cyklonB Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Posiadam TV z wyjściem optycznym oraz Chromecastem. Zakupiłem głośniki, subwoofer i analogowy wzmaczniacz (nie ma wejść ani wyjść cyfrowych). Teraz mam problem, ponieważ zestaw ma służyć mi do odtwarzania dźwięku z filmów (netflix) z TV oraz słuchania muzyki z Youtube Music - a dokładnie teledysków. Pomyślałem, żeby zakupić streamer z dac'kiem, no ale doszedłem do wniosku, że w obu powyższych przypadkach źródłem dźwięku będzie TV, a nie streamer. Czy da się jakoś podłączyć coś typu bluesound node, żeby oglądając TV lub oglądając teledyski na z youtube music źródłem dźwięku był streamer, a nie TV? Czy w takim wypadku lepiej kupić sam dac, bo i tak nie obejdę tego, że źródłem (nawet przez chromecast) będzie TV? Jeżeli oglądając filmy (netflix), źródłem dźwięku zawsze będzie TV to czy chociaż jest możliwość, żeby ze smartfonu puścić Youtube Music, w taki sposób, że na ekranie TV będzie odtwarzany obraz, ale źródłem dźwięku będzie streamer? Edytowano 3 godziny temu przez cyklonB Odpisz, cytując
cymes Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Wyjście optyczne to cyfrowe, jak masz analogowy wzmacniacz to potrzebujesz dac. Streamer z dac przyda się jeśli będziesz chciał używać lepszego źródła niż tuba. Odpisz, cytując
Robert eN Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) jeżeli tv jest w miarę nowy powinien posiadać serwisy streamingowe. wadą jest to,że aby coś odtworzyć trzeba uruchomić dodatkowo tv więc, z powodów czysto technicznych kupić dac, używany może być, przyzwoity w okolicach 1000pln się znajdzie. alternatywą aby nie urochamiać tv dla stramingu jest w miarę tani np. wiim pro plus (ma wejście optyczne, więc netflix z tv przez niego przejdzie). jeżeli reszta to sprzęt budżetowy to w zupełności wystarczy sam odtwarzam często jutub z tv, po optyku do dac i całej reszty. jest ok. tv oled lg 6ścioletni. ok, ma tylko spotify ze streamingu Edytowano 3 godziny temu przez Robert eN Odpisz, cytując
cyklonB Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu (edytowany) 8 minut temu, Robert eN napisał: jeżeli tv jest w miarę nowy powinien posiadać serwisy streamingowe. wadą jest to,że aby coś odtworzyć trzeba uruchomić dodatkowo tv więc, z powodów czysto technicznych kupić dac, używany może być, przyzwoity w okolicach 1000pln się znajdzie. alternatywą aby nie urochamiać tv dla stramingu jest w miarę tani np. wiim pro plus (ma wejście optyczne, więc netflix z tv przez niego przejdzie). jeżeli reszta to sprzęt budżetowy to w zupełności wystarczy sam odtwarzam często jutub z tv, po optyku do dac i całej reszty. jest ok. tv oled lg 6ścioletni. ok, ma tylko spotify ze streamingu TV ma serwisy streamingowe, w tym youtube music. Ja nie słucham muzyki/filmów bez włączania TV, właśnie o to chodzi, że chcę oglądać i słuchać dźwięku, ale TV jest ponoć kiepskim źródłem dźwięku, dlatego chcę zastapić źródło dźwięku zewnętrznym urządzeniem, przy jednoczesnym oglądaniu TV. Rozumiem, że nie przeskoczę tego, że źródłem dźwięku w takim wypadku będzie TV? A jeśli nie przeskoczę tego, to czy jest sens dopłacać za lepszy DAC (powiedzmy 2-4 tys., aniżeli jakiś za 1k)? 11 minut temu, KrólKiczu napisał: Jaki budżet ? nie chciałbym przekroczyć 3-4 tys. za używany sprzęt. 11 minut temu, cymes napisał: Wyjście optyczne to cyfrowe, jak masz analogowy wzmacniacz to potrzebujesz dac. Streamer z dac przyda się jeśli będziesz chciał używać lepszego źródła niż tuba. nie będę chciał, moim celem jest otwarzanie obrazu na TV i dźwięku przez stereo w możliwie dobrej jakości, lepszej niż bezpośrednio z TV Edytowano 3 godziny temu przez cyklonB Odpisz, cytując
cymes Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Wystarczy Ci FiiO D03 TAISHAN Audio Converter. Edytowano 3 godziny temu przez cymes Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu https://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-sieciowe/bluesound-node-2024.html Mieści się w budżecie i powinien zaspokoić wszystkie Twoje potrzeby. I jeszcze taka alternatywa: https://www.q21.pl/wiim-ultra.html Pozdrawiam 2 minuty temu, cymes napisał: Wystarczy Ci FiiO D03 TAISHAN Audio Converter. Kolego Radku, ale autor chce odtwarzać muzykę ze streamera 🙂. Odpisz, cytując
Robert eN Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 5 minut temu, cyklonB napisał: TV ma serwisy streamingowe, w tym youtube music. Ja nie słucham muzyki/filmów bez włączania TV, właśnie o to chodzi, że chcę oglądać i słuchać dźwięku, ale TV jest ponoć kiepskim źródłem dźwięku, dlatego chcę zastapić źródło dźwięku zewnętrznym urządzeniem, przy jednoczesnym oglądaniu TV. jaką masz resztę toru? w moim przypadku, system to jakieś 40tys pln i jakość jutuba z tv w niczym mi nie przeszkadza czy jeżeli chodzi o filmy z netflixa czy amazona. do streamingu mam osobne pudełko, bo wygodniej Odpisz, cytując
cymes Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu To ja już nic z tego nie rozumiem. 31 minut temu, cyklonB napisał: i tak nie obejdę tego, że źródłem (nawet przez chromecast) będzie TV 11 minut temu, cyklonB napisał: 23 minuty temu, cymes napisał: jeśli będziesz chciał używać lepszego źródła niż tuba. nie będę chciał, moim celem jest otwarzanie obrazu na TV i dźwięku przez stereo Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Przed chwilą, cymes napisał: To ja już nic z tego nie rozumiem. Z tego co ja rozumiem (a mogę się mylić 😉), autor wątku poszukuje urządzenia, które będzie zarówno stremerem jak i DACiem. No i wg mnie, funkcję tę posiada np polecony przeze mnie bluesound. 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Do usunięcia Edytowano 3 godziny temu przez cymes Odpisz, cytując
Robert eN Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu no cóż, jak chcesz wydać dużo, twoja sprawa. wiim ultra chyba będzie odpowiedni, może bluesound jak coś drożej. najprościej by mieć streamer z dac z hdmii. to ma tani wiim, to ma droższy bluesound icon... Odpisz, cytując
Q21 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 36 minut temu, cyklonB napisał: Pomyślałem, żeby zakupić streamer z dac'kiem, no ale doszedłem do wniosku, że w obu powyższych przypadkach źródłem dźwięku będzie TV, a nie streamer. Czy da się jakoś podłączyć coś typu bluesound node, żeby oglądając TV lub oglądając teledyski na z youtube music źródłem dźwięku był streamer, a nie TV? Tutaj zawsze będzie źródłem TV. Chyba że YouTube Music może działać po Chromecast, wtedy można spróbować z np. WiiM Ultra. Czy będzie dużo lepsza jakość dźwięku, to zależy od tego, czy TV będzie robil agresywny resampling. Jeśli nie, to spokojnie szedłbym w DAC pokroju iFi iDSD Neo 2, Denafripsa Enyo, czy taniej FiiO Warmera Odpisz, cytując
cyklonB Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu (edytowany) 14 minut temu, KrólKiczu napisał: https://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-sieciowe/bluesound-node-2024.html Mieści się w budżecie i powinien zaspokoić wszystkie Twoje potrzeby. I jeszcze taka alternatywa: https://www.q21.pl/wiim-ultra.html Pozdrawiam Kolego Radku, ale autor chce odtwarzać muzykę ze streamera 🙂. Rozumiem, że podłączając Node pomiędzy TV, a wzmaczniacz i włączając film lub youtube music (na TV) źródłem dźwięku będzie node, a nie TV? 11 minut temu, Robert eN napisał: jaką masz resztę toru? w moim przypadku, system to jakieś 40tys pln i jakość jutuba z tv w niczym mi nie przeszkadza czy jeżeli chodzi o filmy z netflixa czy amazona. do streamingu mam osobne pudełko, bo wygodniej Marantz PM8003, Velodyne SPL Ultra 1200, Fyne F502. To nie chodzi o to czy jakość dźwięku będzie mi przeszkadzała, tylko czy w opisanej przeze mnie sytuacji mogę skorzystać ze źródła dźwięku innego niż TV chcąc de facto odtwarzać na nim jednocześnie obraz. 10 minut temu, cymes napisał: To ja już nic z tego nie rozumiem. Uruchamiam netflix (na tv) lub youtube music (na tv) i chcę żeby źródłem dźwięku był streamer, a nie TV. Da się czy się nie da? 7 minut temu, KrólKiczu napisał: Z tego co ja rozumiem (a mogę się mylić 😉), autor wątku poszukuje urządzenia, które będzie zarówno stremerem jak i DACiem. No i wg mnie, funkcję tę posiada np polecony przeze mnie bluesound. Poszukuję urządzenia, które będzie źródłem dźwięku dla otwarzanych z TV treści audio/wideo. 2 minuty temu, Q21 napisał: Tutaj zawsze będzie źródłem TV. Chyba że YouTube Music może działać po Chromecast, wtedy można spróbować z np. WiiM Ultra. Czy będzie dużo lepsza jakość dźwięku, to zależy od tego, czy TV będzie robil agresywny resampling. Jeśli nie, to spokojnie szedłbym w DAC pokroju iFi iDSD Neo 2, Denafripsa Enyo, czy taniej FiiO Warmera O jakiś konkret. Na smartfonie mogę uruchomić Youtube Music (notabene dostępny także w TV) po Chromecast i wtedy widzę obraz na TV, pytanie tylko co będzie źródłem dźwięku? Smartfon, TV, czy może dac, którego podepnę? Edytowano 3 godziny temu przez cyklonB Odpisz, cytując
cymes Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 minutę temu, Q21 napisał: FiiO Warmera O kurczę moda dotarła już tutaj. 1 minutę temu, cyklonB napisał: Uruchamiam netflix (na tv) lub youtube music (na tv) i chcę żeby źródłem dźwięku był streamer, a nie TV. Da się czy się nie da? Nie. Odpisz, cytując
cyklonB Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu 2 minuty temu, cymes napisał: Nie. Chromecast nic tu nie zmieni? Odpisz, cytując
cymes Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Jeśli uruchamiasz jakiekolwiek źródło dźwięku na tv, to tv będzie zawsze pełnił funkcję odtwarzacza. Wtedy streamer z dac wykorzystuje tylko dac. Odpisz, cytując
cyklonB Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu (edytowany) 4 minuty temu, cymes napisał: Jeśli uruchamiasz jakiekolwiek źródło dźwięku na tv, to tv będzie zawsze pełnił funkcję odtwarzacza. Wtedy streamer z dac wykorzystuje tylko dac. Czyli audiofile oglądając/słuchając koncerty muszą kaleczyć swoje przewody (również słuchowe) najprostszym streamerem z TV? Nie chciało mi się w to wierzyć, dlatego sądziłem, że może o czymś nie wiem. Pozostaje mi więc zakup DAC'a Czy w cenie Bluesound Node N132 kupię jakiś czysty DAC lepszej jakości niż ten znajdujący się w Node? Bo jeżeli nie to cóż szkodzi mieć ten streamer w zestawie i chyba na niego lub na Eversolo DMP A6 MA się skuszę. Edytowano 3 godziny temu przez cyklonB Odpisz, cytując
cymes Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Przed chwilą, cyklonB napisał: Czyli audiofile oglądając/słuchając koncerty muszą kaleczyć swoje przewody (również słuchowe) najprostszym streamerem z TV? Nie rozumiem. Jak chcesz po audiofilsku, musi być dobre źródło jak i każdy element układanki. 2 minuty temu, cyklonB napisał: Pozostaje mi więc zakup DAC'a Radzę Ci sprawdzić na własny słuch FiiO D03 oraz np. iFi NEO iDSD 2 i ocenić czy warto dopłacić. Odpisz, cytując
cyklonB Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowany) 43 minuty temu, cymes napisał: Nie rozumiem. Jak chcesz po audiofilsku, musi być dobre źródło jak i każdy element układanki. Możesz podpowiedzieć z jakich TV korzystają audiofile oglądając/słuchając koncerty? Z uzyskanych tutaj informacji nie można oglądając koncerty korzystać z zewnętrznego streamera, a więc TV staje się jednym z elementów tej układanki. 43 minuty temu, cymes napisał: Radzę Ci sprawdzić na własny słuch FiiO D03 oraz np. iFi NEO iDSD 2 i ocenić czy warto dopłacić. Przyjrzę się temu sprzętowi. Mam w piwnicy coś z Fiio, mianowicie BTA30 bo potrzebowałem bluetootha swego czasu. Edytowano 2 godziny temu przez cyklonB Odpisz, cytując
cymes Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, cyklonB napisał: Możesz podpowiedzieć z jakich TV korzystają audiofile oglądając/słuchając koncerty? Jeśli chodzi o obraz polecam oled lg. Koncert na blu-ray, wychodzisz z odtwarzacza spdif do dac pomijając tv i tyle. 1 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, cyklonB napisał: O jakiś konkret. Na smartfonie mogę uruchomić Youtube Music (notabene dostępny także w TV) po Chromecast i wtedy widzę obraz na TV, pytanie tylko co będzie źródłem dźwięku? Smartfon, TV, czy może dac, którego podepnę? Dalej TV, jakbyś nie oglądał teledysków, a tylko z Chromecasta castował na streamer sam dźwięk, to on będzie źródłem. Odpisz, cytując
Robert eN Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, cyklonB napisał: Czyli audiofile oglądając/słuchając koncerty muszą kaleczyć swoje przewody (również słuchowe) najprostszym streamerem z TV? jak ktoś wyżej wspomniał, źródłem może być wysokiej klasy odtwarzacz bluray. lub też boxy multimedialne, od tanich do, hmm dosyć drogich: dune, zidoo na przykład: https://c4i.com.pl/produkt/audio/odtwarzacze-sieciowe-audio/uhd8000-8k/ Odpisz, cytując
Recommended Posts