Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam serdecznie wszystkich mam pytanko chce zbudować pierwsze w życiu kino domowe 5.1.2 do pokoju około 16 m.

Zamierzam zestaw składać stopniowo pierw wiadomo  Amplituner  i dwa głośniki  mogą być jakieś używane tanie, całe życie słucham  dźwięku z tv na wbudowanych głośniczkach to pewnie i tak  będzie to dla mnie spory przeskok i szok ale do meritum. Sercem zestawu jest Amplituner i tu dylemat czy na start wystarczy mi Yamaha MusicCast RX-V6A 7.2 bardzo popularny wzmacniacz wszędzie są reklamy czy zainwestować w coś lepszego budżet  na amplituner około 4000 zł chodzi mi oto żebym później nie żałował że nie wybrałem czegoś klase lepszego nienawidzę tego uczucia niedosytu  na dole zamieszczę proponowane amplitunery albo kupić jeszcze jakieś inne za dużo tego jest głowa może od tego rozboleć 

Denon AVR-S970H 7.2

Amplituner ONKYO TX-RN6100

Amplituner Pioneer VSX-935 7.2

YAMAHA MusicCast RX-V6A Czarny 7.2 ( Ten mi sie wsumie najbardziej podoba)

Yamaha MusicCast RX-A2A

Jak myślicie pewnie wszystkie są podobne albo coś jeszcze droższego ale czy to ma sens jak na pierwsze kino 

Edytowano przez cheops89
Napisano

Jeśli masz 4000 zł no właśnie ale na co teraz? Na amplituner czy na amplituner + dwie kolumy?

Pioneer LX505 jest obecnie w Nienczech za 3000 zł. Znakomita cena i kładzie te propozycję. 

Do tego 

https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-glosniki-klipsch-synergy-f2-CID99-ID18nQyL.html

https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-klipsch-f1-w-super-stanie-z-maskownicami-i-nozkami-CID99-ID18JnZy.html

https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-klipsch-sengery-f3-CID99-ID18CUWx.html

Napisano

Kolumny tylko podstawkowe, podłogowe nie wchodzą w grę.

Na sam  Amplituner mogę przeznaczyć około 4000zł  a kolumny z olx sobie kupie  za np 1000 zł 1500zł 

A co do pioniera to on jest 9.4 nie wiem czy aż tyle potrzebuję i u nas w Polsce jest za 4500 zł, brat w Niemczech mieszka jeżeli faktycznie byłby za 3000zł ale nówka ?? 

to mógłbym kupić jeżeli faktycznie jest taki dobry 

Napisano
1 godzinę temu, Q21 napisał:

Zdecydowanie szedłbym w stronę tego Pioneera. Dirac Live to system korekcji akustyki, świetnie działający. 

Czyli konkretnie ten model Pioneer LX505 ??

On kosztuje unas około 5000 zł i jest 9.2

Czy ten Amplituner Pioneer VSX-935 7.2 ??

Napisano
2 godziny temu, Q21 napisał:

Ten :) 

No kusicie Kusicie :) tym bardziej macie w swojej ofercie Pioneer VSX-LX505  mogę go w sumie  na raty kupić jakiś czas temu kupiłem od państwa Ifi zen dac 3 i ifi zen can 3 i jestem bardzo zadowolony tylko drogi jest.

Ale dwie rzeczy mnie zastanawiają chodzi pewnie o tą technologie Dirac Live nie ma jakiś tańszych zamienników. Druga sprawa to wielkość mojego pokoju na dole dam rysunek czy 9.2 to nie będzie już przesada bo np taki Onkyo TX-NR6100 też zbiera dobre recenzje nie był by dobrym wyborem czy jednak ta technologia Dirac Live robi robotę ??

Beztytuu.png.043872cb5404d7de5436a183b036a701.png

Napisano
18 godzin temu, cheops89 napisał:

Czyli konkretnie ten model Pioneer LX505 ??

On kosztuje unas około 5000 zł i jest 9.2

Czy ten Amplituner Pioneer VSX-935 7.2 ??

Kosztuje 3200 zł :)

A z kolumn poluj na https://www.mdbaudio.pl/monitor-audio-bronze-100-ex-demo.html?hash=83a5cd3ed5882c1ddb07a713e4951cb7

póki jeszcze są. 

Albo 

https://pl.homecinesolutions.fr/p/24585-focal-vestia-n-1-orzech

Napisano
1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

O kolumnach poczytam dokładnie po pracy a co do amplitunera Pioneer LX505 

Patrzyłem był na niemieckim amazonie za chyba 730 Euro i takie coś tylko znalazłem 

https://www.computeruniverse.net/en/search?query=Pioneer VSX-LX505

Ale szczerze boje sie kupować z tych niemieckich stron.

Jak byś wiedział gdzie można go taniej i bezpiecznie kupić daj znać bo już się nakręciłem, rozważam ewentualnie onkyo tx-nr7100

Napisano
15 godzin temu, cheops89 napisał:

Druga sprawa to wielkość mojego pokoju na dole dam rysunek czy 9.2

Pamiętaj, że nie musisz wykorzystywać wszystkiego :) Spokojnie można tu zrobić fajne 5.2.2, zwłaszcza gdy odsuniesz nieco kanapę od ściany :) 

Napisano
1 godzinę temu, Q21 napisał:

Pamiętaj, że nie musisz wykorzystywać wszystkiego :) Spokojnie można tu zrobić fajne 5.2.2, zwłaszcza gdy odsuniesz nieco kanapę od ściany :) 

Wiem dlatego już chce tego Pioniera :) szykują sie może u państwa jakieś fajne promocje noworoczne hehe ??.

Napisano

Co do wyboru konkretnego sprzętu to Ci nie pomogę (jestem za malutki na tym forum) ale może pomogę Ci w innej decyzji.

Wchodząc na to forum, zapytałem o dość nie typowe rozwiązanie, a mianowicie, o postawienie kolumn podłogowych na subwooferach.

Pomysł się nie spodobał, ale został zastosowany i ja jestem szczęśliwy.

Wspomniałem tu na forum również o możliwości kupna w przyszłym roku kina domowego takiego skromnego 5.1 może coś więcej.

Czyli myślałem podobnie jak Ty, na dzień dzisiejszy, kupiłem RZ30 i nie wyobrażam sobie nie dołożyć głośników sufitowych.

Ogólnie chodzi mi o to, żebyś nie bał się kupić sprzętu na który Cię stać, a może Ci się wydawać dzisiaj że nie wykorzystasz jego możliwości.

Jeśli będziesz miał przez rok lub dwa lata wolne gniazda głośnikowe puste to nic się nie stanie, ale jeśli zabraknie Ci jakiegoś efektu (to pewnie szybko nastąpi 🙂 ) nie poniesiesz dużych kosztów żeby wypełnić ta lukę w dźwięku.

Napisano
19 minut temu, SkoraSkkra61 napisał:

Co do wyboru konkretnego sprzętu to Ci nie pomogę (jestem za malutki na tym forum) ale może pomogę Ci w innej decyzji.

Wchodząc na to forum, zapytałem o dość nie typowe rozwiązanie, a mianowicie, o postawienie kolumn podłogowych na subwooferach.

Pomysł się nie spodobał, ale został zastosowany i ja jestem szczęśliwy.

Wspomniałem tu na forum również o możliwości kupna w przyszłym roku kina domowego takiego skromnego 5.1 może coś więcej.

Czyli myślałem podobnie jak Ty, na dzień dzisiejszy, kupiłem RZ30 i nie wyobrażam sobie nie dołożyć głośników sufitowych.

Ogólnie chodzi mi o to, żebyś nie bał się kupić sprzętu na który Cię stać, a może Ci się wydawać dzisiaj że nie wykorzystasz jego możliwości.

Jeśli będziesz miał przez rok lub dwa lata wolne gniazda głośnikowe puste to nic się nie stanie, ale jeśli zabraknie Ci jakiegoś efektu (to pewnie szybko nastąpi 🙂 ) nie poniesiesz dużych kosztów żeby wypełnić ta lukę w dźwięku.

Już w sumie podjąłem decyzje chce tego Pioneera :) wole coś kupić drożej niż później żałować że mogłem mieć coś lepszego. Mi bardzo zależy na dokupywaniu tych głośników stopniowo najpierw stereo, później dorzucę jakiś Subwoofer, glosniki surround itp itp to mnie najbardziej chyba kręci nawet nie wiem czy bym chciał od razu cały zestaw. Tylko te 5000 zł mnie boli skontaktuje sie z Q21 może jakaś zniżka sie trafi na niemiecki stronach jest za około 3200 zł ale czy to nie są jacyś oszuści albo trosze poczekam może na nawy rok będą  promocje jakaś fajna