Kordian Kamiński Napisano Sobota o 18:23 Napisano Sobota o 18:23 Siemka, kupilem monitory yamaha hs8 z subem hs8s mam to podpiete pod toppinga dx5 mk2 i zastanawiam sie czy monitory to byl dobry wybor. Wybieralem je do drum and bassu ale rozszerzyly mi się troche gusta muzyczne i nie daja rady przy kawalkach vocal-trance'owych strasznie lupie to basem, który zagłusza wokale a co chwila zmieniac peq to na dluzsza metę bardzo uciążliwe. Monitory zostana ze mna do czasu kiedy nie znajdę coś innego, tylko co? Zastanawiam się nad typowymi podługówkami albo nad droższymi monitorami np focal trio z subem tez z kompletu. Brakuje mi troche tego żeby móc podkręcić watu - przy tych monitorach dam troche glosniej to strach zeby sie nie rozsypaly. 2 mankamenty: mala moc i zagłuszanie wokali. Co byście doradzili? Ktoś kiedyś polecał mi podlogowki kef, zaraz będę czytał co mają w ofercie. Nie chcialem podlogowek, ale male monitory takie jak mam 1cal na 8 cali się okazują za słabe. Budzet nieduzy nie wiem ile mozna wydac na podlogowki, i co myslicie o tych focalach trio w tej cenie w ktorej sa to rozsadny wybor czy kierowac sie z takimi preferencjami juz bardziej w stronę większych głośników? Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano Sobota o 18:46 Napisano Sobota o 18:46 Możesz wrzucić zdjęcie pokoju razem z umiejscowieniem systemu? Odpisz, cytując
Kordian Kamiński Napisano Sobota o 19:03 Autor Napisano Sobota o 19:03 Pokoj nieduzy w ksztalcie prostokątu, który dzielę na dwa kwadraty jedna czesc do cwiczen, druga czesc lozko, komputer Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano wczoraj o 14:24 Napisano wczoraj o 14:24 Wydaje mi się, że w tym dość niefortunnym ustawieniu, niewiele kolumn ma szansę zagrać przyzwoicie. 1 Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano wczoraj o 14:30 Napisano wczoraj o 14:30 20 godzin temu, Kordian Kamiński napisał: Siemka, kupilem monitory yamaha hs8 z subem hs8s mam to podpiete pod toppinga dx5 mk2 i zastanawiam sie czy monitory to byl dobry wybor. Wybieralem je do drum and bassu ale rozszerzyly mi się troche gusta muzyczne i nie daja rady przy kawalkach vocal-trance'owych strasznie lupie to basem, który zagłusza wokale a co chwila zmieniac peq to na dluzsza metę bardzo uciążliwe. Monitory zostana ze mna do czasu kiedy nie znajdę coś innego, tylko co? Zastanawiam się nad typowymi podługówkami albo nad droższymi monitorami np focal trio z subem tez z kompletu. Brakuje mi troche tego żeby móc podkręcić watu - przy tych monitorach dam troche glosniej to strach zeby sie nie rozsypaly. 2 mankamenty: mala moc i zagłuszanie wokali. Co byście doradzili? Ktoś kiedyś polecał mi podlogowki kef, zaraz będę czytał co mają w ofercie. Nie chcialem podlogowek, ale male monitory takie jak mam 1cal na 8 cali się okazują za słabe. Budzet nieduzy nie wiem ile mozna wydac na podlogowki, i co myslicie o tych focalach trio w tej cenie w ktorej sa to rozsadny wybor czy kierowac sie z takimi preferencjami juz bardziej w stronę większych głośników? Cześć W tym ustawieniu, to nie masz za bardzo wyjścia. Małe głośniki w podobnym układzie to będzie w zasadzie wszystko. Jaki był powód wejścia w monitory studyjne? Odpisz, cytując
Kordian Kamiński Napisano wczoraj o 14:38 Autor Napisano wczoraj o 14:38 6 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Jaki był powód wejścia w monitory studyjne? A pomysł pojawił się na forum komputerowym, miałem na początku kupić edifiery jakieś 2.1 namówili mnie na monitory i tak poszło. Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano wczoraj o 14:44 Napisano wczoraj o 14:44 2 minuty temu, Kordian Kamiński napisał: A pomysł pojawił się na forum komputerowym, miałem na początku kupić edifiery jakieś 2.1 namówili mnie na monitory i tak poszło. Idąc tropem głośników aktywnych, zerkij na taki model ELAC Najlepsze ich głośniki aktywne, jakie wypuścili do tej pory. https://www.google.com/aclk?sa=L&ai=DChsSEwjI8IibqL2RAxU1j4MHHRGmCMIYACICCAEQDxoCZWY&co=1&ase=2&gclid=CjwKCAiA3fnJBhAgEiwAyqmY5dILOVLN9T87Q6Gg5m3QyBYoWVCc6lZqGf1vU4Bmg2MeNP1FjLf1jhoClAgQAvD_BwE&ei=_cw-aaTOBIWgjfYPlMKc2Qs&cce=2&category=acrcp_v1_32&sig=AOD64_1lWDImpLyvgLCuEaO97xoo5LNpjg&ctype=5&q=&nis=4&sqi=2&ved=2ahUKEwjkwIKbqL2RAxUFUMMIHRQhJ7sQ9aACKAB6BAgJEBE&adurl= Odpisz, cytując
Kordian Kamiński Napisano wczoraj o 15:05 Autor Napisano wczoraj o 15:05 (edytowany) Sorry ze tak zapytam bo system mogę zmienić może nie od razu ale mysle ze w przeciagu 3-4 miesiecy dalbym radę to wymienić - pytanie jest takie - czy glosniki trojdrozne nie mają przewagi nad dwudroznymi? Bo ten subwoofer kupowalem specjalnie zeby odciazyc woofer na srednie tony. Tez dziwnie sie tego slucha na monitorach dzwiek jakby dochodzi z srodka - mysle ze moglbym siedziec 50cm od nich i sluchac komfortowo na duzej glosnosci, jednak zalezy mi na tym zeby dac watu i zeby to roznosilo sie po calym pomieszczeniu. Spotkalem sie z duza iloscia opinii zeby nie brac takich glosnikow jak np altusy bo to brzmi nie tak a to a tamto, nie wiem wzialbym jakies trojdrozne ze wzmakiem, ew przetestowalbym jeszcze focale trio bo zrobily na mnie duze wrazenie w porownaniu z innymi monitorami jakie mozna bylo spotkac w sieci jesli chodzi o reprodukcje damskich wokali, jednak ten wokal to czesto jest esencja calego kawalka. Tak jak KrolKiczu mowi mam ograniczone mozliwosci rozlozenia glosnikow, jakies wieksze glosniki takie jak np pylon audio jade 30 ktore są "krotkie" czy wlasnie focale trio moglbym wstawic w to samo miejsce co monitory. A mam trochę do przemyślenia, jak macie jakies propozycje to chętnie zobaczę Edytowano wczoraj o 15:24 przez Kordian Kamiński Odpisz, cytując
S!N! Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu @Kordian Kamiński Przede wszystkim podstawowe pytanie jak zgrałeś suba bo z tego co piesze brzmi to tak jakbyś w ogóle tego nie zrobił? Najlepiej użyć w Twoim przypadku Sonarworks, aby poprawnie go zszyć bo stawiam, że gra, aby tylko grać .Monitory studyjne od razu Ci obnażą ułomności pokoju, a z tego co widać no raczej nic nie masz co by pomogło akustyce (gołe ściany, podłoga itp) monitory też stoją w rogach co Ci podbija dodatkowo bas, kalibracja niezbędna. Spróbuj na próbę położyć jakiś gruby dywan, nawet pożyczyć - w rogach walnij wieże z ubrań na moment, zasłoń ścianę kocem, domowymi sposobami zmiękcz pokój. Monitory trójdrożne zawsze będą lepsze, niż dwudrożne, ale w Twoim przypadku nic to nie da ,a jeśli chodzi o podłogówki będą Ci tam dudnić, będzie to grać o wiele gorzej, moim zdaniem dobrze spisałaby się tam obudowa zamknięta i przede wszystkim mniejsze bardziej wydajniejsze, wyższej klasy monitory, niż Yamaha. Obecnie Twój największy problem to akustyka, integracja suba oraz ustawienie. Zrób sobie test, weź paczki i suba do większego pokoju, zagraconego i sobie sprawdź jak grają albo nawet do kolegi, myślę, że się zdziwisz 1 Odpisz, cytując
S!N! Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu (edytowany) Zobacz sobie cały filmik może nie ma drumow( sam uwielbiam ) ale pojawia się kilka tracków z wokalem czy u Ciebie przynajmniej w jakimś stopniu gra to podobnie ? Wokal w Twoich monitorach jest mega dokładny, bez kolorytu jak grają tragicznie to nie jest ich wina, sprawdź na słuchawkach 3:04 min. Edytowano 18 godzin temu przez S!N! Odpisz, cytując
d00 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu (edytowany) Po co do tych kolumn sub? Skoro łupie basem, to chyba wiadomo, że należy go odpiąć lub skręcić jak się da? Te monitory to monitory studyjne. To nie home audio. Natomiast nie są to monitory złe i powinny coś mimo wszystko zagrać. Przede wszystkim powinny trafić na jakieś podstawki, a nie bezpośrednio stać na biurku. Po drugie wydają się za szeroko rozstawione w tym układzie. Nie rozumiem ładowania suba do słuchania muzyki. 😅 Wiele kolumn nie ma zejścia niewiadomo jak nisko, ale to nie znaczy, że wcale nie wydaje dźwięku przy 20 czy 30 Hz… Nie wiem, mi wystarcza w miarę równe pasmo do słuchania muzyki. Nie znoszę ruszania nogawką i przebasowanego dźwięku, chociaż sam jestem zafascynowany grą na basie. Edytowano 18 godzin temu przez d00 1 Odpisz, cytując
S!N! Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 7 godzin temu, d00 napisał: Nie rozumiem ładowania suba do słuchania muzyki. 😅 Wiele kolumn nie ma zejścia niewiadomo jak nisko, ale to nie znaczy, że wcale nie wydaje dźwięku przy 20 czy 30 Hz… Sub odtworzy najniższe częstotliwości z kontrolą i do tego liniowo, kolumny nie odtworzą tego pasma z równą głośnością i do tego z taką precyzją, podobne opinie najczęściej spotykam u ludzi, którzy nie mieli styczności z idealnie zgranym systemem…. Oczywiście w małym pokoiku bez adaptacji , suba nie ma co pchać, lepiej sprawdzi się kalibracji samych monitorów. Odpisz, cytując
Kordian Kamiński Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu Własnie sub jest skrecony, ale te najnizsze czestotliwosci ktore mogą przed odcieciem (ustawilem na max) zagrac w classic trancowych kawalkach psuja caly odsluch. Cos bede musial zrobic jeszcze mam peq w tym preampie do ustawienia, jak sie w tym rozeznam to je skrece na tych pasmach zobaczymy jak to zagra Odpisz, cytując
pairtick Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 12 godzin temu, d00 napisał: Nie rozumiem ładowania suba do słuchania muzyki. 😅 Wiele kolumn nie ma zejścia niewiadomo jak nisko, ale to nie znaczy, że wcale nie wydaje dźwięku przy 20 czy 30 Hz… Nie wiem, mi wystarcza w miarę równe pasmo do słuchania muzyki. Nie znoszę ruszania nogawką i przebasowanego dźwięku, chociaż sam jestem zafascynowany grą na basie. Zwłaszcza, że takie właśnie kolumny są uwzględniane przy ostatecznym masterze. Odpisz, cytując
d00 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 5 godzin temu, S!N! napisał: Sub odtworzy najniższe częstotliwości z kontrolą i do tego liniowo, kolumny nie odtworzą tego pasma z równą głośnością i do tego z taką precyzją, podobne opinie najczęściej spotykam u ludzi, którzy nie mieli styczności z idealnie zgranym systemem…. Oczywiście w małym pokoiku bez adaptacji , suba nie ma co pchać, lepiej sprawdzi się kalibracji samych monitorów. Dobra, ale czemu bas rzędu 20-30Hz ma grać liniowo na równi z innymi częstotliwościami? Są to takie dźwięki, które w większości normalnej muzyki nie występują, a nawet jeśli występują to aż jest to przyjemniej podane, gdy ten dźwięk będzie cichszy. Odpisz, cytując
Recommended Posts