bartekpo Napisano Wtorek o 11:51 Napisano Wtorek o 11:51 Cześć wszystkim Forumowiczom! Proszę o poradę w następującej kwestii: Planuję rozbudowę mojego kina domowego w taki sposób, żeby kolumny frontowe były połączone z amplitunerem poprzez dodatkowy wzmacniacz. Chodzi mi o to, żeby mieć zestaw stereo do słuchania muzyki, który będzie też służył do kina domowego. Muzyki słucham dużo, ale jedynie na wzmacniaczu i DAC amplitunera Marantz 1510 i frontach Wharfedale Diamond 220. Moje założenia są takie: - chcę kupić kolumny podłogowe + centralny, które będą odpowiednie do stylu muzyki, który słucham - a zarazem nadawały się do kina domowego - były dość "slim", miały prosty klasyczny design i mogłyby być przysunięte blisko ściany - pokój, w którym stoją ma około 15m2 - budżet jest elastyczny, ale powiedzmy do 15 tys za fronty i głośnik centralny Słucham głównie muzyki filmowej, neoklasycznej i klasycznej. Szczególnie lubię utwory Jamesa Newtona Howarda z The Village (The gravel road) i A Hiddel Life, ale również Stevena Pricea (Gravity, The Hunt), Jana A.P. Kaczmarka (Plac Waszyngtona), Ludovico Einaudi, Nick Cave i Warren Ellis (Assassination of Jesse James, Mustang), John Williams. Generalnie jest to muzyka emocjonalna, trochę smutna, pozwalająca się zrelaksować. I teraz uwaga - proszę o nieocenianie - zapodałem moją ulubioną muzykę (czyli listę kilkuset utworów) i te powyższe kryteria do AI i otrzymałem odpowiedź, że głośniki Sonus Faber Lumina III byłyby idealne, natomiast wzmacniacz to Audiolab 7000A lub Arcam a15. Sonusy są obite skórą i odpadają ze względu na koty, które miałyby fajny drapak i to że mi się po prostu nie podobają wizualnie. Z góry dziękuję za odpowiedź! Odpisz, cytując
Q21 Napisano wczoraj o 10:11 Napisano wczoraj o 10:11 Cześć Jak podoba Ci się brzmienie obecnego zestawu i co chciałbyś zmienić? Opcji w takim budżecie jest od groma, więc warto byłoby posprawdzać nieco więcej rozwiązań. Audiolab 7000A to bardzo fajna opcja jako wzmacniacz stereo z wejściem przedwzmacniacza. Z kolumn rozważyłbym jednak podstawkowe, bo pomieszczenie jest dość małe. Bierzesz taką opcję pod uwagę? Odpisz, cytując
bartekpo Napisano wczoraj o 20:13 Autor Napisano wczoraj o 20:13 Wolę mieć zapas i wybrać większe głośniki, bo pokój jest tymczasowy. Odpisz, cytując
Recommended Posts