jest bardzo złe, będzie to poważnie ogarniczało jakość dźwięku płynącą z systemu audio. Pomyśl o jakiś zmianach - Już znacznie lepiej byłoby ustawić dwie kolumny bardziej w rogach pokoju i dosunąć meble do siebie. Klipsch w połączeniu z Taga może być bardzo ciekawa opcją, szczególnie w niezbyt dobrym ustawieniu kolumn w pokoju. Będzie to co prawda granie "V" czyli z wyraźnie wyeksponowanymi skrajami pasma, ale do Twoich gatunków muzycznych może być ok. Bardzo dobrą opcję będzie Monitor Audio Bronze 300 7G (https://www.q21.pl/monitor-audio-bronze-300-7g-orzech.html) oraz Argon Audio Fenris A55 (https://www.q21.pl/argon-audio-fenris-a55-czarny.html). Argon będzie bardziej ciepły, miękkie i spokojniejszy, natomiast Monitor Audio moim zdaniem będą najlepszą opcją dla Ciebie. Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny dla forumowicza. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 24 minuty temu Napisano 24 minuty temu @muzaki również branża @Q21 rozpoczyna wpis od tematu ustawienia paczek. Jak widzisz,nie uciekniesz od tego,jeśli chcesz lepszego dźwięku . Odpisz, cytując
Recommended Posts