Nowy75 Napisano Sobota o 17:07 Napisano Sobota o 17:07 33 minuty temu, KrólKiczu napisał: Możesz wskazać wątek gdzie są takie wytyczne 😉? Nie mogę 😁. Musiałbym teraz celowo szukać,a mi się nie chce. Ale były wątki i u nas i na sąsiednim forum,pochodne pytania: jak podzielić budżet na sprzęt?. I mimo różnych opinii ,mniej więcej do tego wszystko się sprowadzało,z założeniem, żeby nie traktować tego jako sztywnych wytycznych. Bardziej porada dla poszukujących, niż tych,którzy mają wyrobione zdanie . 1 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano Sobota o 17:09 Napisano Sobota o 17:09 4 godziny temu, leoś napisał: Autor wątku poszukuje integry a to jest końcówka . Czyli trochę nie na temat. Na marginesie , na 3 zdjęciach jakie znalazłem w necie tego cuda na każdym są inne kondensatory. Fajny jest tez certyfikat na ten sprzęt na stronie sprzedawcy na Alixpress. A sprzedawca nazywa się DIY Talent Audio, skromny facet;-). Oczywiście nie neguje,że to może grać wybitnie . Teraz praktycznie każdy streamer,ma regulacje glośności więc można używać bez typowego przedwzmak. Zresztą kiedyś był temat o tym,czy przedwzmak potrzebny czy wystarczy np.wiim ultra. Społeczeństwo jak zwykle podzielone. Jakby był potrzebny przedwzmak ,to jest "dedykowany" lampowy nazywa się cary slp 90. Całość mieści się w budżecie. Jeśli chodzi o kondensatory,to jest to taki sam zabieg jak dodanie literki "i" przez musical fidelity. Czarne kondensatory to Elna,do niebieskich vishay trzeba było dopłacic 200-300 (ja akurat mam bc czyli blue capacitors),czy jest różnica... Nie wiem ale mnie na to złapali,skoro widziałeś 3 rodzaje to może dają teraz kolejne za dopłatą jeszcze większą. Tak czy inaczej wszystkie są takiej samej pojemności. Jakbyś poszperał głębiej ,to byś doczytał że nie jest to co końca wynalazek. To klon bardzo drogiego szwajcarskiego wzmaka,Chińczycy sklonowali cały obwód. Jak to możliwe? O ile mi wiadomo to wielu europejskim firmom audio skończyły się patenty na sprzętu audio stąd taki wysyp na Ali różnych klonów. Ja zakupu nie załuje. Do odważnych świat należy:) Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano Sobota o 17:52 Napisano Sobota o 17:52 https://www.audiostereo.pl/topic/170437-chiński-klon-dartzeel-nhb-108-czy-to-ma-jakiś-potencjał/ Odpisz, cytując
leoś Napisano Sobota o 18:42 Napisano Sobota o 18:42 Sundin- przeczytaj proszę pierwszy post autora wątku, tam jest napisane czego autor oczekuje. To naprawdę nie jest chińska elektrownia , uwierz mi. A jakie to są kondensatory i czego to jest klon tak się składa ,że orientuję się, ale dzięki za dobre chęci. Odpisz, cytując
BlaBla Napisano Sobota o 18:50 Napisano Sobota o 18:50 8 godzin temu, MCHammer2022 napisał: Też jestem ciekaw tym bardziej, że ciepło brzmiących tranzystorów w budżecie 5,5k, nawet używanych, zbyt wielu nie ma. NuPrime. Integra IDA lub końcówka stereo/mono STA. Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano Sobota o 18:59 Autor Napisano Sobota o 18:59 7 minut temu, BlaBla napisał: NuPrime. Integra IDA lub końcówka stereo/mono STA. To jest klasa D o ile dobrze sprawdziłem? Kolego @BlaBla, czy Ty nie masz przypadkiem TEACa w klasie D? 🙂 Jak to funkcjonuje w Twoim systemie? 1 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano Sobota o 19:14 Napisano Sobota o 19:14 28 minut temu, leoś napisał: Sundin- przeczytaj proszę pierwszy post autora wątku, tam jest napisane czego autor oczekuje. Autor oczekuje to co każdy,czyli jak najlepszego dźwięku za jak najmniejsze pieniądze. 29 minut temu, leoś napisał: To naprawdę nie jest chińska elektrownia , uwierz mi. Nie wiem o co chodzi 30 minut temu, leoś napisał: A jakie to są kondensatory i czego to jest klon tak się składa ,że orientuję się, ale dzięki za dobre chęci. Nie wynikało to z poprzedniego postu,tylko raczej stwierdzenie-chińskie to chińskie-czyli słabe Odpisz, cytując
cymes Napisano Sobota o 19:16 Napisano Sobota o 19:16 16 minut temu, Raf_raf napisał: TEACa w klasie D? 🙂 Jak to funkcjonuje Czarne tło, szybkość, kontrola. 2 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Sobota o 19:18 Napisano Sobota o 19:18 3 godziny temu, Nowy75 napisał: głośniki powinny kosztować mniej więcej połowę ceny całego zestawu Dzięki czemu, można się długo i kosztownie bawić w wymianę głośników 😁 1 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano Sobota o 19:49 Napisano Sobota o 19:49 16 minut temu, Raf_raf napisał: To jest klasa D o ile dobrze sprawdziłem? Kolego @BlaBla, czy Ty nie masz przypadkiem TEACa w klasie D? 🙂 Jak to funkcjonuje w Twoim systemie? Nuprime to chyba nie do końca klasa D zresztą to, że coś jest klasą D, to może wiele znaczyć ale nie musi. Mam pre (507) + końcówkę (701) Teac. Dla mnie gra to dość liniowo, nie narzuca się raczej niczym. Tak mi się wydaje. I tak właśnie ma być. Ale to moje oczekiwanie. Wiem, że szukasz integry ale w sumie, jak się zastanawiasz nad koncepcja toru, to do rozważenia jest system dzielony. Jest mniej popularny, mniej wygodny ale ma swoje istotne plusy. Chociaż myślę, że w swoim budżecie kupisz bdb integrę, zwłaszcza gdybyś się zdecydował na używkę. Za pół ceny zdobywasz sprzęt jednak z wysokiej już półki. Odradzam cudownie grające "chińczyki" bo potem ciężko to w sensownych pieniądzach sprzedać, a to ze będziesz sprzedawał to pewne. Kup porządny, sprawdzony przez lata sprzęt używany, porządnej, renomowanej marki i w tym budżecie nie ma siły - zagra zajebiscie (🤭). Zwlaszcza, że pisałeś po prostu o chęci zmiany (wiadomo, ze na lepsze) a nie jakimś konkretnym graniu. 3 Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano Sobota o 20:00 Autor Napisano Sobota o 20:00 (edytowany) 11 minut temu, BlaBla napisał: Nuprime to chyba nie do końca klasa D zresztą to, że coś jest klasą D, to może wiele znaczyć ale nie musi. Mam pre (507) + końcówkę (701) Teac. Dla mnie gra to dość liniowo, nie narzuca się raczej niczym. Tak mi się wydaje. I tak właśnie ma być. Ale to moje oczekiwanie. Wiem, że szukasz integry ale w sumie, jak się zastanawiasz nad koncepcja toru, to do rozważenia jest system dzielony. Jest mniej popularny, mniej wygodny ale ma swoje istotne plusy. Chociaż myślę, że w swoim budżecie kupisz bdb integrę, zwłaszcza gdybyś się zdecydował na używkę. Za pół ceny zdobywasz sprzęt jednak z wysokiej już półki. Odradzam cudownie grające "chińczyki" bo potem ciężko to w sensownych pieniądzach sprzedać, a to ze będziesz sprzedawał to pewne. Kup porządny, sprawdzony przez lata sprzęt używany, porządnej, renomowanej marki i w tym budżecie nie ma siły - zagra zajebiscie (🤭). Zwlaszcza, że pisałeś po prostu o chęci zmiany (wiadomo, ze na lepsze) a nie jakimś konkretnym graniu. Za Waszą radą zwróciłem właśnie uwagę na sprzęty używane / outlet wykraczające poza mój budżet, ale gdyby się udało wynegocjować zniżkę to być może byłyby jeszcze w zasięgu, i wpadło mi w oko coś takiego: https://audiotrendt.com.pl/outlet/15016-unison-research-unico-due-black-outlet.html Swego czasu czytałem o Unico Uno i wydał mi się wtedy interesujący. Jeszcze trochę się obawiam zakupu sprzętu używanego, z komisu albo outlet jeszcze ok, ale od osoby prywatnej to już troszkę poza moją strefą komfortu. Edytowano Sobota o 20:01 przez Raf_raf Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano Sobota o 20:00 Napisano Sobota o 20:00 35 minut temu, pairtick napisał: Dzięki czemu, można się długo i kosztownie bawić w wymianę głośników 😁 Można,jak ktoś lubi. Mogą też kosztować mniej ,lub dużo więcej niż reszta zestawu. Finalnie,i tak wszystko zależy od kombinacji sprzętu,akustyki i oczekiwań słuchającego. Jednak,aby rozpocząć zakupy, odsłuchy ,jakiś koncept trzeba mieć. 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Sobota o 20:46 Napisano Sobota o 20:46 23 minuty temu, Nowy75 napisał: jakiś koncept trzeba mieć Szczerze mówiąc, to zbyt dużego wyboru nie miałem 😉 Aczkolwiek, fakt, pierwszy koncept był inny. Odpisz, cytując
Al3x Napisano Niedziela o 11:38 Napisano Niedziela o 11:38 15 godzin temu, Raf_raf napisał: Za Waszą radą zwróciłem właśnie uwagę na sprzęty używane / outlet wykraczające poza mój budżet, ale gdyby się udało wynegocjować zniżkę to być może byłyby jeszcze w zasięgu, i wpadło mi w oko coś takiego: https://audiotrendt.com.pl/outlet/15016-unison-research-unico-due-black-outlet.html Swego czasu czytałem o Unico Uno i wydał mi się wtedy interesujący. Jeszcze trochę się obawiam zakupu sprzętu używanego, z komisu albo outlet jeszcze ok, ale od osoby prywatnej to już troszkę poza moją strefą komfortu. Wpierw wypożycz do odsłuchu. Generalnie to zapewne dobry wzmacniacz, ale czy dla Ciebie?? Odpisz, cytując
Chmarski Napisano Niedziela o 13:44 Napisano Niedziela o 13:44 Unico Due to bardzo fajny wzmacniacz. Cena chyba dobra, tym bardziej jesli dadzą pełna gwarancję. Tu podsumowanie jak się u mnie spisywał W tym wątku jest też gdzieś wspomniane o M6SI i innych wzmacniaczach, które testowałem. Odpisz, cytując
MCHammer2022 Napisano Niedziela o 13:53 Napisano Niedziela o 13:53 (edytowany) 13 minut temu, Chmarski napisał: Cena chyba dobra, tym bardziej jesli dadzą pełna gwarancję. "Dobra cena" to 50% ceny katalogowej. @Chmarski tak jak podejrzewałem: masz związki z branżą, która ci pożycza sprzęty na testy a ty w poczuciu obowiązku zachwalasz kupno sprzętu nowego a zniechęcasz do zakupu sprzętu używanego. A jak się pytałem czy pracujesz dla branży to o swoich zobowiązaniach nie wspomniałeś. 😉 Edytowano Niedziela o 13:59 przez MCHammer2022 Odpisz, cytując
Wing0 Napisano Niedziela o 13:53 Napisano Niedziela o 13:53 (edytowany) 18 godzin temu, pairtick napisał: głośniki powinny kosztować mniej więcej połowę ceny całego zestawu U mnie chyba kolo 1/3 stanowią. Nawet myśląc o czymś innym nie wiem czy w cenie całego zestawu bym znacznie lepsze znalazł:). Edytowano Niedziela o 14:11 przez Wing0 Odpisz, cytując
Chmarski Napisano Niedziela o 14:18 Napisano Niedziela o 14:18 (edytowany) 34 minuty temu, MCHammer2022 napisał: "Dobra cena" to 50% ceny katalogowej. @Chmarski tak jak podejrzewałem: masz związki z branżą, która ci pożycza sprzęty na testy a ty w poczuciu obowiązku zachwalasz kupno sprzętu nowego a krytykujesz zakup sprzętu używabego. 😉 Wypożyczam z jednego zaprzyjaźnionego salonu. M6SI, które podrzuciłem wyżej, to oferta zupełnie innego salonu, z którym w żaden sposób mnie nie połączysz. Jak dla mnie, każdy może sobie kupić co zechce. Kwestia ceny, szczęścia i znajomości dobrego serwisu co w razie czego naprawi, a nie spierdzieli bardziej - bierz używkę. Jesli jednak coś tam trzeba będzie zrobić w ciągu pierwszych dwóch lat od zakupu, to koszty serwisu trzeba by doliczyć do porównywanej ceny nowego. Nie wiem jak jest w przypadku audio, ale pamietam że do sprzętu radiokomunikacyjnego na 10-12m sporo starych końcówek juz nie było dostępnych, a nowe zamienniki były słabe. Moze w audio tego nie będzie słychać, ale w radiokomunikacji czuć bylo wyraźny wpływ. Akurat ten sprzęt miałem głównie używany kilkunastoletni. Tylko znałem serwis, który mi to świetnie ogarniał. Edytowano Niedziela o 14:28 przez Chmarski 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano Niedziela o 19:04 Napisano Niedziela o 19:04 (edytowany) 5 godzin temu, Wing0 napisał: U mnie chyba kolo 1/3 stanowią. Z tym, że to nie mój cytat. Dnia 3.01.2026 o 16:11, Nowy75 napisał: głośniki powinny kosztować mniej więcej połowę ceny całego zestawu 4 godziny temu, Chmarski napisał: Jak dla mnie, każdy może sobie kupić co zechce. Kwestia ceny, szczęścia i znajomości dobrego serwisu Ja trzymam się zasady, że jak się popsuje, to do żyda 😉 Edytowano Niedziela o 19:05 przez pairtick Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano Niedziela o 19:34 Napisano Niedziela o 19:34 29 minut temu, pairtick napisał: Z tym, że to nie mój cytat. To jedno,a dwa,że wyrwany z kontekstu 😁 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu @Raf_raf jakieś decyzje. Wczoraj zerkałem, to nawet na forum są ze 2-3 wzmacniacze do kupienia, bardzo zacne (luxman, sansui), w Twoim budżecie... Czy już jest wybór nowego? Odpisz, cytując
MCHammer2022 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, BlaBla napisał: jakieś decyzje. Tutaj się nie da podjąć żadnej decyzji, bo budżet na sprzęt nowy lub outletowy jest za mały a używany odpada. Mówimy oczywiście o wzmacniaczu ciepło grającym. Edytowano 14 godzin temu przez MCHammer2022 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu No to trzeba poczekać i dozbierać albo zacząć z innej strony - od kolumn 😉. Za 5, a pewnie da radę i 6k, to już naprawdę fajne można sobie wybrać. Nawet nowe. A używane to wiadomo - tym bardziej. Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Coś się z nowych znajdzie: Roma 54DC (bez DAC) Wersja z DAC, czyli DC+ to 5999 PLN. Jeśli jest dostępny, to Aurum A8 ex-demo, ale praktycznie niejeżdżący z tego co wiem też kosztuje 5999. Za 5999 PLN jest też dostępna Roma 96DC (lampa bez DAC). Być może jest też Aurum A3 (ale tego nie słuchałem) za 4999 PLN. Tu może coś więcej powie @Mar_Wal, który go od jakiegoś czasu użytkuje. I tym razem możesz mi przyłożyć, bo to sprzęt, z tego salonu, który mi pożyczał wzmacniacze do testów. Tylko ja je wskazuję jako wzmacniacze, których miałem okazję posłuchać (poza A3) i mogę polecić z czystym sumieniem. Odpisz, cytując
MCHammer2022 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowany) 2 minuty temu, Chmarski napisał: Aurum A8 Miał być wzmacniacz ciepło grający a nie pierwszy lepszy: Dnia 3.01.2026 o 15:35, Chmarski napisał: Tylko ten nie jest ciepły. Edytowano 14 godzin temu przez MCHammer2022 Odpisz, cytując
Recommended Posts