Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Ogólnie z tym transportem to oczywiście straszna kicha jest...🫤

Super okazja (Primare) - cóż, szef zapomniał usunąć ogłoszenie, prawda, przepraszamy, prawda, likwidujemy sklep, taka sytuacja niezręczna...😠. Q-wa!

Następny sklep to samo! Atoll dr100 za 3,8k... Znowu nieaktualne ogłoszenie. Od miesiąca.... Dzięki mojemu pytaniu już aktualizują i usuwają. Kuźwa pracujecie, czy rolkujecie jutuba cały dzień?!

Jak jest okazja, to się bierze i dziękuje - wiadomo; ale jak okazji brak, to naprawdę chciałem posłuchać tych transportów... No ale nie da się! Każdy salon w Poznaniu, jeżeli w ogóle coś ma, to jeden ale raczej nie mają. Towar niechodliwy, raczej na zamówienie.

Dziwi to tym bardziej, że obecnie, przynajmniej teoretycznie, jest na rynku sporo czystych transportów w cenie kilku tysięcy, można wręcz pomyśleć, że niektóre firmy to specjaliści w tej niszy i w tym przedziale cenowym (Atoll - 2 modele + 2 poprzednie, nadal niby w sprzedaży, Audiolab - 3 modele, TEAC - 2 modele, Nuprime - 3 modele, Cyrus - 2 modele, Primare - 2 modele, Pro-Ject - 2  modele, a o chińskich producentach jak Shanling, smsl, Fiio nawet nie zaczynam). Czyli na stronach niektórych sklepów to mamy kilkanaście potencjalnych pozycji w cenie od 2,5 do 9K... Jest tego tyle, że można zrobić kategorie cenowe do 5k i od 5 do 10k...

No to skoro ktoś to wymyśla i produkuje, i to po 3 wersje jednocześnie, to co? wszystkie te firmy jednocześnie źle określiły zapotrzebowanie rynku? No bo sklepy twierdzą, że nie ma zainteresowania, dlatego nie mają nawet egzemplarzy pokazowych. Widocznie prawdziwy audiofil, jak chce transport to już mierzy w klasę hajendową za kilkadziesiąt tysięcy. Pytam więc, po co tyle modeli dużo tańszych...?, których i tak nikt nie kupuje.

Czuję się jak dziecko, które czekało na rozpakowanie największego prezentu pod choinką, a w środku znalazło sweter, majtki i skarpetki....

Sorki za długi, lamentacyjny wpis ale mnie czasem rzeczywistość wku 🙊 wia. Ta sytuacja przypomina mi jedną prawdę, o której ciągle zapominam: to nie ja kupuję - sam jestem towarem i tak się czuję. Na pohybel marketingowcom. 

Napisano (edytowany)

Zadzwoń do Audio Top, ostatnio Pan Dawid zawsze miał jakieś napędy na stanie. Z tego co pamiętam na pewno Shanling i Project. Bardzo prawdopodobne że jest coś jeszcze. Który sklep likwidują?

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości
Napisano

Jeżeli masz na myśli Audiotop z Sycowskiej, to mają rozesłane po ludziach Nuprime i jeszcze jeden, już nie pamiętam jaki. Te co mnie najbardziej interesują czyli Audiolab i TEAC 507 - brak.

Ale dzięki. Sklep ogólnie okej, czasem coś tam kupuję. Właśnie u nich planowałem jakieś odsłuchy na większą skalę i zostałem od razu sprowadzony na ziemię. Kolumny czy wzmaki to tak, spoko, ale transporty - 👎

Jestem tak zły, że dzisiaj podjąłem decyzję, że idę w używkę. Jak nikt nie chce zarobić, to bez łaski.

Może ktoś ma coś na zbyciu. Wiesz - zero waste, eco i eko...😁

Napisano

@BlaBla Jakiś czas temu chciałem odsłuchać 3 rodzaje słuchawek w Poznaniu. Zapomnij, żenada i tyle, może jedne by się znalazły. Papier i Internet przyjmie wszystko - w rzeczywistości nie ma nic. „Może będą ale nikt nie wie kiedy”. „Nie ma tych, ale mamy tamte super etc.” Generalnie normalka takie życie-teraz to auta chociaż są w miarę od ręki😀

Musiałem kupić na podstawie samej recki.

Napisano
18 minut temu, BlaBla napisał:

@Al3x wygląda jednak, że coś tam ugadałem z Audiotopem i chyba w tym tygodniu odbiorę Atolla. Jak zagra jak należy to zostanie,  a jak nie to trudno.

No i pięknie, wisz co mnie bardzo przekonali jak poszukiwałem Ampli i chciałem wpierw odsłuchać. Tylko oni mi zaproponowali taką możliwość. Oczywiście dzięki temu kupiłem u nich i tak złapali klienta. Miałem okazję na paru prezentacjach też u nich być, kupuje tam płyty i przy okazji nieraz mogłem posłuchać jakiegoś zestawienia jednocześnie pogawędzić i coś się dowiedzieć co tam w branży  słychać ;)

Napisano (edytowany)

Jak szukałem kolumn to rzeczywiście zaproponowali odsluch prawie wszystkiego co rozważałem (ostatecznie nie skorzystałem) no ale z transportami ogólnie jest lipa. Nie zdziwię się, ze nawet łatwiej odsluchac jakiegoś Maka czy Esoterica niż takiego Atolla albo Pro-Jecta. 

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości
Napisano

Może zamiast biegać/dzwonić po sklepach od razu uderzyć do dystrybutorów .

Niech oni powiedzą gdzie można kupić produkt z ich dystrybucji .

Dla Atolla to znana firma z łorsoł a Teac ma dystrybutora w Gdyni .

Napisano
3 minuty temu, DiBatonio napisał:

patrzyłeś może na Roksan Attessa ?

Ogólnie jest w Poznaniu problem z dostępnością transportów i Roksana też to dotyczy. Gdzieś tam o oczy obiło mi się, że generalnie jest taki czy siaki, jedni chwalą inni nie, ale nie zwracam na to uwagi - gdyby był, to nawet dziś bym go popróbował. No ale nie ma. Kosztuje niecałe 3k, tylko jakoś dziwnie nie można się doszukać info jaki tam jest napęd? To informacja podawana przez innych producentów transportow na dzień dobry. Wiadomo - zwykle Teac albo Philips albo noname. Tu cisza.🙄. Tak czuję, że przez tych kilka dni tu na forum nic fajnego sie nie trafi (bo dałem ogloszenie, że szukam transportu), no więc  ten Atoll mógłby się postarać i jakoś zagrać.  

Napisano

Na wtórnym tylko Audiolaby i to te najsłabsze cdt 6000. Ale nawet na olx jest i taki z dopiskiem usterka napędu, o czym gdzieś tam już czytałem, wiec sam wiesz - dyskwa na starcie. Np klocków Teac serii 500 stoi mnóstwo ale żadnego transportu... 

To gdy chodzi o taką świeżą produkcję.

Z tych starszych coś tam jest ale ja się nie znam. A to oznacza, że nie umiem tego ocenić ani pod względem technicznym ani ekonomicznym. Więc nie ładuję sie w jakieś Meridiany sprzed 20 lat czy CEC sprzed 10-15, chociaż to może być nawet okazja, ale nie dla mnie. Albo np jest piękny Kenwood - transport z ok 1990.... ale czy on zagra? Nie jestem pasjonatem sprzętu tylko muzyki. Jest sporo używek ale już wysokiej klasy za 10k+. Nie mój budżet. 

Więc jeśli ktoś z polecenia, czegoś nie zaoferuje, to zostaje tylko sprzęt nowy. 

Napisano (edytowany)
16 minut temu, maciek72 napisał:

TEAC CD TRANSPORT VDRS-T1

Taki proponowałem Tobie z eBay.

https://ebay.us/m/WXukO2

Coś z 2k wyjdzie z przesyłką 

Ale , wszystkie napędy VDRS są trudne i drogie do naprawy . 501 i wyżej także korzystają z tego rozwiązania ?

Znalazłem taką recke 

http://www.audiofilek.pl/ru/baza-ru/sprzety-vintage-audio-ru/produkt/10-odtwarzacze-cd/1539-transport-teac-vrds-t1

Chyba model z 2009 roku ?

Patrzyłem już wtedy na niego, jak podesłałeś link. Właśnie problematyczna naprawa mnie zniechęciła. Szczerze to najbardziej liczyłem na używanego PD 505 albo Atolla 100, dlatego chcialem ich posluchac w salonie. Ale używek nikt nie wystawia. Nie ma nigdzie tych dwóch. Mam na myśli jeszcze starszego Atolla signature, bo teraz jest juz evo...

Możliwe, że za tydzień uda się wypożyczyć pd 505 i to by bylo to! Porownalbym u siebie z Atollem - cena za oba podobna. Wtedy byłby realny wybór. Np zwrot Atolla w zamian za Teaca.

Edytowano przez BlaBla
Napisano

Media expert pokazuje,że cdt 7000 audiolaba jest dostępny i można mieć w domu nawet jutro.

Kilka razy już kupiłem u nich coś co  nigdzie nie było dostępne , nie tylko w temacie elektoniki.

A ogólnie w/s Audiolaba  trzeba dzwonić do Pabianic, oni są dystrybutorem.