-rozwer- Napisano wczoraj o 05:58 Napisano wczoraj o 05:58 Witam, Na wstępie chciałem napisać, ze jestem bardzo poczatkujacy w temacie systemów nagłośnień. Moje dotychczasowe doświadczenia to maksymalnie soundbar średniej jakości. Otrzymałem w prezencie tytułowy wzmacniacz Advance Paris PlayStream A1 i chciałbym dobrać do niego sensowne kolumny, w dobrym stosunku cena do jakości. Sprzęt trafi do pomieszczenia o powierzchni 22m2. Mam zamiar używac go do słuchania muzyki głównie z serwisów streamingowych i jako system do TV. Nikt z domowników nie jest fanem słuchania muzyki bardzo głośno. Teoretycznie idąc na duży kompromis mam miejsce na kolumny poglogowe ale lepszym rozwiązaniem byłyby podstawkowe umieszczone na szafce wokół TV. Jezeli jednak za podobna kwotę za głośniki bedzie przepaść w brzmieniu preferuję kolumny podłogowe. Bardzo proszę o poradę z czym jest to w stanie sensownie zagrać, szczególnie, że wzmacniacz nie ma jak rozumiem powalających parametrów. Wstępnie po przejrzeniu kilku wątków mam następujące pomysły: Podstawkowe: KLIPSCH R 60M, ELAC Debut 3.0 B6.3, Indiana Line Tesi, Dali Oberon 3 czyli budżet około 2000PLN. Mógłbym ewentualnie kupic coś z wyższej półki jeżeli miałoby dać super efekt w tej konfiguracji. Kolumny podłogowe, tutaj mam mniej pomysłów i mniej szukałem wstępnie: JBL stage A170, Indiana line nota 550x, Hero Aurora 700. Będę wdzięczny za pomoc. Odpisz, cytując
cymes Napisano wczoraj o 06:06 Napisano wczoraj o 06:06 Witaj, 5 minut temu, -rozwer- napisał: wzmacniacz nie ma jak rozumiem powalających parametrów. Tzn? 5 minut temu, -rozwer- napisał: ELAC Debut 3.0 B6.3, Indiana Line Tesi, Dali Oberon 3 Wypożycz, odsłuchaj, jak żadne nie siądą, opisz co nie pasowało, będzie łatwiej coś doradzić. Odpisz, cytując
-rozwer- Napisano wczoraj o 10:21 Autor Napisano wczoraj o 10:21 Patrząc moim amatorskim okiem wzmacniacz nie jest odpowiedni do wielu kolumn podłogowych? Wzmacniacz - Moc ciągła (RMS)2 x 52W @ 6Ω Czy w przypadku kolumn, które mają opisaną impedancje jako zakres 4-8 można je rozważać czy wyłącznie te dla których specyfikowana jest 6 lub 8Ω? Jak rozumiem decydować sie głównie na odsluch. A do jakich podlogówek warto to przy odsłuchu porównać? Odpisz, cytując
Q21 Napisano wczoraj o 10:51 Napisano wczoraj o 10:51 Cześć Zacząłbym od odsłuchu - jak rozumiem, nie miałeś zbytnio styczności ze sprzętem stereo, więc nie ma co doradzać w ciemno. Do Twojej listy dopisałbym jedynie Monitor Audio Bronze 50 7G, bo to bardzo fajne kolumienki. Jeśli jesteś z Łodzi lub okolic, to zapraszam do kontaktu Odpisz, cytując
-rozwer- Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu Akurat nie mam daleko więc jak znajdę trochę czasu to się odezwę. Przy okazji, dla opisanego sprzętu w specyfikacji podane jest 6Ω, w instrukcji 4 a przy złączach 8 To normalne czy taka francuska przypadłość?:) Odpisz, cytując
cymes Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Poradzi sobie z większością monitorów, ile podają przy 4 ohm? Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Dnia 5.01.2026 o 06:58, -rozwer- napisał: Bardzo proszę o poradę z czym jest to w stanie sensownie zagrać, szczególnie, że wzmacniacz nie ma jak rozumiem powalających parametrów. Jeśli nie słuchasz bardzo głośno,to się nie przejmuj watami. W razie czego,nie kupuj głośników które mają niska skuteczność. Najlepiej jakbyś,pożyczył z salonu, od kolegi ,wujka a może nawet na forum będzie ktoś życzliwy,jakieś monitory i odniósl się do tego ,jak to dla ciebie gra. Bo nie ma w tej chwili punktu zaczepienia. 9 minut temu, Sundin997 napisał: Jeśli nie słuchasz bardzo głośno,to się nie przejmuj watami. W razie czego,nie kupuj głośników które mają niska skuteczność. Najlepiej jakbyś,pożyczył z salonu, od kolegi ,wujka a może nawet na forum będzie ktoś życzliwy,jakieś monitory i odniósl się do tego ,jak to dla ciebie gra. Bo nie ma w tej chwili punktu zaczepienia. Albo chociaż napisz,jakiej muzyki słuchasz. Odpisz, cytując
-rozwer- Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu Niema dokladnych informacji w instrukcji: - Connect speakers with impedance of 4 or greater - specyfikacja 52W przy 6 - tak jak pisalem przy zlaczach na urzadzeniu jest 8. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu @Sundin997 ma rację, najlepiej coś pożyczyć i sprawdzić w boju,bo tak to tylko teoretyzowanie. Zlecą się ludziska do wątku, każdy ,co innego będzie mówił w tej samej sprawie ,a ty,kolego @-rozwer-będziesz "wiedział" dokładnie tyle samo ,co teraz 😁 Odpisz, cytując
cymes Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Byłem w posiadaniu wzmacniacza 2x65W 4ohm bez problemu nagłaśniał 24m2 bez zadyszki z kolumnami o skuteczności 86db. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu A jesz cze kolego @-rozwer- jest sprawa tego typu,że producenci zarówno ,kolumn jak i wzmaków lubią podkolorować dane,tzn. kolumny są często łatwe do napędzenia ,bo na papierze mają więcej omów niż w rzeczywistości,a wzmak też mocniejszy w gębie jak w pracy 😁. 1 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowany) 13 minut temu, -rozwer- napisał: Niema dokladnych informacji w instrukcji: - Connect speakers with impedance of 4 or greater - specyfikacja 52W przy 6 - tak jak pisalem przy zlaczach na urzadzeniu jest 8. Dla bezpieczeństwa wzmaka szukaj glosników 6 lub 8ohm. Jeśli podają 6ohm a pomijają 4 ,może to oznaczać że wzmak przy głośnikach 4ohm może się męczyć. Edytowano 8 godzin temu przez Sundin997 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu @-rozwer- a jak duża jest ta szafka pod TV? Jaki rozstaw monitorów jesteś w stanie uzyskać,jaka głębokość tej szafki i czy jest wolna przestrzeń po bokach? To istotne pytania jeśli jednak postawiłbyś na monitory. Odpowiedni rozstaw jest konieczny do uzyskania słyszalnego efektu stereo a przestrzeń za i z boków pozwala kolumnom zagrać pełnym na ich możliwości dźwiękiem. Gdy są obstawione meblami pojawia się efekt zduszenia dźwięku i mogą powstać problemy z basem,dudnienia lub buczenia. Odpisz, cytując
Recommended Posts