Tytus_Pullo Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu To jest mój 1 post na tym forum, chociaż zaglądam tu od bardzo dawna - witam wszystkich. Obecnie mam kolumny MA Silver 100 6G, wzmacniacz to Marantz PM-15S1. Słucham głównie z Tidala. Kolumny były świadomym wyborem i przez kilka lat dały mi dużo radochy - grają ostro górą a bas jest solidny, nawet w spartańskich warunkach w jakich są używane. Zawsze właśnie tak lubiłem i tak sobie je dobrałem - jestem dzieckiem kolumn z PRLu stojących na meblościankach i komodach. Dziś też nie mam możliwości poprawnego ustawienia kolumn, po prostu nie da się tego u mnie zrobić. Marantza bardzo lubię i nie chcę go zmieniać, tzn. chcę, ale na wyższy model 11s1/s2/s3, ale to śpiew przyszłości - bardzo lubię brzmienie Marantza. Od jakiegoś czasu brzmienie kolumn zaczęło mnie coraz bardziej drażnić - góra stała się za ostra, irytująca, a bas zbyt dudniący i buczący. Z basem z grubsza dałem sobie radę przemieszczając kolumny i umieszczając za nimi panele z pianki (bez powodzenia eksperymentowałem z zatykaniem/przytykaniem otworu BR), ale z wysokimi tonami niczego nie zrobię. Jak już zidentyfikowałem co mnie wkurza, to już to słyszę i koniec. Chciałbym kupić inne kolumny. Chciałbym, żeby 'ilość' basu nie odstawała zbytnio od moich MA, ale żeby był to bas bardziej cywilizowany - bit w rapie musi nadal mocno uderzać i przeciągać. Potrzebuję spokojniejszych wysokich tonów, ale one nie mogą być np. jak w Elac Debut Reference B6, które miałem kiedyś na kilka dni w domu i które uwodziły basem, ale dosłownie myślałem, że mają niepodłączone 'soprany'. Nie chcę rezygnować z wyraźnych i szczegółowych wysokich tonów, muszę nadal bardzo dobrze słyszeć te talerze w Take Five. Szukam używanych kolumn za 5 - 6k. Nie powinny być znacząco większe od moich obecnych MA, bo miejsce jest ograniczone. Trochę znudziły mi się kolumny z membranami z nietypowych materiałów, może czas na coś bardziej klasycznego. Naturalnie myślałem nad MA Gold 100 5g, może nad Buchardt P300, chociaż jak już kupuję używane, to może niech to nie będzie podstawowy model - S400 za drogie i nie ma używanych. Chcę zaznaczyć jeszcze 2 kwestie. Jestem niepełnosprawny i mieszkam na zadup..., muzyka towarzyszy mi przez sporą część dnia, również podczas wykonywania jakichś czynności. Nie siedzę w uszaku przed parą idealnie rozstawionych kolumn. Nie chcę pary aktywnych monitorów, lubię mieć wzmacniacz i kolumny. Nie pojadę nigdzie na odsłuchy, muszę wybierać na logikę - jest jak jest. Mam nadzieję, że jest tu też miejsce dla takich jak ja. Przepraszam za ten wielki wywód. Doradźcie coś koledzy, ale po przemyśleniu. Odpisz, cytując
Marlin Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu (edytowany) Poczytaj o Opera Prima - tych w wersji pierwszej z drewnem, a nie tych plastikowych obecnych modeli. Primy kupiłem, bo miałem za mało wysokich w Elac Debut Reference B6, więc doskonale wiem, czego szukasz. Bas też mają lepszy od tych Elac. Edytowano 16 godzin temu przez Marlin 1 Odpisz, cytując
Tytus_Pullo Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Dzięki za propozycję, zdecydowanie obczytam te kolumny. Na 1 rzut oka wyglądają bardzo interesująco - dobre głośniki i przedni BR. Problem jak widzę to ich niszowość a co za tym idzie problem z odsprzedażą. Tak jak pisałem, nie mogę pojechać na odsłuchy. Chcę dodać do pierwotnego posta jeszcze jeden punkt: dużo słucham nocami, więc dobrze by było gdyby kolumny nie 'zwijały się' nadmiernie przy cichym słuchaniu. 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Kolego @Tytus_Pullo, a możesz wrzucić jakieś zdjęcie miejsca, gdzie mają stać monitory? 1 Odpisz, cytując
Tytus_Pullo Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu 1 minutę temu, KrólKiczu napisał: Kolego @Tytus_Pullo, a możesz wrzucić jakieś zdjęcie miejsca, gdzie mają stać monitory? Nie, wolałbym nie - przepraszam. Jak pisałem, warunki są złe. Kolumny stoją na dużych i dość głębokich półkach. Na +, że półki są mniej więcej na poziomie głowy. Pomieszczenie to pokój około 20m dookoła mocno zastawiony meblami. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Półki będą problematyczne. Stosujesz jakieś podkładki antywibracyjne? 1 Odpisz, cytując
Tytus_Pullo Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu Przed chwilą, Q21 napisał: Półki będą problematyczne. Stosujesz jakieś podkładki antywibracyjne? Nie, ale rozważam. Półki są na solidnych, metalowych podporach przykręconych mocno ścian. Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Z takich "bezpiecznych" kolumn, do trudnych warunków wydają mi się audio physic classic 3, które miałem, stały dość blisko ściany i problemów z basem nie było większych. Możesz poczytać w internecie. 2 Odpisz, cytując
Tytus_Pullo Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu 17 minut temu, KrólKiczu napisał: Z takich "bezpiecznych" kolumn, do trudnych warunków wydają mi się audio physic classic 3, które miałem, stały dość blisko ściany i problemów z basem nie było większych. Możesz poczytać w internecie. Dziękuję, super. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Sprawdziłbym na pewno w sumie Amphiony. Bardzo wybaczające kolumny pod kątem akustyki Używane w fajnych cenach do dorwania. 1 Odpisz, cytując
Mprezi Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 3 godziny temu, KrólKiczu napisał: Z takich "bezpiecznych" kolumn, do trudnych warunków wydają mi się audio physic classic 3, które miałem, stały dość blisko ściany i problemów z basem nie było większych. Możesz poczytać w internecie. Potwierdzam, mam audio physic classic 5 1 Odpisz, cytując
Recommended Posts