Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

W międzyczasie dodam, że równie przyjemnie słucha się diva 262 i diva 660. Potwierdzam to co pisano o nowszych modelach, tj. naturalne brzmienie, w stronę ciepłego, z przyjemnymi niskimi tonami - gdzieś już na forum tak samo komentowałem, że można ich godzinami słuchać, również można fajną drzemkę sobie uciąć przy muzyce - no nie ma w nich nic denerwującego, tylko odprężenie.

Napisano (edytowany)

W środę przyjechały i do mnie...

Wcześniej słuchałem ich w Top Hifi z Yamahą R-N1000A bo tylko taka była dostępna (a chciałem z A-S701) oraz z ciekawości do porównania z Rotelem RA-1572mk2.

Po pierwszym kawałku nie mogłem się nadziwić ze skali dźwięku jaki wygenerowały te maluchy (wąskie, nowoczesne, ale dość głębokie) , po kolejnych kilku banan nie schodził z twarzy, świetnie się zgrały z Yamahą bo same w sobie są raczej kulturalne i bardzo muzykalne, ale mają też w sobie jakiś fun, którego nie umiem kwieciście opisać. Był dobrze kontrolowany bas, barwna średnica, góra raczej delikatna ale wyrazista, czasem sybilanty za mocno wybrzmiały ale to pewnie przez Yamahę. Było to brzmienie angażujące i żałuję że miałem tylko 30 minut na testy. Potem wjechał dużo droższy Rotel który zagrał z nimi bardziej nasyconym dźwiękiem, naturalnym ale... też z mniejszym fun;em, i chyba ze skromniejszą dynamiką. Z nim DIVY zagrały bardziej równo , ale myślę że to po prostu wyższa kultura grania.  Po 30 minutach już widziałem, że je chcę :)

Od dwóch dni się wygrzewają, z każdą godziną jest tylko lepiej. Nie mam do nich jeszcze docelowego pieca, choć wczoraj nie wytrzymałem i coś kupiłem, na razie się docierają :) 

To co dla mnie było ważne - świetnie wkomponowały się w moje biurko i odsłuch bliskiego pola. 
Myślę że w swojej kategorii cenowej są w czołówce małych monitorów. 

Edytowano przez Arek_Gd
Napisano (edytowany)

U mnie już od dwóch tygodni przygotowany bardzo emocjonalny utwór na rozpoczęcie przygody z Diva 3.

Włoskie paczki więc wybór padł na włoskiego kompozytora.

Niestety odszedł po długiej walce z chorobą mając tyle lat co obecnie autor tego posta (49).

Została jego życiowa pasja - piękna muzyka i utwór, który dosłownie rozrywa serce. 

Oczywiście na moich docelowych monitorach porusza mnie wybitnie mocno. Jak będzie na włoskich monitorach? Czy wydobędą z  muzyki jeszcze więcej emocji jak ATC? Poprzeczka postawiona wysoko.

Oczywiście wszystko na luzie, bez spiny. Żaden pojedynek na śmierć i życie jaki na własne życzenie zafundowałem sobie z KEF LS50 Meta. :) 
A teraz mamy piątek więc czas na coś mocniejszego czyli Vader i album Litany. Do zobaczenia za tydzień, już z Diva 3. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano

Miałem Epicon 2 , Rubicon 2 i Menuet SE.

Śmiało mogą być między Rubicon 2 , a Menuet SE 

Bardzo przyjemne granie. Nie mają czego się wstydzić 

Dobrze byłoby , gdybyś wypożyczył je w Top Hi-Fi i sam się z nimi zapoznał w swoich warunkach 

Napisano

Nie mam takiej potrzeby, ale liczyłem że skrobniesz ze dwa zdania odnośnie porównania tytułowych Indianek z kolumnami, które posiadałeś, z jakiegoś powodu wybrałeś jednak droższe opcje… 

No ale nie ciągnę dalej tematu.

Napisano
1 godzinę temu, maciek72 napisał:

Indiany miałem pożyczone od kolegi  , gdzie już miałem Menuety

7 godzin temu, maciek72 napisał:

Śmiało mogą być między Rubicon 2 , a Menuet SE 

Ciekawe, to przez większą skalę i dociążenie lepsze od Menuet. ?
Jak otwartość i powietrze ?

No i oczywiście wokale, słodkie ?

Napisano

Nie mam pióra do opisywania dźwięku .

Po prostu bardzo przyjemne granie.

Nie męczące . Wcześniej miałem pożyczone jakieś Dynki ( niski - średni model  ), dla mnie porażka 

Divy 3 w katalogowej cenie 2500 PLN  są świetne 😀